Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

co do spieków, to u mnie wygląda to następująco:

p. s.

a teraz idę robić baraninkę ( dawno nie jadłem ) i aż mi ślinka cieknie :stirthepot::-P

Zazdroszczę takich spieków, zazdroszczę. Tyle popiołu to ja mam po godzinie. Ale też palę miałem, ogólnie chwalonym - rokita. Generalnie to mało kiedy się zdarzy by na dobę było mniej niż "czubata" szuflada popiołu ze spiekami. Z reguły mam prawie 2 dziennie.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czym palę bo lokalni sprzedawcy też nie wiedzą co sprzedają :bash:

Tak to wygląda rosyjski niby syberyjski jakby groszek z miałem w postaci drobnych kryształków

http://images46.fotosik.pl/1162/16f3e17352bc838f.jpg

Przy malej mocy spieki kruszy wypiętrzając się żar przy pełnej tworzy się czapa pod którą gotuje się popiół.

http://images35.fotosik.pl/1019/814dfe1b3906d0cd.jpg

Hej , ja mam takie same spieki i codziennie podczas usuwania popiołu z szuflady porostu je odkładam, gdy zbierze mi się większa ilość (przeważnie po tygodniu mam ok 15kg) to poprostu wrzucam je do podajnika i spalają się na popiół.

Myślisz ze te spieki mozna powtornie spalać, ze to sie bedzie jeszcze palić ? Pokruszyc i wsypac do zasobnika , tak poprostu ?

Ja za tone dalem ponad 1000zł i husteczka z tego, teraz bede kupowal na próbe po 6 workow

Edytowane przez szosiu

Te czujniki KTY jak skalibrujesz przy 0C to przy 100C nie pokarzą prawidłowo

To ja się pocieszam we wrześniu dałem 500zł/t

Przy spalaniu do 25kg/doba niema spieków

http://images47.fotosik.pl/1206/7cc25899ee16ec9b.jpg

dopiero przy większym zapotrzebowaniu na ciepło są problemy.

Edytowane przez ansu

Ok, zrobię, tylko jak rozpoznać koks? Mogłbys go jakos opisać, jakie ma cechy charakterystyczne?

U mnie kolego to widać gołym okiem, że to niedopalony, zlepiony groszek, poprostu odkładam sobie to wszystko na blaszkę, a później jak ostygnie do pudełka i tak jak piszę, wrzucam wszystko jak mi się więcej uzbiera. Nic nie krusze itp. poprostu to co wyciągnełem wrzucam z powrotem :) Za pierwszym razem jak nie byłem pewien czy to się spali to poprostu jak już miałem prawie pusty zasobnik to wrzuciłem moje "kalafiory" żeby w razie gdyby się nie spalały mógłbym je łatwo wyciągnać, możesz też zmieszać je z normalnym groszkiem podczas uzupełniania podajnika.

Zdecydowanie za dużo, parametry miały być super mam certyfikat parametrów, za tonę dałem 800 zł

no ja płaciłem po 840 za tonę........

mam jeszcze po 3 worki ekoreta i pieklorza........ jak już zacznie się grzać na maksa, to wtedy wsypię i obczaję czy warte są swojej ceny ( u mnie grubo powyżej 900 pln )

witam,

ja płaciłem 600 złoty za tonę groszek średni z Chwałowic, wybieram raz na tydzień 1,5 wiadra popiołu.

Nie wiem jak wam ale mi się wczoraj zawiesił opał. Dobrze że byłem w domu sprawdzałem prawie na necie co się dzieje z piecykiem i coś mi się wydało dziwne. Temperatura spalin spadała CO też a podajnik podawał, wentylator 36% :-) a tu prawie zgasło...

Mam pytanie dotyczące czyszczenia kotła. Czy muszę wygasić kocioł, czy wystarczy wyłączyć sterownik (dzisiaj czyściłem po wyłączeniu)? Czym koledzy czyścicie tylne ścianki wymiennika? Mam problem z doczyszczeniem tylnych ścianek a szczególnie za palnikiem. Proszę o Wasze patenty. Dziękuję i pozdrawiam.

Nie musisz wygaszać kotła, wystarczy aby był wyłączony sterownik. Dobrze też, aby kocioł nie był rozgrzany......

Tylne ścianki wymiennika ja czyszczę łopatką ( czy skrobakiem jak kto woli ) dołączoną do kotła - po prostu zeskrobuję to co jest na ściance...... mam też starą szczotkę drucianą czołową, ale muszą ją odnaleźć - pewnie można taką kupić. Pamietam tez że można odkurzaczem technicznym do pyłów - kupię sobie kiedyś taki na allegro - będzie bezpyłowo w kotłowni.

Mam pytanie dotyczące czyszczenia kotła. Czy muszę wygasić kocioł, czy wystarczy wyłączyć sterownik (dzisiaj czyściłem po wyłączeniu)? Czym koledzy czyścicie tylne ścianki wymiennika? Mam problem z doczyszczeniem tylnych ścianek a szczególnie za palnikiem. Proszę o Wasze patenty. Dziękuję i pozdrawiam.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=4965776#post4965776

Edytowane przez dino49

U mnie kolego to widać gołym okiem, że to niedopalony, zlepiony groszek, poprostu odkładam sobie to wszystko na blaszkę, a później jak ostygnie do pudełka i tak jak piszę, wrzucam wszystko jak mi się więcej uzbiera. Nic nie krusze itp. poprostu to co wyciągnełem wrzucam z powrotem :) Za pierwszym razem jak nie byłem pewien czy to się spali to poprostu jak już miałem prawie pusty zasobnik to wrzuciłem moje "kalafiory" żeby w razie gdyby się nie spalały mógłbym je łatwo wyciągnać, możesz też zmieszać je z normalnym groszkiem podczas uzupełniania podajnika.

Nie mogłeś podjechać do mnie, masz o rzut kamieniem. Z Krzyżowic ostatnio brał chłopaczek.

Nie wolno wyłączać sterownika, sterownik ma cały czas być włączony. Zawijan_2 pisał ze ponowny rozruch sterownika powoduje ze on przechodzi jakieś testy, dostosowuje sie od nowa czy jakos tak, robi to niepotrzebnie. Zalecane jest nie wylączanie sterownika, poprostu odpinasz przewody zasilające dmuchawę oraz podajnik. Czyścisz na gorącym na żywca, moj bynajmniej jeszcze sie tak nie nagrzał by go do tego studzić.

Ja postanowiłem ze bede czyścił raz na dwa tygodnie. Nie powiem, ostatnio sadzy bylo sporo ale to chyba przez to ze na zewnątrz było ciepło.

Nie wolno wyłączać sterownika, sterownik ma cały czas być włączony. Zawijan_2 pisał ze ponowny rozruch sterownika powoduje ze on przechodzi jakieś testy, dostosowuje sie od nowa czy jakos tak, robi to niepotrzebnie. Zalecane jest nie wylączanie sterownika, poprostu odpinasz przewody zasilające dmuchawę oraz podajnik. Czyścisz na gorącym na żywca, moj bynajmniej jeszcze sie tak nie nagrzał by go do tego studzić.

Ja postanowiłem ze bede czyścił raz na dwa tygodnie. Nie powiem, ostatnio sadzy bylo sporo ale to chyba przez to ze na zewnątrz było ciepło.

Moim zdaniem gorsze są ciągłe zmiany parametrów pracy sterownika, niż jego wyłączenie na 10-15 minut i ponowna dalsza praca na tych samych ustawieniach - tak zaobserwowałem u siebie.