markowsski 03.11.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Ty czytać potrafisz na pewno ,tylko szkoda ze w praktyce nie potrafisz tego wykorzystać. Jesteś za to na tyle bystry, żeby się zapytać na forum . ustawić sterownik według wskazań użytkowników i po wszystkim zapisać zasługi sobie. Bo to Ci właśnie dało dokładne czytanie i przyniosło szybkie efekty... Tak jak i ty,i wielu innych którzy mieli kłopoty na początku.Różnica jest tylko taka że od początku pisałem że mi ktoś pomógł i oficjalnie za to dziękowałem.Nie zgrywałem omnibusa jak Ty i Piotrek27,bo cwaniakujecie Panowie jakbyście doktoraty z ciepłownictwa porobili(pewnie studiów nawet nie pokończyliście).Kiedy ktoś pytał starałem się pomóc w ten sam sposób jak i ktoś pomógł mnie,od Was takiej pomocy nie otrzymuje tutaj chyba nikt jak czytam.potraficie farmazonic przez kilkanaście postów o tym co jest oczywiste,a jak ktoś wam napisze jak ja że się mylicie,(zacytowałem fragment info zawijana który to właśnie wyjaśnia) to obracacie kota ogonem-bo jak ktoś kto ma kocioł 2dni może być mądrzejszy od Was he he.Większość waszych postów jest o niczym i nikt z tego nie czerpie żadnych wartości.Więc kończę i swoje chyba niepotrzebne wywody bo nie chciałbym się zaliczać do takich ludzi jak wy. Nie pozdrawiam. Przepraszam pozostałych za off.Miłego wieczoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 03.11.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 (edytowane) Ja Cie Pozdrawiam bo mi humor poprawiasz za każdym razem.. Edytowane 3 Listopada 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.11.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Miałem się nie odzywać ale........ Moje pierwsze posty wynikały własnie z niedokładnego i pobieżnego odczytania instrukcji obsługi sterownika eCoal. Czyjeś lenistwo, niedbałość i olewatorstwo nie może być wytłumaczeniem... najpierw wylewa sie wiadro pomyj a pozniej przeprasza?? czyli co? najpierw w ryj, a pozniej...przepraszam, w nosie mam takie przepraszanie.. Nie raz nie dwa pisałem że najpierw trzeba coś sprawdzić na własnej skórze, pozniej zgłaszac poprawki czy sugestie a niby skad wzieły się tak zaawansowane stery?? firmy tak sobie wymysliły że tak zrobią?? czy po prostu ludzie pisali czego konkretnie oczekują, nawet nie masz bladego pojecia o sterownikach, a się madrujesz ( i potem wielce przepraszasz) przesiadłeś sie z ogrzewania olejowego i myslisz że złapałeś pana Boga za nogi??? poczekamy.. przyjdą mrozy.. znowu będziesz inaczej śpiewać, ludzie mają tak rozbudowane instalację ze nie masz o tym bladego pojęcia dla jednych 0,1 to dyskomfort i tyle a przy róznicy 0,3 st mamy deltę 0,6 st co juz moze być odczuwalne.. pozdrawiam cieplutko wszystkich czytająch mgr inż. Piotrek42 Ps markowsski indeks ci przysłać czy jak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 04.11.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Witam do pewnego czasu śledziłem temat na bieżąco lecz z braku czasu i treści jaka przybrał nie zaglądałem już kilka miesięcy. Nadszedł czas zakupu OE+ 25KW gdyż tynki już się robią więc na początku grudnia piec będzie montowany a co za tym idzie trzeba go wcześniej zamówić. Pytanie do was na czym stanęła ostateczna warsie Ogniwa + 25KW tzn. na co zwrócić uwagę przy zakupie bo że nie u wszystkich piece schodzą jak świeże bułeczki a co za tym idzie piece nie maja obecnych modyfikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 04.11.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Zastanawiam się czy podłączać bufor 850l który miał być, ale nastąpiła zmiana koncepcji na węgiel (Miała być kaskada 2x850l).Czy w piecu z podajnikiem OEP16 bufor ma sens i jak będzie się zachowywał eCoal.pl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 04.11.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Zastanawiam się czy podłączać bufor 850l który miał być, ale nastąpiła zmiana koncepcji na węgiel (Miała być kaskada 2x850l). Czy w piecu z podajnikiem OEP16 bufor ma sens i jak będzie się zachowywał eCoal.pl? no w końcu coś na temat, też jestem tego ciekaw bo się swego czasu nad takim rozwiązaniem zastanawiałem ma ktoś takie rozwiązanie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 04.11.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Zastanawiam się czy podłączać bufor 850l który miał być, ale nastąpiła zmiana koncepcji na węgiel (Miała być kaskada 2x850l). Czy w piecu z podajnikiem OEP16 bufor ma sens i jak będzie się zachowywał eCoal.pl? Co chciales uzyskac stosujac bufor? Jaka byla poczatkowa koncepcja grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 04.11.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) Kocioł zgazowujący, biomasa. Mam dwa baniaki ten do 1,1MPa pójdzie do sprężarki, drugi do 0,6MPa zastanawiam się sprzedać czy zamontować. Edytowane 4 Listopada 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 04.11.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Kocioł zgazowujący, biomasa. Mam dwa baniaki ten do 1,1MPa pójdzie do sprężarki, drugi do 0,6MPa zastanawiam się sprzedać czy zamontować. Hmmm, nie wiem jak tego typu kociol dziala wiec ciezko mi powiedziec czy cos bys zyskal stosujac takie rozwiazanie w tym przypadku. Mi przychodza na mysl tylko dwa sensowne zastosowania bufora ciepla. 1) Masz ogrzewanie zalezne od taryf 2) Stosujesz jednoczesnie kilka zrodel ogrzewania W przypadku koltla weglowego punkt pierwszy nie wchodzi w rachube. W kwestii punktu drugiego nie wiem czy cos takiego chcesz stosowac. Jesli chcesz grzac uzywajac tylko kotla to bufor niewiele Ci da. Wbrew sporej bezwladnosci samego kotla instalacja sterowana przez eCoala reaguje bardzo szybko na zmienne potrzeby uzytkowe. Oczywiscie mozna polemizowac czy nagrzanie wody w buforze na nominalnej mocy kotla i pozniej odstawienie go jest lepsze dla kotla/ekonomiki niz czestsze cykle pracy/odstawienia w instalacji bez bufora ale ja osobiscie nie wierze, ze da to jakis dramatyczny skok jakosciowo/oszczednosciowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 05.11.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Zwracaj uwagę na numer kotła. Do chwili obecnej sprzedano tak około po 400 sztuk z każdej mocy. Przy numerze powyżej 200 możesz być pewien na 100%, że już po nim zadnych zmian nie było. zawijan,a jakich to (nie) zmian należy się dopatrywać w egzemplarzach poniżej 200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.11.2011 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 A ja po przeczytaniu ostatnich postów w temacie dokładności pomiaru temperatury przez czujniki ecoala powiem, że chyba zbyt idealizujemy.... z pewnością jak napisał zawijan_2 nikt różnicy rzędu 0,3 czy 0.5 stopnia nikt nie odczuje i gdyby o tym nie wiedzieć to wydawało by się że tak ma być....... ale człowiek jak ma świadomość .....nazwijmy to problemu .... to wtedy zaczyna kombinować........ i co niektórzy kombinują.......... Jak kupiłem tv lcd 42 cale z jednym martwym pikselem po okazyjnej cenie to moją koleżanka=małżonka nie wiedząc o tym była zachwycona: bo tak tanio a taki duży.... ale jak po 2 latach jej o tym powiedziałem to się zaczęło...... a to że obraz nie taki, a to że się tv popsuje, a to że go nagle zaczęła widzieć podczas oglądania z odległości 4 m ,,, hheheheh ..... więc Panowie nie skaczcie sobie do gardeł i nie wypominajcie jeden drugiemu że napisał to czy tamto....... Ja ostatnio zasypałem zasobnik w czwartek 27.10 a w dniu 05.11 go uzupełniłem - choć było jeszcze circa na dwa 2-3 dni przy tej pogodzie palenia........ ale myślę sobie sobota, dzień gospodarczy, zasypałem zasobniczek, wyczyściłem kocioł, wyrzuciłem popiół ( nawet nie była pełna szuflada) ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 06.11.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) Ludzie czytajcie ze zrozumieniem, mieszacie dwa problemy 1 Problemem jest błąd oprogramowana mała histereza temperatury, która powoduje w niektórych przypadkach niestabilną pracę. Niewielka zmiana odczytu np. wywołana ruchem powietrza czy innymi czynnikami. Krótkie zmiany nie są rejestrowane na wykresie ale powodują zmianę stanu pracy kotła częste takie skoki są przyczyna niestabilności. Bez względu na to czy czujnik jest dokładny czy niedokładny czy skalibrowany czy nieskalibrowany KTY czy DS. ELEKTRO-SYSTEM obiecał to poprawić. KONIEC.2Czujnik KTY nie ma co liczyć na dokładność w czasie i zakresie (nieliniowość), przy długich kablach i wątpliwych połączeniach, taki już jest. Wymaga kalibracji nawet raz w roku i tak nie pokaże prawdy przy 20 i -20. Do jednego wejścia można podłączyć tylko jeden KTY Przy dokładniejszym DS wystarcz jedno wejście i kabel trzy żyłowy do którego można podłączyć dużo czujników. Elektronika eCoal.pl przystosowana do KTY może kiedyś zrobią fizycznie inny sterownik na DS KONIEC. Edytowane 6 Listopada 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 06.11.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) Jorgóś.Litości.Jest niedziela,a ty o 5.44 siedzisz przed kompem i piszesz posty? Edytowane 6 Listopada 2011 przez tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 06.11.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Witam,Mam pytanie a zarazem prosbe posiadam piec ogniwo eko 24 KW do tego podlaczylem termostata pokojowy (bezprzewodowy) salus model 091FLRF ale niestety pomimo wielu prob fachowca termostat ten nie dziala choc polaczenie jest to nie mozna nim sterowac, temperature na grzejnikach reguluje sie tylko dalej termostatem hydrauliczynym znajdujacy sie na rurach w kotlowni nie wiem czy fachowiec wpisal poprawny kod bo sam nie byl pewien, czy byly ktos tak mily i pomogl mi krok po kroku co zrobic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikrawiec 06.11.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) Witam. Posiadam Eko Plusa 16 KW nr fabryczny 22, z Bruner S nr fabryczny 21.Mam duży problem dotyczący niskiego spalania węgla w retorcie, mianowicie węgiel spala się niżej niż w połowie retorty.Mój palnik składa się z 5 segmentów po 5 wierszy wlotowych powietrza. Bardzo proszę o informację które otwory wlotowe najlepiej pozaklejać, aby kociołek dostawał mniej powietrza. W obecnej chwili używam paliwa w postaci : ekogroszku mieszanego z miałem (spala się wyżej - miał pewnie trochę zatyka otwory) Myślałem o zastosowaniu jakiejś klapki blokującej dostęp "fałszywego" powietrza - montowanej za wentylatorem - bo nawet w przypadku kiedy wentylator nie pracuje, widać że powietrze w niewielkiej ilości dostaje się do palnika (kotłuje po otwarciu drzwiczek rewizyjnych) - czy ktoś już testował podobne rozwiązanie. Piec czyszczę raz w tygodniu. Może ktoś ma jakieś dodatkowe sugestie lub porady. Z góry dziękuje za pomoc. P.S sterownik ecoal jest w najnowszej wersji. Kociołek jest podłączony do netu, więc tutaj możną podejrzeć jego ustawieniahttps://esterownik.pl/remote/262Hasło i login : user Edytowane 6 Listopada 2011 przez mikrawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 06.11.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 re: mikrawiec 1. Szanowny Kolego: po jakiego diabła codziennie (przynajmniej raz) przełączasz tryb sterownika na RĘCZNY?Po każdej takiej operacji sterownik mozolnie depcze do góry od nastaw startowych: najniższych, bo musi sobie ustalić: jaki jest poziom w palenisku.2. Przy tak małym odbiorze ciepła jak obecnie sterownik się nie spieszy i tym samym, to co widzisz (a po jakiego grzyba tak często zaglądasz do paleniska?) to jest i tak dobrze.3. Jeśli chcesz, to zaklej siliconem 1200 st.skrajne rzędy: 1 od gory, 1 od dołu. Im mniej grzebania, tym lepsze wyniki. Kocioł to nie kobieta, a więc częste grzebanie progenitury nie przysparza. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikrawiec 06.11.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) re: zawijan_2 Witam. Przełączam aby pod pompować poziom paliwa w retorcie - w obecnej chwili inaczej się nie da, bo pali się strasznie nisko. Na tyle nisko że rura która doprowadza paliwo do retorty jest cała czerwona. Edytowane 6 Listopada 2011 przez mikrawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 06.11.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Witam, Mam pytanie a zarazem prosbe posiadam piec ogniwo eko 24 KW do tego podlaczylem termostata pokojowy (bezprzewodowy) salus model 091FLRF ale niestety pomimo wielu prob fachowca termostat ten nie dziala choc polaczenie jest to nie mozna nim sterowac, temperature na grzejnikach reguluje sie tylko dalej termostatem hydrauliczynym znajdujacy sie na rurach w kotlowni nie wiem czy fachowiec wpisal poprawny kod bo sam nie byl pewien, czy byly ktos tak mily i pomogl mi krok po kroku co zrobic:) Sprawdź na początek te najważniejsze sprawy. Czy masz przełączone w sterowniku na termostat(to w chwili kiedy masz podłączony termostat pod sterownik a nie pod pompę CO) Czy jest podłączony pod odpowiednie styki w sterowniku. Jaki Ty masz zawór termostatyczny na rurach i czy masz tez na grzejnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro13 06.11.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Probowalem palic Pieklorza Bobrek 29MJ (workowany w zolte worki 20kg ) i kiedy grzalem tylko CWU kociol sprawdzal sie podobnie.Kociol wygaszal sie (nawet kiedy przerwa w podtrzymaniu byla 30min),zar spadal w palniku w dol.Kociol produkowal zaduzo ciepla i zadnego popiolu.Rozwiazaniem bylo przejscie na inny wegiel,Bobrek poczeka na mroz,chyba potem bedzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikrawiec 06.11.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Probowalem palic Pieklorza Bobrek 29MJ (workowany w zolte worki 20kg ) i kiedy grzalem tylko CWU kociol sprawdzal sie podobnie.Kociol wygaszal sie (nawet kiedy przerwa w podtrzymaniu byla 30min),zar spadal w palniku w dol.Kociol produkowal zaduzo ciepla i zadnego popiolu.Rozwiazaniem bylo przejscie na inny wegiel,Bobrek poczeka na mroz,chyba potem bedzie OK. Próbowałem paliwa o różnych parametrach - bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts