czp01 14.11.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Akurat tak się przyzwyczaiłem, że zawsze do czyszczenia i tankowania kotła ( bo te czynności robię razem) wyłączam sterownik. Robiłem tak ze sterownikiem RecalArt A3000PS, następnie z ST37, a teraz tak samo traktuję bruliego i nie zauważyłem jakiś ujemnych skutków tych działań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 14.11.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ja wyłączam sterownik czyszcze i wybieram popiół trwa to jakieś 15-20 minut potam załączam sterownik i ładnie się rozpala. Czyszcze raz na tydzień już o tym pisałem i na pewno po czyszczeniu mniej będzie palił tak mi się wydaje. Ktoś tu pisał że czyści raz na miesiąc w 5 minut (pięć minut to chyba robi co innego:-) ) też myślałem nad kupnem jakiegoś dobrego odkurzacza do popiołu kosztują po 200 zł i więcej ale musi mieć dobry filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 14.11.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 jeszcze jedno z tego co czytałem sterownik uczy się paliwa tylko w tedy jak włączymy mu tryb ręczny. Ja nawet oprogramowanie zmieniam w trybie auto:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 14.11.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Mam od wrzesnia kociol Oniwo Eko Plus 16kw. Jako ze mam etap wykonczeniowki to grzeje od czasu do czasu (jak jade na budowe cos porobic to rozpalam, gasze wieczorem). W sobote pierwszy raz uzylem rusztu awaryjnego. I teraz opowiem dlaczego.W sobote rano probuje wlaczyc kociolek, a tu sterownik odmawia posluszenstwa - po wlaczeniu wyswietla tylko komunikat z data i nic wiecej (podswietlenie sie swiecilo). Zadzwonilem wiec do serwisu kotla. Dostalem numer do serwisu sterownika. Mily Pan powiedzial mi ze to moze bc problem z zasilaniem (stabilizatorem lub napieciem w sieci). No to sprawdzilem napiecie na sieci - 225 +- 5V - czyli ok. Z serwisu dowiedzialem sie, ze gdyby to byl problem z parametrami zasilania to sterownik powinien resetowac sie co chwile i probowac wlaczyc ponownie. Tak sie nie dzialo - wiec pozostala opcja ze to stabilizator napiecia w sterowniku i ze mam zglosic sie w poniedzialek.Podlaczylem dmuchawe i pompke przez kabelki zasilajace z komputera no i troszke popalilem desek z budowy. Co jakis czas sprawdzalem sterownik, ale byl padniety. Pan z serwisu powiedzial, ze powinienem na starcie slyszec stycznik - nie wlaczal sie u mnie niestety. Po poludniu wpadlem na pomysl, ze moze jak otworze sterownik to zobacze czy cos sie nie wypalilo na zasilaniu (czasem badania organoleptyczne moga pomoc:P). SPrawdzilem sterownik, nie dzialal, otworzylem obudowe, podumlem chwilke nad plytka, poogladalem sciezki..I tu zaczyna sie magia.. Zalaczylem sterownik, uslyszalem male 'pyk' i sie zalaczyl - moglem juz normalnie palic No i teraz pytanie. Co sie moglo stac? Czy ktos mial podobne atrakcje?Przyznam, ze po czyms takim troche zaczynam watpic w poprawnosc dzialania sprzetu. Troche nieciekawie bedzie jak przy mrozach -20 zasilanie odmowi posluszenstwa. Edytowane 14 Listopada 2011 przez korin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.11.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 przekaźnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 14.11.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Jestem rozczarowany zakupem Ogniwo eko plus 16 Miało być pięknie, a jest jak zawsze Palnik miał być taki super, a tu wymaga super ekogroszku o niskiej spiekalności. ten watek jest o OE+ a ja mam OE ale to chyba nie ma az tak wielkiego znaczenia w kontekscie tego co chce powiedziec. Poradnik Zawijana czytalem jakis czas temu ale chyba nie sklamie piszac, ze z tego co pamietam to bylo tam napisane, ze ich palniki maja radzic sobie z trudnym paliwem (np. mialem) a nie z badziewnym paliwem. Z tego co czytam wypowiedzi osob palacych mialem to raczej to robi. W kwestii zas supergroszku to nie, nie wymaga. Mozesz nasypac to do niego paliwa gorszej jakosci, ale chyba nie spodziewales sie tego, ze proces spalania bedzie przebiegal tak samo jak przy paliwie dobrej jakosci. Bo jesli sie spodziewales to dlaczego nie dolewasz wody do baku samochodu (bo chyba slusznie zakladam, ze tego nie robisz)? Tak na marginesie to w tym roku skusilem sie niestety na tanszy groszek i pluje sobie w brode ale piec sobie z tym weglem suma sumarum radzi. Czy inny piec spalalby ten wegiel lepiej ( bezspiekowo)? Byc moze ale pewnie zmusilby mnie do czestego siedzenia w kotlowni i korygowania nastaw. Jesli tego oczekujesz od pieca to faktycznie masz prawo czuc sie rozczarowany. W przeciwnym przypadku oczekujesz chyba leku na cale zlo plynace z polskich i zagranicznych kopalni a takiego jeszcze nie wynaleziono. Na małej mocy wszystko zarasta sadzą na dużej popiół się topi. Czy inne piece/palniki sa pozbawione tej cechy? Sterownik okazuje się, że wymaga dobrego zasilania słaba linia spadki napięcia powodują restarty (gdy inne urządzenia pracują poprawnie) i w efekcie uszkodzenie systemu plików na karcie SD. Co masz na mysli piszac inne urzadzenia? Czy komputer (stacjonarny) przezywa bez restartu spadek napiecia powodujacy restart sterownika? Spalanie- paląc w zwykłym starym kotle miałem mniejsze spalanie tylko musiałem dziesięć razy dziennie chodzić do kotłowni. Osobiscie nigdy nie widzialem wpisu (od osob stojacych "po drugiej stronie barykady") mowiacego, ze ich kotly/palnik/sterowniki dadza oszczednosci w spalaniu (bylo chyba nawet odwrotnie, bo Zawijan gdzies pisal, ze 'ich' piece moga spalac wiecej paliwa). Natomiast bylo mowione, ze oszczedzaja siedzenia w kotlowni ustawiajac parametry spalania. Wiec to chyba bardziej stwierdzenie faktu jest niz zarzut? Pewnie zaraz naskoczą na mnie osoby zajmujące się na tym forum reklamą tzw szeptaną podobno można nieźle zarobić Nie przesadzasz aby? Moze trzeba po prostu zaczac rozrozniac wady (np badziewna szuflada, ktorej jak widze nie poprawiono w OE+) od 'wad' (zasypu badziewnego paliwa i oczekiwania cudu w postaci bezproblemowego spalania?) W bratnim watku o OE kilkukrotnie pisalem o problemach dotyczacych uzytkowania swojego kotla i nikt na mnie nie naskoczyl. Ba, obiecano, ze moje uwagi zostana przekazane producentowi (nie wiem czy to moja zasluga czy ten pomysl rozpatrywano juz wczesniej ale np w OE+ polaczono popielnik z wyczystka co jest spora bolaczka OE). Nie wspominam tutaj juz o obsludze posprzedaznej ludzi z ES bo to jest mistrzostwo swiata Edytowane 14 Listopada 2011 przez chochla72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 14.11.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 jorgo: przekaznik, albo stycznik - nie mam dokladnie pojecia; ale 'cyka' wiec ma w sobie cos mechanicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.11.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 jorgo: przekaznik, albo stycznik - nie mam dokladnie pojecia; ale 'cyka' wiec ma w sobie cos mechanicznego no właśnie .... przekaźnik ( styczniki to były bardzo dawno ) może w trakcie montażu został uderzony i się zawiesił, a jak odkręciłeś obudowę to drgnął i teraz działa...... teoretycznie mało prawdopodobne, ale może się tak zdarzyć, aczkolwiek obserwuj sterownik czy się powtórzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korin 14.11.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Co do stycznikow to mi se zdaje ze ciagle sa, tylko nie takie male - mam stycznik hagera w sterowaniu pila Moze racja ze cos sie zawiesilo w nim, ale dzien wczesniej dzialal, a rano juz nie - pukalem w obudowe (standardowe dzialanie przy awarii komputera:)), ale to nie pomoglo, dopiero otwarcie obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 14.11.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Co do stycznikow to mi se zdaje ze ciagle sa, tylko nie takie male - mam stycznik hagera w sterowaniu pila Moze racja ze cos sie zawiesilo w nim, ale dzien wczesniej dzialal, a rano juz nie - pukalem w obudowe (standardowe dzialanie przy awarii komputera:)), ale to nie pomoglo, dopiero otwarcie obudowy. A weż kolego ten przekażnik poruszaj,przy włączonym sterowniku.Jeżeli będzie słychać stukanie(załączanie) to może być uszkodzona ścieszka drukowana, do której jest przylutowany przekażnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.11.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Co do stycznikow to mi se zdaje ze ciagle sa, tylko nie takie male - mam stycznik hagera w sterowaniu pila Moze racja ze cos sie zawiesilo w nim, ale dzien wczesniej dzialal, a rano juz nie - pukalem w obudowe (standardowe dzialanie przy awarii komputera:)), ale to nie pomoglo, dopiero otwarcie obudowy. styczniki są nadal oczywiście...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 14.11.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Tak à propos postów wyrażających niezadowolenie z pracy kotłów OE+ czy sterownika pojawiających się w ostatnim czasie. Miałem dzisiaj problem z podłączeniem cyrkulacji ze sterowaniem przez ecoal poprzez przekaźnik. Napisałem do elektrosystemu. Nie minął długi czas i dostałem rzeczową odpowiedź z rozwiązaniem problemu itd itp. Później "konwersacja" mailowa trwała do późnego popołudnia z pracownikiem firmy (komu by się chciało???), w związku z moimi obawami o utratę gwarancji itd. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, iż w obecnych czasach naprawdę ciężko jest coś kupić i nie być potraktowanym na zasadzie 'kupiłeś to sp...aj". Z tego powodu ecoal urósł w moich oczach (dobre wsparcie techniczne to ogromny plus), a dodatkowo możliwość samodzielnego "grzebania" w sterowniku (oczywiście na miarę zdrowego rozsądku) jest naprawdę OK Edytowane 14 Listopada 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 14.11.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 STEROWANIE POMPA DO PODŁOGOWKIwitam panowie dzis odpalilismy eko plusa 25 instalator oznajmij ze nie ma sterowania podlogowka i cyrkulacja , sa zainstalowane 4 pompy co ,cwu cyrkulacja i podlogowka oraz 3 zawory trojdrozne ,gdzie mam wpiac pompe do podlogowki i cyrkulacji.pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 14.11.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) STEROWANIE POMPA DO PODŁOGOWKI witam panowie dzis odpalilismy eko plusa 25 instalator oznajmij ze nie ma sterowania podlogowka i cyrkulacja , sa zainstalowane 4 pompy co ,cwu cyrkulacja i podlogowka oraz 3 zawory trojdrozne ,gdzie mam wpiac pompe do podlogowki i cyrkulacji. pozd CO - pod CO - jest opisane, instrukcja strona 12 i 13 lub zerknąć na sterownik od spodu, CWU - pod CWU - jest opisane, instrukcja strona 12 i 13 lub zerknąć na sterownik od spodu, Cyrkulacja pod mieszającą i ustawić mieszającą jako Cyrkulacyjna w sterowniku w ustawieniach zaawansowanych/inne parametry/funkcja pompy mieszającej, no i zaprogramować programator, żeby się włączała odpowiednio do potrzeb i z odpowiednią częstotliwością (np. w nocy nie ma potrzeby), Podłogówkę? Hm, ja mam podłączoną razem z pompą CO i pracują se razem. A tak BTW, ma ktoś jakieś inne rozwiązanie z tą podłogówką? Na wyjściu każdej z pomp masz opis; 0,8A - nie przekraczaj tej granicy ;-D Edytowane 14 Listopada 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 14.11.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ja mam cztery pompy + cyrkulacyjna: CO, CWU, kotłowa, podłogówka i cyrkulacyjna. Kotłowa podłączona osobno podłogówka też, ale myśle nad tym aby jakoś to podpiąć do sterownika. Cyrkulacyjna CO i CWU podłączone pod opisany wtyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 14.11.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Powiedzcie prosze jakie pompy wykorzystaliscie? (firma,oznaczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 14.11.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) CO - GRUNDFOS UPS 25-60 taka: http://sklep-instalacyjny.pl/opis/1428933/immergas-grundfos-ups-25-60180-pompa-obiegowa-co.htmlPodłogówka - WILO RS256 - 3P, orginalnie zamontowana w rozdzielaczu KANa, taka: http://www.dobo.pl/product-pol-412-Rozdzielacz-KAN-THERM-1-cal-5-OBWODOW-z-ukladem-mieszajacym-przeplywomierzami-i-zaworami-seria-77A.html Edytowane 14 Listopada 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 15.11.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Mam pytanie do Zawijana odnosnie zaklejania dziur w palniku, a co za tym idzie zmiejszaniem mocy. Czy zmiejszenie mocy palnika daje oszczednosci w postaci mniejszego zuzycia opalu? Przeciez ster. jest zaprogramowany tak ,ze na kazde np. 5 sek podawania mamy 60 sek nadmuch , wiec co sie znieni jak zakleimy dziury ?Zastanawiam sie nad tym bo najwyrazniej kupilem za duzy kociol , teraz jak temp oscyluja w okolicy 0 wydaje sie ok . Co bylo wczesniej hmm .. sami zerknijcie https://esterownik.pl/remote/523 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 15.11.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Aaa i jeszcze jedno , z Testow OE+16 mozna na podstawie temp powiedziec w przyblizeniu z jaka sprawnoscia pracuje kociol bo:przy mocy 20,5kW – temp.spalin: 206°C; sprawność: 76,1%; tlen: 7,3% przy mocy 16,3kW – temp.spalin: 177°C; sprawność: 80,1%; tlen: 10,5% przy mocy 13,3kW – temp.spalin: 167°C; sprawność: 75,3%; tlen: 12,4% przy mocy 8,7kW – temp.spalin: 154°C; sprawność: 66,4%; tlen: 14,3% przy mocy 7,5kW – temp.spalin: 137°C; sprawność: 66,0%; tlen: 14,9% Kocioł sterowany przez badacza, za pomocą sterownika bruli.pl:przy mocy 24,0kW – temp.spalin: 236°C; sprawność: 80,0%; tlen: 6,7% przy mocy 17,3kW – temp.spalin: 178°C; sprawność: 80,3%; tlen: 9,2% przy mocy 9,0kW – temp.spalin: 156°C; sprawność: 74,0%; tlen: 11,1% Sa moze takie testy OE+25 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 15.11.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 CO - Podłogówkę? Hm, ja mam podłączoną razem z pompą CO i pracują se razem. A tak BTW, ma ktoś jakieś inne rozwiązanie z tą podłogówką? Podłogówka wymaga zainstalowania kolejnego czujnika temperatury. Jak wynika ze strony ES czujnik powinien być w podłodze (wylewce?). Jeżeli nie ma czujnika to najlepszym rozwiązaniem wydaje się spięcie ze sterownikiem pompy CO. U mnie są dwa mieszacze(parter, poddasze) na razie spiąłem je z pompą co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts