Jarecki79 17.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Masz dwa wyjścia: 1. Kup inny, dobry miał węglowy (nie sam piasek), wówczas zestaw da sobie radę..... 2. Masz opcję przerobienia eCoala na Bruli i możesz spróbować własnych sił. Jak będziesz kumatym obserwatorem, to wielce prawdopodobne, że z tym miałem dasz sobie lepiej radę. A może nie.... Zresztą piszę kolejny raz,że być może nadszedł ten czas, aby przestać p... że palnik bez problemu spala trudne miały, bo tak nie jest. Spala bez problemu dobre miały węglowe. Spala bez problemu miały mieszane z owsem i jeszcze kilka innych opałów-wynalazków. Poza tym ZAwijan zaoferował Ci się z pomocą i wizytą, więc skorzystaj. Zawsze taka rozmowa coś wnosi, może jeszcze zmienisz zdanie Edytowane 17 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 17.11.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Grzmaj Ja palę miałem i na początku sezonu grzewczego też było mi jakoś nieswojo w tej kombinacji. Ale z upływem czasu jakoś kocioł coraz lepiej mi to wszystko spala i mogę na dzień dzisiejszy powiedzieć że jestem całkiem zadowolony. Ciepło mam tam gdzie miałem mieć, nie chodzę do kotłowni co godzinę. Wszystko gro i buczy. Aha, tak jak u Jorga w tym tygodniu skoczyły mi dzisiaj spaliny na 300 stopni.https://esterownik.pl/remote/586 Edytowane 17 Listopada 2011 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 17.11.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Masz dwa wyjścia: 1. Kup inny, dobry miał węglowy (nie sam piasek), wówczas zestaw da sobie radę..... ten piasek ma wieksza wartosc kaloryczna od groszku wiem bo palilem w zeszlym roku w zwyklym kotle. a groszek ok spala sie ok ale za jak cene i zbyt duzo ciepla nie ma. po drugie jak otworzylem dolne dzwiczki to temperatura spalin wzrastala czyli po prostu braklowalo tlenu bo przez ten proszek nie jest wstanie sie tlen dostac i o to mi chodzi. do groszku dobrego ten kociol jest ok a nawet bardzo. ale z mialem to reklama na calego i jeszcze ruszt na ktorym wogole sie nie da palic bo caly czad jest w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 17.11.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 To szkoda ze wczesniej nie bylo powiedzine ze ogniwo eko plus to tylko groszek. Byc moze nie dokonalbym zakupu. Niedlugo groszek pewnie bedzie po 1000zł wiec tylko brac. Kolego,ja rozmuję innymi kategoriami myślenia.Spalałem olej,teraz kupiłem kocioł na stałe paliwo by było taniej,już jest taniej więc by nie kombinować bo jestem laikiem zasięgnąłem porad z tego zacnego forum.Jestem happy co nie zmienia faktu że mam tone kiepskiego eko za 880pln z Chwałowic gdzie tyle co spalam to wyciągam popiołu z niedopałem alleee..kupiłem tone peletu i na każdy taki shit mieszam 1:4 z peletem i spoko.Popiołu jest odrobine mniej ale piec pracuje miarowo(tak ja to widzę).Co za problem kupić trochę peletu,podajnik suchy i spalanie lepsze.Co to za dodatkowy koszt w całym sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.11.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 ten piasek ma wieksza wartosc kaloryczna od groszku wiem bo palilem w zeszlym roku w zwyklym kotle. a groszek ok spala sie ok ale za jak cene i zbyt duzo ciepla nie ma. po drugie jak otworzylem dolne dzwiczki to temperatura spalin wzrastala czyli po prostu braklowalo tlenu bo przez ten proszek nie jest wstanie sie tlen dostac i o to mi chodzi. do groszku dobrego ten kociol jest ok a nawet bardzo. ale z mialem to reklama na calego i jeszcze ruszt na ktorym wogole sie nie da palic bo caly czad jest w domu. Tu masz fotki jak na takim typie palnika spala się miał węglowy wymieszany z ziarnem owsa http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=5005313&viewfull=1#post5005313 Zapewniam Cię,że miał można na tych palnikach spalać. Groszek z ruskiego węgla też. Darek038 spala opał o nazwie Boruta... na brucerze. Skorzystaj z propozycji pomocy Zawijana. Czegos masz szansę się dowiedziec, napisz po wizycie, czy zdanie zmieniasz, czy zostajesz przy swoim. Dokup sobie na próbę albo 2-3worki owsa albo pelletu..... wymieszaj i spróbuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 17.11.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Panowie tak sobie czytam co piszecie o opale..I nie wierze,ostanio zakupiłem najtańszy eko w mej okolicy 700pln,luzem,chciałem jeszcze tańszy ale już nie mieli.Przestałem się przejmować że kotłów na eko to opał musi być ok-zgoda w granulacie.Opał jest z koziej wólki więc chciałem sypnąć worek peletu na podajnik do tego węgla ale okazuje się że nie potrzebnie bo opał(najgorszy,najtańszy) spala się lepiej niż Kazimierz Juliusz za 980pln.Towar nazywa się Marcel Bobrek czy jakoś tak.Wierzę w to co ktoś(nie powiem kto) napisał mi na priv że te całe ustawienia to ściema w 50% by Jarecki się nie czepiał(kimkolwiek jest i napisał mi że algorytm spalania zawsze będzie taki sam. Za kilka dni popróbuje z miałem 50/50 z peletem. Cudo kocioł,zawijan gratty-szkoda że puszkami nie mozna... Czy chodzi o ten opał: http://resover.eu/Wegiel_groszek_KWK_Marcel-61.html A jak ze spiekami. Nie dosypujesz do niego pellet ? Zastanawiałem się nad Borutą, ale moze Marcel lepszy ? Zawijan - badaliście ten opał u siebie w instytucie ? Boruta ma RI 47, a Marcel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 17.11.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Czy chodzi o ten opał: http://resover.eu/Wegiel_groszek_KWK_Marcel-61.html A jak ze spiekami. Nie dosypujesz do niego pellet ? Zastanawiałem się nad Borutą, ale moze Marcel lepszy ? Zawijan - badaliście ten opał u siebie w instytucie ? Boruta ma RI 47, a Marcel ? nazwa z FV to Marcel Boberek 28KJ,popiól do 10%,siarka -0,6-1.Teraz nim palę ,zerknij na sterownik,żadnego peletu do tego akurat opału nie dosypuję. I jak masz możliwość, zawsze kup kilka worków i spalaj się Edytowane 17 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 17.11.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 To szkoda ze wczesniej nie bylo powiedzine ze ogniwo eko plus to tylko groszek. Byc moze nie dokonalbym zakupu. Niedlugo groszek pewnie bedzie po 1000zł wiec tylko brac. Było natomiast powiedziane żeby nie kupować miału o bardzo drobnym uziarnieniu ,bo nie ma cudów i to się nie będzie chciało palić na żadnym palniku.Jak masz dojście do takiego miału, to albo mieszaj żeby frakcja była różnorodna, albo daj sobie z nim spokój i szukaj miału o grubszej granulacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 17.11.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Mi boruta spala się nieco nisko. Na wierzchu palnika leżą szare kawałki. Ściągnąłem przed chwilą jeden i wygląda jak pozostałość po sklejonych 3 kawałkach węgla. Każdy kawałek natomiast posiada warstwy/płytki jakby spalona książka. Po przepołowieniu brzegi jasne wręcz białe, środkiem ciemnieją do szarego. Są na tyle delikatne że w palcach można zetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 17.11.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Mi boruta spala się nieco nisko. Na wierzchu palnika leżą szare kawałki. Ściągnąłem przed chwilą jeden i wygląda jak pozostałość po sklejonych 3 kawałkach węgla. Każdy kawałek natomiast posiada warstwy/płytki jakby spalona książka. Po przepołowieniu brzegi jasne wręcz białe środkiem ciemnieją do szarego. Są na tyle delikatne że w palcach można zetrzeć. I ta dmuchawa na 100% u Ciebie często,chyba byłby problem "wykrzesać" z Boruty diabelski płomień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.11.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 No jeszcze nie słyszałem o takim węglu. Bobrek wiadomo w Bytomiu. Marcel w Wodzisławiu a dokładniej to Radlin. Widziałem co prawda już na allegro wystawionego Pieklorza z Marcela Tylko ten węgiel nie bardzo nadaje się nawet do śmieciuchów bo na tej kopalni w przewadze jest wydobywany węgiel o wyróżniku 33 wysokokaloryczny ale mocno się spieka i smołuje. Stosowany w przemyśle gazowniczym i koksowniczym a nie do spalania w kotłach automatycznych i ogrzewania naszych "kamieniaczków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 17.11.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 I ta dmuchawa na 100% u Ciebie często,chyba byłby problem "wykrzesać" z Boruty diabelski płomień... Może kurzu łykła na łopatkach wentylatora oblepiło i wydajności już tej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.11.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 nazwa z FV to Marcel Boberek 28KJ,popiól do 10%,siarka -0,6-1.Teraz nim palę ,zerknij na sterownik,żadnego peletu do tego akurat opału nie dosypuję. Ty to może sprzedawca tak się nazywał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 17.11.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Tak mam na FV,co za róznica,opał był luzem więc może i sprzedawca wyluzowany Mam gdzieś wasze ładne nazwy kopalni,co drugi jak tam zakupi to płacze ,sam się nabrałem. Jak dla mnie kocioł spala wszystko jak leci,mam już 6 rodzaji opału,a teraz miał od Osadkowskiego 650 tona granulat 0,5-35 i też się spali... Edytowane 17 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 17.11.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Może kurzu łykła na łopatkach wentylatora oblepiło i wydajności już tej nie ma. Koledzy pisali Ci wczoraj kilka postów powyżej,to nie było chwilowe,jak sobie zerkałem to miał problem rozpalic się do 67 stopni,dmuchawa 100% i nic przez dłuższy czas,sprawdź sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 18.11.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Grzmaj Ja palę miałem i na początku sezonu grzewczego też było mi jakoś nieswojo w tej kombinacji. Ale z upływem czasu jakoś kocioł coraz lepiej mi to wszystko spala i mogę na dzień dzisiejszy powiedzieć że jestem całkiem zadowolony. Ciepło mam tam gdzie miałem mieć, nie chodzę do kotłowni co godzinę. Wszystko gro i buczy. Aha, tak jak u Jorga w tym tygodniu skoczyły mi dzisiaj spaliny na 300 stopni. https://esterownik.pl/remote/586 Takie "wyskoki" temperatury spalin zdarzają się widać wielu osobom.......... generalnie nie jest to odpowiadające rzeczywistości, więc nie powinno dojść do spalenia czujniki spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 18.11.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 na miale to od 14 40 do 17 10 a pozniej to wyrzuclem i wsypalem goszek teraz troche zmieszany pewnie z mialem i widac temerature nawet na co. mial jest wysokokaloryczny groszek podejrzewam ze gorzej tylko musialem mieszac bo jak mowie zero napowietrzania dmuchawa jakby chciala dmuchac ale nie koniecznie do srodka grzmaj..... kocioł to nie kuchenka gazowa...... od 14.40 do 17.10 to jest bardzo krótki czas aby sterownik "opanował" opał.... z tego co zauważyłem u siebie, to tak co najmniej 12 godzin jest potrzeba aby wyciągać jakiekolwiek wnioski na podstawie pracy sterownika - mam tu oczywiście takie osoby jak ja czy ty - które zaczynają przygodę z ecoalem...... do tego przez cały czas coś zmieniałeś w ustawieniach sterownika.......... natura ludzka jest niecierpliwa, ale jak każdy rodzaj natury trzeba ja poskramiać.... jeszcze jedno... czy miał jest kupowany w workach czy luzem i czy jest suchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 18.11.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam, Mam taki problem - przegrzewamy się. W mojej instalacji są oba czujniki: zewnętrzny i wewnętrzny - w sterowniki ustawione odpowiednie (tak mi się wydaje) programatory. W domu grzejniki i podłogówka z niezależną pompą mieszającą. Kocioł OEP25kW. Pompa CWU w funkcji CWU+mieszająca. Osobnej mieszającej nie mam. I ciągle mnie zastanawia dlaczego, w przypadku jak na obrazku poniżej, załącza się pompa obiegowa CO? Może ktoś jest w stanie mnie oświecić? Podpowiedzieć co mam poprzestawiać żeby było lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.11.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Co prawda mam bruliego ( ale jak jest tak samo)- to może ustaw pompę CO jako pracę cykliczną i w tych ustawieniach daj jej czas załączania np. 1 min co 60 min albo dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 18.11.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam, Mam taki problem - przegrzewamy się. W mojej instalacji są oba czujniki: zewnętrzny i wewnętrzny - w sterowniki ustawione odpowiednie (tak mi się wydaje) programatory. W domu grzejniki i podłogówka z niezależną pompą mieszającą. Kocioł OEP25kW. Pompa CWU w funkcji CWU+mieszająca. Osobnej mieszającej nie mam. I ciągle mnie zastanawia dlaczego, w przypadku jak na obrazku poniżej, załącza się pompa obiegowa CO? Może ktoś jest w stanie mnie oświecić? Podpowiedzieć co mam poprzestawiać żeby było lepiej? Za mało danych - podłącz się pod esterownik i daj namiary W zaawansowaych masz ustawioną cykliczną pracę pompy CO po osiagnieciu zadanej przez pokojowy ? Chodzi o tryb pracy pompy CO dla regulatora wewnętrznego. Poza tym te 50* to w tej chwili za dużo. Jak będzie poniżej zera to 50*. Teraz 45* powinno wystarczyć... Tym bardziej że masz 25kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts