Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam dokładnie tak podłączone a jest problem. Temperatura na kotle 50st a powrót 33. Przy ustawieniu zaworu na 5.

Zawór 4D. Ktoś wie dlaczego tak sie dzieje?

Temperatura za zaworem to 40 st a na powrocie przed zaworem około 5 st mniej.

W związku z takim zachowaniem pompa mieszająca chodzi prawie cały czas.

Duży odbiór ciepła,kiedy piec odpalony?Jaka temp.wewnątrz?Zanim zaczniesz kręcić zaworem sprawdź temp.wewnątrz czy zadana jest osiągnięta.Zawór 4D nie jest tylko by dogrzać powrót.Ma tez utrzymać temp.zadaną(komfortową dla Ciebie i w Twoim domu) a nie tylko komfort powrotu kotła ;)

Temp.50 stopni na kotle w taką pogodę to sporo,nie widzę sensu jej podkręcania dla uzyskania ciepłego powrotu.Może obiekt się wygrzewa?

jak jest ciepło w domu to może skręć termostaty-jak je masz

Edytowane przez markowsski

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Strzałka w dół-Powinna się pojawić(jeśli jest ustawiona temp.CO obnizona) albo gdy temp zadana w pomieszczeniu zostanie osiągnięta albo pogodówka (jeśli masz ten tryb włączony) zadziała wg.ustawionej krzywej grzania.Np.jeśli masz na krzywej dla +10stopni 40stopni ale w ustawieniach zaawansowanych masz temp.minimalną CO 43 stopnie to regulator pogodowy obniży ją do 43 stopni(bo to minimum)

Z ustawioną temp obniżona na krzywej jest tak.

Kocioł śmiga wg.krzywej np:temp.na zewnątrz -10 stopni -wg.mojej krzywej to kocioł ustawi 70 stopni ale zerknie na zadaną wewnątrz np.21stopni,gdy już ją osiągnie zacznie powoli obniżać temp.w zakresie 10stopni(jeśli taka jest wartość obniżonej CO) i sam po jakimś czasie wybierze temp.CO z zakresu u mnie od 70-60 stopni(10 obniżona) na krzywej która pozwoli utrzymać temp.wenętrzną zadaną 21 stopni

:)

Aaaa i "odstawi się "jak dasz tryb pompy dla reg.wewn.wyłączona :)

minimalna temperature mam ustawiana przez serwis czyli 45C, zmienie na 42C dziś. Czyli mowisz ze tryb pompy dla reg.wewn.wyłączona załatwi sprawę z przegrzewanie zadanej temperatury? Czyli grzeje, przekroczy wartość ustawianą przezmnie (17,7C), wylaczy sie pompka CO, grzejniki jeszcze oddadzą ciut energi wiec temp. wewnetrzna lekkko podskoczy jeszcze, potem gdy temperatura spadnie (o ile?? C) to wlaczy pompkę ?

minimalna temperature mam ustawiana przez serwis czyli 45C, zmienie na 42C dziś. Czyli mowisz ze tryb pompy dla reg.wewn.wyłączona załatwi sprawę z przegrzewanie zadanej temperatury? Czyli grzeje, przekroczy wartość ustawianą przezmnie (17,7C), wylaczy sie pompka CO, grzejniki jeszcze oddadzą ciut energi wiec temp. wewnetrzna lekkko podskoczy jeszcze, potem gdy temperatura spadnie (o ile?? C) to wlaczy pompkę ?

Tyle ile ustawiłeś na histerezie w programatorze pokojowym.ja mam Histereze 0,1 stopnia czyli taki niewielki spadek wywoła włączenie pompy CO.

Co do reszty twych pytań cyt.z instrukcji:

Programatory → Programator pokojowy

→ Temperatura dzienna (lub nocna) wtedy temperatura

CO na kotle zostanie obniżona o wartość Temperatura CO

obniżona. Dodatkowo można włączyć cykliczną pracę pompy CO (Parametry zaawansowane) w momencie gdy samo

obniżenie temperatury CO nie wywoła spadku temperatury w

pomieszczeniu.

•Termostat - temperatura zadana CO ustalana jest ręcznie na

panelu sterowania. W przypadku rozwarcia styków termostatu

temperatura zadana CO zostanie obniżona o wartość

Temperatura CO obniżona. Dodatkowo można włączyć

cykliczną pracę pompy CO (Parametry zaawansowane) w

momencie gdy samo obniżenie temperatury CO nie wywoła

spadku temperatury w pomieszczeniu.

Jak pompa nie pracuje (tryb lato etc.) to wtedy migają na niej wszystkie kontrolki. Wynika to z tego, że kondensatorki od zabezpieczenia na płytce sterownika puszczają na nią szczątkowe napięcie. Jak komuś przeszkadza te migotanie to musi usunąć te kondensatorki i ja tak zrobiłem (delikatnie ruszasz w lewo i prawo aż nóżki same się wyłamią).

Opis i zdjęcie masz tu:Instrukcja dla Alpha 2

Oczywiście Alpha 2 pracuje cały czas a nie cylkicznie :-)

woma mógłbyś szczelić fotkę płytki Ecoala, tak na przyszłość zebyś My wiedzieli co wyrywać przed koncem gwarancji :)

I druga sprawa do Ciebie, na tej naszej pompce jest tryb nocny, uzywasz tego, o co w tym chodzi??

Edytowane przez szosiu

Tyle ile ustawiłeś na histerezie w programatorze pokojowym.ja mam Histereze 0,1 stopnia czyli taki niewielki spadek wywoła włączenie pompy CO.

Co do reszty twych pytań cyt.z instrukcji:

Programatory → Programator pokojowy

→ Temperatura dzienna (lub nocna) wtedy temperatura

CO na kotle zostanie obniżona o wartość Temperatura CO

obniżona. Dodatkowo można włączyć cykliczną pracę pompy CO (Parametry zaawansowane) w momencie gdy samo

obniżenie temperatury CO nie wywoła spadku temperatury w

pomieszczeniu.

•Termostat - temperatura zadana CO ustalana jest ręcznie na

panelu sterowania. W przypadku rozwarcia styków termostatu

temperatura zadana CO zostanie obniżona o wartość

Temperatura CO obniżona. Dodatkowo można włączyć

cykliczną pracę pompy CO (Parametry zaawansowane) w

momencie gdy samo obniżenie temperatury CO nie wywoła

spadku temperatury w pomieszczeniu.

Dzieki za pomoc markowsski :)

To juz mniej wiecej wiem co mam robić. Nie mam jeszcze kompa podlaczonego pod ecoala. Korzystam obecnie tylko z panela kotła. Chce najpierw sflashować soft na najnowszy, potem dopiero obczaje wszystko z pozycji programu komputerowego ecoala. Nie mam pojecia jaka jest histereza - w panelu kotla tego raczej nie ma. Ja wkrotce sie odezwe i Ci dokladnie napisze jak mam poustawiane w programie. Dzięki za wytłumaczenie co to jest ta histereza - teraz juz wiem :)

Co do pracy cyklicznej pompy CO- piszą w instrukcji ze moze wywolac korozję kotła, natomiast ja mam dać "tryb pracy pompy CO dla reg. wewnetrznego"na "wylączony". Kto jeszcze z Szanownych kolegów ma tą opcję na "wyłączony" ???

Duży odbiór ciepła,kiedy piec odpalony?Jaka temp.wewnątrz?Zanim zaczniesz kręcić zaworem sprawdź temp.wewnątrz czy zadana jest osiągnięta.Zawór 4D nie jest tylko by dogrzać powrót.Ma tez utrzymać temp.zadaną(komfortową dla Ciebie i w Twoim domu) a nie tylko komfort powrotu kotła ;)

Temp.50 stopni na kotle w taką pogodę to sporo,nie widzę sensu jej podkręcania dla uzyskania ciepłego powrotu.Może obiekt się wygrzewa?

jak jest ciepło w domu to może skręć termostaty-jak je masz

Piec odpalony w maju.Dom 10 letni ocieplony. Mam termostaty na grzejnikach. Temperatura w środku to 22st. Utrzymywana przez głowice.

Właśnie ustawiłem temperaturę odpowiednią do budynku tj 40 st na grzejniki. Na kotle ustawione min 43 ale kocioł uparcie dąży do 48 i jak wyłączy się dmuchawa to dochodzi do 50st.

Myślę oby obniżyć jeszcze temp na kotle do 45st i zrezygnować z 4D.

Testowałem już taki układ i powrót idealnie dogrzany.

Co do pracy cyklicznej pompy CO- piszą w instrukcji ze moze wywolac korozję kotła, natomiast ja mam dać "tryb pracy pompy CO dla reg. wewnetrznego"na "wylączony". Kto jeszcze z Szanownych kolegów ma tą opcję na "wyłączony" ???

Tak jak pisałem -póki co mam tak ustawioną pracę pompy CO.Teraz nie ma innej rady,jest za chłodno rankiem i nica na tryb lato więc piec pilnuje temp.wewnątrz.

Kto ma pompę wyłączoną albo pracuje cyklicznie poznasz po wykresach użytkowników.zawsze jest to praca dwustanowa(góra-dół).Przy cyklicznej jest to praca regularna bo ustawia się czas pracy pompy i czas przerwy więc jest on zawsze taki sam.

Spoko,ktoś pomógł mnie więc jak mogę i wiem staram się pomóc.

Piec odpalony w maju.Dom 10 letni ocieplony. Mam termostaty na grzejnikach. Temperatura w środku to 22st. Utrzymywana przez głowice.

Właśnie ustawiłem temperaturę odpowiednią do budynku tj 40 st na grzejniki. Na kotle ustawione min 43 ale kocioł uparcie dąży do 48 i jak wyłączy się dmuchawa to dochodzi do 50st.

Myślę oby obniżyć jeszcze temp na kotle do 45st i zrezygnować z 4D.

Testowałem już taki układ i powrót idealnie dogrzany.

Mam nadzieję że widziałeś to i jesteś pewien że zawór 4D masz dobrze zamontowany i ustawiasz go dobrze http://www.luskar.com.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html

Od maja palisz,kto ci robił ocieplenie? :)

Spróbuj zwiększyć bieg pompy CO na maxa i zobacz co się dzieje z powrotem.mam popapraną instalację i taki wyczyn zdał egzamin,zawór 4D na 5-kę i pompa na maxa,CWU +mieszjąca.

Mam nadzieję że widziałeś to i jesteś pewien że zawór 4D masz dobrze zamontowany i ustawiasz go dobrze http://www.luskar.com.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html

Od maja palisz,kto ci robił ocieplenie? :)

Spróbuj zwiększyć bieg pompy CO na maxa i zobacz co się dzieje z powrotem.mam popapraną instalację i taki wyczyn zdał egzamin,zawór 4D na 5-kę i pompa na maxa,CWU +mieszjąca.

Od maja kocioł chodzi na CWU. Od dobrego miesiąca na CO. Zawór połączony dokładnie jak na schemacie.

tylko mam taki zawór

http://www.termoeko.com/Zawor_4_drogowy_mieszajacy_prosty_1_Honeywell-89.html

Pompa CO to grundfos alpha 2

Nie jest to dla mnie jakiś problem. traktuje to jako ciekawostkę.

PS.Dzięki za zainteresowanie.

Od maja kocioł chodzi na CWU. Od dobrego miesiąca na CO. Zawór połączony dokładnie jak na schemacie.

tylko mam taki zawór

http://www.termoeko.com/Zawor_4_drogowy_mieszajacy_prosty_1_Honeywell-89.html

Pompa CO to grundfos alpha 2

Nie jest to dla mnie jakiś problem. traktuje to jako ciekawostkę.

PS.Dzięki za zainteresowanie.

Mam taki sam zawór 4D,gdzies czytałem przed ostatnia poprawką instalacji że taki zestaw jak pompa adaptacyjna i zawór 4D to nienajlepszy pomysł i jak znasz zasadę działania zaworu 4D i pompy adaptacyjnej to wiesz o czym piszę .Tu potwierdzi się Twoja teza o położeniu zaworu w pozycji 9, jest to położenie instalacja całkowicie otwarta i tu pompa adaptacyjna ma co robić...

Cyt: Pompa działa na zasadzie pomiaru róznicy ciśnień. Utrzymuje stałą rużnicę na wejściu do pompy i na wyjściu. Jeżeli zamykają się zawory termostatyczne to wzrasta opór hydrauliczny sieci i wzrasta ciśnienie na wyjściu z pompy, pompka "widząc" to zmiejsza obroty a tym samym moc pobieraną z sieci elektroenergetycznej.

Mam taki sam zawór 4D,gdzies czytałem przed ostatnia poprawką instalacji że taki zestaw jak pompa adaptacyjna i zawór 4D to nienajlepszy pomysł i jak znasz zasadę działania zaworu 4D i pompy adaptacyjnej to wiesz o czym piszę .Tu potwierdzi się Twoja teza o położeniu zaworu w pozycji 9, jest to położenie instalacja całkowicie otwarta i tu pompa adaptacyjna ma co robić...

Tak mi wychodzi że właśnie 4D robi opory i zwalnia obroty pompa CO.

A jak ustawiasz swój zawór? i jakie masz temperatury?

Tak mi wychodzi że właśnie 4D robi opory i zwalnia obroty pompa CO.

A jak ustawiasz swój zawór? i jakie masz temperatury?

Tak jak już Ci napisałem.Przy temp.od zera do +10 stopni(bo póki co z tym kotłem takie temperatury przerabiałem) zawór 4D mam ustawiony na 5-tkę,pompa CWU tryb +mieszająca,pompa CO na 2 biegu(bliżej zera czasem daje na 3 bieg)mam 16 grzejników na 2 kondygnacjach i trochę popaprana instalację ale taki budynek zastałem) i przy nie ocieplonym budynku z lat 70-tych na kotle było średnio max 46 stopni temp wewnątrz 20.5-21 stopni.Teraz pompa jest wyłączona i pilnuje temp wewnątrz.Ale zobacz jaki gorący jest powrót,zawór 4D to sprawia.Przy spadku temperatur ustawie tryb pompy CO na włączona.

Pobaw się,reguluj zaworem tylko spokojnie i patrz jak się zachowuje temp powrotu.Przykręć termostaty jak masz dalej za ciepło to tak jak pisałem w postach powyżej do szosiu

Dzieki za pomoc markowsski :)

Nie mam pojecia jaka jest histereza - w panelu kotla tego raczej nie ma. Ja wkrotce sie odezwe i Ci dokladnie napisze jak mam poustawiane w programie. Dzięki za wytłumaczenie co to jest ta histereza - teraz juz wiem :)

W panelu kotła też można ustawić Histerezę. Ustawienia użytkownika-Programatory-Programator pokojowy-Histereza-standard to chyba 0,3 nie pamiętam już.

Witam kolegów,

Chciałbym coś dodać do dyskusji na temat niedostatecznej możliwości sterowania temperaturą wewnętrzną w domu za pomocą pieca OEP i sterownika eCoal. Mam na myśli temperatury takie jak dziś ok. 6 i więcej stopni.

Prawie trzy tygodnie barowałem się z tym problemem i okazało się że to nie wina pieca ani sterownika ani nawet ekogrochu którym palę. Okazało się że wszystkiemu jest winien zawór różnicowy zamontowany na głównej rurze w mojej instalacji CO pozostałość po dawnym śmieciuchu. Nie mają tego problemu koledzy którzy montują swoje piece OEP do nowych instalacji o małych przekrojach rur.

U mnie rury i grzejniki zostały a wymieniałem sam piec i założyłem zawór 4d . Problem zniknął jak wymontowałem zawór różnicowy i zostawiłem problem obiegu wody pompce CO i sterownikowi eCoal. Skończyły się moje problemy z przegrzewaniem pomieszczeń.

Pozdrawiam:rolleyes:

Witam kolegów,

Chciałbym coś dodać do dyskusji na temat niedostatecznej możliwości sterowania temperaturą wewnętrzną w domu za pomocą pieca OEP i sterownika eCoal. Mam na myśli temperatury takie jak dziś ok. 6 i więcej stopni.

Prawie trzy tygodnie barowałem się z tym problemem i okazało się że to nie wina pieca ani sterownika ani nawet ekogrochu którym palę. Okazało się że wszystkiemu jest winien zawór różnicowy zamontowany na głównej rurze w mojej instalacji CO pozostałość po dawnym śmieciuchu. Nie mają tego problemu koledzy którzy montują swoje piece OEP do nowych instalacji o małych przekrojach rur.

U mnie rury i grzejniki zostały a wymieniałem sam piec i założyłem zawór 4d . Problem zniknął jak wymontowałem zawór różnicowy i zostawiłem problem obiegu wody pompce CO i sterownikowi eCoal. Skończyły się moje problemy z przegrzewaniem pomieszczeń.

Pozdrawiam:rolleyes:

Bo działała grawitacja,pisaliśmy już o tym :)

I tak unicestwiłeś grawitacje. Zupełnie jak ja ;)

Dokładnie tak:bye:

po co mi przeżytek z dawnych lat jak w piwnicy wszystkiego pilnuje eCoal.

Mam pytanie, czy warto montować dodatkowo pompę mieszającą do układu z zaworem 4d, bo martwi mnie ta niska temperatura powrotu.

W tej chwili zawór 4d ustawiony jest na 5

Ale zobacz jaki gorący jest powrót,zawór 4D to sprawia.Przy spadku temperatur ustawie tryb pompy CO na włączona.

Mam pytanie bo nie posiadam i nie znam się za bardzo na zaworach 4D. Czy woda pomiędzy zasilaniem, zaworem 4D i powrotem w momencie kiedy pompka nie pracuje krąży Ci grawitacyjnie? Czy obieg ten wymusza dodatkowa pompa kotłowa?

Witam kolegów :)

Czytam i czytam i poszedłem zaatakować "cykliczną prace pompki" no kolego "markowsski" znasz się na rzeczy,włączyłem pompa cykliczna,czas wł-5min,czas wył-5min,na piecu ustawione 42stopnie cykl pogodowy,automatyczny temp. obniżona o 5 oC,kocioł doszedł do 47 wyłączył się całkowicie,temp poszła w górę do 52

powrót do 50 około i wszystko stanęło w miejscu więc czekam i czekam około 10 min i się PRZESTRASZYŁEM i włączyłem praca pompki CO ciągła potem sobie uświadomiłem że w domu mam około 23 stopni ciepła a temp.dzienna ustawiana jest na 19 stopni.Tak że jak dom ochłodzi się do temp zadanej to wtedy piec ruszy czy dobrze zrozumiałem :) jestem lewy w tych sprawach jeżeli chodzi o elektronikę i ustawienia tak że przepraszam za mój post Pozdrawiam

Ps.markowsski nie obraź się ale POWINIENEŚ NOSIĆ GACIE NA SPODNIACH JAK PRAWDZIWY SUPERMEN !!! znasz się na rzeczy