Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można włożyć głowę do komina i sprawdzić czy da się oddychać :wave:

Fizjologiczne skutki ubytku tlenu są następujące :

Koncentracja

20,9% Normalna koncentracja – bez efektów ubocznych

19,5% Minimalna akceptowalna zawartość ( CMH&SA )

18,0% Niewielki wzrost trudności w oddychaniu. Utrudnione widzenie w ciemnościach

16,0% Lekkie przyspieszenie pulsu i oddechu, zaburzenia wzroku i zdolności osądu.

14,0% Nadmierne zmęczenie po wysiłku, niezrównoważenie emocjonalne, brak właściwego osądu i koordynacji

12,0% Wadliwie działający układ oddechowy może spowodować uszkodzenie układu krążenia, dolegliwości związane z brakiem właściwego osądu, nudności, wymioty.

‹ 10,0% Utrata przytomności, śmierć

Daj znać jak poszło...:rolleyes:

Negatywem pracy palnika na zmniejszonych mocach jest tylko większy nadmiar powietrza (dotyczy to każdego palnika, nie tylko BURNERA-S)

A to skutkuje i tu znowu cytat z @Zawijana z jego blogu:

"Druga strona medalu – nadmiar powietrza w stosunku do rzeczywistych potrzeb skutkuje podwyższeniem temperatury żaru (ponieważ nie spalono całej ilości gazowych części palnych, trzeba spalić większe ilości stałych części palnych). Żar spala się tylko powierzchniowo, pali się więc intensywnie z bardzo wysoką temperaturą na powierzchni. To coś tak, jak w palenisku kuźniczym – żar (żar to przecież koks) może dawać tak wysokie temperatury, że grożą mięknieniem lub nawet topieniem żelaza. W takich warunkach nawet węgle o stosunkowo wysokiej temperaturze topnienia popiołu (nie dające szlaki w normalnych warunkach) tworzą spieki popiołowe (szlakują)."

Cały, bardzo ciekawy artykuł, polecam wszystkim do przeczytania tu:

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/palniki-retortowe/

Mam pytanie - czy jest problem podłączenia do sterownika pompy z automatyczną regulacją elektroniczną - typu Alpha 2 lub Leszno Maxima ? Słyszałem pogłoski na temat problemów z podłączeniem

Mam właśnie podłączoną pompę Alpha 2 na moim Ogniwo Eko Plus 16kW i nie ma żadnego problemu, po prostu podłączasz i działa :-)

Ale żeby nie było za różowo jest jeden efekt uboczny ...

Jeśli pompa nie pracuje to wyświetlacz na pompie miga, wygląda to jakby była jakaś awaria pompy.

Dzwoniłem do serwisu sterownika (Elektro-System s.c.) i informacja jest taka, że te mruganie nie ma żadnego skutku ubocznego ani dla pompy ani dla sterownika ... jedyny skutek uboczny to wk... właściciela :-P

Rozwiązania są trzy, dwa z serwisu i jedno moje autorskie.

Serwis poleca:

- nie przejmować się tym bo to nic nie oznacza

- wyciac/wylutować z płytki dwa kondensatorki (tylko te brązowe !) jak na załączonym obrazku:

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2641&attachmentid=56058

Ja polecam:

- wyjąć zasilanie pompy i już :-)

W końcu są tylko dwa tryby pracy pompy CO, sezon grzewczy pracuje bez przerw (nic nie mruga), sezon letni pompa CO w ogóle nie chodzi więc można ją odłączyć od sterownika.

Oczywiście to jest rozwiązanie dla pompy która pracuje jako pompa CO bo jak jako CWU tu już wchodzą w grę tylko rozwiązania serwisowe !

Fizjologiczne skutki ubytku tlenu są następujące :

Koncentracja

20,9% Normalna koncentracja – bez efektów ubocznych

19,5% Minimalna akceptowalna zawartość ( CMH&SA )

18,0% Niewielki wzrost trudności w oddychaniu. Utrudnione widzenie w ciemnościach

16,0% Lekkie przyspieszenie pulsu i oddechu, zaburzenia wzroku i zdolności osądu.

14,0% Nadmierne zmęczenie po wysiłku, niezrównoważenie emocjonalne, brak właściwego osądu i koordynacji

12,0% Wadliwie działający układ oddechowy może spowodować uszkodzenie układu krążenia, dolegliwości związane z brakiem właściwego osądu, nudności, wymioty.

‹ 10,0% Utrata przytomności, śmierć

Daj znać jak poszło...:rolleyes:

Czyli pomiar będzie całkiem precyzyjny.

Mylił się Zawijan pisząc "nie stwierdzisz gołym okiem".

Chyba jednak poproszę o pomoc teściową :rolleyes:

PS Jestem pod wrażeniem wiedzy niektórych Forumowiczów

Witam.Jestem świeży tutaj ale sytuacja mnie "zmusiła" do poczytania

trochę tego forum,stoję w obliczu wymiany kociołka ,aktualny(miałowiec) się

"wypalił":( po dziewięciu latach użytkowania,praktycznie jestem już

zdecydowany na ogniwo jedynie chcę rozwiać swoje wątpliwości co do

wielkości,mam do ogrzania 150m plus wymiennik 100l(w przszłości

większy),poprzedni piec miałem chyba lekko przewymiarowany

bo nie mogłem trzymać wysokiej temperatury nie więcej jak w zakresie

40-43 stopnie w zależności od pogody(w mieszkaniu 22-23),inaczej to

"Hawaje" (wiem,że ja się przyczyniłem do uśmiercenia go:)),w sezonie

grzewczym zużycie miału było na poziomie 3-4 tony w zależności od

zimy,nigdy więcej.

Wiem ,że pytanie co do wielkości powierzchni było nie raz zadawane,ale

tak dla swojej spokojności bym chciał wiedzieć ,pierwsze myśli były

nad opcją 25kW,podobnej mocy był poprzedni i tym sie kierowałem,ale im

więcej czytałem tym większe wątpliwości czy aby na pewno taki duży

jest potrzebny

1.moje pytanko, czy OGNIWO EKO PLUS 16 KW będzie wystarczające

do tego wszystkiego?

2.spotkałem się w pewnym sklepie z opisem OGNIWO EKO PLUS 16 kW P,nie

wiem co ma za znaczenie literka P w opisie,jeżeli takowe ma

Pozdrowienia,

P.M.

Niedawno stalem przed podobnym wyborem,podobny metraż, ostatecznie zakupilem Eko Plusa 25 , w moim przypadku zawazyla wieksza powierzchnia wymiennika w 25'ce , bo palniki sa praktycznie takie same. Eko Plus 16 pociagnie nawet 20 kw,wiec u Ciebie spokojnie wystarczy . Niestety wyboru musisz dokonac sam. Edytowane przez kocurmarcin

Myślę panowie że zaczynacie szukać dziury w całym!!! Chyba nie macie zajęcia!!!

Jak się nie ma problemów to trzeba je stworzyć! Kociołek jest super i specjalnie nie

trzeba się martwić jego pracą! Chodzi wszystko w jak najlepszym porządku! Zresztą

został on stworzony aby nie mieć problemów z obsługą i przesiadywaniem w kotłowni!

spotkałem się w pewnym sklepie z opisem OGNIWO EKO PLUS 16 kW P,nie

wiem co ma za znaczenie literka P w opisie,jeżeli takowe ma

"P" oznacza, że podajnik jest z prawej strony.

Przy zakupie musisz określić z której strony chcesz (bo tak ci pasuje do kotłowni) mieć podajnik.

@Zawijan

To tak na gorąco co do tych wyników

1) testowaliście ostatnią wersję (kocioł z wymiennikiem 4-rurowym (2+2) oraz palnikiem 4-członowym z 3 rządkami )

A ja kto się ma do wcześniejszych wersji (kocioł z wymiennikiem 5-rurowym (2+3) oraz palnikiem 5-członowym z 3 rządkami lub 4 rządkami)

Można to jakoś aproksymować ? Będą badania wcześniejszych wersji ?

2) badania certyfikacyjne wykazały sprawność przy nominalnej mocy (16 kW) o ile dobrze pamiętam 91 % a tu okazuje się, że "w realu" tylko 80 % ...

3) z porównania do sterowania ręcznego wynika, że przy niskich mocach ecoal.pl wypada gorzej :-(

4) i czy dobrze rozumiem, że na ręcznym sterowaniu można wycisnąć nawet 24 kW ...

A to oznacza, że trzeba jeszcze trochę popracować nad algorytmem pracy tego sterownika przy niskich mocach ... i przy wysokich (żeby były jeszcze wyższe :-))

Czy Elektro-System planuje poprawkę w tym względzie ?

pozdrawiam,

Edytowane przez woma4

A ! Jeszcze jedna rzecz !

Nie ma wyników badań przy mocy 3 kW, czy można w ogóle zejść do tak niskiej mocy na tym kotle ?

Bo jeśli nie to raczej nie ma sensu stosować go w okresie letnim tylko do grzania CWU.

A ! I jeszcze jedno ! :-)

Mam problem z interpretacją wyników.

Przy niższych mocach mimo iż temperatura spalin jest niska a więc strata kominowa jest mniejsza to sprawność też jest mniejsza ... :-(

Mam problem z interpretacją wyników.

Przy niższych mocach mimo iż temperatura spalin jest niska a więc strata kominowa jest mniejsza to sprawność też jest mniejsza ... :-(

Bo spada prędkość przepływu spalin a więc intensywność oddawania ciepła do wody.

Stąd właśnie moje wcześniejsze stwierdzenie do Waszego kolegi,że byłbym zdziwiony jak na pow.110m2 kocioł o mocy 16kW miałby lepszą pracę jak dobrze dobrany 12kW.

Można zejść do 3kW, ale sprawność będzie jeszcze mniejsza.

Edytowane przez Jarecki79

Spada intensywność ale ... skoro spada prędkość to wydłuża się czas oddawania ciepła tych spalin bo dłużej wędrują przez płomieniówki...

Więc tak na "chłopski rozum" powinno też być dobrze ...

12kW na 110 m2 ... duże ryzyko że będzie kocioł niedowymiarowany ...

Nie mówiąc już o grzaniu CWU, trzeba było by na to zarezerwować z 2kW więc zostaje 10kW na CO to daje 90 W/m2

Musiałby by być na prawdę bardzo dobrze ocieplony dom.

Edytowane przez woma4

A co to znaczy "dobrze dobrany 12kW"?

Ileś tam postów temu zadałem pytanie: Co to znaczy kocioł 10(12)kW? Nie było sensownej odpowiedzi.

Teraz doszło drugie pytanie: Co to jest dobrze dobrany kocioł 10(12)kW?

Wyjaśnij wreszcie stosowane przez Ciebie pojęcia.

Wytłumaczyłem, tylko wszystko tak rozciągnąłeś,że przepadło.

Kocioł o mocy 10 czy 12kW, to jak nazwa wskazuje produkt zbadany na taka moc.

Projektuje się odpowiedni wymiennik np. 1,2m2pow. dla 10kW, montuje się palnik np. 15kw i zleca badanie na 10kW.

To tak w skrócie, bo jaśniej się nie da.

Dobrze dobrany - pisałem jak dobrac dla nowego budownictwa.

70W/m2 x 110m2 = zapotrzebowanie na poziomie 7,7kW na potrzeby grzewcze plus ok.2-3kW na potrzeby CWU

90W/m2 to standard i to raczej starszego już budownictwa.

Tak jak też tłumaczyłem, jak mamy większy palnik, to taki kocioł może pracowac z większą mocą np. 14kW, jeżeli przez te 2-3tygodnie zimy będzie taka potrzeba.

Widać to po wynikach badania 16kW kotła, spokojnie może dojść do 20 czy nawet 24kW, tutaj mamy rezerwę mocy palnika, będzie tylko trochę wyższa t.spalin

Odwrotnie się natomiast nie da, tj. palnik 10kW w kotle 16kW to max. moc kotła jakies 8-9kW. Palnik jest "wąskim gardłem"

Edytowane przez Jarecki79

Jarecki zakręcasz tak że nie wyrabiam za tobą na tych zakrętach.

Tłumaczysz zalety właśnie kotła o mocy 10kW a na koniec puentujesz to stwierdzeniem że, kocioł (w domyśle Ogniwo Eko Plus) z palnikiem 10 kW nie wyrobi więcej mocy i to jest jego wada ...

To o co ci w końcu chodzi ???

A co by było, gdyby w tym OGNIWO EKO PLUS 16kW zwiększyć prędkość spalin? To jest możliwe.

A co by było, gdyby w tym OGNIWO EKO PLUS 16kW zmniejszyć palnik? To też jest możliwe.

Tylko jak to zrobić bezboleśnie w trakcie sezonu grzewczego ?

Mam na myśli późną jesień i wczesną wiosnę kiedy CO chodzi ale zapotrzebowanie na ciepło jest dużo mniejsze.

Jarecki zakręcasz tak że nie wyrabiam za tobą na tych zakrętach.

Tłumaczysz zalety właśnie kotła o mocy 10kW a na koniec puentujesz to stwierdzeniem że, kocioł (w domyśle Ogniwo Eko Plus) z palnikiem 10 kW nie wyrobi więcej mocy i to jest jego wada ...

To o co ci w końcu chodzi ???

Mamy 2 pojęcia:

1.

Kocioł o mocy 10kW - tutaj mówimy np. o pow. grzewczej 1,2m2, zamontowanym palniku o mocy 15kW, efekt takiej składanki to uzyskanie mocy 10kW, ale w razie wojny biorąc pod uwagę moc palnika 15kW taki kocioł może wycisnąć np. 13kW i ogrzać nieco większą powierzchnię kosztem nieco wyższej temp. spalin

2.

Palnik o danej mocy:

jak palnik ma moc 10kW, to kocioł nie wyciągnie z takim palnikiem więcej jak 8 max.9kW. (wcześniej jedna osoba wspominała o kotle 16kW z palnikiem 10kW, taki zestaw nie osiągnie mocy 16kW, to absurd)

Mówiąc obrazowo jak śmigasz autem z silnikiem 5litrów, to wkładając do niego motor 1.2 nie uzyskasz takich samych osiągów i przyspieszeń.

Mówiąc obrazowo jak śmigasz autem z silnikiem 5litrów, to wkładając do niego motor 1.2 nie uzyskasz takich samych osiągów i przyspieszeń.

Ale to dotyczy wszystkich kotłów wszystkich producentów a nie tylko Ogniwo Eko Plus.

A wydźwięk był jak by to była cecha (wada) akurat tych kotłów ...