Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OGNIWO EKO PLUS poradnik użytkownika

Wszystkie palniki w typoszeregu mocy 10kW, 16kW i 25kW mają te same wymiary, każdy z nich składa się z czterech segmentów. Różnią się jedynie ilością otworów nadmuchowych, decydujących o maksymalnej mocy palnika. Moc palnika można – w razie potrzeby – zmienić poprzez wymianę segmentów, co jest łatwe i mało kosztowne.

To można zamontować segmenty mniejszej mocy czy nie? Ja poproszę takie 5kW pewnie znajdą się inni chętni???

Zmieniam opony w trzech samochodach dwa razy w roku na zimowe i na letnie, to z wymiana segmentów sobie poradzę. ELEKTRO-SYSTEM s.c. jak prosimy to dopisze parę linijek kodu dla palnika 5kW. A może to nie ma sensu bo palenie z małą mocą w obu przypadkach będzie przebiegać tak samo??

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Jarecki

(...)Przeto - (...) mówię Wam: nic już odkrywczego w tej materii (...) uczynić się Wam nie da. Bo to, co widzicie dziś, to ja widziałem już 3 lata temu i miałem większe możliwości do eksperymentu niż Wy.(...)

Czepię się niestety. Na co dzień stykam się z ludźmi takimi jak zawijan i zawijan_2. Mimo iż w każdym przypadku inna branża to schemat powielany. Mistrz i asystent. Pozostawiam mistrza bo ten i z wiedzą i z nastawieniem dobrze nakierunkowany. Inaczej sprawa asystenta takiej prawej ręki bardzo również potrzebnej mistrzowi. Dla mistrza lizus, dla reszty szczekacz a wiedza wątpliwa gdy nawet tożsamością posługuje się mistrza. Nie miał bym może tego do zarzucenia tutaj gdyby nie to zdanie. Historia nawet w waszej dziedzinie pokazała że powstało coś lepszego. Palnik z tą samą ideą lecz rozwiązujący kilka problemów. Proszę wypomnij mi to moje czepianie się dokładnie za 10lat gdy nie powstanie coś lepszego niż burner-s niezależnie czy ze strony konkurencji czy może nawet z waszej stajni ( czego właśnie wam serdecznie życzę).

Ps. Jarecki proszę nie wykorzystuj mojej wypaowiedzi w swoje obronie/wojnie.

Edytowane przez krzy27

(...)to wątpię, abyś (...)

Wątpisz ale pewności nie masz zupełnie jak ja. Doceniam wasz wysiłek włożony w pracę nad rozwiązaniem, którego sam używam i jest dobre. Natomiast to co bulwersuje to zupełnie nielogiczne zdania pisane w afekcie i to jak podkreśliłeś bardziej przez zawijan_2. Do tej pory utożsamiałem zwaijan'a z panem Zawistowskim, którego wypowiedzi jakie można znaleźć w sieci podpisywane imiennie sprzed paru lat opisują całkiem ciekawą wizję, która teraz jest realizowana. Natomiast teraz po rozmnożeniu zawijana i powyższym poście nie mam już żadnej pewności co do osoby, która odpowiedziała na (niech będzie) mój wygłup. Nawet nie chce już tego wiedzieć. Jeśli macie być urażeni to przepraszam. Życzę wam jak najlepiej bo i ja mam w tym interes (jest mi ciepło i nie za drogo).

To jest na tym gorszym węglu. W tym sezonie kupiłem 2 gatunki. Ten drugi mimo że lepszy nie wytrzymał by być może nawet na najkrótszej nastawie.

Przepraszam ale nie za bardzo pojmujęTwój tok myślenia...Jak czytałem Twoje opisy instalacji jaką posiadasz to miałem wrażenie że wszystko co zrobiłeś,zrobiłeś po to aby mniej opału spalić (termostaty,pompa Alpha,bufor itd..) a okazuje się że kolesie co mają najprostszy układ instalacji i podobne warunki jeśli chodzi o dom,spalają mniej od Ciebie(są i tacy co pompy nie mają :) Masz (jak piszesz nową instalację i ocieplony dom nie za duży,nowy dom,jak pamiętam do 160m2) a jak patrzę na Twoje spożycie opału to zgroza mnie bierze(mrozów jeszcze nie było),ja mam stary budynek,70 lata 140m2 góra i ogrzewane 30m2 na dole,nieocieplony,stara stolarka,starą,najprostszą instalację,jest to firma ze sporym ruchem klientów w ciągu dnia,i do tego jeden z dwóch grzejników w holu i przedsionku odwrotnie podłączony więc póki tego nie zmienię grzeje byle jak(tak już obiekt zastałem),no morze zużycie wody jest malutkie.Ale jak popatrzę na Twoje warunki i na twoje spalanie to słabnę...

Jeśli ja mam dużo gorsze to co będzie zimą?Spalam obecnie 100kg węgla w 4-6dni,to 6dni o dziwo jak kocioł pracuje przy niższych temp.zewnętrznych(z większą mocą)na gorszym opale,lepszy zostawiłem na mrozy.A jak czytam co niektórzy kombinują z kotłem i z bajerami w instalacji to nie wierzę...tylko poco to wszystko jak spalanie macie takie spore?

Bez urazy,oceniam tylko co piszesz i kiedy i co ile zasypujesz kocioł.

Obawiam się o moje spalanie he he.

Pozdrawiam

Edytowane przez markowsski

Markowsski połączyłeś moją instalacje z domkiem kogoś innego. Dobra izolacja i wymiana okien jeszcze przede mną. W tym momencie w zasobniku czeski ledvice (ten gorszy a zarazem tańszy za tonę). Idzie go co nie miara bo i wartości opałowej takiej nie ma. Niedługo zacznę sypać ten drugi (borutę). Przez zimę liczę że spalę z 5t.

Markowsski połączyłeś moją instalacje z domkiem kogoś innego. Dobra izolacja i wymiana okien jeszcze przede mną. W tym momencie w zasobniku czeski ledvice (ten gorszy a zarazem tańszy za tonę). Idzie go co nie miara bo i wartości opałowej takiej nie ma. Niedługo zacznę sypać ten drugi (borutę). Przez zimę liczę że spalę z 5t.

Upss to sorrki..

Witam 9 listopada wgrałem nowy soft zdemontowałem wszystkie ozdupki 10 listopada zasyp.

W nocy z 11 na 12 listopada temperatura spadła poniżej -7C na sterowniku i poniżej -9C stacja meteo. Kocioł zaczął mocniej grzać i spieki zablokowały podajnik. Usunąłem je pogrzebaczem. Palę takim czymś suchy odsiew z węgla 70% + 30% suchy owies.

Co będzie jak przyjdzie prawdziwa zima??

http://images39.fotosik.pl/1170/1535d6d2dfecd878gen.jpg

http://images46.fotosik.pl/1160/fdc6d3ed98d9a534gen.jpg

http://images41.fotosik.pl/1170/e857e6cb17ca8551.jpg

Edytowane przez ansu

ładne żużelki :)

widzę, że kupowanie niskiej jakości ekogroszku za niby niską cenę jest do d...

lepiej kupić droższy i nie mieć problemów typu: spieki, zablokowanie podajnika itp.

a owies to na ile stoi?

teraz zasypałem kociołek ekogroszkiem z firmy "Węglosmyk"

http://weglosmyk.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=53

Czy mógłbym prosić Zawijana lub Zawijana_2 o opinię co do jakości węgla z tej firmy?

Edytowane przez jorgo

Panowie, nie posiadam do kociołka EKO+ 16 czujnika temperatury wewnętrznej. Dzisiaj udałem się na zakupy, nie udało mi się co prawda znaleźć czujnika tem. wewnętrznej, ale kupiłem czujnik tem. zewnętrznej firmu Buderus - ECO 4000. Pytanie czy mogę go użyć jako czujnika wewnętrznego?

Z piecem dostałem jeden czujnik w obudowie, ale instalator zamontował go jako zewnętrzny (już sezon był używany) - czy mogę je zamienić ?

Edytowane przez mikrawiec

Panowie, nie posiadam do kociołka EKO+ 16 czujnika temperatury wewnętrznej. Dzisiaj udałem się na zakupy, nie udało mi się co prawda znaleźć czujnika tem. wewnętrznej, ale kupiłem czujnik tem. zewnętrznej firmu Buderus - ECO 4000. Pytanie czy mogę go użyć jako czujnika wewnętrznego?

Z piecem dostałem jeden czujnik w obudowie, ale instalator zamontował go jako zewnętrzny (już sezon był używany) - czy mogę je zamienić ?

http://sklep.avt.pl/p/pl/41770/uklad+scalony+kty81-210.html

Nie wiem na ile masz pojęcie na temat lutowania ale taki czujnik przewód i możesz śmiało połączyć se sterownikiem. Ten z buderus'a to nazwa własna. Ważne co w środku w nim siedzi.

Edytowane przez krzy27
poprawa linka

W środku wygląda tak:

http://s03.trixum.de/upload2/2/p/2pGz9BjLAmIJ131020499218P7695.jpg

Ten element skręcony w kostce elektrycznej wygląda mi na termistor. Dobrze na tym zdjęciu nie widzę. Wygląda jak niebieska oblana kulka. Obudowa jest dobra tylko ten element wymień. Ansu podrzucił tańszy sklep niż ja. W Rzeszowie w elektroniku płaciłem za niego równe 3zł.

http://sklep.avt.pl/p/pl/41770/uklad+scalony+kty81-210.html

Nie wiem na ile masz pojęcie na temat lutowania ale taki czujnik przewód i możesz śmiało połączyć se sterownikiem. Ten z buderus'a to nazwa własna. Ważne co w środku w nim siedzi.

Napisałem zapytanie do ES. Zobaczymy co odpowiedzą. Jeśli będzie zły, to zrobię tak jak napisałeś.

Będzie tylko szkoda kasy (30 zł) wydanej na tego Buderusa 4000 (jeśli nie znajdę dla niego innego zastosowania)

Wielkie dzięki za pomoc, gdyby ktoś miał jeszcze jakąś radę/sugestię piszcie.

re krzy27

Pewnym jesteś, że to #3294?

Bo jeśli tak, to sam sobie w twarz plujesz. Ale to już nie mój problem.

Czytaj swój własny wpis, którym chciałem mi zarzucić brak logiki w moich wypowiedziach:

#3294 to:

"Czepię się niestety. Na co dzień stykam się z ludźmi takimi jak zawijan i zawijan_2. Mimo iż w każdym przypadku inna branża to schemat powielany. Mistrz i asystent. Pozostawiam mistrza bo ten i z wiedzą i z nastawieniem dobrze nakierunkowany. Inaczej sprawa asystenta takiej prawej ręki bardzo również potrzebnej mistrzowi. Dla mistrza lizus, dla reszty szczekacz a wiedza wątpliwa gdy nawet tożsamością posługuje się mistrza. Nie miał bym może tego do zarzucenia tutaj gdyby nie to zdanie. Historia nawet w waszej dziedzinie pokazała że powstało coś lepszego. Palnik z tą samą ideą lecz rozwiązujący kilka problemów. Proszę wypomnij mi to moje czepianie się dokładnie za 10lat gdy nie powstanie coś lepszego niż burner-s niezależnie czy ze strony konkurencji czy może nawet z waszej stajni ( czego właśnie wam serdecznie życzę).

Ps. Jarecki proszę nie wykorzystuj mojej wypaowiedzi w swoje obronie/wojnie. "

Chciałeś mnie w brak logiki w wypowiedziach wprowadzić, a sam się ustrzelileś.

Tak to już jest, gdy się nie ... a zresztą: żyj, bądź szczęśliwy i miej tą swoją dubeltową ...alność.

Bez pozdrowień zawijan_2

Edytowane przez zawijan_2

Byłem ostatnio dwa dni na szkoleniu w CKiR w Szczyrku z ludźmi z mojej branży ( zastrzegam na pewno nie kotlarstwo i inne pokrewne). Reprezentowaliśmy różne dziedziny i różne poziomy naszych profesji. Pomijając wszelkie prelekcje jakie tam się odbyły to organizator szkolenia wskazał nam najważniejszą rzecz która tym spotkaniom miała przyświecać otóż powiedział " nauczcie się po prostu ze sobą rozmawiać" . Z mojej strony dodam, że trafił po prostu w sedno.

Napisałem o tym dlatego, ponieważ naszła mnie akurat taka refleksja czytając tu niektóre wpisy - no i polecam szkolenia w Szczyrku super sprawa i piękna pogoda. :)