Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie dzisiejsze kotły ze sterownikami są naprawdę bardzo zaawansowane kocioł chce sterowac CAŁĄ dostępną instalacją cwu+co, dla kotła najlepiej by było jakby to była instalacja bardzo prosta, wyjscie z kotła -sterowanie pompami czy temp wewnętrzną, ale sa rózne instalacje -są zawory 3d,4d są wymienniki ciepła sa głowice termostatyczne , są termostaty i inne paskudztwą :) i kocioł zaczyna się gubić bo nie wie czego ma pilnować, jeżeli uzywacie ustawień instalacji puszczajcie kocioł bez zaawansowanych ustawień a jezeli nie macie tego wszystkiego to używajcie narzędzi z kotła. termostaty uważam równiez za bardzo fajną rzecz podwyższają komfort cieplny w domu .

ps np taki termostat DIGITIME 800 http://allegro.pl/beprzew-regulator-temp-tyg-digitime-800-budzik-i1882654031.html

Ale zapytam raz jeszcze,jaki to ma sens,mając ecoala nie potrzebny ci taki gadżet!Lepiej kupic nastepny telefon z Androidem i zainstalować aplikację https://market.android.com/details?id=pl.esterownik.android.esterownik

i masz sterownik w kieszeni spodni a nie jakiś badziew na stole w domu :)

Aaaa.. i nie doczytałeś do końca z tej aukcji,robie to za Ciebie:

Wielofunkcyjny programowany Termostat Bezprzewodowy

do kotłów gazowych, olejowych i elektrycznych

i tak jak pisałem,nie nadają się do kotłów na paliwa stałe...

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki woma,mam jeszcze pytanko z innej beczki do uzytkownikow instalacji ktorzy zastosowali dodatkowy obieg-cyrkulacje c.w.u ,jakie sa plusy i minusy,rozumiem ze ciepla woda jest od razu po odkreceniu kurka,ale podobno z tego faktu sa tez straty w bojlerze ktory rzekomo jest wychladzany,jak to sie sprawdza w praktyce? i jak reaguje na to ecoal? Czy ten uklad jest warty polecenia czy to zbyteczne?

Plusy, że odkręcasz kurki i masz od razu gorącą wodę no i że oszczędzisz trochę wody bo nie czekasz aż popłynie ta ciepła.

Minusy, dodatkowy koszt pompy, większe zużycie energii elektrycznej (pompa ciągle chodzi), jakieś tam (trudno mi ocenić jakie) straty ciepła bo woda krążąc w obiegu CWU oddaje w jakimś minimalnym stopniu te ciepło.

Moim zdaniem gra nie warta świeczki.

Możecie wierzyć lub nie.Wiedziałem że chodzi o stylistykę wykonania obu urządzeń(tu się nie dziwię)Co do reakcji szybszych jak piszesz Auratona to się nie zgadzam,a to że jest niezależny od programatora kotła nie do końca jest prawdziwe i nie zmienia zasady jego działania.Wszystko co napisałem jest prawdą -różnicy w działaniu nie ma.Co do rozwiązania bezprzewodowego to i tak nie zmienia faktu że w dalszym ciągu jest to archaiczny gadżet i czy na stole czy na ścianie...Mój HTC Gratia ma na pokładzie Androida 2.2 Froyo i aplikację eSterownik i też jest bezprzewodowy...a jaki mały :)

Ale jak kto woli.

Dzięki i pozdrawiam!

Gdybym miał modem internetowy w eCoalu, ale niestety go nie mam. Ja mam termostat o nazwie digitime 800 i zapewniam ze archaiczny nie jest:) Ja używałem przy cyklicznej pracy pompy w tamtym sezonie tego regulatora z eCoala i nie wiem czy ten sam i na tej samej zasadzie odpowiada za prace pompy( wyłączona)? Jeśli tak to różnica jest spora, ale fakt ze w ostateczności efekt końcowy podobny. W termostacie nie ustawia się czasów pracy i postoju pompy jak w eCoalu przy pracy cyklicznej. Termostat robi to sam. Przy cyklicznej pracy pompy czujnik wewnętrzny zadziała tylko w momencie nagłego spadku temperatury w pomieszczeniu, resztę czasu działa jako miernik.. Prz sytuacji kiedy w okno świeci słonce .pomieszczenie i tak zostanie przegrzane bo czas przerwy w pracy pompy po zakończeniu załączy ja mimo wszystko. To takie różnice podstawowe.Poza tym termostat ma więcej opcji i używam go tez jako włącznika czasowego do innych urządzeń. Widzę ze w międzyczasie kolega Piotrek uprzedził moja wypowiedz podając link do mojego właśnie termostatu.

Edytowane przez jack18

Ale zapytam raz jeszcze,jaki to ma sens,mając ecoala nie potrzebny ci taki gadżet!Lepiej kupic nastepny telefon z Androidem i zainstalować aplikację https://market.android.com/details?id=pl.esterownik.android.esterownik

i masz sterownik w kieszeni spodni a nie jakiś badziew na stole w domu :)

Aaaa.. i nie doczytałeś do końca z tej aukcji,robie to za Ciebie:

Wielofunkcyjny programowany Termostat Bezprzewodowy

do kotłów gazowych, olejowych i elektrycznych

i tak jak pisałem,nie nadają się do kotłów na paliwa stałe...

Tutaj Jesteś w błędzie . Termostat działa na zasadzie styk zamknięty- styk otwarty. Zapewniam Cie ze nadaje się wyśmienicie ...Mial go np Bobek Budowniczy i jest o nim sporo na wątku ranking kotłów...Poza tym nie wiem czy zauważyłeś ,ale w eCoalu tez jest opcja sterownia termostat...Termostat jest podłączony przez sterownik kotła...

Edytowane przez jack18

To te brązowe kondensatorki (dwie sztuki dla każdej pompy). Oczywiście usuwamy tylko dla tej pompy gdzie mamy Alphę :)

http://www.image-share.com/upload/842/170.jpg

Tryb nocny to jest coś takiego, że jak ustawisz sobie na sterowniku w nocy obniżoną temperaturę CO to pompa to wykryje i jeszcze zwolni obroty a w efekcie strumień gorącej wody pchany na grzejniki. Ja to mam ustawione.

Wielkie dzięki

Zastanawiam sie tylko jeszcze do kiedy mam gwarancję :) Ale wiem ze nie wytrzymam, wkurza mnie jak miga ta pompa.

Masz na myśli oczywiscie temp. nocną, hmm , mysle ze chyba warto właczyć, to bedzie takie dopełnienie energooszczędności Grundfoosa :)

Tutaj Jesteś w błędzie . Termostat działa na zasadzie styk zamknięty- styk otwarty. Zapewniam Cie ze nadaje się wyśmienicie ...Mial go np Bobek Budowniczy i jest o nim sporo na wątku ranking kotłów...Pyzatym nie wiem czy zauważyłeś ,ale w eCoalu tez jest opcja sterownia termostat...Termostat jest podłączony przez sterownik kotła...

Nie wiem kto to jest Bobek .(i szczerze mnie nie interesuje)..wiem tylko że się nie rozumiemy.Ja twierdzę że mając eCoala zbyteczny jest termostat,teraz już nie wiem czy masz takiego ecoala jak ja w OEP 25KW czy jakąś inną wersję bo nie rozumiesz dalej zasady działania tryb pompy CO dla regulatora wewnętrznego-wyłaczona.Nie wspominałem o trybie cykliczna!!!

Nie zamierzam się kłócić o pierdoły,uważam tylko że pisząc o zasadności działania tego termostatu w układzie OEP plus eCoal nie miałeś racji a tłumacząc że działa inaczej i więcej że eCoal nie ma takiej funkcji-myliłeś się,ja też napiszę że mi kocioł działa lepiej bez termostatu-dlaczego?Bo tak.

Kończę,dziękuję itd.

pozdrawiam

Nie wiem kto to jest Bobek .(i szczerze mnie nie interesuje)..wiem tylko że się nie rozumiemy.Ja twierdzę że mając eCoala zbyteczny jest termostat,teraz już nie wiem czy masz takiego ecoala jak ja w OEP 25KW czy jakąś inną wersję bo nie rozumiesz dalej zasady działania tryb pompy CO dla regulatora wewnętrznego-wyłaczona.Nie wspominałem o trybie cykliczna!!!

Nie zamierzam się kłócić o pierdoły,uważam tylko że pisząc o zasadności działania tego termostatu w układzie OEP plus eCoal nie miałeś racji a tłumacząc że działa inaczej i więcej że eCoal nie ma takiej funkcji-myliłeś się,ja też napiszę że mi kocioł działa lepiej bez termostatu-dlaczego?Bo tak.

Kończę,dziękuję itd.

pozdrawiam

No to ok dobrze ze Ty rozumiesz. Zakończmy faktycznie, bo widzę ze jeszcze niewiele wiesz o tym sterowniku i możliwościach. Pozdrawiam.

No cóż ciezko Ci będzie kol markowsski masz swoje zdanie i nie przyjmujesz argumetów innych użytkowników kotłów, chcemy Ci tylko pokazać ze rózne są instalacjie... inne sposoby dbania o komfort cieplny i inne zastosowanie sterowników.. i jak to mowił jeden gosć z forum co jest dobre dla Ciebie.... nie znaczy że będzie dobre dla innych... nawiasem mówiac poczekamy na koniec sezonu jakie będziesz miał zużycie ekogroszku...

Plusy, że odkręcasz kurki i masz od razu gorącą wodę no i że oszczędzisz trochę wody bo nie czekasz aż popłynie ta ciepła.

Minusy, dodatkowy koszt pompy, większe zużycie energii elektrycznej (pompa ciągle chodzi), jakieś tam (trudno mi ocenić jakie) straty ciepła bo woda krążąc w obiegu CWU oddaje w jakimś minimalnym stopniu te ciepło.

Moim zdaniem gra nie warta świeczki.

Mam cyrkulacjię i uważam że gra warta świeczki, oszczedzasz naprawde bardzo dużo wody,odkrecasz i ciepła woda leci od razu, pompa od cyrkulacji bierze ok10 w/h ale jej nie ustawia sie stałe, ustawiasz interwały czasowe np pompa chodzi 2-3min -20min stoi i powtórka w nocy pompa nie pracuje wiec ten prąd to raczej kosztów nie robi, minusy to faktycznie wychładzanie zasobnika jezeli chodzi cyrkulacja, nie są to jakieś wielkie wartosci ale zawsze ruch w zasobniku obnizy temp wody.

No cóż ciezko Ci będzie kol markowsski masz swoje zdanie i nie przyjmujesz argumetów innych użytkowników kotłów, chcemy Ci tylko pokazać ze rózne są instalacjie... inne sposoby dbania o komfort cieplny i inne zastosowanie sterowników.. i jak to mowił jeden gosć z forum co jest dobre dla Ciebie.... nie znaczy że będzie dobre dla innych... nawiasem mówiac poczekamy na koniec sezonu jakie będziesz miał zużycie ekogroszku...

Panowie,nie chciałem nikogo obrazić.chodziło tylko o zasadność tego co napisał jack18,poprosiłem o wyjaśnienie(cofnij się do początku dyskusji) inie chodziło o to czy takie rozwiązanie się spisuje u kogoś czy nie.Zauważyłem tylko że kolega jack18 albo nie zna możliwości eCoala o której pisałem(przeoczył,nie doczytał,nieważne) albo kupił termostat i nie chce przyznać że było to zbędne.Przez chwilę napisał że czujnik wewnętrzny mu się nie podobał więc kupił termostat.Chodzi tylko o nie ogłupianie innych.Skoro można mieć to samo z eCoala to po co kombinować?A wygoda,hmm..21 wiek to aplikacja od kolesi z ElektroSystemu-eSterownik na androida i to uważam za max wygody,bezpieczeństwa i zasługuje na uwagę a nie kawał plastiku na stoliku nocnym...

pozdrawiam.

Kolega da sobie jakoś rade. Ja już nic nie napisze więcej komus kto ostatnionio nie wiedział, ze nie powinno się zaglądać co 5 min do kotła, a teraz tłumaczy wszystkim zasadę działania eCoala..:)

Nikomu nie tłumaczę zasady działania eCoala,mówiłem że się nie znam,wiem natomiast o czym rozmawialiśmy.Kolego rozśmieszyłeś mnie teraz,próbujesz wybrnąć w nieelegancki sposób z tego że się pomyliłeś ale ok,niech Ci będzie.

markowsski hehe jakby to powiedział znany gośc "nie idz tą drogą......" sa ludzie którzy komfort cenią sobie nade wszystko, ( równiez sie do nich zaliczam) równiez komfort cieplny ale nie lubie wyrzucać pieniedzy w błoto powiedz mi jak ustawisz na tym jednym czujniku instalacji mieszanej np podłogówki i grzejników jak chcesz miec rózne temperatury? np salon 23 a sypialnie 20 powiesz ze zą zawory termostatyczne -ok są można i tak, a jak chcesz żeby np sama podłogówka grzała jako nr 1 a grzejniki jako nr 2?? albo dasz holl czy np pietro?? sa rózne priorytety i rózne wymagnia dzięki takim termostaom jak np digitime nie jesteś uzalezniony od jednego pomiaru, następna sprawa mozesz taki termostat postawic gdzie ci się podoba... no i ostatnie oszędności- jak zauwazył jack18 mamy 23 st termostat wyłancza pompę i nie ma mocy zeby się załączyła jak temp spadnie do 22,9 a jak ustawisz cykliczną pracę to pompa ci się załaczy i w końcu kocioł będzie musiał się załączyć zeby podgrzać wodę ktora niepotrzebnie przegrzewa pomieszczenie przykładów można mnożyć...

Nikomu nie tłumaczę zasady działania eCoala,mówiłem że się nie znam,wiem natomiast o czym rozmawialiśmy.Kolego rozśmieszyłeś mnie teraz,próbujesz wybrnąć w nieelegancki sposób z tego że się pomyliłeś ale ok,niech Ci będzie.

Czytaj ze zrozumieniem napisałem Ci czym się różni praca termostatu ,a Ty dalej udajesz ze tego nie widzisz .Napisałem Ci tez ze nie mam w sterowniku złącza ethernet i wiele innych rzeczy. Najpierw pytasz a nie czytasz odpowiedzi ,albo czytasz a do wiadomości nie przyjmujesz.?Wyrywasz z kontekstu wygodne dla siebie kawałki i interpretujesz w swoja stronę. Dalszą rozmowę z Tobą uważam za bezcelowa bo Ty i tak zadasz to samo pytanie za 10 nastopnych postów.

Edytowane przez jack18

Czytaj ze zrozumieniem napisałem Ci czym się różni praca termostatu ,a Ty dalej udajesz ze tego nie widzisz .Napisałem Ci tez ze nie mam w sterowniku złącza ethernet i wiele innych rzeczy. Najpierw pytasz a nie czytasz odpowiedzi ,albo czytasz a do wiadomości nie przyjmujesz.? Dalszą rozmowę z Tobą uważam za bezcelowa bo Ty i tak zadasz to samo pytanie za 10 nastopnych postów.Pozdrawiam.

na potwierdzenie tego co pisałem powyżej,cyt,sam zawijan:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149321-Palnik-BRUCER-sterownik-eCoal/page40

Regulator pokojowy (zaimplementowany w sterowniku eCoal.pl) wykorzystuje czujnik temperatury zainstalowany w pomieszczeniu reprezentacyjnym - jest to nic innego jak przeniesiona funkcjonalność zewnętrznego urządzenia jakim jest TERMOSTAT do sterownika.

Zasada działania jest taka sama:

Termostat i eCoal.pl mierzą temperaturę w pomieszczeniu reprezentacyjnym,

- Termostat i eCoal.pl w przypadku gdy temperatura w pomieszczeniu reprezentacyjnym przekracza temperaturę zadaną wysyła informacje do sterownika: JEST ZA GORĄCO – co uruchamia procedurę: obniżenie temperatury zadanej CO, ewentualnie uruchomienie cyklicznej pracy pompy CO.

- Termostat i eCoal.pl posiadają możliwość ustalanie stref czasowych dla każdego dnia tygodnia i ustawiania przedziałów czasowych dla temperatury dziennej (komfortowej wyższej) i nocnej (obniżonej niższej)

Stosowanie zewnętrznego TERMOSTATU w przypadku sterownika eCoal.pl (z punktu widzenia funkcjonalnego) nie jest konieczne – pozwala zaoszczędzić na zakupie urządzenia zewnętrznego.

Zawsze zalecane jest instalowanie czujnika temperatury wewnętrznej, gdyż umożliwia to rejestrację tej temperatury na karcie pamięci i pozwala na obiektywną ocenę skuteczności pracy wybranego regulatora.”

Pa :)

Edytowane przez markowsski

na potwierdzenie tego co pisałem powyżej,cyt,sam zawijan:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149321-Palnik-BRUCER-sterownik-eCoal/page40

Regulator pokojowy (zaimplementowany w sterowniku eCoal.pl) wykorzystuje czujnik temperatury zainstalowany w pomieszczeniu reprezentacyjnym - jest to nic innego jak przeniesiona funkcjonalność zewnętrznego urządzenia jakim jest TERMOSTAT do sterownika.

Zasada działania jest taka sama:

Termostat i eCoal.pl mierzą temperaturę w pomieszczeniu reprezentacyjnym,

- Termostat i eCoal.pl w przypadku gdy temperatura w pomieszczeniu reprezentacyjnym przekracza temperaturę zadaną wysyła informacje do sterownika: JEST ZA GORĄCO – co uruchamia procedurę: obniżenie temperatury zadanej CO, ewentualnie uruchomienie cyklicznej pracy pompy CO.

- Termostat i eCoal.pl posiadają możliwość ustalanie stref czasowych dla każdego dnia tygodnia i ustawiania przedziałów czasowych dla temperatury dziennej (komfortowej wyższej) i nocnej (obniżonej niższej)

Stosowanie zewnętrznego TERMOSTATU w przypadku sterownika eCoal.pl (z punktu widzenia funkcjonalnego) nie jest konieczne – pozwala zaoszczędzić na zakupie urządzenia zewnętrznego.

Zawsze zalecane jest instalowanie czujnika temperatury wewnętrznej, gdyż umożliwia to rejestrację tej temperatury na karcie pamięci i pozwala na obiektywną ocenę skuteczności pracy wybranego regulatora.”

Pa :)

No i co tym udowodniłeś? Moim zdaniem tyle ze wiesz gdzie znaleźć instrukcje obsługi eCoala- gratuluje...

No i co tym udowodniłeś? Moim zdaniem tyle ze wiesz gdzie znaleźć instrukcje obsługi eCoala- gratuluje...

Udowodniłem że wypisywaliście bzdury na temat cyt z Twego ostatniego posta:Czytaj ze zrozumieniem napisałem Ci czym się różni praca termostatu

Otóż nie różni się niczym:

Zasada działania jest taka sama.

Więc nie wymyślaj bzdur że ci tam coś lepiej działa niż na samym eCoalu,nie zgłębiłeś instrukcji ecoala do końca(albo wcale) i wprowadzasz ludzi w błąd pisząc że termostat daje to i tamto a eCoal nie daje.Nakupowałeś niepotrzebnie dodatkowych bytów i tyle..

Wystarczyło przeprosić za błąd i tyle,nawet nie mnie tylko tych co wprowadziłeś w błąd pisząc o cudownym zastosowaniu twego termostatu,kol Piotrek42 sugerował nawet mniejsze zużycie ekogroszku z tym termostatem he he,śmiech mnie ogarnia i spanie.

Dobranoc :)

Coś jeszcze?

Parę słów o regulatorze pokojowym. Mam bruliego to nie wiem jak jest w eCoalu bo może jest tam lepiej. W Każdym razie w brulim ta funkcja nie jest dopracowana. W ogóle nie ma jeszcze możliwości ustawienia histerezy do czujnika wewnętrznego przy funkcji regulatora pokojowego a więc nie można tu niczego jeszcze w tym zakresie ustawić. Zaimplementowana histereza tego czujnika to 0,3 st C a więc stanowczo za dużo. Czujnik wewnętrzny jest stanowczo niestabilny pisaliśmy o tym na forum firmowym tutaj http://esterownik.pl/forum/posty,113/niestabilny-czujnik-temperatury co w połączeniu z dużą stała histerezą czyni używanie funkcjonalności regulatora pokojowego w brulim na obecnym etapie za bezcelowe albo niezbyt komfortowe. Firma obiecała doprecyzować wskazania temperatury czujnika wewnetrznego a może wszystkich czujników oraz wprowadzić histerezy do tej funkcji ale jeszcze tego nie zrobiła - no ale obiecali, że na jesieni będzie ta poprawka. Jak w eCoalu jest w tej chwili tak samo jak w brulim to ta funkcja nie jest jeszcze po prostu taka jak być powinna i dlatego dalej używam Auratona 2005.

W wątku o brulim tez ten problem był poruszany http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188544-bruli.pl&p=4966798&viewfull=1#post4966798 :)