Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie potrzebuje pilnej porady, nie było mnie kilka dni i dzis gdy wróciłem zastałem wygaszony kocioł z powodu braku opału ale na sterowniku widnial też alarm wyczyśc kocioł a nie brak opału...wyczyściłem mało wiele ściany i górne kanały rozpaliłem, zasypałem podajnik przełączyłem na auto ale piec spala tylko to co wsypałem bezpośrednio do retorty przy rozpalaniu i powoli gaśnie tak jakby podajnik nie podawał albo robi to za wolno ??? wcześniej nie było żadnych problemów palę drugi miesiąc. Słyszę, że podajnik podaje cały czas opał a mimo to piec powoli gaśnie jak to możliwe ? czy przyczyną może być zabrudzony kocioł ? jeśli tak co powinienem wyczyścić najdokładniej żeby dobił do zadanej i nie gasnął ??

Opal sie zawiesil , albo jakis problem z zawleczka .

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma.

Tendencje jednak będą takie same.

Nie traktujcie tych wyników sprawności jako święte i niezmienne. To tylko przykład, który miał pokazać, jak zachowuje się kocioł w pobliżu mocy znamionowej oraz powyżej i poniżej niej. W innych warunkach (inny węgiel, inny ogrzewany obiekt, inny typ instalacji wodnej itp.) te wyniki mogą być nieco inne - tendencje zmian jednak będą takie same.

Co się dzieje w przypadku opału o niskiej kalorycznosci 19 czy nawet 15 MJ/kg w dodatku o malej gęstości (kg/dcm3)

Sterownik steruje objętością. Więc maksymalna moc jest o wiele mniejsza od nominalnej.

Czy nie będzie za dużo powietrza.

Jaką osiąga sprawność??

Może gorszy opał na cieple dni (dodatkowo więcej popiołu w podtrzymaniu)??

Edytowane przez ansu

A pali ktoś może groszkiem Boruta ? Zawijan - nadaje się do OEP, powinieneś coś wiedzieć (chociaż badanie sprzed 4 lat) ? Ma co prawda dość duże Rogi, więc będzie się spiekał, ale poza tym parametry niezłe, mało popiołu. Na mrozy chyba OK... Warto zamówić ?

http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/certyfikaty/swiadectwoNR10.pdf

I jeszcze jedno - korzystał ktoś z usług tego dostawcy ?

http://resover.eu/Wegiel_groszek_KWK_Jankowice_BORUTA-60.html

Bardzo dobrze że opisałeś swoje praktyczne doświadcznia. Dotąd temat sterowania obiegami podłogowymi za pomocą sterownika z piecabył pomijany. Wszyscy pisali że termostat pokojowy i siłownik jest zbędny tylko nikt nie napisał jak to robić za pomocą samego ecoala. Jesteś zatem pierwszy.

Cieszę się, że mogłem pomóc :-)

Zastanawia mnie jeszcze jaki wpływ ma ta cykliczna praca pompki na temperature powrotu i przechodzienie pieca w podtrzymanie ?. Z komentarzy wynika że pożądana jest raczej praca ciagła pieca i pompek obiegowych.

Cykliczna praca z pewnością destabilizuje pracę kotła, ale gdybym pozostawił pompę CO na pracy ciągłej, na parterze miałbym 24-25 st. C. W mojej instalacji jest niewielki bufor (WGJ-B Multi 400/120) i staram się tak dobrać parametry pracy całego układu, aby zapewnić w miarę ciągłą pracę pompy wymuszającej obieg wody pomiędzy kotłem a tym buforem. U mnie jest to pompa podpięta jako CWU z dodatkową funkcją pompy mieszającej. Dzięki niskim nastawom temperatur oraz nieznacznemu rozkalibrowaniu czujnika temperatury powrotu (temperatura jest zaniżana o 2 st. C) udało mi się uzyskać niemal ciągłą pracę tej pompy. Jednak nie ma się co oszukiwać - jeśli wyłączy się jednocześnie pompa CO (podłogówka na dole) oraz podłogowa (podłogówka na poddaszu), kocioł musi przejść w stan podtrzymania.

Jaką temperature dajsz na mieszacze i jak sie sprawdza sterownie podłogówką przez e coala przy pomieszczeniach o różnej powierzchni i okładzinach podłogi (drewno, płytki, panele?).

Na parter (cały w płytkach) puszczam wodę o temperaturze 28-30 st.C, na poddasze (panele) 35-37 st.C. Temperatura zadana w budynku = 21,0 st.C, temperatura uzyskiwana w przedziale 20,4 - 21,2. Jak dla mnie pełen komfort.

A pali ktoś może groszkiem Boruta ? Zawijan - nadaje się do OEP, powinieneś coś wiedzieć (chociaż badanie sprzed 4 lat) ? Ma co prawda dość duże Rogi, więc będzie się spiekał, ale poza tym parametry niezłe, mało popiołu. Na mrozy chyba OK... Warto zamówić ?

http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/certyfikaty/swiadectwoNR10.pdf

I jeszcze jedno - korzystał ktoś z usług tego dostawcy ?

http://resover.eu/Wegiel_groszek_KWK_Jankowice_BORUTA-60.html

Darek038 jedzie na palniku brucer na tym paliwie.

Sam się zdziwiłem, bo granulacja 8-31,5mm, ale fizycznie większe bryłki się trafiają, dla mnie był to groszek dla tłoków.

Dochodzi jeszcze RI 47, więc wysoka spiekalność.

Ma jednak inny sterownik i zmienił siły nadmuchu pod spalanie tego paliwa

Spróbuj napisac do Darka038, może coś Ci więcej n.t spalania tego węgla powie

Jeśli mnie jeszcze obserwujesz to ostatni zasyp mam na borucie. Różnica dobowa minut zasobnika znaczna. A powyższy cytat tylko jest dla szybkiego odświeżenia pamięci. :)

Ok,ja zaczekam na mrozy i zarzucę groch z kopalni Kazimierz Juliusz,teraz palę bardziej kalorycznym 26tys cal,ale ma większy procent popiołu choć wypala się na pyłek.Ciągle walczę z krzywą,nie ma póki co mrozów więc ciężko mi to idzie i nie wiem czy przy takich temp.na zewnątrz jak teraz,lepiej zostawić mniejszą temp.na krzywej aby chodził non stop np.na 50-55 st i nie wchodził na krzywą obniżonej czy szybko do celu czyli zadanej wewnętrznej temp.np. 55-65 st. i przejście na temp. obniżoną na krzywej.Zauważyłem że na tych obniżonych temp.z krzywej spala malutko opału tylko nie zawsze daje rade utrzymać temp.zadaną wewnątrz.Muszę dobrze ustawić te obniżone temp.,co przyznaje nie jest łatwe :)

Pozdrawiam

Edytowane przez markowsski

Cykliczna praca z pewnością destabilizuje pracę kotła, ale gdybym pozostawił pompę CO na pracy ciągłej, na parterze miałbym 24-25 st. C. W mojej instalacji jest niewielki bufor (WGJ-B Multi 400/120) i staram się tak dobrać parametry pracy całego układu, aby zapewnić w miarę ciągłą pracę pompy wymuszającej obieg wody pomiędzy kotłem a tym buforem. Jednak nie ma się co oszukiwać - jeśli wyłączy się jednocześnie pompa CO (podłogówka na dole) oraz podłogowa (podłogówka na poddaszu), kocioł musi przejść w stan podtrzymania.

Na parter (cały w płytkach) puszczam wodę o temperaturze 28-30 st.C, na poddasze (panele) 35-37 st.C. Temperatura zadana w budynku = 21,0 st.C, temperatura uzyskiwana w przedziale 20,4 - 21,2. Jak dla mnie pełen komfort.

Trrzeba bedzie zatem coś wykombinować żeby kociołek cały czas miał odbiór ciepła. Przy braku bufora problem będzie właśnie w momencie braku odbioru ciepła na podłogówkę, a potem duże zapotrzebowanie w momencie dogrzania do temperatury zadanej. Rozumiem że ćwiczyłeś już obniżenie temperatury na mieszaczach i pracę ciągłą pompek ? Jakie są efekty? Można jeszcze spróbować dać jednen mieszacz na pracę stałą ?

Temparaturę w domu masz optymalną.

Przy podłogówce i braku solarów nie robiłem bufora mam tylko bojler 120 litrów. Nie mam żadnych doswiadczeń ze sterowaniem układu z taką bezwładnością. Jak zrobiłem w całym domu podłogówkkę to roddzina i instalator patrzyli na mnie jak na wariata :no:. Teraz walczę z żoną o drewno na posadzkach dlatego pytałem o temperaturę na mieszaczach. Widzę że masz sporą różnice miedzy panelem a płytkami. I lekko mnie to niepokoi w kontekście moich planów parkietu w salonie.

Pozdrawiam serdecznie

pytanko do zawijana,

czy znane są już wymiary OEP 10kw, kolega zastanawia się nad zakupem małego pieca ale nie wie czy mu się zmieści.

Jakby można podać osobno wymiary samego pieca i osobno podajnika, ew. jak ma się do wymiarów 16kw. bo kolega był oglądał i jeśli będzie wielkośc jak 16kw to nie da rady a musi coś szybko znaleźć.

Jaki palnik będzie w OEP 10kw ile dziurek??

Zwiększyłem czas pracy podajnika w grzaniu na 6s, spieków jakby mniej. Czy to przypadek? Po co w opcjach możliwość zmiany tego parametru od 3 do 20s??

Ja ma ustawione na 20s, bo inaczej węgiel spala się strasznie nisko. Przy ustawieniu 20s jest trochę lepiej. Dzisiaj rozmawiałem z producentem i obiecał przysłać inne segmenty - bo mam jedną z pierwszych wersji pieca, i palnik dostaje zbyt dużo powietrza. (regulacja segmentami - tzn. ich zaklejanie nie pomaga)

Nie dość że pali się nisko, to jeszcze żywym ogniem który wychodzi z głębi retorty, i przechodzi aż przez ruszt awaryjny.

OE+ kupiłem rok temu, niedługo po tym jak wszedł do sprzedaży. Po pierwszym sezonie, trochę żałowałem, że kupiłem akurat ten, ale ludzie z Ogniwa oraz ES rekompensują to, ze posiadam CHYBA trochę niedoskonałą wersję (bo jedną z pierwszych).

Nie sztuką jest sprzedać, sztuką jest zrobić to tak aby klient był zadowolony, a w przypadku Ogniwa oraz ES na wsparcie mogę liczyć zawsze.

(analizując moje tel i emaile do nich ;) )

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich:).

Dzisiaj przyjechał do mój OE+ 16, i mam pytanie co do instalacji CO + CWU. Instalator proponuje mi instalację z płytowym wymiennikiem ciepła (CO układ zamknięty, CWU układ otwarty), dodam tylko (dom 135 m2, ocieplony 15cm, parterowy), co Sądzicie o takim rozwiązaniu?

Kocurmarcin dzięki za wczorajszą pomoc - faktycznie opał się zawiesił. Jak to w ogóle jest z tymi alarmami skoro skończył się opał nie powinien pojawić się alarm "brak opału" zamiast "wyczyść kocioł" ? jak czyścicie te 4 pionowe kanały ? ta ostra szczotka, która była w komplecie za nic w świecie się w nie nie zmieści, a nawet jeśli ją tam wcisne to pewnie już na zawsze...

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich:).

Dzisiaj przyjechał do mój OE+ 16, i mam pytanie co do instalacji CO + CWU. Instalator proponuje mi instalację z płytowym wymiennikiem ciepła (CO układ zamknięty, CWU układ otwarty), dodam tylko (dom 135 m2, ocieplony 15cm, parterowy), co Sądzicie o takim rozwiązaniu?

pewnie masz podłogówkę i grzejniki??