Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I tak unicestwiłeś grawitacje. Zupełnie jak ja ;)

Dokładnie tak:bye:

po co mi przeżytek z dawnych lat jak w piwnicy wszystkiego pilnuje eCoal.

Mam pytanie, czy warto montować dodatkowo pompę mieszającą do układu z zaworem 4d, bo martwi mnie ta niska temperatura powrotu.

W tej chwili zawór 4d ustawiony jest na 5

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale zobacz jaki gorący jest powrót,zawór 4D to sprawia.Przy spadku temperatur ustawie tryb pompy CO na włączona.

Mam pytanie bo nie posiadam i nie znam się za bardzo na zaworach 4D. Czy woda pomiędzy zasilaniem, zaworem 4D i powrotem w momencie kiedy pompka nie pracuje krąży Ci grawitacyjnie? Czy obieg ten wymusza dodatkowa pompa kotłowa?

Witam kolegów :)

Czytam i czytam i poszedłem zaatakować "cykliczną prace pompki" no kolego "markowsski" znasz się na rzeczy,włączyłem pompa cykliczna,czas wł-5min,czas wył-5min,na piecu ustawione 42stopnie cykl pogodowy,automatyczny temp. obniżona o 5 oC,kocioł doszedł do 47 wyłączył się całkowicie,temp poszła w górę do 52

powrót do 50 około i wszystko stanęło w miejscu więc czekam i czekam około 10 min i się PRZESTRASZYŁEM i włączyłem praca pompki CO ciągła potem sobie uświadomiłem że w domu mam około 23 stopni ciepła a temp.dzienna ustawiana jest na 19 stopni.Tak że jak dom ochłodzi się do temp zadanej to wtedy piec ruszy czy dobrze zrozumiałem :) jestem lewy w tych sprawach jeżeli chodzi o elektronikę i ustawienia tak że przepraszam za mój post Pozdrawiam

Ps.markowsski nie obraź się ale POWINIENEŚ NOSIĆ GACIE NA SPODNIACH JAK PRAWDZIWY SUPERMEN !!! znasz się na rzeczy

Dokładnie tak:bye:

po co mi przeżytek z dawnych lat jak w piwnicy wszystkiego pilnuje eCoal.

Mam pytanie, czy warto montować dodatkowo pompę mieszającą do układu z zaworem 4d, bo martwi mnie ta niska temperatura powrotu.

Podnieś temperaturę CO i zmniejsz nastawę zaworu tak abyś uzyskał dobrą temperaturę powrotu i wewnętrzną.

Zobacz na wykresy u mnie.

https://esterownik.pl/remote/148

Czujnik podłogówki jest u mnie wpięty za zaworem (zasilanie instalacji) w dniu 23-10-2011 wpiąłem go na powrót z instalacji.

Mam pytanie bo nie posiadam i nie znam się za bardzo na zaworach 4D. Czy woda pomiędzy zasilaniem, zaworem 4D i powrotem w momencie kiedy pompka nie pracuje krąży Ci grawitacyjnie? Czy obieg ten wymusza dodatkowa pompa kotłowa?

Tylko w momencie całkowitego odcięcia pracuje grawitacyjnie. Na stanach pośrednich występuje mechanizm jak w dyszy Venturiego. Z tąd też wymusza to odpowiedni montaż.

Podnieś temperaturę CO i zmniejsz nastawę zaworu tak abyś uzyskał dobrą temperaturę powrotu i wewnętrzną.

Zobacz na wykresy u mnie.

https://esterownik.pl/remote/148

Czujnik podłogówki jest u mnie wpięty za zaworem (zasilanie instalacji) w dniu 23-10-2011 wpiąłem go na powrót z instalacji.

Masz rację jak podniosę temperaturę na piecu to na powrocie też wzrośnie ale czy wtedy piec nie będzie więcej spalał ekogrochu.

Tak się pytam jak to wygląda w dłuższym okresie czasu od strony kieszeni.

W panelu kotła też można ustawić Histerezę. Ustawienia użytkownika-Programatory-Programator pokojowy-Histereza-standard to chyba 0,3 nie pamiętam już.

Znalazłem tylko histerezę CWU, histerezy CO nie znalazłem - chyba mam stary soft. Bede wgrywał najnowszy jak załatwie laptopa. W Ustawienia użytkownika-Programatory-Programator pokojowy mam tylko zadaną temperature wewnętrzna dzienna i nocną.

Dokonałem kilku zmian w sterwniku, zmieniłem minimalna temp. CO z 45 na 42, praca pompy CO - dałem "wyłączana", aktywowałem tryb auto-lato przy 10C, ustawilem zadaną temp. wewnętrzną na 17,7C dzienną i nocną 16,5C. Zadana temp. CWU - 40C. Temp. na zewnątrz 8C. Temp. wewnątrz 20,5C. Kocioł wszedł w tryb żaru, pompy stop, temperatura na kotle jak wychodzilem była 46,6C ze strzałką w dół obok.

Pytanie, co sie teraz dalej bedzie działo, na co czeka kocioł? Spadnie temperatura CO i ruszy pompa CO? A jak moze ruszyć p.CO skoro temp. zadana jest na 17,7C?? Jesto bardzo ciekawe bo ustawilem tryb pracy pompy CO na wyłączana. Czy tez moze kociol bedzie czekal az spadnie temperatura wewnątrz pomieszczenia? Bardzo proszę wyjaśnijcie każdy po swojemu co to teraz bedzie sie działo :) Tylko tak zebym zrozumiał hehe :)

W tym stanie kotła robilem drobne eksperymenty:

- zmienilem temp. wew. zadaną dzienną na 25C (obecnie jest 20,5C) ---> reakcja; żadna; kocioł dalej milczy, pompa CO stoi? Dlaczego nie rusza?, potem zmienilem spowrotem na 17,7C.

Edytowane przez szosiu

Tylko gdy nie wiesz juz na co wydawac te haldy pieniedzy, ktore leza w piwnicy, badz ktorymi palisz w piecu. W przeciwnym przypadku chyba nie ma sensu za bardzo.

Witam kolegów :)

Czytam i czytam i poszedłem zaatakować "cykliczną prace pompki" no kolego "markowsski" znasz się na rzeczy,włączyłem pompa cykliczna,czas wł-5min,czas wył-5min,na piecu ustawione 42stopnie cykl pogodowy,automatyczny temp. obniżona o 5 oC,kocioł doszedł do 47 wyłączył się całkowicie,temp poszła w górę do 52

powrót do 50 około i wszystko stanęło w miejscu więc czekam i czekam około 10 min i się PRZESTRASZYŁEM i włączyłem praca pompki CO ciągła potem sobie uświadomiłem że w domu mam około 23 stopni ciepła a temp.dzienna ustawiana jest na 19 stopni.Tak że jak dom ochłodzi się do temp zadanej to wtedy piec ruszy czy dobrze zrozumiałem :) jestem lewy w tych sprawach jeżeli chodzi o elektronikę i ustawienia tak że przepraszam za mój post Pozdrawiam

Ps.markowsski nie obraź się ale POWINIENEŚ NOSIĆ GACIE NA SPODNIACH JAK PRAWDZIWY SUPERMEN !!! znasz się na rzeczy

Widzisz , u mnie jest podobnie, tez jestem ciekawy co zrobi kociol w moim przypadku, teraz jest w stanie zaru. Ciekawy jestem efektu bo chce miec 17,7C a nie 20,5C. Mój problem opisany wyzje, czekamy na Markowsskiego i innych znajacych sie na rzeczy :)

Nie znam Wilo smart ale z tego co wyczytałem o niej to jest podobna ale to nie do końca to samo. W Wilo smart trzeba wybrać wstępny nastaw w którym reguluje ona w jakimś zakresie przepływy a Grundfos Alpha 2 nie ma żadnych wstępnych nastaw, po prostu pompa w całym zakresie dostosowuje swoje przepływy do potrzeb. Dodatkowo Alpha 2 na tryb nocny, to znaczy jeśli ktoś na kotle ustawił w programatorze na noc niższą temperaturę to ona to wykrywa i jeszcze zmniejsza obroty.

Dzieki woma,mam jeszcze pytanko z innej beczki do uzytkownikow instalacji ktorzy zastosowali dodatkowy obieg-cyrkulacje c.w.u ,jakie sa plusy i minusy,rozumiem ze ciepla woda jest od razu po odkreceniu kurka,ale podobno z tego faktu sa tez straty w bojlerze ktory rzekomo jest wychladzany,jak to sie sprawdza w praktyce? i jak reaguje na to ecoal? Czy ten uklad jest warty polecenia czy to zbyteczne?

Masz rację jak podniosę temperaturę na piecu to na powrocie też wzrośnie ale czy wtedy piec nie będzie więcej spalał ekogrochu.

Tak się pytam jak to wygląda w dłuższym okresie czasu od strony kieszeni.

Kotły zagazowujące drewno wymagają znacznie wyższych temperatur i mimo to jest oszczędnie.

Tak że jak dom ochłodzi się do temp zadanej to wtedy piec ruszy czy dobrze zrozumiałem :)

mniej wiecej tak.

jestem lewy w tych sprawach jeżeli chodzi o elektronikę

Producent tego pieca nie zmusza jego uzytkownikow do grzebania w jego elektronice. No oprocz podpiecia kabla ethernetowego lub RSowego ;)

i ustawienia tak że przepraszam za mój post

Chyba nikt sie nie obrazil wiec nie trzeba przepraszac ale tak z czystej zlosliwosci spytam. A kolega to sie z instrukcja zapoznal? Bo tam jest naprawde wszystko ladnie opisane.

Został mi z poprzedniej instalacji Auraton 2005-ale zamontowałem czujnik wewnętrzny(komplet z kotłem)bo producent odpisał mi że nie może służyć jako czujnik wewnętrzny.Mogę zapytać jaka jest celowość montowania takiego termostatu jak masz do dyspozycji wszystko w eCoalu?

Mój budynek się nie rozgrzewa:(

Po pierwsze jest bezprzewodowy a na tym mi zależało. On nie jest jako czujnik , on raczej steruje pompa CO i działa inaczej niż programator eCoala. On się załącza kiedy trzeba, nie według czasów pracy i postoju pompy..

pamietają, pamiętają :) a po co dałeś termostat??? jak liczysz na bezwładność cieplną ??? ;)

Ja na nią nie liczę tylko biorę ja pod uwagę...Ja mam dom nie docieplony i przy sporych mrozach ciepełko dość szybko umyka. Termostat ma o tyle dobrze ze sam się włączy kiedy temperatura spadnie , a kiedy trzeba załączy się na dłużej lub krócej bez mojej ingerencji...Jak np w okno teraz świeci słonce to pompa się nie załączy a cykliczna praca z programatora ster tak.

Ja bym tam wolal kupic co innego no ale co kto lubi :) A powaznie to spojrzyj na schematy instalacyjne na stronie Ogniwa. Albo pompa albo zawor. Polaczenie obu nie ma uzasadnienia logicznego.

Na początek podniosę temperaturę na CO.

Poobserwuję może zawołam szwagra do pomocy w obserwacjach, zawsze to raźniej.

Pozdrawiam