wrb 09.05.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 To samo @wrb "Ciekawy jestem którą wersję dostanę." Za telefon i dzwonić zanim się kupi i wtedy się wie pozdrawiam, Że dostanę rusztodeflektor to wiem, nie wiem jakie przekroje kanałów, ale chyba nie jest to aż tak istotne aby szukać telefonu. Widzę, że coraz więcej użytkowników Ogniwa będzie miał Zawijan na sumieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.05.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Dlaczego akurat na sumieniu? Przecież nikt nikogo nie zmusza co ma kupić.Forum jest po to aby o produkcie dyskutować ale nie wciskać go komuś na siłę.Mi wciskano tłokowca ,inni odradzali ,już go z ciężarówki rozładowywali ale zrezygnowałem bo znalazłem Ogniwo z Brucerem i taki piec chciałem i zamontowałem i nie narzekam. Wręcz przeciwnie jestem z niego zadowolony a to ,że często przy nim kopie to tylko dlatego,że mnie to bawi i kręci,a nóż człowiek coś usprawni ,ulepszy itp.Gdyby mnie to nie bawiło to robił bym coś innego albo i nic bym nie robił tylko zasypywał i wyrzucał popiół.Było już u mnie ze 20 osób oglądać piec i wypytywać co z czym się je i wiecie co?Kupili ten sam kocioł bo jak im powiedziałem,że jak nie będą kombinować to wystarczy tylko zasypać węgiel i wybrać popiół.Taka tez była i jest idea może nie kotła samego w sobie ale Brucera , Burnera-S i sterownika eCoal.Gdybym czekał dłużej z wyborem pewnie kupił bym eko plus ale jeszcze nie był produkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 09.05.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) Minertu mógłbyś wrzucić schemat Twojej kotłowni z zaworem 4D , Ja dalej nie wiem jak podłączyć mój kociołek do instalacji. Tzn czy użyć pompki mieszającej czy 4d? CZy ecoal moze sterowac silownikiem od zaworu 4d? Edytowane 9 Maja 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 09.05.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 ... a to ,że często przy nim kopie to tylko dlatego,że mnie to bawi i kręci,a nóż człowiek coś usprawni ,ulepszy itp.Gdyby mnie to nie bawiło to robił bym coś innego albo i nic bym nie robił tylko zasypywał i wyrzucał popiół... Taka tez była i jest idea może nie kotła samego w sobie ale Brucera , Burnera-S i sterownika eCoal. BRAWA dla Ciebie (dobór w FIACIE ... ) No i właśnie o to chodzi...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.05.2011 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Minertu mógłbyś wrzucić schemat Twojej kotłowni z zaworem 4D , Ja dalej nie wiem jak podłączyć mój kociołek do instalacji. Tzn czy użyć pompki mieszającej czy 4d? CZy ecoal moze sterowac silownikiem od zaworu 4d? Kiedyś coś tam nabazgrałem i znalazłem 1-zawór 4D 2-zawór zwrotny 3-filtr wodny 4-pompa 5-zawór kulowy 6-zaworki Jako mieszającej używam pompę od CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.05.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 BRAWA dla Ciebie (dobór w FIACIE ... ) No i właśnie o to chodzi...! Nie wiem o co Ci chodzi z tym "dobór w FIACIE" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 10.05.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Nie wiem o co Ci chodzi z tym "dobór w FIACIE" Sory... miało pisać "ODBIÓR w Fiacie' - to w sumie taka przenośnia, że za Brawa należy się nagroda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.05.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Kiedyś coś tam nabazgrałem i znalazłem 1-zawór 4D 2-zawór zwrotny 3-filtr wodny 4-pompa 5-zawór kulowy 6-zaworki Jako mieszającej używam pompę od CWU 1 jak będziesz chciał wykorzystywać funkcję podgrzewania powrotu przez zawór 4d musisz wyrzucić zawór zwrotny przez 4d i wykonać obieg kotłowy zgodnie z wymogami co do średnic i odległości. 2 zaworki zwrotne z pompami montuje się raczej za pompami niż przez, by woda była sprężana a nie rozprężana 3 jak instalacja w domu nie chodzi na grawitacji wyrzuć zawór kulowy zawór zwrotny, bo może przepuszczać część wody w dół i będzie to bardzo trudne do ustalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 10.05.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Podłączenie sterownika nie jest trudna czynnością a w warunkach gwarancji nic nie pisze o tym,wystarczy pieczątka instalatora i to tyle.Jeżeli masz CWU blisko pieca to pompę z CWU można użyć również jako mieszającą.Ja mam zawór 4D oraz pompę z CWU jako mieszającą.Zawór 4D ustawiony na 4,5 w skali od 0-6 i na dom puszczam ok 40-42stC resztą zajmuje się pompa z CWU czy może ktoś dokładniej opisać albo może jakiś schemat, jak wykorzystać pompę od CWU jak mieszającą? ja mam bardzo blisko kotła tą pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.05.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) czy może ktoś dokładniej opisać albo może jakiś schemat, jak wykorzystać pompę od CWU jak mieszającą? ja mam bardzo blisko kotła tą pompę. Połącz zasilania w sterowniku pompy CWU i mieszającej. Trochę nie wyraźne ale nie mam czasu robić lepszego. Edytowane 10 Maja 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.05.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 1 jak będziesz chciał wykorzystywać funkcję podgrzewania powrotu przez zawór 4d musisz wyrzucić zawór zwrotny przez 4d i wykonać obieg kotłowy zgodnie z wymogami co do średnic i odległości. 2 zaworki zwrotne z pompami montuje się raczej za pompami niż przez, by woda była sprężana a nie rozprężana 3 jak instalacja w domu nie chodzi na grawitacji wyrzuć zawór kulowy zawór zwrotny, bo może przepuszczać część wody w dół i będzie to bardzo trudne do ustalenia. Odpowiem krótko,wszystko śmiga jak ta lala i nie widzę w tym żadnego problemu czy są za czy przed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid77db 10.05.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Mam pytanie jaka jest średnica czopucha ogniwa eko plus 16 kw. Mam już ten kocioł tylko z 5 kanałami i rusztem zwykłym, czy jest jakaś różnica między tym kotłem a kotłem z 4 kanałami i czy rusztodeflektor z nowszej wersji będzie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 10.05.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) Dzieki :)Minertu Edytowane 10 Maja 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 10.05.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Mam pytanie jaka jest średnica czopucha ogniwa eko plus 16 kw. Mam już ten kocioł tylko z 5 kanałami i rusztem zwykłym, czy jest jakaś różnica między tym kotłem a kotłem z 4 kanałami i czy rusztodeflektor z nowszej wersji będzie pasował. Średnica czopucha jest 140 mm, rusztodeflektor będzie pasował z najnowszej wersji. Różnica jest tylko taka ze w najnowszej wersji jest mniej wody i stali z której wykonano kociołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 10.05.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 witam Jestem rowniez zainteresowany ogniwem 25kw , czy juz ostateczna wersja ,ktos wyzej napisal ze kupil ale nie wie z jakim deflektorem .... czy mozecie napisac ile najnowsza wersja ma litrow ? i o co zapytac sprzedawce przed zamowieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arro77 10.05.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 witam Jestem rowniez zainteresowany ogniwem 25kw , czy juz ostateczna wersja ,ktos wyzej napisal ze kupil ale nie wie z jakim deflektorem .... czy mozecie napisac ile najnowsza wersja ma litrow ? i o co zapytac sprzedawce przed zamowieniem. podłączam się również do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 10.05.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 W tym tygodniu dostanę ogniwo plus 25 kW, to napiszę jaką dostanę wersję.Mam pytanie do Zawijana, związane trochę z dyskusją toczącą się na innym wątku o temperaturze spalin.Nie interesuje mnie jaka będzie temperatura spalin, bo tego się dowiem. Interesuję mnie sprawność kotła Ogniwo przy małych mocach. Tylko, że interesowałaby mnie sprawnośćuzyskana ze sterownikiem eCoal, a nie uzyskana ręcznie w warunkach laboratoryjnych. (o ile to nie tajemnica)Kiedy należałoby pomyśleć o zmniejszeniu mocy palnika, ewentualnie ograniczeniu ilości kanałów?Czy wskaźnikiem jest tutaj temperatura spalin, czy np. niedopalanie węgla itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 10.05.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Ja kupiłem tydzień temu. Ruszto-deflektor żeliwny . cztery rury wymiennika, pojemność wodna jesli dobrze pamiętam to 78 litrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 10.05.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 jesli dobrze pamiętam to 78 litrow 75 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 11.05.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Dzięki za odpowiedź.Uruchomię kocioł, to będę miał pewnie więcej pytań.Dobrze wiedzieć, że jest do kogo się zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts