Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A teraz wyniki z testu 14 godzinnego nowego Ogniwa Eko Plus o mocy znamionowej 10 kW.

Palnik BURNER-S 4 segmentowy

O2 = 10,6%

CO = 411 ppm

T spal = 122 st.C

Moc P = 12, 92 kW

A dla niedowiarków wyniki tego samego kotła, na tym samym paliwie tyle, że przy małej mocy

O2 = 11,2%

CO = 920 ppm

T spal = 52,3 st.C

Moc P = 2,64 kW

I się q.rna znowu będzie działo!

Bo kocioł idzie dalej i nabija wyniki.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyznam iż za chiny nie rozumiem sensu stosowania segmentowego palnika gdy z jego zalet korzystać nie można.. ale, po powyższym wpisie sądzę iż zapewne tak, ale w swej zuchwałości spróbuję zapytać... Czy wpadli Panowie na pomysł aby ślimak skracać nie na końcu - tam gdzie wypycha do góry groszek, ale z zupełnie drugiej strony? Zmierzam do tego że na końcu przy silniku tam gdzie wkłada się zawleczkę to czy tam nie mogłoby być kilka miejsc aby tą zawlęczkę przecisnąć? Tyle miejsc ile możliwości zmiejszenia palnika o 1, 2 czy 3 segmenty? Technicznie by to było możliwe, tak przynajmniej mi się wydaje. Przy "skróceniu" palnika po prostu końcówka ślimaka by bardziej wystawała od strony silnika.

Panie Jarecki: czytaj ze zrozumieniem chociaż to co sam napisałeś.

Wklejam to jeszcze raz:

"Macie do tego odlew, bo palnik jest z elementów, ale komuś żal tyłek ściska albo wąż w kieszeni mieszka i nie chce się odlać krótszego, mniejszego ślimaka do palnika 10kW czy 15kW..."

Analizując powyższe:

Pan wiesz, że mamy odlewy, modele i stwierdzasz pan, że to pewnie przez naszą malopolską sknerowatość lub brak chęci do działania, by odlać krótszy slimak.

Negujesz pan, to co sam napisałeś?

No to ci gościu odpowiadam, prosto, po śląsku:

Ślimak ma przeciwzwój i zwoje o określonym skoku. Miejsce styku wstęgi lewej z prawą muszą znajdowac sie w określonym miejscu gardzieli paleniska, aby nie generowac nadmiernych oporów oraz równomiernie podnosić paliwo w palenisku.

Gdyby była taka możliwość, to już dawno robiłbym taki projekt. Testowałem. Nie wychodziło. Może panu wyjdzie. Sprawdź pan.

Oczywiście jeśliś pan tak mądry, jak my głupi.

Pozdr.

Widocznie mi wychodzi, nawet widać na zdjęciu jak się ładnie pali...

Oczywista oczywistość to właściwe położenie elementu wypiętrzającego lub zmiana jego kształtu i zwojów na ślimaku - patrz mała Ekoenergia...

czekaj, czekaj kurcze u Andrew się pali, Ppietrz też, oj chyba działa dobrze od ponad roku....

za dyskusję dalszą dziękuję, bo jakis Pan napastliwy i nadmuchany

Na koniec Panie jarecki

Napisałeś Pan w #3274

"Widocznie mi wychodzi, nawet widać na zdjęciu jak się ładnie pali..."

Napisałeś Pan wyraźnie: "Mi wychodzi" jako ripostę na moje "Testowałem. Nie wychodziło. Może panu wyjdzie. Sprawdź pan."

Widząc fotkę publicznie i z pełną odpowiedzialnością stwierdzam:

To nie jest pańskie dzieło. Pan jesteś co najwyżej jego użytkownikiem.

Czyli przypisujesz Pan sobie cudze osiągnięcia jako swoje.

Godzi się tak??????????

Vld

Dyskusja, to wymiana udokumentowanych poglądów (przepraszam, że cytuję definicję).

Do takowej zawsze chętnie się przyłączę. Byle merytoryczna była.

Pozdrawiam

no dobra, to czuje się zachęcony, ale mam nadzieje, że za brak udokumentowanych poglądów(cokolwiek to znaczy), nie spotka mnie "kop w zęby" :D

o odrobinkę wyrozumiałości proszę, dla pokornego studenta.

o wyniki chciałem się zapytać:

1 przedłużka - znaczy, jeden z segmentów służy jako przedłużka (rury) podajnika? Skoro palnik 5 segentowy, a testowany był 4-ro.

2 czy można zobaczyć wykres pracy dmuchawy na mocy 2,6 kW, lub inaczej, czy wyższy poziom CO jest wynikiem uśrednionym, ale jednak pracy dwustanowej z CO w okolicach 400 ppm podczas pracy i ok 2000 ppm podczas podtrzymania?

3 jaką sprawność całości udało się osiągnąć na mocy 2,6 kW?

Pozdrawiam

Vld

Uprzejmie odpowiadam:

1. palnik 4 segmentowy standardowy BURNER_S (przedłużka była stosowana dla palnika 5 segmentowego i dotyczyła jedynie tzw. zabieraka, czyli łącznika ślimaka z wałem motoreduktora).

2. Dmuchawa przez cały czas testu na stałych obrotach. Oczywiście dla mocy dużej większych, dla mocy małej mniejszych. Palnik ani razu w czasie testu nie wszedł w obszar pracy dwustanowej. Sterownik: standardowy Bruli. Paliwo: standardowy ekogroszek Piast. Zmianom podlegały jedynie nastawy podajnika.

3. Dopóki nie będzie wyników z analizy paliwa, to sprawności wyliczyć się nie da.

Dodatkowo pozwalam sobie wyjaśnić, że:

kocioł podłączony do układu odbioru ciepła w postaci instalacji z wymiennikiem woda- powietrze. Wentylator wymiennika sterowany za pomocą falownika.

Po ok. 2 godzinnym trymowaniu przed rozpoczęciem testu zostały dobrane nastawy:

wentylator = const.

podawanie = const.

przerwa = const.

obroty chłodzenia = const.

temp. zadana = max. 80 st.C

Opublikowane wyniki dotyczą okresu po zakończeniu trymowania.

Kocioł nigdy nie osiągnął tej temp. i nie przeszedł w stan podtrzymania.

Obecnie kocioł poddawany jest testowi przy zastosowaniu sterownika eCoal, przy tych samych parametrach chłodzenia, aby można było porównać wyniki.

Pozdr.

P.S. Kocioł ustawiałem za pośrednictwem łącza internetowego, będąc bardzo, bardzo daleko od niego. Miałem jedynie ten komfort, że widziałem (za pośrednictwem sieci wskazania analizatora spalin).

Edytowane przez zawijan_2

I jeszcze jedno wyjaśnienie dot. temp. spalin: zgodnie z wymaganiami norm punkt umieszczenia termopary w przewodzie spalinowym łączącym czopuch z kominem to 4 średnice przewodu.

Drugi czujnik umieszczony w czopuchu wykazywał temp. spalin: w przypadku dużej mocy - średnio + 40 st. w stosunku do wskazań termopary rejestrującej oraz + 15 st.C w przypadku mocy małej.

Vld

Uprzejmie odpowiadam:

1. palnik 4 segmentowy standardowy BURNER_S (przedłużka była stosowana dla palnika 5 segmentowego i dotyczyła jedynie tzw. zabieraka, czyli łącznika ślimaka z wałem motoreduktora).

2. Dmuchawa przez cały czas testu na stałych obrotach. Oczywiście dla mocy dużej większych, dla mocy małej mniejszych. Palnik ani razu w czasie testu nie wszedł w obszar pracy dwustanowej. Sterownik: standardowy Bruli. Paliwo: standardowy ekogroszek Piast. Zmianom podlegały jedynie nastawy podajnika.

3. Dopóki nie będzie wyników z analizy paliwa, to sprawności wyliczyć się nie da.

Dodatkowo pozwalam sobie wyjaśnić, że:

kocioł podłączony do układu odbioru ciepła w postaci instalacji z wymiennikiem woda- powietrze. Wentylator wymiennika sterowany za pomocą falownika.

Po ok. 2 godzinnym trymowaniu przed rozpoczęciem testu zostały dobrane nastawy:

wentylator = const.

podawanie = const.

przerwa = const.

obroty chłodzenia = const.

temp. zadana = max. 80 st.C

Opublikowane wyniki dotyczą okresu po zakończeniu trymowania.

Kocioł nigdy nie osiągnął tej temp. i nie przeszedł w stan podtrzymania.

Obecnie kocioł poddawany jest testowi przy zastosowaniu sterownika eCoal, przy tych samych parametrach chłodzenia, aby można było porównać wyniki.

Pozdr.

P.S. Kocioł ustawiałem za pośrednictwem łącza internetowego, będąc bardzo, bardzo daleko od niego. Miałem jedynie ten komfort, że widziałem (za pośrednictwem sieci wskazania analizatora spalin).

odnośnie p.s...... to jest naprawdę super sprawa......

u mnie moją koleżanka=małżonka jak biorę laptopa to mówi: "w piecu będziesz palił" :yes:

Mam pytanie czy u was strasznie glosno chodzi podajnik. Glosniej niz dmuchawa. U mnie kotlownia jest w piwnicy a podajnik i tak slychac na parterze i na poddaszu. co mozna zrobic aby tego halasu nie bylo. Dodam ze jak odkrecilem silnik i motoreduktor to chodzily cicho ale gdy podlacze to wyraznie drgania ida na caly kociol i na instalacje

Mam pytanie czy u was strasznie glosno chodzi podajnik. Glosniej niz dmuchawa. U mnie kotlownia jest w piwnicy a podajnik i tak slychac na parterze i na poddaszu. co mozna zrobic aby tego halasu nie bylo. Dodam ze jak odkrecilem silnik i motoreduktor to chodzily cicho ale gdy podlacze to wyraznie drgania ida na caly kociol i na instalacje

W zależności od wykonania instalacji oraz używanego węgla efekt pracy może być głośniejszy lub cichszy. Sztywna instalacja bardzo łatwo te drgania przenosi. U mnie stanowi też rolę wewnętrznego domofonu ;). Natomiast podajnik najciszej pracuje na miale. Jak jest groszek to chrupanie nieuniknione. Jeśli bardzo przeszkadza to rozglądnij się za kompensatorami. Niektórzy pamiętam ustawiali piec również na gumie by zredukować drgania na posadzkę.