minertu 06.11.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Często spotykane im więcej kalorii tym mniej popiołu a bez niego w podtrzymaniu nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 06.11.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Często spotykane im więcej kalorii tym mniej popiołu a bez niego w podtrzymaniu nie ma szans. potwierdzam ja palę teraz jaretem jaworznickim ma tylko 21kj i popiół na jeden zasobnik dwa razy wyciągam, ale trzyma żar rewelacyjnie na wiele godzin w podtrzymaniu jak grzałem tylko cwu, aż na początku nie wierzyłem że z tego popiołu można wzniecić jakiś ogień i przechodziłem na tryb ręczny (zobaczcie wykresy z września) ale po chwili pojawiał się żar i płomień, nie wiem jak z wysokimi temp. na tym węglu ale na wiosnę i jesień takie mało kaloryczne są ok, a na zimę mam retopal z piasta 24-25kj ale jeszcze go nie testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 06.11.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Sprawdź na początek te najważniejsze sprawy. Czy masz przełączone w sterowniku na termostat(to w chwili kiedy masz podłączony termostat pod sterownik a nie pod pompę CO) Czy jest podłączony pod odpowiednie styki w sterowniku. Jaki Ty masz zawór termostatyczny na rurach i czy masz tez na grzejnikach? W sterowniku mam przelaczone tzn w zadawaniu temperatury przelaczylem na termostat i na wyswietlaczu jest 45 oC strzalka w dol i literka T o to chodzi?? i tez jest podlaczony pod odpowiednie styki bo pisze na nich termostat takze nie moze byc innaczej zreszta fachowiec to podlaczal:) na grzejnikach nie mam a na rurach nie mam pojecia jaki jest, jest zwykle pokretlo i troszke dalej zegar z temp. jakies 30 lat ma zawor takze ciezko mi powiedziec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.11.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Jorgóś.Litości.Jest niedziela,a ty o 5.44 siedzisz przed kompem i piszesz posty? a co? nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 re: mikrawiec 1. Szanowny Kolego: po jakiego diabła codziennie (przynajmniej raz) przełączasz tryb sterownika na RĘCZNY? Po każdej takiej operacji sterownik mozolnie depcze do góry od nastaw startowych: najniższych, bo musi sobie ustalić: jaki jest poziom w palenisku. 2. Przy tak małym odbiorze ciepła jak obecnie sterownik się nie spieszy i tym samym, to co widzisz (a po jakiego grzyba tak często zaglądasz do paleniska?) to jest i tak dobrze. 3. Jeśli chcesz, to zaklej siliconem 1200 st.skrajne rzędy: 1 od gory, 1 od dołu. Im mniej grzebania, tym lepsze wyniki. Kocioł to nie kobieta, a więc częste grzebanie progenitury nie przysparza. Pozdrawiam zawijan_2 zawijan_2.... święte słowa.... kocioł to nie kobieta, ale czasem przeczyścić potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 06.11.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Możesz,możesz.Swoją drogą,piękne te twoje zdjęcia:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.11.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 re: zawijan_2 Witam. Przełączam aby pod pompować poziom paliwa w retorcie - w obecnej chwili inaczej się nie da, bo pali się strasznie nisko. Na tyle nisko że rura która doprowadza paliwo do retorty jest cała czerwona. jak czerwona, jak w pokazuje 26,3 stopnia na podajniku? na Twoim miejscu przywróciłbym ustawienia fabryczne i dałbym jako regulator kotła: CO a nie pogodowy, i podpiął regulator pokojowy.... ponadto powiedz mi ma cholerę ci woda cwu o temp. 45 stopni przez całą dobę? masz ustawioną temp. dzienna na 21 a nocną na 17 stopni.... ale nie ustawiłeś odpowiednio programatora... zresztą żadnego nie ustawiłeś...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.11.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Możesz,możesz.Swoją drogą,piękne te twoje zdjęcia:yes: a dzięki...... mało czasu, ale wkrótce więcej czasu bo zaległy urlop to może nadrobię zaległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 06.11.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 W sterowniku mam przelaczone tzn w zadawaniu temperatury przelaczylem na termostat i na wyswietlaczu jest 45 oC strzalka w dol i literka T o to chodzi?? i tez jest podlaczony pod odpowiednie styki bo pisze na nich termostat takze nie moze byc innaczej zreszta fachowiec to podlaczal:) na grzejnikach nie mam a na rurach nie mam pojecia jaki jest, jest zwykle pokretlo i troszke dalej zegar z temp. jakies 30 lat ma zawor takze ciezko mi powiedziec:) Jeśli jest tak podłączone jak mówisz, to jest ok. Co CI nie działa- dokładniej?. Jeśli ster pokazuje ze nim termostat steruje i obniża temperaturę to powinno wlanie tak wyglądać. Powinno być to tez widać po pracy pompy CO.Praca pompy powinna być cykliczna. Masz pogodowe czy sam nastawiasz temp kotła? Zrób mały test- ustaw na termostacie temperaturę np 2 stopnie niższa nisz masz teraz (w pomieszczeniu) i sprawdź czy działa CI pompa CO.. Jeśli się zatrzymała to wszystko jest dobrze. To proste urządzenie powinno sterować pompa (wl,wyl) w zależności od temperatury i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikrawiec 07.11.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 jak czerwona, jak w pokazuje 26,3 stopnia na podajniku? na Twoim miejscu przywróciłbym ustawienia fabryczne i dałbym jako regulator kotła: CO a nie pogodowy, i podpiął regulator pokojowy.... ponadto powiedz mi ma cholerę ci woda cwu o temp. 45 stopni przez całą dobę? masz ustawioną temp. dzienna na 21 a nocną na 17 stopni.... ale nie ustawiłeś odpowiednio programatora... zresztą żadnego nie ustawiłeś...... Kolego mylisz temperaturę podajnika z temperaturą ślimaka (co prawda tej się nie mierzy - ale widać kiedy coś jest nie tak, ba nawet słychać.) Po otwarciu drzwiczek rewizyjnych, widać rurę która doprowadza paliwo do retorty. Rura ta ostatnio robi się mocno czerwona, a przy podawaniu paliwa piec chodzi ciężko wydając głupie i głośne chrupanie - tak jakby nie mógł przepchać ekogroszku (ziarnistość 5-25) - pewnie tworzy się tam spiek. Nie korzystam z programatora, w obecnej chwili nie mam takiej potrzeby (mam ustawiony zimą) - co na pewno nie jest w przyczyną problemu. Sprawdź analizę temperatury wody wychodzącej i powrotu, widać że pobór ciepła jest niski - więc piec po osiągnięciu odpowiedniej temperatury powinien się wyłączyć. Ustawienia fabryczne/serwisowe były przewracane - nie było zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 07.11.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Jeśli jest tak podłączone jak mówisz, to jest ok. Co CI nie działa- dokładniej?. Jeśli ster pokazuje ze nim termostat steruje i obniża temperaturę to powinno wlanie tak wyglądać. Powinno być to tez widać po pracy pompy CO.Praca pompy powinna być cykliczna. Masz pogodowe czy sam nastawiasz temp kotła? Zrób mały test- ustaw na termostacie temperaturę np 2 stopnie niższa nisz masz teraz (w pomieszczeniu) i sprawdź czy działa CI pompa CO.. Jeśli się zatrzymała to wszystko jest dobrze. To proste urządzenie powinno sterować pompa (wl,wyl) w zależności od temperatury i nic więcej. No wlasnie powinno ale nie jest:) sam nastawiam temp kotla testy tez robilem i nic nie reaguje termostat pojokowy na zadawane temp pomimo tego ze jest polaczenie i swieci sie na zielono nadal tylko hydraulicznym termostatem moge redukowac temp na grzejnikach cos gdzies trzeba jeszcze przelaczyc ale nie wiem juz co:) moze cos w ustawieniach zawansowanych?? a Ty jak masz w ustawieniach zmieniales jeszcze cos?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 07.11.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 No wlasnie powinno ale nie jest:) sam nastawiam temp kotla testy tez robilem i nic nie reaguje termostat pojokowy na zadawane temp pomimo tego ze jest polaczenie i swieci sie na zielono nadal tylko hydraulicznym termostatem moge redukowac temp na grzejnikach cos gdzies trzeba jeszcze przelaczyc ale nie wiem juz co:) moze cos w ustawieniach zawansowanych?? a Ty jak masz w ustawieniach zmieniales jeszcze cos?? Właściwie nic nie zmieniałem poza regulatorem kotła którym teraz jest termostat. Ja nie znam Twojego urządzenia może to bezpośrednio w nim coś jest nie tak? Wcześniej korzystałem z cyklicznej pracy pompy i z tego czujnika wewnętrznego zrobiłem pogodowy i to tyle zmian. Może jak Piotrek zajrzy na ten watek to coś wymyśli-napisze do niego na prv.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.11.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 No wlasnie powinno ale nie jest:)? Dokładnie -powinno ale nie jest mam termostaty (dwie sztuki 1digitime bezprzewodowy i jeden przewodowy) prawdopodobnie w brulim opcja termostat jest jeszcze w formie testów lub działa tylko na okreslonych termostatach niby włacz-wyłacz) ale u mnie również nie chciało to za bardzo wspołpracować wiec dałem sobie spokój, kombinacje pompy mieszającej mnie nie przekonują i steruję bezpośrednio z termostatów na pompki (termostat daję sygnał-zwarcie:pomka się załancza) a pompka od CO chodzi non stop na krótkim obiegu. zgłosiłem sprawę do firmy mają się temu przyjrzeć i ew poprawić w nowym sofcie lub wypuścić jakąs aktualizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 07.11.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 WitamCzy ktoś z użytkowników tego kotła może mi odpowiedzieć na kilka pytań odnośnie rusztodeflektora?1. Czy można palić na nim w trakcie pracy palnika?2. Czy rusztodefloktor stanowi jednolity element, czy żebra i "klocek" wkłada się osobno?3. W instrukcji jest napisane "Montaż paleniska awaryjnego polega na usunięciu elementu żeliwnego (deflektora) poprzez drzwiczki środkowe i ułożeniu na poziomie retorty segmentów żeliwnych rusztu awaryjnego", a na blogu zawijana "W komorze spalania zastosowano żeliwny ruszto-deflektor, który nie wymaga demontażu w przypadku konieczności palenia awaryjnego na ruszcie"., to w końcu jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 07.11.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) 1. Czy można palić na nim w trakcie pracy palnika? Niektórzy palą, ale to może rozkalibrować sterownik a pozatym tam jest trochę mało tlenu podczas pracy palnika. Było trochę wcześniej o tem. "Montaż paleniska awaryjnego polega na usunięciu elementu żeliwnego (deflektora) poprzez drzwiczki środkowe i ułożeniu na poziomie retorty segmentów żeliwnych rusztu awaryjnego", Nie wiem, czy dobrze wyłapałem, ale tu chyba chodzi o to, że podczas palenia na ruszcie awaryjnym - palenisko poprostu wyciąga się i kładzie na niższym poziomie, po to aby zwiększyć komorę spalania. Ja paliłem na wyższym poziomie i też było OK, ale drzewo wylata z pieca trochę... W piecu są dwa poziomy ułożenia rusztu., wyżej i niżej. Ruszt jest podzielony na pół i osobno wyciąga się to "serce" ze środka. Edytowane 7 Listopada 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 07.11.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Niektórzy palą, ale to może rozkalibrować sterownik a pozatym tam jest trochę mało tlenu podczas pracy palnika. Było trochę wcześniej o tem. Nie wiem, czy dobrze wyłapałem, ale tu chyba chodzi o to, że podczas palenia na ruszcie awaryjnym - palenisko poprostu wyciąga się i kładzie na niższym poziomie, po to aby zwiększyć komorę spalania. Ja paliłem na wyższym poziomie i też było OK, ale drzewo wylata z pieca trochę... W piecu są dwa poziomy ułożenia rusztu., wyżej i niżej. Ruszt jest podzielony na pół i osobno wyciąga się to "serce" ze środka. Ale czy trzeba przy tym wyciągać deflektor? Bo instrukcja mówi zupełnie coś przeciwnego niż napisał zawijan na blogu. Czy deflektor należy wyciągnąć jeżeli chce obniżyć ruszt a przy paleniu na wyższym poziomie można go pozostawić? Co do jednoczesnego palenia na ruszcie i w palniku to na stronie ogniwa jest przekrój Plusa który sugerowałby, że jest taka możliwość chociaż ani na stronie ani w żadnej dokumentacji o tym się nie wspomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.11.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Pal jak ci wygodnie tylko pamietaj że paląc w kotle np drewnem, osiagasz wysokie temperatury spalin i mozesz uszkodzić czujnik temp spalin, na czas palenia na ruszcie wyciągnij czujnik i pal sobie ile wlezie Ps czujnik wg producenta wytrzymuje 300st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 07.11.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) Ale czy trzeba przy tym wyciągać deflektor? Bo instrukcja mówi zupełnie coś przeciwnego niż napisał zawijan na blogu. Czy deflektor należy wyciągnąć jeżeli chce obniżyć ruszt a przy paleniu na wyższym poziomie można go pozostawić? Zawijan napisał że nie trzeba, bo z tego co wiem w wielu kotłach trzeba coś tam wkładać, wyciągać, zakładać, zmieniać. Tu nie trzeba nic... oprócz wyjęcia czujnika spalin, of course Jak zostawisz deflektor u góry, a ruszt dasz na dół? Przecie on wchodzi w ruszt i na nim wisi/leży. W skrócie: tam gdzie ruszt, tam i deflektor. Edytowane 7 Listopada 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 07.11.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Zawijan napisał że nie trzeba, bo z tego co wiem w wielu kotłach trzeba coś tam wkładać, wyciągać, zakładać, zmieniać. Tu nie trzeba nic... oprócz wyjęcia czujnika spalin, of course Jak zostawisz deflektor u góry, a ruszt dasz na dół? Przecie on wchodzi w ruszt i na nim wisi/leży. W skrócie: tam gdzie ruszt, tam i deflektor. Nie chodziło mi o to żeby obniżyć ruszt i pozostawić deflektor na górze wiem, że nie będzie wisiał w powietrzu )) Ale czy mam go zostawić w ruszcie na dole po jego obniżeniu czy wyciągnąć go całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 07.11.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Tak, zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts