Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Eeeeh, kolejnego kolegi spytam. A instrukcje przeczytal? Chyba nie.

Pytasz co sie bedzie dalej dzialo. Kociol pojdzie na przyslowiowa wodke. Tzn. po przekroczeniu temperatury zadanej wewnatrz pomieszczen obnizy temperature CO o wartosc ustawiona przez uzytkownika. Ciag dalszy zalezny jest od ustawinienia pracy pompy. W Twoim przypadku pompa sie wylacza wiec budynek zacznie sie ochladzac a temperatura CO rosnac (zar caly czas emituje cieplo a pompa nie pracuje wiec temperatura wody w piecu bedzie rosla chocby w efekcie okresowego podtrzymywania zaru). Taki stan rzeczy bedzie sie utrzymywal az do momentu dojscia temperatury wewnetrzne do zadanej (tak naprawde ciut nizszej z tego co pamietam). Piec wtedy przejdzie na temperature CO normalna i odpali pompe, zeby dobic do temperatury zadanej. I cykl sie powtorzy.

Jesli dobrze pamietam rozmowe z kims z ES to jest/byl zaimplementowany timer (bodajze 5 minut) na zmiany niektorych parametrow. Chodzi o to, zeby takimi zmianami nie zdestabilizowac za bardzo pracy kotla.

Wielkie dzięki chochla72, instrukcje czytalem i to dwa razy ale tam wszystkiego nie piszą, chodzi właśnie o te reakcje, albo ja tej instrukcji w calości poprostu nie rozumiem :) Czyli teraz juz wiem dlaczego po nastawieniu temp. wewn. na 25C pompka sie nie włączyła - zwłoka czasowa, na to nie wpadłem :)

Jeszcze pytanie jak dlugo moze w stanie żaru pracować kocioł, w koncu lekko dmuchawe wlaczy zeby podtrzymac spalanie co nie? U mnie teraz trochę długo bedzie sie wychladzac temp. wewn. do tych zadanych 17,7C. Mam nadzieje ze to kociolkowi zbytnio nie zaszkodzi. Przecież w trybie Lato CO nie dziala tylko CwU dziala, czyli pół roku kocioł jest dosyć często w trybie żaru. Zalezy mi na niskim spalaniu groszku, myśle ze teraz jak nie pracuje bez przerwy to spali duzo mniej , mam racje?

Acha chcialem jeszcze zapytac, jakie macie ustawione temperatury obnizone dla CO i CWU - domyślnie jest 10 narazie tyle zostawilem nie wiem czy to dobrze czy nie zmienic na np. 5 :| , oraz Jaką macie Histerezę CWU , domyslnie mam 1C , nie wiem czy to zmieniac , za bardzo sie nie znam.

Generalnie zalezy mi by jak najmniej kocioł spalał groszku.

Edytowane przez szosiu

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Próbowałem już na ustawieniach 9; 7; 5; nadal są spadki na powrocie do 34/36 stopni. Przy ustawieniu na 3 zaczyna brakować ciepła w domu.

Jak na razie 5 jest takim najlepszym ustawieniem.

Czytałem na tym forum bo pisał o tym zawijam żeby się aż tak bardzo tym nie stresować jak nic się nie dzieje z piecem.

To tylko tak na przyszłość gdyby przyszło co do czego z gwarancją.

Zostaw przy takich temp.na zewnatrz zawór 4D na 5-tce,kocioł sobie poradzi.

Odpal tryb pompy CWU +mieszająca.Będzie ok,u mnie bez tego trybu temp jest taka sama,nic się nie przejmuj że temp.wody CWU wzrośnie po jakimś czasie pracy pompy CWU w takim trybie,nawet dobrze dogrzeje lepiej powrót ;)

I zaczekajjjjjj!!!!

Edytowane przez markowsski

Po pierwsze jest bezprzewodowy a na tym mi zależało. On nie jest jako czujnik , on raczej steruje pompa CO i działa inaczej niż programator eCoala. On się załącza kiedy trzeba, nie według czasów pracy i postoju pompy..

Kurcze nie kumam tej różnicy.Używałem auratona 2005 w duecie z piecem olejowym.Jak dla mnie miał on wtedy sens,olejak nie miał programatora więc potrzebował sygnału że temp.wewn.jest już ok i trzeba przestać grzać.Można to było uzyskać zastosowując Auratona który wg.ustawionego programatora godzinowego temp.nocnej i dziennej rozłączał pompę CO.Zdemontowałem go po zakupie kotła na eko bo wyczytałem że (bez urazy) przy takim typie kotła takie rozwiązanie jest najgorsze z możliwych(pomijam samo przejście pieca w podtrzymanie)tak jak już pisali Ci co się znają to najlepszym rozwiązaniem jest praca ciągła tego kotła i bez gadania.Jasne że czasem nie można inaczej(sam tak teraz robię i jadę przy wyłączonej pompie CO która pilnuje temp.wewnątrz) ale jak tylko

temp.zewnętrzna się obniży i przyjdzie zima to nikt mnie na taki tryb góra-dół nie namówi!Więc jaki ma sens termostat w tym układzie?Wszystko to co on daje można osiągnąć w eCoalu,mało tego kilka jest możliwości po drodze do osiągnięcia celu,wyłączenie pompy po uzyskaniu żądanej wewnętrznej to najprostszy i najgorszy sposób załatwienia sprawy.Najpierw dobre ustawienia sterownika,obniżanie temp.a potem w OSTATECZNOŚCI taki myk z odłaczeniem pompy.

Powolutku zaczynam rozumieć o co tu chodzi i cały sens tego algorytmu sterownika dlatego póki co mam teraz pompę wyłaczoną ale to chwilowe.

W programatorze eCoala też można zrobic to samo co w Auratonie,programowac temp dzienną lub nocna we właściwych godzinach dodatkowo trzeba jedynie włączyc tryb pompy CO dla regulatora wewn.-wyłączona i masz to samo co w obecnej chwili wyprawia ci auraton,on tez jak wyczuje temp.zadaną w pomieszczeniu to odetnie pompę a czy zrobi to przy trybie pompy CO dla regulatora wewnętrznego włączona czy wyłaczona to nie ma znaczenia skoro auraton ja wyłączy tak czy siak.eCoal ma funkcje termostat chyba bardziej na odczepne dla tych co już go wcześniej i tak mieli by nie musieli kupować czujnika wewnętrznego i mogli go użyć.

Pozdrawiam!

Wielkie dzięki chochla72, instrukcje czytalem i to dwa razy ale tam wszystkiego nie piszą, chodzi właśnie o te reakcje, albo ja tej instrukcji w calości poprostu nie rozumiem :) Czyli teraz juz wiem dlaczego po nastawieniu temp. wewn. na 25C pompka sie nie włączyła - zwłoka czasowa, na to nie wpadłem :)

Jesli masz na mysli generalna reakcje kotla to jest bardzo dobrze opisana. Jesli chodzi o timer to faktycznie tego nie ma. Ja sie o tym dowiedzialem przypadkiem testujac klienta na androida.

Jeszcze pytanie jak dlugo moze w stanie żaru pracować kocioł, w koncu lekko dmuchawe wlaczy zeby podtrzymac spalanie co nie?
Jesli dobrze kojarze do to spadku temperatury spalin do ~50*. Wtedy podaje troche wegla, wlacza dmuchawe, zeby zwiekszyc zloze zaru i powtornie zapada w letarg.

Zalezy mi na niskim spalaniu groszku, myśle ze teraz jak nie pracuje bez przerwy to spali duzo mniej , mam racje?

Odpowiedz jest standardowa. W tym celu trzeba mlotkiem i palnikiem popracowac nad domem (a konkretnie ociepleniem) a nie nad piecem (w 99% przypadkow)

Acha chcialem jeszcze zapytac, jakie macie ustawione temperatury obnizone dla CO i CWU - domyślnie jest 10 narazie tyle zostawilem nie wiem czy to dobrze czy nie zmienic na np. 5

Ja mam 5 ale ten parametr trzeba dobrac raczej indywidualnie w zaleznosci od swoich upodoban i potrzeb - sa rozne instalacje i rozne wymagania energetyczne domu. Pamietaj, ze obnizona temperatura CO jest jednym z waznych czynnikow sluzacych utrzymaniu zadanej temp. wew. jesli sterownik pracuje na sterowaniu pokojowym.

oraz Jaką macie Histerezę CWU , domyslnie mam 1C , nie wiem czy to zmieniac , za bardzo sie nie znam.

Generalnie zalezy mi by jak najmniej kocioł spalał groszku.

Znowu zalezy od upodobania. Jesli chcesz miec w miare stala temperature wody w kranie to histereza jak najmniejsza. Jesli Ci nie przeszkadzaja wahniecia to moze byc wieksza przy czym to tez zalezy bo wyraznie odczujesz roznice pomiedzy temperatura 40 a 35, a pomiedzy 55 a 50 juz raczej nie. W kwestii oszczednosci przy CWU to polecam:

1) ustawic temperature na najmniejsza akceptowalna - nie ma sensu grzac wody do jakis wysokich temperatur, zeby potem mieszac je w kranie z duza iloscia zimnej.

2) zredukowac prace pompy obiegowej jesli takowa posiadasz (ecoal mam programator i dodatkowo mozesz sterowac czasem pracy/przerwy). Ciagla praca pompy jest niepotrzebne a powoduje znaczne straty ciepla.

Edytowane przez chochla72

Możesz ja odłączyć.

Aby się nie wyświetlała na schemacie,zmień jej funkcję na cyrkulacyjną a tę w programatorze ustaw na nieaktywna.

Jeżeli nastawisz temp CWU na wyższą niż temp CO wtedy może wodę w bojlerze wychładzać.Wszystko zależy od ustawień.Możesz zerknąć na mój sterownik.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Twój sterownik obserwowałem nie raz :). Ale na chwilę obecną nie mam czasu, aby bawić się ustawieniami w swoim kotle. Mój kocioł to: https://esterownik.pl/remote/551. Za wszelkie podpowiedzi dot. ustawień będę wdzięczny. Pozdrawiam.

Mam pytanie bo nie posiadam i nie znam się za bardzo na zaworach 4D. Czy woda pomiędzy zasilaniem, zaworem 4D i powrotem w momencie kiedy pompka nie pracuje krąży Ci grawitacyjnie? Czy obieg ten wymusza dodatkowa pompa kotłowa?

Posiadam jedynie zawór 4D,nie mam pompy mieszającej mimo że jest na schemacie online.

Próbowałem już na ustawieniach 9; 7; 5; nadal są spadki na powrocie do 34/36 stopni. Przy ustawieniu na 3 zaczyna brakować ciepła w domu.

Jak na razie 5 jest takim najlepszym ustawieniem.

Czytałem na tym forum bo pisał o tym zawijam żeby się aż tak bardzo tym nie stresować jak nic się nie dzieje z piecem.

To tylko tak na przyszłość gdyby przyszło co do czego z gwarancją.

Jak nie masz termostatów to możesz spróbować jeszcze jednej opcji.

Pompka na duże obroty i zawór na 3-ke lub coś koło tego. Moc to głównie różnica temperatur i przepływ. Jak zwiększysz przepływ to automatycznie temperaturę możesz zredukować.

[quoteZdemontowałem go po zakupie kotła na eko bo wyczytałem że (bez urazy) przy takim typie kotła takie rozwiązanie jest najgorsze z możliwych(pomijam samo przejście pieca w podtrzymanie)tak jak już pisali Ci co się znają to najlepszym rozwiązaniem jest praca ciągła tego kotła i bez gadania.Jasne że czasem nie można inaczej(sam tak teraz robię i jadę przy wyłączonej pompie CO która pilnuje temp.wewnątrz) ale jak tylko

temp.zewnętrzna się obniży i przyjdzie zima to nikt mnie na taki tryb góra-dół nie namówi!Więc jaki ma sens termostat w tym układzie?!

Wyczytałeś?No to się ciesze, bo u mnie mniej mnie interesowało co piszą ,a bardziej komfort w pomieszczeniu w okresie przejściowym.Zgadzam się ze tryb Ciągły jest może lepszy dla pieca, ale nie koniecznie lepszy dla kieszeni... Ja nienawidzę przegrzanych pomieszczeń a jak mam za to zapłacić dodatkowo to sorki ,ale mam gdzieś to co jest dla kotła lepsze. On jest dla mnie a nie ja dla niego.A jak temperatura spadnie t tryb pracy zmieni się na ciągły ( bo tak się stanie ) lub pompa wyłączy się bardzo rzadko to sterownik będzie miał co lubi. Termostat ma służyć w okresie przejściowym jesień ,wiosna...Ja wiem z praktyki ze w trybie ciągłym kocioł spala u mnie o wiele więcej a w domu sauna . Nie ma tez praktycznie zadnej maliwosci regulacji temp w pomieszczeniu bo niby jak? No chyba ze temperatura CO...

Edytowane przez jack18

jack18

Jak to nie ma jak?A tryb pompy CO dla regulatora wewnętrznego-wyłączony.Wtedy pilnuje Ci temp.zadanej w pomieszczeniu,po jej wzroście wyłączy pompę CO,a po spadku od zadanej -włączy pompę CO!Więc po co Ci u licha termostat? :)

Bez urazy,pozdrawiam.

Nikt nie mówi że kolega jack18 nie ma racji ale wytłumaczcie proszę mnie i innym jaka to różnica?Posiadałem auratona 2005 i dla mnie to archaizm w działaniu,ale nie o to chodzi.czym jego praca różni się od programatora temp.pokojowej wraz z trybem pompy dla reg.wewnętrznego-wyłączona, w eCoalu?

I tylko tyle..Bo to takie mówienie tak bo tak to ogłupianie innych..

Nikt nie mówi że kolega jack18 nie ma racji ale wytłumaczcie proszę mnie i innym jaka to różnica?Posiadałem auratona 2005 i dla mnie to archaizm w działaniu,ale nie o to chodzi.czym jego praca różni się od programatora temp.pokojowej wraz z trybem pompy dla reg.wewnętrznego-wyłączona, w eCoalu?

I tylko tyle..Bo to takie mówienie tak bo tak to ogłupianie innych..

OK. Ja CI nigdzie nie opisywałem ze taki będzie dla Ciebie lepszy i żebyś nie korzystał z tego trybu. W moim obiekcie się to nie sprawdza pomijając już fakt ze ten tryb pracy pompy (wyłączona) jest robiony w domyśle pod instalacje grawitacyjne .. Faktem natomiast jest ze termostat o wiele szybciej reaguje na zmiany temperatury i nie jest zależny od programatora kotła.Następna sprawa to taka ze jest dla mnie po prostu wygodniejszy i estetyczniejszy od tego czujnika. Jest bezprzewodowy i współpracuje mi ładnie z krzywa grzania na pogodowce. Moze troszeczkę jestem leniwy?:)Wychodzę z założenia ze jak automat to automat. Po to go mam żeby się nim zbytnio nie przejmować, a eCoal daje mi ta możliwość we współpracy właśnie z termostatem.

Ja mam 5 ale ten parametr trzeba dobrac raczej indywidualnie w zaleznosci od swoich upodoban i potrzeb - sa rozne instalacje i rozne wymagania energetyczne domu. Pamietaj, ze obnizona temperatura CO jest jednym z waznych czynnikow sluzacych utrzymaniu zadanej temp. wew. jesli sterownik pracuje na sterowaniu pokojowym.

Własnie domek mam bardzo mały, bardzo dobrze ocieplony, najlepsze styro na ścianach i podlogach, pozadnie ocieplony dach 20cm wełny. Kubatura mała. Czyli powiedzmy ze mam niskie zapotrzebowanie energetyczne, kiedys gdy przeliczałem wyszło ze potrzebuje kocioł 14kW. Instalacja jak instalacja 3 kondygnacje łacznie ze stryszkiem zadaptowanym. W sumie

2 grzejniki łazienkowe i 10 grzejników panelowych/plytowych.

Teraz właśnie chciałbym ustawić ten parametr bo tak sie sklada,ze mam kłopoty z utrzymaniem zadanej temp. wewnętrznej. Oczywiście teraz odczekam i poobserwuję po tych dzisiejszych zmianach, ale chciałbym wiedziec na przyszłość na co mam zwracać uwagę gdy chce ustawić temp. obniżoną, bo przecież czymś sie trzeba kierować co nie.

Czyli np. wewnętrzna temperatura przekracza zadaną, kocioł sie odstawia (w moim przypadku), i zaczyna obniżać obecną temperaturę CO o wartość temperatury obniżonej czyli u mnie jak narazie 10C, potem gdy obniży o te 10C podgrzewa wade spowrotem ale oczywiście pompa CO dalej jest wyłączona bo tak mam ustawiony tryb pompy CO dla reg. wew.

POtwierdź proszę czy dobrze to ogarniam.

Prosze o wyrozumiałośc :) Z tej branży jestem noga ale przy okazji wspomne ze pracyje tako technik stacji dializ, naprawiam maszyny do hemiodializy, elektronika, i duzo hydrauliki, cisnien, podcisnien itd :) Takze drewnianą nogą to ja nie jestem ;)

Jak na niewielką kubaturę to nie mało masz grzejników. Ale do rzeczy.

Masz jeden sterownik a dwa regulatory w nim.

Pierwszy - największy sekret zawijana. Regulator procesu spalania. Odpowiada za dobre nastawy dla palnika i dmuchawy.

Drugi - regulator wewnętrzny. Głównym elementem wykonawczym jest tu pompka. Odpowiada on za ilość ciepła które poda do instalacji.

Oba pracują jakby niezależnie. Jak nastawisz ten drugi tak by wypychał cały czas ciepło w instalacje to wypchnie. W tym czasie pierwszy regulator zadba o to by to ciepło wytworzyć z węgla jak najsprawniej.

markowsski ma rację ale jack18 napisał jeden przekonujący wyraz. Bezprzewodowy. Takie życzenie. Rozumiem

Możecie wierzyć lub nie.Wiedziałem że chodzi o stylistykę wykonania obu urządzeń(tu się nie dziwię)Co do reakcji szybszych jak piszesz Auratona to się nie zgadzam,a to że jest niezależny od programatora kotła nie do końca jest prawdziwe i nie zmienia zasady jego działania.Wszystko co napisałem jest prawdą -różnicy w działaniu nie ma.Co do rozwiązania bezprzewodowego to i tak nie zmienia faktu że w dalszym ciągu jest to archaiczny gadżet i czy na stole czy na ścianie...Mój HTC Gratia ma na pokładzie Androida 2.2 Froyo i aplikację eSterownik i też jest bezprzewodowy...a jaki mały :)

Ale jak kto woli.

Dzięki i pozdrawiam!

Sądzę że jack18 mógł mieć do wyboru ciągnięcie 20m kabla na czujnik z jego maskowaniem lub to co już może i miał a bezprzewodowe. Stracił pewnie na tym podgląd na wykresie temperatury w pomieszczeniu lecz komfort najważniejszy. A przyznaje tobie rację że w sumie regulator wewnętrzny to nic innego jak termostat. Tak to po prostu działa.

Pozdrawiam cieplutko

Panowie dzisiejsze kotły ze sterownikami są naprawdę bardzo zaawansowane kocioł chce sterowac CAŁĄ dostępną instalacją cwu+co, dla kotła najlepiej by było jakby to była instalacja bardzo prosta, wyjscie z kotła -sterowanie pompami czy temp wewnętrzną, ale sa rózne instalacje -są zawory 3d,4d są wymienniki ciepła sa głowice termostatyczne , są termostaty i inne paskudztwą :) i kocioł zaczyna się gubić bo nie wie czego ma pilnować, jeżeli uzywacie ustawień instalacji puszczajcie kocioł bez zaawansowanych ustawień a jezeli nie macie tego wszystkiego to używajcie narzędzi z kotła. termostaty uważam równiez za bardzo fajną rzecz podwyższają komfort cieplny w domu .

ps np taki termostat DIGITIME 800 http://allegro.pl/beprzew-regulator-temp-tyg-digitime-800-budzik-i1882654031.html

woma mógłbyś szczelić fotkę płytki Ecoala, tak na przyszłość zebyś My wiedzieli co wyrywać przed koncem gwarancji :)

I druga sprawa do Ciebie, na tej naszej pompce jest tryb nocny, uzywasz tego, o co w tym chodzi??

To te brązowe kondensatorki (dwie sztuki dla każdej pompy). Oczywiście usuwamy tylko dla tej pompy gdzie mamy Alphę :)

http://www.image-share.com/upload/842/170.jpg

Tryb nocny to jest coś takiego, że jak ustawisz sobie na sterowniku w nocy obniżoną temperaturę CO to pompa to wykryje i jeszcze zwolni obroty a w efekcie strumień gorącej wody pchany na grzejniki. Ja to mam ustawione.