moontower 18.11.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam Koledzy jak to jest że jak miałem ustawioną temperaturę 45* obniżona o 5* to piec wchodził w stan wstrzymania(b.duże oszczędności w eko) a teraz mam 50* obniżona o 5* a kociołek pracuję cały czas, kocioł OEP 25Kw przestawiony na OEP16 Kw (fajnie pracuję) a może poradzicie prace cykliczną pompy lub wyłączoną Pozdrawiam Zakupiłem odkurzacz do popiołu fajna sprawa http://allegro.pl/1200w-odkurzacz-do-popiolu-czyszczenie-filtra-i1923374206.html Przyłączam się do pytania, jak się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.11.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Tak krótko - to są takie same odkurzacze ale z funkcją wibracji filtra co zapobiega jego zapychaniu się - no ale jeszcze nie zdążyłem takiego upolowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 18.11.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Napisz jak się sprawuje przy czyszczeniu , też mam zamiar kupić po czyszczeniu sprawuję się znakomicie ale tylko 1 cykl:( poradzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 18.11.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Poradzicie ale chodzi o kociołek jak ma pracować aby trochę zaoszczędzić he ):Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 18.11.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Przepraszam najmocniej, ale (przynajmniej na razie) NIE WYRAŻAM ZGODY na upublicznienie przez Kolegę czp01 mojego rozwiązania tego problemu. ,,,, Zawijan_2 czy było by dużym nietaktem z mojej strony aby poddać konfrontacji Twoje rozwiązanie zwiększające sprawność wymiany energii cieplnej spalin w wymienniku żeliwnym z moim rozwiązaniem. Ot, taka konfrontacja Mistrza z uczniem. W warunkach wstępnych proponuje aby oceniającym te rozwiązania byłeś właśnie TY. Przemawia za tym ogrom wiedzy i doświadczenia na polu kotłów małej mocy. Zaznaczam, że nie chcę znać Twojego rozwiązania. A mój projekt mogę Ci przesłać w prywatnych wiadomościach z podaniem moich danych personalnych, adresu domowego i telefonu stacjonarnego. Było by mi niezmiernie miło gdybyś się zgodził na takie porównanie. O swoich wnioskach możesz napisać na forum, oczywiście bez podawania szczegółów technicznych. Pozdrawiam serdecznie Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.11.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Hmmmm i widzę, że na wszelki wypadek muszę kotłownię posprzątać bo mogą mi się w tym obszarze skonfrontować zacni ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 18.11.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Hmmmm i widzę, że na wszelki wypadek muszę kotłownię posprzątać ,,,, Posprzątaj i to porządnie, bo Zawijan_2 ma do Ciebie bliżej. Tak w przybliżeniu około 20 km. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.11.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 18.11.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Po czyszczeniu silnym strumieniem wody czyścisz i suszysz (trudne słowo) ale jestem zadowolony może są inne lepsze ale i tak ja jestem na "tak" Pozdrawiam A jak tam moje ogniwo i stan wstrzymania pomożecie jak możecie he he (: Napisz jak się sprawuje przy czyszczeniu , też mam zamiar kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 18.11.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Ja dopiero zaczynam uzytkowanie OEP 25 wiec nie mam w tym temacie doswiadczenia( piec grzeje 1 tydzien) ,jesli mozecie to podzielcie sie swoimi doswiadczeniami , co mozna ewentualnie udoskonalic? czy trzeba w sterowniku uaktywnic prace czujnikow wewnetrznego i zewnetrznego czy wystarczy je tylko podlaczyc . Dzieki za wszelkie wskazowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 18.11.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Po czyszczeniu silnym strumieniem wody czyścisz i suszysz (trudne słowo) ale jestem zadowolony może są inne lepsze ale i tak ja jestem na "tak" Pozdrawiam A jak tam moje ogniwo i stan wstrzymania pomożecie jak możecie he he (: Jak nie masz zbyt dużego odbioru ciepła w domu, to mozna zminimalizować ilość spalanego opału poprzez: - ustawienie kotła na min. temp. czyli 42 stopnie (najlepiej poprzez regulator pogodowy - musi być zamontowany czujnik zewn i ustawiona krzywa grzania) - zawór 4D, którym mozna regulować temp. wody w układzie CO grzejników do minimalnej, przy której mamy komfort cieplny (zmiany ustawienia zaworu należy dokonywać nie częściej niż raz na kilka godzin ze względu na ustabilizowanie się układu, w tym czasie kocioł może pożerać większe ilości opału, 0-to układ CO odcięty, 10-cała woda z kotła na układ CO, no chyba że załączy się jeszcze pompka od CWU, 5-połowa wody z kotła na CO, połowa z powrotu z grzejników, więc możemy temp. regulować w sposób płynny, jednak ręczny, chyba, że ktoś zainwestuje w siłownik i jakiś regulator, czy sterownik... - zawory termostatyczne na grzejnikach (w tym wypadku można zrezygnować z zaworu 4D, ale najlepsze efekty są jak jest jedno i drugie, mozna ustawić wtedy odpowiednia temp. dla kazdego pomieszczenia - w sypialni mam na 1-1,5, w zasadzie w tej chwili prawie wcale nie grzeje, czasami się na krótko załączy - mam tam ok. 20* - może jakiś bufor między kotłem a układem CO grzejników - pewnie układ byłby stabilniejszy, co bardzo lubi ten kocioł (za to bardzo nie lubi jak sie nim często manipuluje - sam się o tym przekonałem) potrafi wtedy nieźle spalać, pewnie z dość dużą stratą kominową - czujnik temperatury wewnętrznej i uruchomiony regulator pokojowy - dodatkowo można ustawić tryb pracy pompy CO dla regulatora pokojowego (w zaawansowanych) na cykliczny i dobrać odpowiednie parametry, np. 5 minut pracy pompy , 10 minut przerwy, ale tutaj również trzeba uważać, bo może to destabilizować pracę kotła, jak go zaleje chłodna woda z grzejników po uruchomieniu pompki, to będzie się długo bujał... Trzeba to sprawdzić testowo, bo każdy dom inny i czasami jest to gra nie warta świeczki, bo zamiast mniej spalimy więcej... - a i jeszcze trzeba kocioł dobrze wycieplić, aby nie uciekało z niego ciepło - drzwiczki są przykładem jak się nie powinno robić drzwiczek - dotknięcie grozi poparzeniem, niezły grzejnik z nich sie robi... Poza tym pozostałe elementy, ktore są mocno nagrzane też nalezy wycieplić, oczywiście wszystkie rury, no ale to chyba wszyscy wiedzą jak najmniejsze straty... Jak ktos ma stary domek (jak ja), to załatwić kamerę termowizyjną i poobserwowac, które elementy najbardziej grzeją - dach okna itd. Może znajdą sie jakieś mostki przez które ucieka ciepło z domu... Można próbować palić taniej np. miałem, ja w tej chwili palę takim 26MJ, byleby frakcja nie była za drobna. No i spieki są, ale wrzucam znów do podajnika i OK. Można pooglądać wykresy... Na pewno jest taniej w okresach przejściowych jak na dworze plusowa temp. W okresie mrozów może być to za mało, ale zależy od domu... To na razie tyle - na podstawie własnych obserwacji i tegoż forum... Edytowane 18 Listopada 2011 przez Marin75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.11.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Za 80zł więcej można mieć odkurzacz dwu komorowy , ja takowy posiadam ale bez wibrującego filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.11.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Do powyższych wskazań dodam jeszcze, że należy palić bezwzględnie suchym ekogroszkiem. No a ponieważ ja w swoim kotle mam tylko zwykłą retortę - teraz PPS 25 kw - to staram się zawsze kupić możliwie najlepszy i o wyższej kaloryczności ekogroszek ( teraz jest to bobrek - kupiony luzem na kopalni 28-30 MJ/kg) i w takim wypadku problem z automatycznym paleniem w kotle mam z głowy i bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 19.11.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 czp01 $ zawijan_2 widząc inną nazwę pieca kolegi sądzę że problem z którym eksperymentujecie nie jest związany z żadnym z niebieskich pieców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.11.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 W tym wypadku dotyczy to wyłącznie kotłów żeliwnych takich jak mój Kielar czy od kolegi Reco . Co do niebieskich to nie mogę się wypowiedzieć bo jedynie raz w hurtowni widziałem takie cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 19.11.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Panowie a propo jak macie ustawioną pracę pompy CO w zaawansowanych jako cykliczną czy ciągłą? Ja mam ciągłą i zastanawiam się czy przełączenie na cykliczną da jakieś oszczędności w opale ? obecnie spala mi ok 20 kg na dobę ale dom dopiero co ociepliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 19.11.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Czy ktoś może mi powiedzieć (napisać) jakie znaczenie ma ustawienie w zaawansowanych "niezależna praca pompy mieszającej" - "tak" lub "nie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 19.11.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 (edytowane) Czy ktoś może mi powiedzieć (napisać) jakie znaczenie ma ustawienie w zaawansowanych "niezależna praca pompy mieszającej" - "tak" lub "nie" ? Instrukcja http://go.ecoal.pl/link/ac834e823c97f7cdeb6c36a5d4780e56/www_2.1 strona 28 - tabelka wiersz 7. Fajnie jest to opisane. Edytowane 19 Listopada 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 19.11.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Instrukcja http://go.ecoal.pl/link/ac834e823c97f7cdeb6c36a5d4780e56/www_2.1 strona 28 - tabelka wiersz 7. Fajnie jest to opisane. Dzięki. Rzeczywiście czytelnie opisane. W ogóle cała instrukcja jest napisana bardzo przystępnie i obrazowo. Teraz zanim zapytam o coś "głupiego" najpierw zajrzę do instrukcji. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.11.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 ustaw na "wyłączona" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts