minertu 30.10.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Dokładnie.Jak masz na klatce grzejnik to go zastaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 30.10.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 A czy kocioł moze sie "odstawić" w trybie cykliczna? 25min jak pompka bedzie stac to powinien sie odstawić co nie? Jeszcze o korozji kotła - wiec jak pisalem mam pompę miszającą, czyli rozumiem ze te ostrzeżenia z instrukcji mnie nie dotyczą. Pytanie czy zawsze w kazdych warunkach sterownik pilnuje temp. powrotu? Na klatce nie ma głowicy termostatycznej na grzejniku, ale na całej reszcie grzejnikow glowice są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.10.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 To załóż na tym grzejniku głowicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 30.10.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Dokładnie. Jak masz na klatce grzejnik to go zastaw. Zastaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 30.10.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 To załóż na tym grzejniku głowicę. Głowica i czujnik temperatury w jedym pomieszczeniu? hm... tylko jak to ustawic, bede kombinował, początki sa trudne, jeszcze nawet tam nie mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.10.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Głowica i czujnik temperatury w jedym pomieszczeniu? hm... tylko jak to ustawic, bede kombinował, początki sa trudne, jeszcze nawet tam nie mieszkam Nie ma lepszej regulacji jak rozproszona czyli głowice termostatyczne (cieczowe, gazowe, elektroniczne) na grzejnikach. Nie umywają się do nich termostaty czy nawet czujnik wewnętrzny eCoal'a sterujący pracą pompki lub pieca. Ale w takim układzie warto dodać termostat lub czujnik wewnętrzny z nastawą wyższą niż na głowicach. Często zdarza się że zwykła pompka na większych obrotach potrafi przepchnąć wodę przez przymknięte zawory z głowicami termostatycznymi. Otrzymujesz pracę ciągłą instalacji oraz policjanta odstawiającego piec przy przekroczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 30.10.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Nie ma lepszej regulacji jak rozproszona czyli głowice termostatyczne (cieczowe, gazowe, elektroniczne) na grzejnikach. Nie umywają się do nich termostaty czy nawet czujnik wewnętrzny eCoal'a sterujący pracą pompki lub pieca. Ale w takim układzie warto dodać termostat lub czujnik wewnętrzny z nastawą wyższą niż na głowicach. Często zdarza się że zwykła pompka na większych obrotach potrafi przepchnąć wodę przez przymknięte zawory z głowicami termostatycznymi. Otrzymujesz pracę ciągłą instalacji oraz policjanta odstawiającego piec przy przekroczeniu. Hej,chyba właśnie tak się zdarzyło u mnie,wykres pomiędzy 8.00-9.00,teraz nie wiem tylko czy ustawiona pompa CO na 3 bieg przepchnęła jak piszesz wodę przez termostaty w pomieszczeniu głównym czy ta odstawka spowodowana była osiągnięciem temp.zadanej w pomieszczeniu choć była ustawiona 20 stopni a było 19.9.Wcześniej widzę na wykresie że kocioł kilkakrotnie się odstawił na chwilkę ale to z powodu temp.na kotle powyżej 48 stopni,a zadana przez pogodówkę była 44 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 30.10.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Nie ma lepszej regulacji jak rozproszona czyli głowice termostatyczne (cieczowe, gazowe, elektroniczne) na grzejnikach. Nie umywają się do nich termostaty czy nawet czujnik wewnętrzny eCoal'a sterujący pracą pompki lub pieca. Ale w takim układzie warto dodać termostat lub czujnik wewnętrzny z nastawą wyższą niż na głowicach. Często zdarza się że zwykła pompka na większych obrotach potrafi przepchnąć wodę przez przymknięte zawory z głowicami termostatycznymi. Otrzymujesz pracę ciągłą instalacji oraz policjanta odstawiającego piec przy przekroczeniu. Ja mam pompke CO Grundfos Alpha 2, ona ma ponoć "czuć" opory przepływu i bardzo zwalniać z obrotami. Czy wg. Ciebie jest sens zakladac glowice termostat. na grzejnik gdy w tym pomieszczeniu ( umnie klatka schodowa) jest czujnik temp. wew. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 30.10.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ap ropo powyższego: "Funkcji cyklicznej pracy pompy CO powinno się używać w ostateczności, gdy nie ma innej możliwości obniżenia temperatury wewnętrznej, gdyż może wywoływać znaczny spadek temperatury wody powrotnej i przyspieszoną korozję kotła" O jakich wysokościach temperatur tu może być mowa? Nie mam mieszającej więc trochę się obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 30.10.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ap ropo powyższego: "Funkcji cyklicznej pracy pompy CO powinno się używać w ostateczności, gdy nie ma innej możliwości obniżenia temperatury wewnętrznej, gdyż może wywoływać znaczny spadek temperatury wody powrotnej i przyspieszoną korozję kotła" O jakich wysokościach temperatur tu może być mowa? Nie mam mieszającej więc trochę się obawiam. Musisz sobie ustawić w opcjach zaawansowanych Funkcja pompy CWU "CWU+ mieszająca" wtedy rolę mieszającej pełni pompka CWU, jesli sie myle niech ktoś mie poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.10.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ja mam pompke CO Grundfos Alpha 2, ona ma ponoć "czuć" opory przepływu i bardzo zwalniać z obrotami. Czy wg. Ciebie jest sens zakladac glowice termostat. na grzejnik gdy w tym pomieszczeniu ( umnie klatka schodowa) jest czujnik temp. wew. ? Pamiętaj ,że sterownik zawsze będzie utrzymywał temp minimalną czyli 42stC niżej nie zejdzie natomiast w górę zawsze.Jedyna możliwość to praca cykliczna pompy lub założenie termostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 30.10.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Mam pytanko do zawijanow , jakie modyfikacje komory spalania byście zalecili zeby ograniczyc odkladanie siie sadzy na scianach kotla ma OE+ 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.10.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Musisz sobie ustawić w opcjach zaawansowanych Funkcja pompy CWU "CWU+ mieszająca" wtedy rolę mieszającej pełni pompka CWU, jesli sie myle niech ktoś mie poprawi Tak ,nie mylisz się,jak mamy w miarę blisko bojlerek to możemy tej funkcji użyć ale trzeba pamiętać o jednym jak ustawimy temp CWU wyższą od CO może wzrosnąc spalanie bo mieszająca wtedy będzie nam wychładzała CWU.Ustawiamy tak,CO zadawanie temp pogodowe,zmieniamy min temp CO na 42stC a CWU ustawiamy na 40stC.Pompa z funkcja CWU + mieszająca będzie nam non stop wodę dogrzewać przez mieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.10.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ja mam pompke CO Grundfos Alpha 2, ona ma ponoć "czuć" opory przepływu i bardzo zwalniać z obrotami. Czy wg. Ciebie jest sens zakladac glowice termostat. na grzejnik gdy w tym pomieszczeniu ( umnie klatka schodowa) jest czujnik temp. wew. ? Jak najbardziej. Ja też jestem jej szczęśliwym posiadaczem. Czujnik wewnętrzny niech pracuje powyżej nastaw termostatów. Za regulacje odpowiedzialne będą termostaty a jak nie dadzą rady to ich wewnętrzny czujnik przypilnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.10.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Jak najbardziej. Ja też jestem jej szczęśliwym posiadaczem. Czujnik wewnętrzny niech pracuje powyżej nastaw termostatów. Za regulacje odpowiedzialne będą termostaty a jak nie dadzą rady to ich wewnętrzny czujnik przypilnuje. Ok ale jak czujnik ustawimy wyżej niż termostaty to sterownik będzie dążył do osiągnięcia tej temp.Źle to wpłynie na ekonomie jego pracy.Tutaj trzeba trochę gimnastyki,właśnie jestem na jej etapie Przeszkadza mi w tym teraz słońce bijące do pokoju gdzie jest czujnik temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.10.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ok ale jak czujnik ustawimy wyżej niż termostaty to sterownik będzie dążył do osiągnięcia tej temp.Źle to wpłynie na ekonomie jego pracy.Tutaj trzeba trochę gimnastyki,właśnie jestem na jej etapie Przeszkadza mi w tym teraz słońce bijące do pokoju gdzie jest czujnik temp. W jaki sposób on będzie dążył do uzyskania tej wartości? Zgodzę się że sterownik dąży do uzyskania temperatury CO. Instalacja jest tą częścią, która odbiera ciepło i wychładza wodę w obiegu. Czujnik wewnętrzny reaguje na temperaturę pomieszczenia reprezentacyjnego i głównie powoduje odcięcie instalacji przez wyłączenie pompki. Palnik pracuje w zakresie mocy. Poniżej minimalnej się odstawia. Same zmiany mocy są skokowe. Bardzo często obserwuje tendencje do oscylacji związanych z zmianami mocy. Twoje wykresy można wytłumaczyć pracą instalacji na mocy bardzo zbliżonej do poziomu mocy palnika. Grzejesz wysoko pomieszczenia więc mogłeś się wstrzelić idealnie. Szczęście, przypadek losu nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 30.10.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Witam wszystkich. Jestem nowym nabywcą OE+16 (jeszcze nie wiem czy szczęśliwym) w nowo wybudowanym domu. Aktualnie jestem na etapie podłączania wszystkich pomp i przeciągania kabli pod czujniki temperatury. I w związku z tym mam kilka pytań.1. Co powinien mierzyć czujnik ogrzewania podłogowego? Czy chodzi o temperaturę pomieszczenia w którym znajduje się podłogówka czy temp. czynnika grzewczego? I tu rodzi się kolejne pytanie.2. Jak rozwiązaliście u siebie kwestie sterowania ogrzewaniem podłogowym? Czy tym powinien zajmować się Ecoal czy zastosować jakiś termostat pokojowy?3. Gdzie mogę kupić ''zacisko-nakrętki''(?) przez które przepycha się kable czujników do skrzynki sterownika? W moim zestawie dołączona była tylko 1 taka ''nakrętka'', a potrzebuję jeszcze 2 takich elementów.Z góry dziękuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.10.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 W jaki sposób on będzie dążył do uzyskania tej wartości? Zgodzę się że sterownik dąży do uzyskania temperatury CO. Instalacja jest tą częścią, która odbiera ciepło i wychładza wodę w obiegu. Czujnik wewnętrzny reaguje na temperaturę pomieszczenia reprezentacyjnego i głównie powoduje odcięcie instalacji przez wyłączenie pompki. Palnik pracuje w zakresie mocy. Poniżej minimalnej się odstawia. Same zmiany mocy są skokowe. Bardzo często obserwuje tendencje do oscylacji związanych z zmianami mocy. Twoje wykresy można wytłumaczyć pracą instalacji na mocy bardzo zbliżonej do poziomu mocy palnika. Grzejesz wysoko pomieszczenia więc mogłeś się wstrzelić idealnie. Szczęście, przypadek losu nic więcej. Chodziło mi bardziej o to ,że (chyba tak sugerowałeś,jeśli nie to nie ma problemu ) -ustawiając czujnik wyżej np 25stC -termostat niżej np 24stC to gdy termostat nam zamknie grzejnik przy 24stC sterownik dalej będzie dążył do wzrostu temp zadanej 25stC. Co on poradzi jak termostat się zamknie,temp nie wzrośnie do zadanej jaką mamy ustawioną? Jeżeli miałeś co innego na myśli to nie ma tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 30.10.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Żadnych. Po prostu trzeba czyścić. Problem zniknie wraz ze wzrostem zapotrzebowania ciepła i wzrostem mocy kotła (wzrostem temperatury w komorze dopalania). Pamietam ze byly wersje z deflektorami z cegly , jak one sie spisywaly ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.10.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Chodziło mi bardziej o to ,że (chyba tak sugerowałeś,jeśli nie to nie ma problemu ) -ustawiając czujnik wyżej np 25stC -termostat niżej np 24stC to gdy termostat nam zamknie grzejnik przy 24stC sterownik dalej będzie dążył do wzrostu temp zadanej 25stC. Co on poradzi jak termostat się zamknie,temp nie wzrośnie do zadanej jaką mamy ustawioną? Jeżeli miałeś co innego na myśli to nie ma tematu. Pompka alpha2 ustawiona na auto nie przepchnie wody. Co więcej ustabilizuje pracę że grzejniki będą pracować stale z minimalną mocą. Ewentualne zyski obce np. imprezka spowoduje wzrost temperatury i zamknięcie jednej głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts