Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kolego Mikrawiec grawitacja działa - przechodzi przez pompkę. Jak nie chcesz tak grzać CWU, zamontuj zawór zwrotny za pompką CWU. Odetnie grawitację i po kłopocie.

Tylko jak wykorzystujesz tą pompkę jako mieszającą i ustawieniu CWU pniżej 40*, to nie jest to zbyt dobry pomysł. Przy dużym obniżeniu temp. na CWU będzie wychładzać wodę, która ma dogrzać powrót. Chyba, że nie zamierzasz ustawiać na CWU mniej niz 40*. Generalnie ta temperatura wystarcza. Zbiornik CWU musi być w tym układzie dobrze docieplony, aby ciepełko nie uciekało.... Zauważyłem, że im układ stabilniejszy, tym lepiej...

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobre :-) W podobny sposób ja stałem się właścicielem rozdzielaczy podłogowych na samych zaworkach bez rotametrów („bo pętle są równe i nie ma sensu nimi sterować”) Teraz będę regulował przepływy na termometr:lol2:

Ja kupiłem niedrogie rozdzielacze z rotametrami na Allegro i powiem szczerze, że te (tanie) rotametry są tak nieprecyzyjne, że mogłoby ich wcale nie być. Mój znajomy ma podłogówkę w całym domu, rozdzielacze bez rotametrów i przepływy wyregulował sobie podpinając po kolei do każdej pętli wodomierz. Układ raz wyregulował i tak funkcjonuje już 8 lat i jest bardzo zadowolony.

Budynki jeszcze nie wygrzane. Ciekaw jestem jak wyjdzie średnie spalanie ?

Na chwilę obecną zużywam 18-20 kg Retopalu na dobę. Myślę, że jak na nowy budynek nie jest to specjalnie dużo, choć na pewno zużycie to da się trochę zmniejszyć. Pompa cyrkulacyjna cwu na razie chodzi u mnie przez całą dobę, rury pomiędzy kotłem a buforem nie są zaizolowane.

krzy27 próbowałeś "wyciągnąć" więcej z tego opału niż 70 stopni?Widzę że dmuchawa pracuje ostro nawet 100%,muszę spróbować podkręcić na moim do 70 stopni,jestem ciekaw czy mój opał daje rade...

Tak myślałem,pełna zima zweryfikuje jakość opału ;)

Tak. Pełen zakres nastaw ale podkreślam nie mocy. Moc to nie tylko temperatura CO.

Edytowane przez krzy27
brak cytatu

Kolego Mikrawiec grawitacja działa - przechodzi przez pompkę. Jak nie chcesz tak grzać CWU, zamontuj zawór zwrotny za pompką CWU. Odetnie grawitację i po kłopocie.

Tylko jak wykorzystujesz tą pompkę jako mieszającą i ustawieniu CWU pniżej 40*, to nie jest to zbyt dobry pomysł. Przy dużym obniżeniu temp. na CWU będzie wychładzać wodę, która ma dogrzać powrót. Chyba, że nie zamierzasz ustawiać na CWU mniej niz 40*. Generalnie ta temperatura wystarcza. Zbiornik CWU musi być w tym układzie dobrze docieplony, aby ciepełko nie uciekało.... Zauważyłem, że im układ stabilniejszy, tym lepiej...

Dzięki za info. Pompki nie wykorzystuję jako mieszającej, więc zamontuje taki zawór. :)

Na chwilę obecną zużywam 18-20 kg Retopalu na dobę. Myślę, że jak na nowy budynek nie jest to specjalnie dużo, choć na pewno zużycie to da się trochę zmniejszyć. Pompa cyrkulacyjna cwu na razie chodzi u mnie przez całą dobę, rury pomiędzy kotłem a buforem nie są zaizolowane.

. Moim zdaniem w pierwszym sezonie spalanie niezłe. Wygrzejesz dom, docieplisz rurki, dojdą drzwi wewnętrzne i spalanie powino jeszce spaść . Patent z wodomierzem dobry, będe ćwiczył, gdy zamontuje posadzki i drzwi :yes:. Obecnie przepalam drewnem. Podłogówkę odpalę jak nadejdą duże mrozy. Na razie w domu stała temperatura +8 i piec czeka jeszcze na swoją chwile.

witam

mam eko plusa 25 ,piec swiezo po rozruchu przekracza temperature zadana o 5 stopni i sie niewyłacza ,non stop spalanie ,nie osiaga kopczyka ,to moj pierwszy kocioł na eko wiec nie wiem czy to normalne? czy macie jakies rady na tego typu zjawiska ? czy mozna regulowac czas podawania?

z gory dziekuje za porady..

na miale to od 14 40 do 17 10 a pozniej to wyrzuclem i wsypalem goszek teraz troche zmieszany pewnie z mialem i widac temerature nawet na co. mial jest wysokokaloryczny groszek podejrzewam ze gorzej

tylko musialem mieszac bo jak mowie zero napowietrzania dmuchawa jakby chciala dmuchac ale nie koniecznie do srodka

Edytowane przez grzmaj

Szukam dziury w całym i narzekam że OEP16 jest .........

Ale

Palę miałem wcześniej taka czarna matowa ziemia prawie sam pył za około 450zł/t dużo popiołu. Teraz drobny błyszczący grysik, taki odsiew z pokruszonego przy przeładunku rosyjskiego węgla. Załadowany suchy i przechowywany przez dłuższy czas pod dachem na przyczepie. Przy fabrycznych ustawieniach spala się idealnie na małej mocy, przy ciągłej pracy jak i z podtrzymaniem. Przy większej były problemy ale po zwiększeniu czasy pracy podajnika w grzaniu spieki już spadają z palnika.

Może jest problem w wilgotności??

Edytowane przez ansu

tak mial jest drobny ale i trafiaja sie wieksze frakcje manipulowac zaczalem jak zobaczylem co sie dzieje na palniku i po spalinach jak zaczely spadac ponizej 80 stopni pomyslalem ze ustawniea ktore mialem wczesniej eko plus 16kw sa bedne i przestawilem na kociol 25kw

tylko jak wywalilem mial cala kotlownia zakurzona niestety trzmam opal pod szopa ale przykryty

Zacznij od kontaktu z Elektro-System.

Ujawnij się na esterownik.pl

Dziekuje za odpowiedz mieszkam jeszcze w innym miejscu a w domu gdzie jest ekoplus nie ma jeszcze podlaczenia do internetu.

Zacznij od kontaktu z Elektro-System.

czyli mam rozumiec ze piec nie powinien tak pracowac i cos jest nie wporzadku?

Może być zbyt drobny i mokry.

Może być mieszany z antracytem.

Podaj mi na priva telefon kontaktowy i adres.

Tak jak pisałem, będziemy w tamtych stronach - to się z Tobą umówię.

A na razie pal mieszanką 1/3 miał + 2/3 groszek.

Jak dobrze pójdzie to zmień na 1/2 miał + 1/2 groszek.

I pisz, co się dzieje.

Zawijan jak czytam ostatnio ten watek to przypominają mi się pewne Twoje słowa ze spotkania w instytucie..:) Nie zacytuje ale mowiac szczerze nie zazdroszczę.. Pozdrawiam.

Może być zbyt drobny i mokry.

Może być mieszany z antracytem.

Podaj mi na priva telefon kontaktowy i adres.

Tak jak pisałem, będziemy w tamtych stronach - to się z Tobą umówię.

A na razie pal mieszanką 1/3 miał + 2/3 groszek.

Jak dobrze pójdzie to zmień na 1/2 miał + 1/2 groszek.

I pisz, co się dzieje.

Panowie tak sobie czytam co piszecie o opale..I nie wierze,ostanio zakupiłem najtańszy eko w mej okolicy 700pln,luzem,chciałem jeszcze tańszy ale już nie mieli.Przestałem się przejmować że kotłów na eko to opał musi być ok-zgoda w granulacie.Opał jest z koziej wólki więc chciałem sypnąć worek peletu na podajnik do tego węgla ale okazuje się że nie potrzebnie bo opał(najgorszy,najtańszy) spala się lepiej niż Kazimierz Juliusz za 980pln.Towar nazywa się Marcel Bobrek czy jakoś tak.Wierzę w to co ktoś(nie powiem kto) napisał mi na priv że te całe ustawienia to ściema w 50% by Jarecki się nie czepiał(kimkolwiek jest :)

i napisał mi że algorytm spalania zawsze będzie taki sam.

Za kilka dni popróbuje z miałem 50/50 z peletem.

Cudo kocioł,zawijan gratty-szkoda że puszkami nie mozna...:)