markowsski 20.11.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Osadkowski handluje eko groszkiem z Resovera jakby ktoś szukał i nie wiedział. Co to znaczy?Kupiłem od niego4 tony(łącznie) Kazimierz Julisz 25KJ(biało pomarańcz worki) oraz Chwałowice 26KJ (biało-zielone worki) Resorver to dystrybutor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.11.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 A ja to się nie znam na tym. Kazimierz Juliusz to bliżej 24, w tamtym sezonie podawali 23MJ/kg a chwałowicki 27 tak podają.Ja jednego Jareta plusa mam w żółtych a drugiego w biało-zielonych.Jest taki Tani Opał na allegro(eko groszek), jest tam w biało-zielonych workach z napisem właśnie Tani Opał a w Castoramach ten sam jest w pomarańczowych z dużym napisem POLSKI WĘGIEL tylko jakiś taki brązowy się robi jak wyschnie no i może gdzieś leżał koło polskiego.Jak Zadzwonisz do dystrybutora to dowiesz się że jest to młody węgiel kamienny z Kazachstanu a w Casto jest już polski.Ot taka nasza polska rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikrawiec 20.11.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Czy ktoś mógłby przedstawić jakąś teorię na temat tego że przy podawaniu paliwa przez 5s - mam straszne spieki, przy podawaniu ok 12 są małe, a przy 20 s węgiel się ładnie dopala - pozostaje praktycznie sam popiół? (eko kaloryczność >27 dość niskie ROGI) Co najlepsze dobowe zużycie niezależnie od ustawienia długości podawania jest praktycznie identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.11.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 A ja to się nie znam na tym. Kazimierz Juliusz to bliżej 24, w tamtym sezonie podawali 23MJ/kg a chwałowicki 27 tak podają. Ja jednego Jareta plusa mam w żółtych a drugiego w biało-zielonych. Jest taki Tani Opał na allegro(eko groszek), jest tam w biało-zielonych workach z napisem właśnie Tani Opał a w Castoramach ten sam jest w pomarańczowych z dużym napisem POLSKI WĘGIEL tylko jakiś taki brązowy się robi jak wyschnie no i może gdzieś leżał koło polskiego. Jak Zadzwonisz do dystrybutora to dowiesz się że jest to młody węgiel kamienny z Kazachstanu a w Casto jest już polski. Ot taka nasza polska rzeczywistość. Rozumiem,mam kilku kolesi u o Osy w sklepach i nie dają mi byle czego,ale i tak mówią że jakość opału obniżyła loty w porównaniu z rokiem ubiegłym-wiedzą to do stałych klientów tego opału.Ja tam nie wiem ale chciałem spróbować tańszego opału bo ktoś straszył że ten kocioł nie trawi byle czego.Tak więc zakupiłem najtańszy jaki zalazłem u siebie i kupiłem tonę,teraz leci w komin właśnie od 4 dni.ma takie parametry i nazwę jak napisałem(dokładnie) Ale jutro zrobię skan FV a nawet poproszę w sklepie o certyfikat(chcieli mi nawet dać przy sprzedaży) z ciekawości z kąd ten opał jest bo jak dla mnie za te pieniądze jest super.Trochę nisko się spala na niskich temp CO ale spala się na pyłek,bez żadnych domieszek typu pelet.Testowałem już z 10 rodzaji opału co prawda krótko i na niskich temp.CO ale ten jest najlepszy. Dzięki za info i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.11.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ani chybi - "Marcel Boberek" to nazwa własna sprzedawcy. Jeśli tak jest jak piszesz,a na to się zanosi (bo nazwę zakupionego opału podałem prawidłową) to czy tak można? Czy nazw opału nie regulują żadne przepisy czy ustawy?To pełna lipa że można sprzedać byle jaki opał pod nazwą Kazimierz Juliusz 2 zamiast Kazimierz Juliusz? Niebawem będzie tak jak z podróbami z Chin,tylko z opałem jest tak że wielu kupujących nie wie jakie kopalnie i nazwy opału istnieją naprawdę a jakie nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.11.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Wiesz ile można dostać za bezprawne używanie nazw i znaków towarowych ? Niektórym o to chodzi żeby tak cię zakręcić żebyś nie wiedział co kupiłeś a zarazem żebyś myślał że kupiłeś to co chciałeś kupić. Zobacz tylko na allegro ile nazw ma bobrek. Diablo, Royal i nie chce mi się szukać więcej a tak na pałę nie pamiętam. W opisie aukcji masz info że worki zawierają węgiel z kopalni Bobrek Centrum. No ale myślę że wystarczy tego śmiecenia węglem w tym temacie bo gospodarz się wkurzy w końcu. Dobrze że to co kupiłeś dobrze ci się pali i jesteś zadowolony bo nie o nazwę w końcu w tym wszystkim chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.11.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) Wiesz ile można dostać za bezprawne używanie nazw i znaków towarowych ? Niektórym o to chodzi żeby tak cię zakręcić żebyś nie wiedział co kupiłeś a zarazem żebyś myślał że kupiłeś to co chciałeś kupić. Zobacz tylko na allegro ile nazw ma bobrek. Diablo, Royal i nie chce mi się szukać więcej a tak na pałę nie pamiętam. W opisie aukcji masz info że worki zawierają węgiel z kopalni Bobrek Centrum. No ale myślę że wystarczy tego śmiecenia węglem w tym temacie bo gospodarz się wkurzy w końcu. Dobrze że to co kupiłeś dobrze ci się pali i jesteś zadowolony bo nie o nazwę w końcu w tym wszystkim chodzi Dzięki ,myślę że są to bardzo pomocne informacje dla tych co wkraczają w temat opalania ekogroszkiem Pozdrawiam Edytowane 20 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.11.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Marcel Boberek Może Marcel komuś chce "boberka" wytarmosić??... :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 20.11.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Czy ktoś mógłby przedstawić jakąś teorię na temat tego że przy podawaniu paliwa przez 5s - mam straszne spieki, przy podawaniu ok 12 są małe, a przy 20 s węgiel się ładnie dopala - pozostaje praktycznie sam popiół? (eko kaloryczność >27 dość niskie ROGI) ,,,, Nie ma takiej teorii. Tak jak pisałem - eksperymentujcie. Dłuższe podawanie (większa porcja) nie powinno wpływać na zwiększenie zużycia. Zawijan nie chciałbym aby moja wypowiedź zabrzmiała tak, że nie zgadzam się z Twoim stwierdzeniem, ale moje obserwacje są zbieżne z opisem kolegi Mikrawiec. Warunek jest jeden, paliwo nie może mieć dużej spiekalności. Ja doszedłem do takich wniosków po obserwacji spalania antracytu o wymiarach ziarna 6-13 w zmodyfikowanym klasycznym palniku retortowym. Zjawisko to interpretuje w taki sposób. Podane paliwo do palnika ma luźną strukturę przez którą przedostaję się powietrze potrzebne do procesu spalania.. W czasie spalania w żarze węglowym jest także zachowana luźna struktura przez którą dostarczane jest powietrze. Jednakże w czasie podawania paliwa następuje dopychanie nowej porcji węgla do strefy żaru i burzenie tej luźnej struktury żaru. Przez co następuje zbicie częściowo wypalonego żaru i tym sposobem utrudniony jest tam dostęp powietrza. Czym częściej będziemy podawać nową porcje paliwa tym bardziej będziemy niszczyć luźną strukturę żaru węglowego. W moim przypadku spalania drobnego antracytu (w tej chwili z małą domieszką węgla) czas podawania wynosi 70 sek. a czas przerwy pomiędzy podawaniami 30 min. Pozdrawiam serdecznie Andrzej ps. Zawijan, pisząc tego posta korzystałem z Twojego poradnika, w celu doboru odpowiednich słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinraven 20.11.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Poszukuję użytkowników Ogniwa z okolic Puław woj. lubelskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 20.11.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 WitamPrzyłączam się do prośby poszukuję użytkowników Ogniwa EP z okolic Starachowice,Skarżysko-Kamienna,Ostrowiec,Kielce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 20.11.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Zawijan bardzo dziękuję za ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 20.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Jak to jest że gdy temperatura w pokoju osiągnie zadaną programatora pokojowego, piec ciągle dobija temperaturę do zadanej z programatora pogodowego, a nawet wyższej. Irytujące jest to zwłaszcza wtedy, gdy minie godzina kiedy pokojowy zada temperaturę nocną czyli niższą, a piecyk dogrzewa jeszcze z pół godziny do zadanej pogodowego. Jak z tym walczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.11.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Jak to jest że gdy temperatura w pokoju osiągnie zadaną programatora pokojowego, piec ciągle dobija temperaturę do zadanej z programatora pogodowego, a nawet wyższej. Irytujące jest to zwłaszcza wtedy, gdy minie godzina kiedy pokojowy zada temperaturę nocną czyli niższą, a piecyk dogrzewa jeszcze z pół godziny do zadanej pogodowego. Jak z tym walczyć? Ustawić odpowiednio krzywą z temperaturą obniżoną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 20.11.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) Jak to jest że gdy temperatura w pokoju osiągnie zadaną programatora pokojowego, piec ciągle dobija temperaturę do zadanej z programatora pogodowego, a nawet wyższej. Irytujące jest to zwłaszcza wtedy, gdy minie godzina kiedy pokojowy zada temperaturę nocną czyli niższą, a piecyk dogrzewa jeszcze z pół godziny do zadanej pogodowego. Jak z tym walczyć? Różnica pomiędzy temp nocną a dzienną u Ciebie to tylko 1,2 stopnia. Może wyjściem jest ustawienie temperatury obniżonej c. o. o minimum 5 stopni, ja mam 10 I faktycznie: krzywa grzania to różnica raptem 2 stopni pomiędzy dołkiem a górką - daj więcej na górkę..... np. ustaw ja na 60 stopni Edytowane 20 Listopada 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.11.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 10st to wg mnie trochę za dużo- kocioł pozniej musi jechać na max-a żeby dobić do zadanej... 3-5st powinno być w sam raz ale każdy sobie rzepkę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.11.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Lub ustawienie w programatorze pogodowym temp (obniżonej,w twoim przypadku nocnej) wcześniej np.zamiast o 22.00 to o 21.00 układ zdązy się wychłodzić na ustawionej wcześniej temp.obniżonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 20.11.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 10st to wg mnie trochę za dużo- kocioł pozniej musi jechać na max-a żeby dobić do zadanej... 3-5st powinno być w sam raz ale każdy sobie rzepkę.... to ustawie na 5 - zobaczymy jak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 20.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Różnica pomiędzy temp nocną a dzienną u Ciebie to tylko 1,2 stopnia. Może wyjściem jest ustawienie temperatury obniżonej c. o. o minimum 5 stopni, ja mam 10 Ale po dogrzaniu w pokoju temp. zadanej pokojowej i tak będzie dobijał do zadanej pogodowego. Co mi da większa różnica obniżonej? Tyle tylko, że kiedy temp. pokojowa spadnie poniżej zadanej, więcej będzie musiał się napracować, ale nie zniweluje to mojego problemu właśnie po osiągnięciu zadanej. U was tez tak pracuje długo po osiągnięciu zadanej? Trochę to dziwne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 20.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 10st to wg mnie trochę za dużo- kocioł pozniej musi jechać na max-a żeby dobić do zadanej... 3-5st powinno być w sam raz ale każdy sobie rzepkę.... Potwierdzam, dlatego ustawiłem tak mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts