Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do kwestii regulacji temperatury, to po przeczytaniu ostatnich 5 stron stwierdzam że: jednemu wystarcza regulacja temperatury jaka zapewnia eCoal, a innemu potrzebna regulacja z dokładnością 0,1 stopnia jaką zapewnia auratron czy digitime 800 czy pewno inne ustrojstwo.....

ot i wszystko.........

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hm,co powiecie na to.

Zawór 4D otwarty na całego,43stC z drobnymi na kotle a temp w domu 26 ponad.

A więc wszystko zależy od ustawień,ocieplenia domu,instalacji i pewnej rzeczy ,której na razie nie zdradzę

a sprawdza się znakomicie.Dodam,że mam termostaty na grzejnikach tam gdzie jest mierzona temp wewnętrzna.

Bez kalibracji czujników,aby ktoś nie myślał,ze zmieniałem ustawienia czujników,te postoje to tylko zmiana lokalizacji czujnika zewnetrznego,był nad okienkiem i co chwila gdy go otwierałem rosła temp zewnętrzna dlatego zmieniłem jego lokalizację.

Hm,co powiecie na to.

Zawór 4D otwarty na całego,43stC z drobnymi na kotle a temp w domu 26 ponad.

A więc wszystko zależy od ustawień,ocieplenia domu,instalacji i pewnej rzeczy ,której na razie nie zdradzę

a sprawdza się znakomicie.Dodam,że mam termostaty na grzejnikach tam gdzie jest mierzona temp wewnętrzna.

Bez kalibracji czujników,aby ktoś nie myślał,ze zmieniałem ustawienia czujników,te postoje to tylko zmiana lokalizacji czujnika zewnetrznego,był nad okienkiem i co chwila gdy go otwierałem rosła temp zewnętrzna dlatego zmieniłem jego lokalizację.

Nie wspominasz o paliwie.

Minertu - bierzesz co godzinę kąpiel w wannie ? Czy masz tam jakiś inny mykes. Nie znam Twojej instalacji...

Poza tym zmniejszyły się spaliny. A jak spalanie ? Domyślam się, że niestety nie spadło... Na razie masz jakies 6 kg w 6 h, czyli 24 kg dziennie. Dzisiaj - jest dość ciepło. Rewelacji nie ma.

Poza tym jak Ty wytrzymujesz w takiej saunie ? Ja przy 24 st. otwieram okna, bo nie jestem w stanie wytrzymać...

Dlaczego Twój kocioł nie przechodzi na tryb Lato ? Masz ustawione 12 st. na AL, a czujnik pokazywał zdecydowanie więcej... Kocioł pracował w trybie ciagłym w trybie Lato ???

O co tu chodzi ?

Ta temperatura mi sie nie podoba (wenętrzna) ja latem przy 26 uruchamiałem klimę :) mały komfort ciepły.... skoki temperatur to nie sztuka, sztuką jest utrzymać tem wewnętrzną np w przedziale 22,5-23,5st

Zawór 4D + zawory termostatyczne na grzejnikach = komfort cieplny i brak skoków temperatury. Szkoda, że eCoal nie steruje zaworem 4D...

Minertu - bierzesz co godzinę kąpiel w wannie ? Czy masz tam jakiś inny mykes. Nie znam Twojej instalacji...

Poza tym zmniejszyły się spaliny. A jak spalanie ? Domyślam się, że niestety nie spadło... Na razie masz jakies 6 kg w 6 h, czyli 24 kg dziennie. Dzisiaj - jest dość ciepło. Rewelacji nie ma.

O co tu chodzi ?

Chyba wiem, patrz że cwu grzeje mu do 39,2 st i następuje zrzut wody... pewnie kocioł grzeje cwu a następnie zrzuca do drugiego bufora, i z niego rozprowadzane jest ciepło na CO.

Chyba wiem, patrz że cwu grzeje mu do 39,2 st i następuje zrzut wody... pewnie kocioł grzeje cwu a następnie zrzuca do drugiego bufora, i z niego rozprowadzane jest ciepło na CO.

Nawet gdyby, to jakie to daje oszczędności ? Bo ja ich nie zauważam... Chyba, że lubi saunę w domu... Brrr.

Panowie, kto ma "Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego" ustawione na cykliczna ? Teraz mam na "Wyłączona" , ale mam problem bo klatka schodowa w której jest czujnik temp. wewn. dosyć długo się wychładza, w efekcie czego pompka CO nie pracuje, ma zbyt dlugą przerwe w działaniu co skutkuje wychładzaniem sie mieszkania. Chce spróbować funkcji "Cykliczna" - w instrukcji straszą ze MOŻE powodować korozję kotła. Ale ja mam pompkę mieszającą - czyli sterownik nie dopusci do niskiej temp. powrotu, mam racje??