chochla72 31.10.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 (edytowane) Jak najbardziej pompa może zassać powietrze do instalacji poprzez odpowietrznik!!! Taka sytuacja ma miejsce jeśli umieścimy odpowietrznik przed pompą! Wojtek, czesciowo odszczekuje poprzednia wypowiedz. Jesli z w instalacji zamknietej wytworzy sie podcisnienie (nie wnikajac juz czy to z powodu wadliwego funkcjonowania zbiornika przeponowego czy jego zlej instalacji) to odpowietrzacz faktycznie moze sie otworzyc ale nie napusci on powietrza (w sensie powietrze w instalacji nie zwiekszy objetosci) tylko wyrowna cisnienie. Edytowane 31 Października 2011 przez chochla72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szekspir 01.11.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Wojtek, czesciowo odszczekuje poprzednia wypowiedz. Jesli z w instalacji zamknietej wytworzy sie podcisnienie (nie wnikajac juz czy to z powodu wadliwego funkcjonowania zbiornika przeponowego czy jego zlej instalacji) to odpowietrzacz faktycznie moze sie otworzyc ale nie napusci on powietrza (w sensie powietrze w instalacji nie zwiekszy objetosci) tylko wyrowna cisnienie. Coście się tak czepili tego zbiornika przeponowego. On wogóle do czego innego służy- ma pomieścić w sobie różnicę objętości wody, gdy woda w układzie jest zimna lub nagrzana. Naczynie przeponowe nie wystarczy tylko podłączyć i już. Trzeba zaworem u góry naczynia wyregulować odpowiednio ciśnienie. Jeśli ciśnienia nie ma wogóle to tak jak by naczynia nie było w układzie. Mowa oczywiście o układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 01.11.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Dzięki chłopaki, czas pokaze co bedzie dalej, narazie powietrza niema Jeszcze mam pytanie jak dolac inhibitor korozji do instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 01.11.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Odcinasz element instalacji, który ma z obu końców zawory odcinające (grzejnik, piec). Upuszczasz z niego nieco wody i uzupełniasz inhibitorem. Upuścić musisz odpowiednio więcej by inhibitor się zmieścił. Myślę że rozumiesz.Są też inhibitory w tubce jak silikon. Takie można zaaplikować przez odpowietrznik grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 01.11.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 W moim OEP16 wykombinowałem Nad rusztodeflektorem 10mm 4,5 cegły dziurawki. Nad dziurawką dystanse z szamotu 20mm, na nich 3 cegły szamotowe tworzą półkę. Ogień rozbija się o żeliwny klocek, przechodzi przez ruszt i dziurawkę potem pod cegłami szamotowymi kierowany jest do tylnej ściany paleniska potem w górę i pod oryginalną płytą w stronę drzwiczek i dalej normalnie. Jakoś nie widzę różnicy, wydawało się że poprawi się spalanie na małych mocach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.11.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 W moim OEP16 wykombinowałem Nad rusztodeflektorem 10mm 4,5 cegły dziurawki. Nad dziurawką dystanse z szamotu 20mm, na nich 3 cegły szamotowe tworzą półkę. Ogień rozbija się o żeliwny klocek, przechodzi przez ruszt i dziurawkę potem pod cegłami szamotowymi kierowany jest do tylnej ściany paleniska potem w górę i pod oryginalną płytą w stronę drzwiczek i dalej normalnie. Jakoś nie widzę różnicy, wydawało się że poprawi się spalanie na małych mocach Zastanawiam się (ale jeszcze mi nie przeszło) ile można poprawiać i udoskonalać coś co już jest dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 01.11.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 re: minertu Pozwól Kolego "neofitom" pocieszyć się i niech sobie dumają jakby tu jeszcze z 0,0001% wycisnąc z 10% choć nie dysponują aparaturą badawczą i nie wiedzą, że nawet nie warto zgłaszać się do biegu przegranego już na starcie.A jak żal mi tych (z konkurencji), co cichcem kukają i szukają, do czego by się można przypiąć... i puppa bis...upa. Że też ten eCoal z tym szczelinowatym palnikiem nie chce dać na maxa p...py.Jak ta zjawa daje sobie radę? Gryzą pazury i .... null, null, null czyli zero wiedzy.I o to chodzi. Cieplutko pozdrawiam w chłodny "świeczkowo zniczony" wieczór wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 01.11.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Trochę nieładnie tak kpić z konkurencji. Przecież nie tak dawno czytałem informację jak to zawijan_2 ( z kolegami) od początku roku pracuje nad unowocześnieniem ecoala. A przecież i zawijan_2 i koledzy jak sądzę mają aparaturę pomiarową. O udoskonaleniach jakie zostały poczynione w ciągu tego roku nic zawijan_2 nie napisał. Czyli sprawa nie jest prosta i nie ma co się natrząsać z konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.11.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Moim zdaniem eCoal cały czas się unowocześnia.Co do reszty to nie widzę w wypowiedzi zawijana_2 nic złego ale wręcz przeciwnie zabawnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 01.11.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Na kotłach znam się tyle co ....................... Nowy OEP16 mam od kilku tygodni i przy temperaturach około zera po wypaleniu pierwszego zasobnika wziąłem się za czyszczenie bardzo mnie zdziwiła duża ilość sadzy w wymienniku. Zacząłem kombinować wyższa temperatura mniej sadzy. Miałem nadzieje że te cegły coś pomogą ale przy takim zapotrzebowaniu na ciepło to chyba nic nie pomoże, poczekamy do zimy.Czyli najlepiej wszystkie te cegły wywalić bo i tak to nic nie da????Kocioł jaki i sterownik jest kompromisem jak zrobić tanio i dobrze -wyszło całkiem nieźle.Na pytanie skierowane do ELEKTRO-SYSTEM -Czy zamiast czujników KTY81-210 (za około 3zł, którego dokładność, nieliniowość pozostawia wiele do życzenia) nie warto zastosować DS18S20, DS1820 (za około 5zł) Dostałem odpowiedź że czujnik DS jest sporo droższy od KTY i koniec. Na szczęście oprogramowanie eCoal.pl jest rozwijane z dużym udziałem użytkowników. Mam nadzieje że oprócz funkcjonalności ulepszane są algorytmy spalania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 01.11.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 DS1820 jest fajnym czujnikiem ale jest cyfrowy. Można takich czujników nawet kilkanaście połączyć na szynie dwuprzewodowej i z każdego odczytywać z osobna. Jak by to zrobili to z całą pewnością dla zwykłego użytkownika dołożenie kolejnego czujnika graniczyło by z cudem. Wiem że akurat ty znasz się na elektronice ale popatrz jak to robią inni. ES musi wszystkich ogarnąć - kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 01.11.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Nowy OEP16 mam od kilku tygodni i przy temperaturach około zera po wypaleniu pierwszego zasobnika wziąłem się za czyszczenie bardzo mnie zdziwiła duża ilość sadzy w wymienniku. Zacząłem kombinować wyższa temperatura mniej sadzy. Miałem nadzieje że te cegły coś pomogą ale przy takim zapotrzebowaniu na ciepło to chyba nic nie pomoże, poczekamy do zimy. Kilka stron wcześniej któryś z Zawijanów pisał, że problem sadzy zniknie po obniżeniu się temperatur zewnętrznych, gdy kocioł zacznie pracować na swoich "obrotach". Zresztą przecież to logiczne, we wszystkich kotłach tak musi być gdy ten ledwie tli się na te 40 parę stopni, a odbiór jest prawie żaden. Szwagier trzyma swoje Defro na 60 stopni bo mówi że mu sadzą zawali kocioł, he, he. Poza tym dochodzi sprawa jakości opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 DS1820 jest fajnym czujnikiem ale jest cyfrowy. Można takich czujników nawet kilkanaście połączyć na szynie dwuprzewodowej i z każdego odczytywać z osobna. Jak by to zrobili to z całą pewnością dla zwykłego użytkownika dołożenie kolejnego czujnika graniczyło by z cudem. Wiem że akurat ty znasz się na elektronice ale popatrz jak to robią inni. ES musi wszystkich ogarnąć - kompromis. No własnie nie znam się na elektronice podpowiedzie panowie jaki jest zamiennik czujnika temp wenętrznej żeby nie był taki paskudny tylko raczej zdobił scianę a miał własciwe parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 01.11.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Czujnik KTY81-210 to to małe czarne w środku. Możesz włożyć do innej obudowy Czyli te cegły można wywalić sam żeliwny rusztodeflektor wystarczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Cegły wywalaj a jaką obudowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogami 01.11.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 DS1820 jest fajnym czujnikiem ale jest cyfrowy. Można takich czujników nawet kilkanaście połączyć na szynie dwuprzewodowej i z każdego odczytywać z osobna. Jak by to zrobili to z całą pewnością dla zwykłego użytkownika dołożenie kolejnego czujnika graniczyło by z cudem. Wiem że akurat ty znasz się na elektronice ale popatrz jak to robią inni. ES musi wszystkich ogarnąć - kompromis. Ma tylko jedną "nóżkę" więcej Wdzięczne ustrojstwo, używam takich w swojej instalacji solarnej zrobionej "tymi ręcami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 02.11.2011 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Jak sterowanie też "tymi ręcami" robione to powinieneś wiedzieć o co chodzi. Generalnie do DS'ów nic nie mam bo to dobre czujniki ale są wymagające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 02.11.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 W sumie kocioł to nie jakaś aparatura pomiarowa i do jego pracy wystarczy KTY by sterownik wiedział czy temperatura spada, czy utrzymuje się, czy rośnie. Jeśli ELEKTRO-SYSTEM pozwala dłubać w swoim sterowniku to KTY można podłączyć w miarę bezpiecznie. Ale nie ma co liczyć na dokładność +-2C w czasie i zakresie, przy długich kablach i wątpliwych połączeniach. No i niema już miejsca by coś podłączyć.Może w końcu podłączę wszystko jak trzeba i wezmę się za kalibrację.Palę miałem 70% z owsem 30% który został mi po eksperymentach z palnikiem Stary kocioł po 19 latach zabił zimny powrót dodatkowo urodził mi się dzidziuś szybka decyzja i mam OEP16. Czasem sterownikowi odwala i przy małej mocy (ciepło) dmuchawa tak daje, że wydmuchuje popiół z palnika aż widać otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 02.11.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 No własnie nie znam się na elektronice podpowiedzie panowie jaki jest zamiennik czujnika temp wenętrznej żeby nie był taki paskudny tylko raczej zdobił scianę a miał własciwe parametry. Nie rozumiem co Wy chcecie od tych czujników, narazie sprawdziłem 2 termometrem obok i pokazują tyle samo , no moze + - 0,5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.11.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Sterowniki są po prostu niestabilne ( efekt skakania) czyli błąd gdzieś w granicach 0,3 do 0,4 st C co przy używaniu funkcji regulatora pokojowego zaimplementowanego w eCoalu czy jak u mnie w brulim staje się problemem i jest nazwijmy to mały dyskomfort. Pisaliśmy o tym na wątku bruliego od tego miejsca http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188544-bruli.pl&p=4966798&viewfull=1#post4966798 oraz na forum esterownika tutaj: http://esterownik.pl/forum/posty,113/niestabilny-czujnik-temperatury Firma obiecała to poprawić i ustabilizować czujniki to mamy nadzieję, że tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts