Marin75 18.11.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Co prawda mam bruliego ( ale jak jest tak samo)- to może ustaw pompę CO jako pracę cykliczną i w tych ustawieniach daj jej czas załączania np. 1 min co 60 min albo dłuższy. Jak Ci się ten Bruli sprawuje ? Co prawda masz Kielara, ale tam masz możliwość zdaje się zejścia z nadmuchem poniżej 36% co nie jest możliwe w eCoalu. Wykorzystujesz takie ustawienia ? Edytowane 18 Listopada 2011 przez Marin75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 18.11.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Za mało danych - podłącz się pod esterownik i daj namiary W zaawansowaych masz ustawioną cykliczną pracę pompy CO po osiagnieciu zadanej przez pokojowy ? Chodzi o tryb pracy pompy CO dla regulatora wewnętrznego. Poza tym te 50* to w tej chwili za dużo. Jak będzie poniżej zera to 50*. Teraz 45* powinno wystarczyć... Tym bardziej że masz 25kW W zaawansowanych zmieniłem tylko tryb pracy CWU. A te 50stC ustawiło się samo (z krzywej grzania?) Ciągle nie mam czasu pociągnąć skrętki do kotłowni stąd brak esterownika. Postaram się to zmienić, może dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 18.11.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 W zaawansowanych zmieniłem tylko tryb pracy CWU. A te 50stC ustawiło się samo (z krzywej grzania?) Ciągle nie mam czasu pociągnąć skrętki do kotłowni stąd brak esterownika. Postaram się to zmienić, może dziś. Zmień krzywą grzania, tak aby w tej chwili wyszło jakieś 45*. Poza tym tak jak pisałem opcje Zaawansowane i włącz cykliczną pracę pompki Co dla regulatora pokojowego. Będzie dobrze. Ewentualnie pooglądaj jak inni mają poustawiane (na esterownik). Ja nie mam jeszcze zamontowanego wewnętrznego czujnika, więc nie sprawdzisz... Ale krzywą grzania mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.11.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Bruli w skali od 1 do 10 oceniam na 8 czyli ok i o niebo lepiej od sterowników poprzednich - teraz domontowałem jeszcze od 15-tego wynalazek "zawijana_2" czyli zwiększyłem prędkość spalin i akumulacje kotła - to znacznie spadła mi temperatura spalin - a przez to wzrosła sprawność - na razie najwyższa temperatura spalin to 122. Chodziłem najniżej na 30 % dmuchawy -ale teraz optymalnie ustawiłem na 33 % bo tak wydaje mi się, że spala się najefektywniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 18.11.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Zmień krzywą grzania, tak aby w tej chwili wyszło jakieś 45*. Poza tym tak jak pisałem opcje Zaawansowane i włącz cykliczną pracę pompki Co dla regulatora pokojowego. Będzie dobrze. Ewentualnie pooglądaj jak inni mają poustawiane (na esterownik). Ja nie mam jeszcze zamontowanego wewnętrznego czujnika, więc nie sprawdzisz... Ale krzywą grzania mam... Tą krzywą już tak ustawiałem, żeby było jak najzimniej. Zerknę jeszcze raz w takim razie i przestawię pompkę CO. Dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 18.11.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Zmień krzywą grzania, tak aby w tej chwili wyszło jakieś 45*. Poza tym tak jak pisałem opcje Zaawansowane i włącz cykliczną pracę pompki Co dla regulatora pokojowego. Będzie dobrze. Ewentualnie pooglądaj jak inni mają poustawiane (na esterownik). Ja nie mam jeszcze zamontowanego wewnętrznego czujnika, więc nie sprawdzisz... Ale krzywą grzania mam... Tak ustawiaj krzywa grzania, aby teraz ja obniżyć o 5 stopni, a na początek pompę co ustaw na "wyłączona" - praca cykliczna jest bardziej wyrafinowanym trybem pracy...... i poczekaj z dobę na tych ustawieniach nie zmieniając niczego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 18.11.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Bruli w skali od 1 do 10 oceniam na 8 czyli ok i o niebo lepiej od sterowników poprzednich - teraz domontowałem jeszcze od 15-tego wynalazek "zawijana_2" czyli zwiększyłem prędkość spalin i akumulacje kotła - to znacznie spadła mi temperatura spalin - a przez to wzrosła sprawność - na razie najwyższa temperatura spalin to 122. Chodziłem najniżej na 30 % dmuchawy -ale teraz optymalnie ustawiłem na 33 % bo tak wydaje mi się, że spala się najefektywniej. Jeśli ten wynalazek nie jest objęty klauzulą "tajne" to napisz na priva co zrobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 18.11.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Tak ustawiaj krzywa grzania, aby teraz ja obniżyć o 5 stopni, a na początek pompę co ustaw na "wyłączona" - praca cykliczna jest bardziej wyrafinowanym trybem pracy...... i poczekaj z dobę na tych ustawieniach nie zmieniając niczego..... OK, będę kombinować z krzywą. Ale może wiecie panowie dlaczego ta pompa CO jest załączona? Może coś w stylu za małego odbioru ciepła przez mieszający obwód CWU? Nie rozumiem tego algorytmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 18.11.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 OK, będę kombinować z krzywą. Ale może wiecie panowie dlaczego ta pompa CO jest załączona? Może coś w stylu za małego odbioru ciepła przez mieszający obwód CWU? Nie rozumiem tego algorytmu. napisałem Ci wyraźnie, żebyś ustawił pompę c.o. na "wyłączona" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 18.11.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 napisałem Ci wyraźnie, żebyś ustawił pompę c.o. na "wyłączona" No a ja chciałbym wiedzieć dlaczego muszę to zrobić ręcznie, a nie dzieje się to automatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 18.11.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 dlatego, że o pewnej wizji czy koncepcji grzania decyduje jeszcze nadal użytkownik a nie maszyna..... a tu masz lekturę.... http://ecoal.pl/?pd=wsparcie strona 28 i 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 18.11.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Na Marcelu głównie fedruje się węgiel typu 34 http://zawijan.wordpress.com/proces-spalania/klasyfikacja-wegli/ Skoro karoka65 tak sądzi to niech w tym trwa.Ja palę od wczoraj(nowy zasyp) właśnie Marcelem, tym cyt:"Tylko ten węgiel nie bardzo nadaje się nawet do śmieciuchów bo na tej kopalni w przewadze jest wydobywany węgiel o wyróżniku 33 wysokokaloryczny ale mocno się spieka i smołuje" I jest zajefajnie jak widać na wykresach,za 700pln mam opał lepszy dla tego kotła niż za 980pln.Szkoda tylko że wcześniej nie pomyślałem aby zatrudnić 2 kolesi z ławki za kilka piw by mi zworkowali z 4tony bo miałbym tonę za darmo,suchy,bez kombinowania z suszeniem... Taka jest właśnie siła internetu,kupiłem najlepszy bo o takim przeczytałem.W następnym roku poszukam opału jednak już sam... Pozdrawiam Edytowane 18 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.11.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Jeśli ten wynalazek nie jest objęty klauzulą "tajne" to napisz na priva co zrobiłeś No tam nie "ściśle tajne" ale trzeba najpierw poeksperymentować i sprawdzić dokładnie i przez dłuższy okres czasu jakie są efekty i ewentualne inne skutki. Później jak zawijan_2 nie będzie miał nic p-ko temu to z chęcią wszystko opiszę i wkleję fotki. Wydaje mi się, że pomysł jest tak prosty, że aż b. dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 18.11.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 No tam nie "ściśle tajne" ale trzeba najpierw poeksperymentować i sprawdzić dokładnie i przez dłuższy okres czasu jakie są efekty i ewentualne inne skutki. Później jak zawijan_2 nie będzie miał nic p-ko temu to z chęcią wszystko opiszę i wkleję fotki. Wydaje mi się, że pomysł jest tak prosty, że aż b. dobry. oki, poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 18.11.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Przepraszam najmocniej, ale (przynajmniej na razie) NIE WYRAŻAM ZGODY na upublicznienie przez Kolegę czp01 mojego rozwiązania tego problemu.1. Kolega czp01 zobowiązał się do wykonania na swój koszt i swoje ryzyko tego rozwiązania.2. Testy Kolegi czp01 trwają krótko, dlatego czas na ewentualne ochy i achy przesunie się nieco w czasie.3. Producenci kotłów podobnych i takich samych jaki ma Kolega czp01 też odwiedzają to forum i pewnie już by rączęta zacierali, że następny baran za frico gotowca im podsuwa. Nic tylko strzyc!4. Czy Szanowni Koledzy nie rozumieją (szkoda, że jakim stary takim głupi i dopiero niedawno nieco zmądrzałem), że wy eksperymentujecie, wykonujecie różne przeróbki, wprowadzacie modyfikacje, często bardzo wartościowe i ... nic z tego nie macie, upubliczniając to za frico, a "ci z krainy deszczowców" to wykorzystają? Dlatego jeszcze raz przepraszam, ze przynajmniej na razie (dopóki proces unormowania się nie zakończy) nie zgadzam się na upublicznienie tego banalnego i prostego rozwiązania. Z wyrazami szacunku dla Wszystkich zawijan_2 Edytowane 18 Listopada 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 18.11.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam Koledzy jak to jest że jak miałem ustawioną temperaturę 45* obniżona o 5* to piec wchodził w stan wstrzymania(b.duże oszczędności w eko) a teraz mam 50* obniżona o 5* a kociołek pracuję cały czas, kocioł OEP 25Kw przestawiony na OEP16 Kw (fajnie pracuję) a może poradzicie prace cykliczną pompy lub wyłączoną Pozdrawiam Zakupiłem odkurzacz do popiołu fajna sprawa http://allegro.pl/1200w-odkurzacz-do-popiolu-czyszczenie-filtra-i1923374206.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 18.11.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 weźcie arkusz blachy na szerokość paleniska uformujcie w lit U i włóżcie do górnego paleniska i cieszcie się wyższą sprawnością. Może to być wypełnienie cegłami lub czymś innym, ważne by spaliny przechodziły przy sciankach wymienika a nie środkiem ogromnej komory koksownika. Strzyc faktycznie nikomu nie warto się oddawac, nawet ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 18.11.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Przepraszam najmocniej, ale (przynajmniej na razie) NIE WYRAŻAM ZGODY na upublicznienie przez Kolegę czp01 mojego rozwiązania tego problemu. 1. Kolega czp01 zobowiązał się do wykonania na swój koszt i swoje ryzyko tego rozwiązania. 2. Testy Kolegi czp01 trwają krótko, dlatego czas na ewentualne ochy i achy przesunie się nieco w czasie. 3. Producenci kotłów podobnych i takich samych jaki ma Kolega czp01 też odwiedzają to forum i pewnie już by rączęta zacierali, że następny baran za frico gotowca im podsuwa. Nic tylko strzyc! 4. Czy Szanowni Koledzy nie rozumieją (szkoda, że jakim stary takim głupi i dopiero niedawno nieco zmądrzałem), że wy eksperymentujecie, wykonujecie różne przeróbki, wprowadzacie modyfikacje, często bardzo wartościowe i ... nic z tego nie macie, upubliczniając to za frico, a "ci z krainy deszczowców" to wykorzystają? Dlatego jeszcze raz przepraszam, ze przynajmniej na razie (dopóki proces unormowania się nie zakończy) nie zgadzam się na upublicznienie tego banalnego i prostego rozwiązania. Z wyrazami szacunku dla Wszystkich zawijan_2 ponieważ ja prosiłem czp01, więc czuję się poniekąd adresatem tego nazwijmy to odzewu i oświadczam że nie czuję się w jakimkolwiek stopniu urażony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 18.11.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam Koledzy jak to jest że jak miałem ustawioną temperaturę 45* obniżona o 5* to piec wchodził w stan wstrzymania(b.duże oszczędności w eko) a teraz mam 50* obniżona o 5* a kociołek pracuję cały czas, kocioł OEP 25Kw przestawiony na OEP16 Kw (fajnie pracuję) a może poradzicie prace cykliczną pompy lub wyłączoną Pozdrawiam Zakupiłem odkurzacz do popiołu fajna sprawa http://allegro.pl/1200w-odkurzacz-do-popiolu-czyszczenie-filtra-i1923374206.html Napisz jak się sprawuje przy czyszczeniu , też mam zamiar kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 18.11.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 weźcie arkusz blachy na szerokość paleniska uformujcie w lit U i włóżcie do górnego paleniska i cieszcie się wyższą sprawnością. Może to być wypełnienie cegłami lub czymś innym, ważne by spaliny przechodziły przy sciankach wymienika a nie środkiem ogromnej komory koksownika. Strzyc faktycznie nikomu nie warto się oddawac, nawet ... no a fryzjer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts