ansu 08.11.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Obecnie przy temperaturach +8C w dzień -3C w nocy zużywam 20kg opału za ponad 10zł na dobę w OEP16kW Co będzie gdy temperatura spadnie o 15C kociołek da radę i ile może pochłaniać opalu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.11.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Obecnie przy temperaturach +8C w dzień -3C w nocy zużywam 20kg opału za ponad 10zł na dobę w OEP16kW Co będzie gdy temperatura spadnie o 15C kociołek da radę i ile może pochłaniać opalu?? teraz twój wehikuł pracuje na 2,9 kW ze sprawnoscią ok 50% przy - 17 moc wzrośnie do 6 kW, sprawność do 65%, a spalanie do 32 kg czy starczy? przy - 17C będziesz wykorzystywał zaledwie 37% mocy nominalnej swojego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 08.11.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) 1kWh=3,6MJ 1MJ=0,278kWhZużywam 20MJ=5.56kW na godzinę w opale czyli jakoś tak będzie Czyli zimowe 100 dni 3,5t i 50 dni przejściowe 1t Więc tak mocno w przybliżeniu 4-5t na zimę powinno wystarczyć. Mam ponad 5t;) Wszyscy się ze mnie śmieli że 16kW to za mało.Znajomemu sprzedawcy w ubiegłym roku wyliczyli że 35kw to za mało. Doradziłem mu 23kW jak nie wydoli to zabiorę i było OK. Nawet na chwile temperatura nie spadła poniżej 20C Edytowane 8 Listopada 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.11.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Zastanawiam się czy podłączać bufor 850l który miał być, ale nastąpiła zmiana koncepcji na węgiel (Miała być kaskada 2x850l). Czy w piecu z podajnikiem OEP16 bufor ma sens i jak będzie się zachowywał eCoal.pl? z tego co się ja orientowałem, to bufory mają sens w śmieciuchach, gdzie nie palisz ciągle , kilka godzin na dobę z dużą mocą Edytowane 8 Listopada 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.11.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Kolego mylisz temperaturę podajnika z temperaturą ślimaka (co prawda tej się nie mierzy - ale widać kiedy coś jest nie tak, ba nawet słychać.) Po otwarciu drzwiczek rewizyjnych, widać rurę która doprowadza paliwo do retorty. Rura ta ostatnio robi się mocno czerwona, a przy podawaniu paliwa piec chodzi ciężko wydając głupie i głośne chrupanie - tak jakby nie mógł przepchać ekogroszku (ziarnistość 5-25) - pewnie tworzy się tam spiek. Nie korzystam z programatora, w obecnej chwili nie mam takiej potrzeby (mam ustawiony zimą) - co na pewno nie jest w przyczyną problemu. Sprawdź analizę temperatury wody wychodzącej i powrotu, widać że pobór ciepła jest niski - więc piec po osiągnięciu odpowiedniej temperatury powinien się wyłączyć. Ustawienia fabryczne/serwisowe były przewracane - nie było zmian. Kolego...ja nie jestem czepialski ani złośliwy, ale też mam OE+ 16 i za cholerę nie mam rury......tylko prostokątny tunel który na dole jest zaokrąglony a na górze płaski - cosik takiego.....http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/palnik-burner-s/ jak ktoś mówi rura to ja rozumiem że ma na myśli że ta rura jest okrągła....... http://pl.wikipedia.org/wiki/Rura a jeśli jak mówisz w tej rurze masz żar - na odcinku pomiędzy paleniskiem ( w którym to nota bene powinien być żar) - to życzę powodzenia....... albo coś uszkodzisz mechanicznie bo się zaklinuje albo ci "spuchnie" albo ci się zapali eko w podajniku...... I jednak nadal uważam, że jeśli miałbyś ten żar w tzw. rurze, to temp. podajnika byłby siłą rzeczy większy...... jedyne co mi do głowy przychodzi w tym momencie, to kup ze dwa-trzy worki innego eko wyrzuć ten stary i zasyp nowy i zobacz jak się będzie palił...... przynajmniej wyeliminujesz z kręgu podejrzanych : ekogroszek Edytowane 8 Listopada 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.11.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Jorgóś.Litości.Jest niedziela,a ty o 5.44 siedzisz przed kompem i piszesz posty? "...niedziela niedziela to wielki kac po sobocie co zgasla za nami niedziele wymyslil ponury klown co nikogo nie gubił żartami, nie .." tak mię dziś się przypomniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.11.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 teraz twój wehikuł pracuje na 2,9 kW ze sprawnoscią ok 50% przy - 17 moc wzrośnie do 6 kW, sprawność do 65%, a spalanie do 32 kg czy starczy? przy - 17C będziesz wykorzystywał zaledwie 37% mocy nominalnej swojego kotła. Vld...z całym szacunkiem, ale jesteś chyba prorokiem żę podałeś takie wyliczenia....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.11.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Vld...z całym szacunkiem, ale jesteś chyba prorokiem żę podałeś takie wyliczenia....... dziękuje za uznanie, ale nie jestem prorokiem poświeć chwilę na analizę tej tabelki to są moje dane z ostatnich dni. Zauważ, że są zależności miedzy, temperaturą zewnętrzną, a spalaniem. Natomiast straty ciepła budynku przypadające na 1 C różnicy temperatur wew/zewn pozostają mniej więcej na tym samym poziomie. Na tej podstawie można szacować zużycie przy różnych temperaturach zewnętrznych i nie trzeba do tego wiedzy tajemnej ani ducha świętego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 08.11.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 "...niedziela niedziela to wielki kac po sobocie co zgasla za nami niedziele wymyslil ponury klown co nikogo nie gubił żartami, nie .." tak mię dziś się przypomniało Teraz widzę,że jesteś artystą całą gębą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 08.11.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Vld ,a nie wziąłeś pod uwagę CWU.Tego już nie obliczysz,bo raz bierzesz prysznic 15 min a innym razem 20.Mój piec pali tyle ile potrzebuje.Nikt nie przekona mnie,że może obliczyć ile spali w ciągu doby,tygodnia,miesiąca.Ten temat wraca jak bumerang.Nie dziwię się nowym,niecierpliwym palaczą,ale że "starzy"się tym zajmują to już jest conamiej żenujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.11.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 jak cię to żenuję to bardzo mi przykro, ale też są inni, niech czytają, pytają liczą i kombinują. CWU też mam policzone i ile nie wnikam kto ile się kąpie. Srednio wychodzi 25 MJ na dobę i niechce być mniej.Odnosze wrażenie, że dla niektórych swoją odpowiedzią Amerykę odkryłem, a kol kbab na innych wątkach oddawna o tym pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 08.11.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 jak cię to żenuję to bardzo mi przykro, ale też są inni, niech czytają, pytają liczą i kombinują. CWU też mam policzone i ile nie wnikam kto ile się kąpie. Srednio wychodzi 25 MJ na dobę i niechce być mniej. Odnosze wrażenie, że dla niektórych swoją odpowiedzią Amerykę odkryłem, a kol kbab na innych wątkach oddawna o tym pisze. Nie będę wyliczał,jakie czynniki musiałbyś brać pod uwagę,ile jest zmiennych,ile niewiadomych.Pisząc żenujące,miałem na myśli to,że .jak już pisałem,temat wraca co chwilę i myślałem,że już jest wyczerpany.A tu niespodzianka.Znowu jest.Z jednym mogę się zgodzić.Niech piszą,niech pytają,obliczają,sprawdzają,oglądają i kombinują.TO JEST DOBRE dla tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 08.11.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Mam inny kocioł, inny opał. Chciałem się dowiedzieć czy 5t ruskiego miału mi wystarczy do wiosny. I tyle. A tu od razu wielkie HALO jak czujnikiem KTY. Zużycie dobowe mam dwa razy większe jak Vld tylko z CW i bez ocieplenia budynku. Wszystko można obliczyć, tylko trzeba wiedzieć jak. Wpadł mi do głowy pomysł by w OEP w okresie małego zapotrzebowania na ciepło połączyć płomieniówki szeregowo zamiast parami i przesłonić skrajne segmenty palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 08.11.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Nie ma żadnego HALO.Jak czytasz posty to powinienieś wiedzieć,że takie dysputy ożywiają forum.Chyba nie jestem sam,który uważa,że nasze dyskusje stały się ostatnio nieco nudnawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 08.11.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Nie ma żadnego HALO.Jak czytasz posty to powinienieś wiedzieć,że takie dysputy ożywiają forum.Chyba nie jestem sam,który uważa,że nasze dyskusje stały się ostatnio nieco nudnawe. Chyba że powróci temat termostatu.... :) Nie znam się ale chyba zbyt wiele niewiadomych z tym wyliczaniem zużycia opału,np.zakładacie że piec stoi w warunkach dom.A jak wyliczyć ile razy w ciągu dnia klient otworzy i zamknie drzwi(jeśli to budynek typu firma)?Ile zimnego powietrza wpadnie do pomieszczenia.Ilu klientów będzie dziś a ilu jutro?Można to jedynie uśrednić...Taki jeden szczegół a jaką wprowadzi wieloznaczność tych wyliczeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 08.11.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Chyba że powróci temat termostatu.... :) Nie znam się ale chyba zbyt wiele niewiadomych z tym wyliczaniem zużycia opału,np.zakładacie że piec stoi w warunkach dom.A jak wyliczyć ile razy w ciągu dnia klient otworzy i zamknie drzwi(jeśli to budynek typu firma)?Ile zimnego powietrza wpadnie do pomieszczenia.Ilu klientów będzie dziś a ilu jutro?Można to jedynie uśrednić...Taki jeden szczegół a jaką wprowadzi wieloznaczność tych wyliczeń. Pozdrawiam Nawet w warunkach domowych jest to nie do wyliczenia.Można jedynie oszacować.Co naprzykład z wietrzeniem mieszkania.Nigdy nie wietrzymy mieszkania w takich samych warunkach(temp;wiatr;zachmurzenie,itp.)nie wspominając o czasie.Jak ktoś chce to takie niewiadome mogę mnożyć ,ale powiecie,że się czepiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikrawiec 08.11.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Kolego...ja nie jestem czepialski ani złośliwy, ale też mam OE+ 16 i za cholerę nie mam rury......tylko prostokątny tunel który na dole jest zaokrąglony a na górze płaski - cosik takiego.....http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/palnik-burner-s/ jak ktoś mówi rura to ja rozumiem że ma na myśli że ta rura jest okrągła....... http://pl.wikipedia.org/wiki/Rura a jeśli jak mówisz w tej rurze masz żar - na odcinku pomiędzy paleniskiem ( w którym to nota bene powinien być żar) - to życzę powodzenia....... albo coś uszkodzisz mechanicznie bo się zaklinuje albo ci "spuchnie" albo ci się zapali eko w podajniku...... I jednak nadal uważam, że jeśli miałbyś ten żar w tzw. rurze, to temp. podajnika byłby siłą rzeczy większy...... jedyne co mi do głowy przychodzi w tym momencie, to kup ze dwa-trzy worki innego eko wyrzuć ten stary i zasyp nowy i zobacz jak się będzie palił...... przynajmniej wyeliminujesz z kręgu podejrzanych : ekogroszek Widzisz kolego, u mnie to wygląda inaczej. Skoro piszę że wygląda jak rura to wygląda Na tej fotce masz jeden element u mnie są dwa. Jutro cyknę fotkę i wstawię, jaki masz numer fabryczny palinka mój to 21 (nam jedną z pierwszych wersji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.11.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 nie wiem jaki mam nr palnika.....kocioł ma nr 256... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 08.11.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Jak pomyślałem tak zrobiłem pewnie popiół stopi się i tyle będzie:stirthepot:http://images37.fotosik.pl/1160/483ec4ea91bd9c09.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 08.11.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Jak pomyślałem tak zrobiłem pewnie popiół stopi się i tyle będzie:stirthepot: http://images37.fotosik.pl/1160/483ec4ea91bd9c09.jpg Nie boisz się ze to doprowadzi do zerwania zawleczki? Jak ten cały popiół ma wyjść takim otworkiem? Następna sprawa to taka ze te cegły po niedługim okresie się rozpadną na kawałki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts