jorgo 29.10.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Co do kwestii regulacji temperatury, to po przeczytaniu ostatnich 5 stron stwierdzam że: jednemu wystarcza regulacja temperatury jaka zapewnia eCoal, a innemu potrzebna regulacja z dokładnością 0,1 stopnia jaką zapewnia auratron czy digitime 800 czy pewno inne ustrojstwo.....ot i wszystko......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.10.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Hm,co powiecie na to.Zawór 4D otwarty na całego,43stC z drobnymi na kotle a temp w domu 26 ponad.A więc wszystko zależy od ustawień,ocieplenia domu,instalacji i pewnej rzeczy ,której na razie nie zdradzę a sprawdza się znakomicie.Dodam,że mam termostaty na grzejnikach tam gdzie jest mierzona temp wewnętrzna.Bez kalibracji czujników,aby ktoś nie myślał,ze zmieniałem ustawienia czujników,te postoje to tylko zmiana lokalizacji czujnika zewnetrznego,był nad okienkiem i co chwila gdy go otwierałem rosła temp zewnętrzna dlatego zmieniłem jego lokalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.10.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Hm,co powiecie na to. temp w domu 26 ponad. saunę robisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.10.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 saunę robisz??? Popatrz na spaliny i temp wewnętrzną.Z czujnikami na 100% nic nie robiłem a termostaty musiałem przystawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.10.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Spaliny-ok albo masz czujniki temp wewn do regulacji albo faktycznie masz w domu bardzo gorąco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 29.10.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Hm,co powiecie na to. Zawór 4D otwarty na całego,43stC z drobnymi na kotle a temp w domu 26 ponad. A więc wszystko zależy od ustawień,ocieplenia domu,instalacji i pewnej rzeczy ,której na razie nie zdradzę a sprawdza się znakomicie.Dodam,że mam termostaty na grzejnikach tam gdzie jest mierzona temp wewnętrzna. Bez kalibracji czujników,aby ktoś nie myślał,ze zmieniałem ustawienia czujników,te postoje to tylko zmiana lokalizacji czujnika zewnetrznego,był nad okienkiem i co chwila gdy go otwierałem rosła temp zewnętrzna dlatego zmieniłem jego lokalizację. Nie wspominasz o paliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.10.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Nie wspominasz o paliwie. Prętami uranowymi pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 29.10.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Prętami uranowymi pali Podejrzewam że pali czymś o niższej wartości opałowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.10.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Nie wspominasz o paliwie. Paliwo bez zmian,groszek z KWK CHWAŁOWICE już drugi sezon nim palę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 29.10.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 minertu puść trochę farby, zanim całkowicie rozkalibruję sterownik he, he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Bez kalibracji Na razie nic nie pisze bo nie wiem jak to będzie na dłuższą metę. Wiem tyle,ze za chwile chyba zacznę okna otwierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Wiem tyle,ze za chwile chyba zacznę okna otwierać Ta temperatura mi sie nie podoba (wenętrzna) ja latem przy 26 uruchamiałem klimę mały komfort ciepły.... skoki temperatur to nie sztuka, sztuką jest utrzymać tem wewnętrzną np w przedziale 22,5-23,5st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 29.10.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Minertu - bierzesz co godzinę kąpiel w wannie ? Czy masz tam jakiś inny mykes. Nie znam Twojej instalacji...Poza tym zmniejszyły się spaliny. A jak spalanie ? Domyślam się, że niestety nie spadło... Na razie masz jakies 6 kg w 6 h, czyli 24 kg dziennie. Dzisiaj - jest dość ciepło. Rewelacji nie ma.Poza tym jak Ty wytrzymujesz w takiej saunie ? Ja przy 24 st. otwieram okna, bo nie jestem w stanie wytrzymać...Dlaczego Twój kocioł nie przechodzi na tryb Lato ? Masz ustawione 12 st. na AL, a czujnik pokazywał zdecydowanie więcej... Kocioł pracował w trybie ciagłym w trybie Lato ???O co tu chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 29.10.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Ta temperatura mi sie nie podoba (wenętrzna) ja latem przy 26 uruchamiałem klimę mały komfort ciepły.... skoki temperatur to nie sztuka, sztuką jest utrzymać tem wewnętrzną np w przedziale 22,5-23,5st Zawór 4D + zawory termostatyczne na grzejnikach = komfort cieplny i brak skoków temperatury. Szkoda, że eCoal nie steruje zaworem 4D... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.10.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Minertu - bierzesz co godzinę kąpiel w wannie ? Czy masz tam jakiś inny mykes. Nie znam Twojej instalacji... Poza tym zmniejszyły się spaliny. A jak spalanie ? Domyślam się, że niestety nie spadło... Na razie masz jakies 6 kg w 6 h, czyli 24 kg dziennie. Dzisiaj - jest dość ciepło. Rewelacji nie ma. O co tu chodzi ? Chyba wiem, patrz że cwu grzeje mu do 39,2 st i następuje zrzut wody... pewnie kocioł grzeje cwu a następnie zrzuca do drugiego bufora, i z niego rozprowadzane jest ciepło na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 29.10.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Chyba wiem, patrz że cwu grzeje mu do 39,2 st i następuje zrzut wody... pewnie kocioł grzeje cwu a następnie zrzuca do drugiego bufora, i z niego rozprowadzane jest ciepło na CO. Nawet gdyby, to jakie to daje oszczędności ? Bo ja ich nie zauważam... Chyba, że lubi saunę w domu... Brrr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 29.10.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 A widzieliście 14-sto dniową prognozę pogody? Jeszcze 2 tygodnie podobnych temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.10.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Panowie to nie jest jakaś rewelacja,kocioł zaczął się stabilizować i trochę oszczędzać.Zobaczymy za parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 30.10.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Panowie, kto ma "Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego" ustawione na cykliczna ? Teraz mam na "Wyłączona" , ale mam problem bo klatka schodowa w której jest czujnik temp. wewn. dosyć długo się wychładza, w efekcie czego pompka CO nie pracuje, ma zbyt dlugą przerwe w działaniu co skutkuje wychładzaniem sie mieszkania. Chce spróbować funkcji "Cykliczna" - w instrukcji straszą ze MOŻE powodować korozję kotła. Ale ja mam pompkę mieszającą - czyli sterownik nie dopusci do niskiej temp. powrotu, mam racje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.10.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Testuj. W tydzień ci kotła nie przeżre. Ustawienia muszą być adekwatne do danego obiektu. Nikt ci tego nie zrobi lepiej niż ty sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts