szosiu 19.11.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Czy ktoś może mi powiedzieć (napisać) jakie znaczenie ma ustawienie w zaawansowanych "niezależna praca pompy mieszającej" - "tak" lub "nie" ? U siebie mam ustawione jako "NIE" , ale zmienie jutro na "TAK" , bo wydaje mi sie ze jest to dodatkowe zabezpiecznie kotla przed korozją w trybie lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 19.11.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Do powyższych wskazań dodam jeszcze, że należy palić bezwzględnie suchym ekogroszkiem. No a ponieważ ja w swoim kotle mam tylko zwykłą retortę - teraz PPS 25 kw - to staram się zawsze kupić możliwie najlepszy i o wyższej kaloryczności ekogroszek ( teraz jest to bobrek - kupiony luzem na kopalni 28-30 MJ/kg) i w takim wypadku problem z automatycznym paleniem w kotle mam z głowy i bez problemów. karoka65 pisał że nie da się tym palić... he he nawet kpił że nie ma takiego opału Bobrek,a tu już drugi kolega co tym pali i jest spoko. Ehh znawcy opału,do kopalni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 19.11.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 karoka65 pisał że nie da się tym palić... he he nawet kpił że nie ma takiego opału Bobrek,a tu już drugi kolega co tym pali i jest spoko. Ehh znawcy opału,do kopalni! O Marcelu Bobrku to chyba tylko Ty słyszałeś. Natomiast Bobrek (Pieklorz) na pewno istnieje i kto jak kto ,ale Karoka wie to na pewno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 19.11.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 O Marcelu Bobrku to chyba tylko Ty słyszałeś. Natomiast Bobrek (Pieklorz) na pewno istnieje i kto jak kto ,ale Karoka wie to na pewno ... Podejrzewam, że ten Marcel Bobrek to może być jakaś mieszanka wykombinowana przez dostawcę... Zmieszane 2 gatunki opału właśnie z tych 2 kopalni... Chyba, że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 20.11.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Mial moze ktos problem z wykresami , u mnie zniknely . Nie pomoglo wyloczenie i wlaczenie sterownika. Zakleiłem tez dwa rzedy otworów w palniku , piec wkoncu zaczol ladnie pracowac , ale mam teraz sporo niedopalonego opalu w popiele.Co moze byc tego przyczyna ? https://esterownik.pl/remote/523 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 20.11.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ja tam Twoje wykresy widzę. Mi wykresy się gubiły jak źle zrobiłem wtyczki do kabla LAN. Powiedz mi jednak jednak jedno: Nie żebym się czepiał, ale w czym polepszyła Ci się praca kotła skoro masz teraz sporo niedopalonego opału? Wnioskuję że wcześniej nie było tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 20.11.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 pracuje równo praca ciagla inie ma takich skokow temp. zadanyej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.11.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) Mial moze ktos problem z wykresami , u mnie zniknely . Nie pomoglo wyloczenie i wlaczenie sterownika. Zakleiłem tez dwa rzedy otworów w palniku , piec wkoncu zaczol ladnie pracowac , ale mam teraz sporo niedopalonego opalu w popiele. Co moze byc tego przyczyna ? https://esterownik.pl/remote/523 Masz taki duży odbiór ciepła czy zawór 4 drogowy rozkręcony na maxa,u mnie taki "zimny" powrót był na niskich temp CO kotłai na rozkręconym zaworze.Mój budynek ma prawie 200m2,jest nie ocieplony i stary i na 3st na zewnątrz aby osiagnąć taka temp.wewn.jak u Ciebie wystarcza 45st.na CO Może skręć sobie zawór,ustaw pompę CO na pracę ciągłą zmniejsz na krzywej dla 3st jakieś 50st CO i zaczekaj z dobę aż obiekt się wygrzeje.. Masz temp.Co obniżoną 30st?To już poza wykresem i zakresem pracy,ma to jakiś sens? Skoki temp spowodowane są trybem pompy CO wyłączona a nie nierówną pracą kotła. Kto ci to poustawiał?Ile spalasz opału? Edytowane 20 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.11.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 karoka65 pisał że nie da się tym palić... he he nawet kpił że nie ma takiego opału Bobrek,a tu już drugi kolega co tym pali i jest spoko. Ehh znawcy opału,do kopalni! Napisałem tak: "No jeszcze nie słyszałem o takim węglu. Bobrek wiadomo w Bytomiu. Marcel w Wodzisławiu a dokładniej to Radlin. Widziałem co prawda już na allegro wystawionego Pieklorza z Marcela Tylko ten węgiel nie bardzo nadaje się nawet do śmieciuchów bo na tej kopalni w przewadze jest wydobywany węgiel o wyróżniku 33 wysokokaloryczny ale mocno się spieka i smołuje. Stosowany w przemyśle gazowniczym i koksowniczym a nie do spalania w kotłach automatycznych i ogrzewania naszych "kamieniaczków". Skoro ja i Zawijan nieznamy się na węglu to całe szczęście że ty tu jesteś markowski. Może biedziemy mogli się czegoś dowiedzieć od ciebie. Ty naprawdę masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.11.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Zobacz markowski na wątku "Ranking paliwa typu eko groszek" ilu kolegów kupiło u mnie pieklorza Bytomskiego ( potocznie zwany bobrkiem).Widzisz a ja jestem taki tępy że nie wiem co im oferowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.11.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) Zobacz markowski na wątku "Ranking paliwa typu eko groszek" ilu kolegów kupiło u mnie pieklorza Bytomskiego ( potocznie zwany bobrkiem). Widzisz a ja jestem taki tępy że nie wiem co im oferowałem. Spokojnie,nie chciałem urazić,sarkastycznie napisałeś że nie ma takiego opału(kwitując to cyt:Ty to chyba sprzedawca tak się nazywał)Próbuję się tylko obronić przed zarzutem nieprawdy.. Jutro wrzucę skan FV na dowód że tak ten opał się nazywa,jak się uda i bedą mieli to certyfikat też. BTW,pieklorz(nie wiem czy bytomski i czy od Ciebie) spalał się gorzej w moim OEP +25kW gorzej od tego o którym pisałem... Edytowane 20 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 20.11.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) Masz taki duży odbiór ciepła czy zawór 4 drogowy rozkręcony na maxa,u mnie taki "zimny" powrót był na niskich temp CO kotłai na rozkręconym zaworze.Mój budynek ma prawie 200m2,jest nie ocieplony i stary i na 3st na zewnątrz aby osiagnąć taka temp.wewn.jak u Ciebie wystarcza 45st.na CO Może skręć sobie zawór,ustaw pompę CO na pracę ciągłą zmniejsz na krzywej dla 3st jakieś 50st CO i zaczekaj z dobę aż obiekt się wygrzeje.. Masz temp.Co obniżoną 30st?To już poza wykresem i zakresem pracy,ma to jakiś sens? Skoki temp spowodowane są trybem pompy CO wyłączona a nie nierówną pracą kotła. Kto ci to poustawiał?Ile spalasz opału? Odbiór ciepla maly , miejszy niz sie wszyscy spodziewali (instalator polecil kociol 25 kw )ja niemajac w tej materi zadnej wiedzy zgodzilem sie ., mieszam zaworem 4d poniewaz zauzazylem ,ze jak uzywam pompy mieszajacej to u mnie to destabilzuje uklad . Pompa co praca ciagla. zawor 4d w polowie. Wykresy juz widze mialem przestawiona date w komputerze. Edytowane 20 Listopada 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.11.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Podejrzewam, że ten Marcel Bobrek to może być jakaś mieszanka wykombinowana przez dostawcę... Zmieszane 2 gatunki opału właśnie z tych 2 kopalni... Chyba, że się mylę Zapewniam cię że nawet gdyby ktoś próbował coś takiego stworzyć to nie da się takiej mieszanki dobrze spalić na automacie w jaki palnik byłby nie wyposażony. Sam "bobrek" przy niewłaściwym wyregulowaniu parametrów na sterowniku ma tendencje do spiekania a dosyp do tego węgla którego RI oscyluje około 50. Ktoś albo coś przekręcił z nazwą albo palnął bezmyślnie jak markowski. Nigdzie nie kpiłem jak pisze nasz kolega, no zażartowałem gdzieś że może sprzedawca nazywał się Marcel Bobrek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.11.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Odbiór ciepla maly , miejszy niz sie wszyscy spodziewali (instalator polecil kociol 25 kw )ja niemajac w tej materi zadnej wiedzy zgodzilem sie ., mieszam zaworem 4d poniewaz zauzazylem ,ze jak uzywam pompy mieszajacej to u mnie to destabilzuje uklad . Ale jak mały odbiór ciepła ,popatrz na swój powrót,przy 55st na CO masz powrót 39-40st? Odklej te otwory,zostaw zawór na 5 lub 7(nie wiem jakiej masz firmy) i przywróć ustawienia fabryczne i nie kręć przez dobę,pompę mieszającą włacz-po to ona jest.Ale tak jak piszę,mam małe doświadczenie a problemy na poczatku miałem takie jak u Ciebie(widząc wykresy),pogadaj z minertu on Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.11.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Jutro wrzucę skan FV na dowód że tak ten opał się nazywa,jak się uda i bedą mieli to certyfikat też. Chcesz jutro wystawię ci fakturę na eko groszek o nazwie " Markowski turbo" Nie pamiętam który z naszych kolegów wstawiał skana faktury że zakupił u siebie na składzie na Eko groszek z Bobrka w tamtym roku latem a kopalnia wsztrzymał jego sprzedaż w lutym ze względu na spiekanie. Zarzucał mi pisanie bzdur tak jak ty bo on miał fakturę. Telefon na kopalnię i potwierdzenie zakończył spór. Nie wierz we wszystko co mówi ci sprzedawca. Poczytaj poradnik Zawijana, podał linka, ciekawe rzeczy tam pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 20.11.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Zobacz markowski na wątku "Ranking paliwa typu eko groszek" ilu kolegów kupiło u mnie pieklorza Bytomskiego ( potocznie zwany bobrkiem) a u mnie "bobrkiem" nazywamy wódkę pędzoną na ogonach z bobra...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.11.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) Zapewniam cię że nawet gdyby ktoś próbował coś takiego stworzyć to nie da się takiej mieszanki dobrze spalić na automacie w jaki palnik byłby nie wyposażony. Ktoś albo coś przekręcił z nazwą albo palnął bezmyślnie jak markowski. Nigdzie nie kpiłem jak pisze nasz kolega, no zażartowałem gdzieś że może sprzedawca nazywał się Marcel Bobrek Chcesz jutro wystawię ci fakturę na eko groszek o nazwie " Markowski turbo" Jutro będzie skan FV,kupiona w firmie Ambroży,na moim terenie to firma nr,2 po Osadkowskim więc lipy nie ma. Nazwa na FV to Marcel Boberek Edytowane 20 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.11.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Chcesz jutro wystawię ci fakturę na eko groszek o nazwie " Markowski turbo" . A taką nazwę ekogroszku chciałbym mieć na FV :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.11.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Jutro będzie skan FV,kupiona w firmie Ambroży,na moim terenie to firma nr,2 po Osadkowskim więc lipy nie ma. Nazwa na FV to Marcel Boberek Jorguś dopiero co pisałem. Może ktoś sobie coś takiego wymyślił tak jak ja ten " Markowski Turbo" i może to być jakaś nowa nazwa handlowa, próba podszycia się pod bobrka jak piszecie Marcel BOBEREK a nie BOBREK a kojarzy się nie ? Osadkowski handluje eko groszkiem z Resovera jakby ktoś szukał i nie wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.11.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Jorguś przepraszam nie do ciebie to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts