jorgo 13.11.2011 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Czytam to forum właściwie od stycznia 2011. Dzięki informacjom uzyskanym tutaj i na poradniku Zawijana zakupiłem OE+16. I nie kupiłem tego kotła bo jest najlepszy, nie wiem czy jest. Ale kupiłem go ze względu na ilość informacji o tym kotle uzyskaną od Zawijanów. Żaden inny producent/konstruktor nie postarał się w tym kierunku by mnie zachęcić. Miałem okazję poznać Zawijanów. Te chłopy zęby swoje zjedli w tej dziedzinie. Mało kiedy spotyka się życzliwych ludzi dzielących się swoją wiedzą za darmo, momentami się im nawet dziwię że ta chęć jest ciągle. Nawet jeżeli ciągle piszą o Ogniwie/Burnerze... w końcu to jest wątek dotyczący Ogniwa i są do tego produktu przekonani. Spodziewam się że równie tyle informacji napisać o konkurencji, ale czy im wypada? o to to właśnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.11.2011 03:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Jestem rozczarowany zakupem Ogniwo eko plus 16 Miało być pięknie, a jest jak zawsze Kocioł pozostawia wiele do życzenia, chyba spółdzielnią zatrudnia pracowników na czarno spawy rewelacja, środkowe drzwiczki otwierają się dopiero po otwarciu górnych rysując przy tym niebieski lakierek, wysuwają się kołki mocujące uchwyty. Śruby mocujące wyczystki i palnik gwinty jakby pozrywane. Szuflada na popiół rewelacja tylko dla opału o niskiej zawartości popiołu. Szczelność nieraz pisano o tym, uszczelnianie we własnym zakresie. Po czyszczeniu mam wrażenie jakby rdzewiał podobnie jak tu, a to dopiero miesiąc Palnik miał być taki super, a tu wymaga super ekogroszku o niskiej spiekalności. Na małej mocy wszystko zarasta sadzą na dużej popiół się topi. W laboratorium wszystko OK., a u użytkowników już gorzej. Sterownik okazuje się, że wymaga dobrego zasilania słaba linia spadki napięcia powodują restarty (gdy inne urządzenia pracują poprawnie) i w efekcie uszkodzenie systemu plików na karcie SD. Spalanie- paląc w zwykłym starym kotle miałem mniejsze spalanie tylko musiałem dziesięć razy dziennie chodzić do kotłowni. Za wygodę się paci dwa razy przy zakupie i używaniu. Może po roku zmienię zdanie na lepsze lub gorsze Pewnie zaraz naskoczą na mnie osoby zajmujące się na tym forum reklamą tzw szeptaną podobno można nieźle zarobić ansu....czytałem ten temat zanim podjąłem decyzję o zakupie swojego OE+ 16 http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/3666-kotly-ogniwo/ i co mogę rzec.... ano to że temat jest z 2009 roku, kiedy jeszcze "plusa na świecie nie było"...... powiem Ci tak - bez urazy - jak już się cokolwiek lub kogokolwiek krytykuje to trzeba to robić rzetelnie i zgodnie z prawdą a nie wybiórczo, cytować coś wyrwane z kontekstu...... do wszystkich teraz słowa kieruję do wszystkich: to jest temat dotyczący użytkowników kotła OE...... na plotki i dyrdymały polecam pudelek.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 13.11.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 teraz słowa kieruję do wszystkich: to jest temat dotyczący użytkowników kotła OE...... ....i przyszłych użytkowników http://emotikona.pl/emotikony/pic/2piwko.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 13.11.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witam wszystkich. Mam pytanie dot. kalibracji czujników. Czy wystarczy metoda na gotującą się wodę? Wczoraj tak próbowałem i zmieniałem ustawienia offsetu czujników i wyszło mi np., że czujnik co pokazywał o 20 stopni mniej. Trochę mnie to zaczęło zastanawiać, czy to możliwe. Fabrycznie offset też był ustawiany. Czy mógłbym poprosić kogoś, kto czujników nie kalibrował o podanie danych offsetu wszystkich czujników? Do kolegów, którzy kalibrowali- patrzyć na różnicę i podwyższyć offset tak, aby wskazywał ok. 100 stopni? Dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 13.11.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Kocioł nie jest najgorszy lecz posiada wiele wad, o których pisać nie należny w tym spamerskim temacie. Należny zachęcić do zakupu przyszłych użytkowników, a nie pisać o wadach i problemach . Jestem użytkownikiem który zakupił to urządzenie sugerując się informacjami z internetu. W mojej okolicy nikt nie sprzedaje kotłów Ogniwo. Jestem trochę rozczarowany bo rzeczywistość nie wygląda tak różowo. Wszystkie moje uwagi postaram się udokumentować, by przyszli użytkownicy nie byli zaskoczeni, a może i producent bardziej się przyłoży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 13.11.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Kocioł nie jest najgorszy lecz posiada wiele wad, o których pisać nie należny w tym spamerskim temacie. Należny zachęcić do zakupu przyszłych użytkowników, a nie pisać o wadach i problemach . Jestem użytkownikiem który zakupił to urządzenie sugerując się informacjami z internetu. W mojej okolicy nikt nie sprzedaje kotłów Ogniwo. Jestem trochę rozczarowany bo rzeczywistość nie wygląda tak różowo. Wszystkie moje uwagi postaram się udokumentować, by przyszli użytkownicy nie byli zaskoczeni, a może i producent bardziej się przyłoży. Kolego zakup dobry opał i porozmawiamy,palisz sam nie wiesz czym(owies jedynie odróżniasz od reszty),chciałbyś palić pierzem i mieć ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 13.11.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witam wszystkich. Mam pytanie dot. kalibracji czujników. Czy wystarczy metoda na gotującą się wodę? Wczoraj tak próbowałem i zmieniałem ustawienia offsetu czujników i wyszło mi np., że czujnik co pokazywał o 20 stopni mniej. Trochę mnie to zaczęło zastanawiać, czy to możliwe. Fabrycznie offset też był ustawiany. Czy mógłbym poprosić kogoś, kto czujników nie kalibrował o podanie danych offsetu wszystkich czujników? Do kolegów, którzy kalibrowali- patrzyć na różnicę i podwyższyć offset tak, aby wskazywał ok. 100 stopni? Dziękuję za wszelką pomoc. W przypadku czujników KTY dobrze jest skalibrować w 0°C a sprawdzić w 100°C. Jeśli poprawka jest mniejsza niż 2°C czujnik będzie wystarczająco dokładnie zachowywał się w całym zakresie. W przeciwnym wypadku rekomenduje wymianę. Gołe czujniki bez kabla i łuski to wydatek 3zł za sztukę. U mnie tylko na podajniku pozostał oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.11.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 ....i przyszłych użytkowników http://emotikona.pl/emotikony/pic/2piwko.gif też.....i w ogóle wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 13.11.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Dobra pany profesory i docenty co można z tym zrobić czy wydłużenie parametru Praca podajnika w grzaniu coś poprawi?? U mnie ten sam problem, husteczkowy węgiel. Generalnie popkorny są malutkie, popiolu hmm.. chyba duzo, ale gdy trafił sie worek bardziej mokry to efekty były w postaci wielkich kalafiorów. Węgiel 27MJ z Liroya - nigdy więcej! Teraz prośba Zawijana _2: Weź również proszę - rozbij kawałek tego spieku na drobne kawałki i daj znać jak to wygląda: 1. czy drobinki są szkliste i puste w środku 2. czy znajdują się w nich szare kawałki koksopodobne lub drobiny niespalonego węgla 3. napisz, co tam jeszcze wykukałeś. Moje spostrzeżenia: ad.1 Po przełamaniu takiego kalafiora , w środku są szkliste przetopione, w środku jest duzo pustych miejsc, generalnie wyglada to jak rafa koralowa ad2.szare kawałki hm... w sumie wszystko tam jest szare i wyglada jak pumeks, zdarzają sie śladowe ilości niedopalonego węgla, ale jest ich bardz bardzio malo - prawie ich nie widac ale zależy to od kawałkaów, w niektorychspiekach jest wiecej czarnego czegoś. ad.3 W środku spiekow tych są duze otwory, miejsca. Tyle tytułem analizy spieków Edytowane 13 Listopada 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 13.11.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witam wszystkich. Mam pytanie dot. kalibracji czujników. Czy wystarczy metoda na gotującą się wodę? Wczoraj tak próbowałem i zmieniałem ustawienia offsetu czujników i wyszło mi np., że czujnik co pokazywał o 20 stopni mniej. Trochę mnie to zaczęło zastanawiać, czy to możliwe. Fabrycznie offset też był ustawiany. Czy mógłbym poprosić kogoś, kto czujników nie kalibrował o podanie danych offsetu wszystkich czujników? Do kolegów, którzy kalibrowali- patrzyć na różnicę i podwyższyć offset tak, aby wskazywał ok. 100 stopni? Dziękuję za wszelką pomoc. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=4939612#post4939612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 13.11.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 U mnie ten sam problem, husteczkowy węgiel. Generalnie popkorny są malutkie, popiolu hmm.. chyba duzo, ale gdy trafił sie worek bardziej mokry to efekty były w postaci wielkich kalafiorów. Węgiel 27MJ z Liroya - nigdy więcej! [ATTACH=CONFIG]84652[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]84653[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]84654[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]84655[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]84656[/ATTACH] Teraz prośba Zawijana _2: Weź również proszę - rozbij kawałek tego spieku na drobne kawałki i daj znać jak to wygląda: 1. czy drobinki są szkliste i puste w środku 2. czy znajdują się w nich szare kawałki koksopodobne lub drobiny niespalonego węgla 3. napisz, co tam jeszcze wykukałeś. Moje spostrzeżenia: ad.1 Po przełamaniu takiego kalafiora , w środku są szkliste przetopione, w środku jest duzo pustych miejsc, generalnie wyglada to jak rafa koralowa ad2.szare kawałki hm... w sumie wszystko tam jest szare i wyglada jak pumeks, zdarzają sie śladowe ilości niedopalonego węgla, ale jest ich bardz bardzio malo - prawie ich nie widac ale zależy to od kawałkaów, w niektorychspiekach jest wiecej czarnego czegoś. ad.3 W środku spiekow tych są duze otwory, miejsca. Tyle tytułem analizy spieków Hej , ja mam takie same spieki i codziennie podczas usuwania popiołu z szuflady porostu je odkładam, gdy zbierze mi się większa ilość (przeważnie po tygodniu mam ok 15kg) to poprostu wrzucam je do podajnika i spalają się na popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.11.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 co do spieków, to u mnie wygląda to następująco: tak się pali - płomień przy ok. 160 stopniach a tak wygląda szuflada po ponad 2 dobach palenia a żużelki są dla porównania takiej wielkości kilka postów wyżej pisałem że wziąłem teraz eko z firmy węglosmyk...... wcześniej miałem kupowany w workach jutowych i rozsypywany u siebie i miał jeszcze mniejsze żużelki - praktycznie wcale ich nie było tak więc panowie - nie kupujcie badziewia i potem nie narzekajcie że OE nie spala należycie, jak to dawniej mawiali zwykli, prości ale mądrzy ludzie: szkłem pupy się nie podetrze. Badziewia żaden inny kocioł też nie spali, nawet jak będziecie spędzać czas przy sterowniku w trybie ręcznym..... coś za coś p. s. a teraz idę robić baraninkę ( dawno nie jadłem ) i aż mi ślinka cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.11.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Hej , ja mam takie same spieki i codziennie podczas usuwania popiołu z szuflady porostu je odkładam, gdy zbierze mi się większa ilość (przeważnie po tygodniu mam ok 15kg) to poprostu wrzucam je do podajnika i spalają się na popiół. matko kochana - współczuję..... a ile płaciłeś za ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 13.11.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Zdecydowanie za dużo, parametry miały być super mam certyfikat parametrów, za tonę dałem 800 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 13.11.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 co do spieków, to u mnie wygląda to następująco: p. s. a teraz idę robić baraninkę ( dawno nie jadłem ) i aż mi ślinka cieknie Zazdroszczę takich spieków, zazdroszczę. Tyle popiołu to ja mam po godzinie. Ale też palę miałem, ogólnie chwalonym - rokita. Generalnie to mało kiedy się zdarzy by na dobę było mniej niż "czubata" szuflada popiołu ze spiekami. Z reguły mam prawie 2 dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 13.11.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Nie wiem czym palę bo lokalni sprzedawcy też nie wiedzą co sprzedają Tak to wygląda rosyjski niby syberyjski jakby groszek z miałem w postaci drobnych kryształków http://images46.fotosik.pl/1162/16f3e17352bc838f.jpg Przy malej mocy spieki kruszy wypiętrzając się żar przy pełnej tworzy się czapa pod którą gotuje się popiół. http://images35.fotosik.pl/1019/814dfe1b3906d0cd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 13.11.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Hej , ja mam takie same spieki i codziennie podczas usuwania popiołu z szuflady porostu je odkładam, gdy zbierze mi się większa ilość (przeważnie po tygodniu mam ok 15kg) to poprostu wrzucam je do podajnika i spalają się na popiół. Myślisz ze te spieki mozna powtornie spalać, ze to sie bedzie jeszcze palić ? Pokruszyc i wsypac do zasobnika , tak poprostu ? Ja za tone dalem ponad 1000zł i husteczka z tego, teraz bede kupowal na próbe po 6 workow Edytowane 13 Listopada 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 13.11.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=4939612#post4939612 Dzięki. Właśnie skończyłem kalibrację w wodzie z lodem. Nie robiłem próby w 100 stopniach, ale niech trochę pochodzi na tych nastawach. Za pomoc dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 13.11.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Te czujniki KTY jak skalibrujesz przy 0C to przy 100C nie pokarzą prawidłowo To ja się pocieszam we wrześniu dałem 500zł/tPrzy spalaniu do 25kg/doba niema spiekówhttp://images47.fotosik.pl/1206/7cc25899ee16ec9b.jpg dopiero przy większym zapotrzebowaniu na ciepło są problemy. Edytowane 13 Listopada 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 13.11.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Można tak zrobić. Tak po prostu. Jeśli widać, że są to niedopalone węgle lub koks. Ok, zrobię, tylko jak rozpoznać koks? Mogłbys go jakos opisać, jakie ma cechy charakterystyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.