woma4 14.05.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Mam jeszcze problem z podlaczaniem czujników, okazuje sie ze z tyłu kotła jest miejsce na czujnik temperatury CO, i teraz pytanie gdzie lepiej go zamontować czy w kotle jak na zdjeciu ponizej czy zaraz za pompą CO ?? [ATTACH]56515[/ATTACH] Ja mam czujnik sterownika w kotle tak jak wymyślił to sobie producent a dodatkowo za pompą mam termometr tarczowy T63 i dzięki temu ładnie sobie kontroluję działanie zaworu 4D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 14.05.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Nigdzie nie mogę odszukać grubości blach zastosowanych w w/w kotłach 25kw , czy jest taka sama jak w ogniwo eko ? I czy już wiadomo kiedy zostanie wprowadzona wersja z szerszymi drzwiczkami popielnika ? Z tego co pamiętam to od strony palnika 5 mm a od strony zewnętrznej 4 mm. A z tymi drzwiczkami ... im większa firma tym wolniej takie zmiany są wprowadzane, ja bym na ten rok jeszcze nie liczył, może w przyszłym ... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 14.05.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Ja mam czujnik sterownika w kotle tak jak wymyślił to sobie producent a dodatkowo za pompą mam termometr tarczowy T63 i dzięki temu ładnie sobie kontroluję działanie zaworu 4D Czyli rozumiem ze masz tak jak ja na zdjeciu wyzej? Czujnik w tym miejscu (w kotle) nie wchodzi na wcisk, po wlozeniu go jest wyczuwalny spory luz ale wierze ze producent wiedział co robi decydujac sie na te miejsce. Woma , musze mieć 100% pewności ze ten czujnik CO jest umiejscowiony w kotle dla KAZDEJ instalacji CO. Chodzi mi o to ze Ty masz wersje instalacji z 4 drogowym zaworem, natomiast ja mam wersje z pompą mieszającą. Mam dokladnie ta instalke co jest podana na stronie ogniwo jako zalecana z pompą mieszającą. Na tej stronie, na schemacie instalacji z pompą mieszającą jest wyrażnie narysowane ze czujnik CO ma byc za pompą CO. Nasuwa sie pytanie - czy dla kazdej instalacji (niewazne czy podlogowka, czy z zaworem 3-4D, czy p. mieszającą) czujnik temperatury CO musi byc w kotle??? Dlaczego Ogniwo podaje na swojej stronie ze czujnik temp. CO ma byc za pompą CO ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.05.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Spoko, chyba zostawie tak jak jest, a niech tam sobie migaja światełka, licze ze Alpha 2 nie padnie w ten sposób Mam jeszcze problem z podlaczaniem czujników, okazuje sie ze z tyłu kotła jest miejsce na czujnik temperatury CO, i teraz pytanie gdzie lepiej go zamontować czy w kotle jak na zdjeciu ponizej czy zaraz za pompą CO ?? [ATTACH]56515[/ATTACH] Czujnik w kotle ale nie tak jak na foto wsadzony tylko cały !!! Możliwe,że nie długo będzie dodatkowy czujnik temp CO za zaworem 4D i pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.05.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 (edytowane) Panowie,dziś zmieniłem koronę,którą dostałem od ICHPWwZ bez nacięć,nie chcę zapeszać ale osiągnąłem wynik możliwe,że lepszy jak na Burnerze-S. Jeszcze dziś zmienię wersję KW dla eco i wgram dla eco plus .Jeżeli potwierdzą się moje przypuszczenia to może być powrót do Brucera. Niemniej jednak jeszcze nic nie jest pewnego. Skonsultuję to z Panem Zawijanem.Zobaczymy co będzie do rana.Na razie jest więcej niż lepiej Możliwe,że będzie z tego klapa ale ja się nie poddaję tak łatwo Na Brucerze uzyskałem to co na Burnerze-S. A może być tak,że wyskoczyłem jak Filip z konopi Edytowane 14 Maja 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 14.05.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Czujnik w kotle ale nie tak jak na foto wsadzony tylko cały !!! Możliwe,że nie długo będzie dodatkowy czujnik temp CO za zaworem 4D i pompą. Ok rozumiem Ale mam jeszcze pytanie odnośnie czujnika temperatury powrotu, czy przymocowac go do rury powrotnej przy samym kotle czy blizej pompy mieszającej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.05.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Ok rozumiem Ale mam jeszcze pytanie odnośnie czujnika temperatury powrotu, czy przymocowac go do rury powrotnej przy samym kotle czy blizej pompy mieszającej? Na powrocie,za zaworem 4D i pompą mieszającą,czy co tam masz.Ogólnie ostatnia prosta do pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 14.05.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 (edytowane) @minertu Pozwoliłem sobie obejrzeć Twoje wykresy i tak z własnej ciekawości... czy Ty masz zbiornik CWU o pojemności 25l, czy podlewasz ogródek gorącą wodą? a może czujnik temperatury CWU masz na dolocie zimnej wody W kilku punktach masz cholernie wielki spadek na CWU Edytowane 14 Maja 2011 przez Wojtek159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack004 14.05.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Witam serdecznie wszystkich Jest to mój pierwszy post na tym forum,chociaż przeglądam go już kilkanaście dni,a stoję przed trudnym zadaniem zakupu kotła z Ogniwa,lecz jeszcze nie zdecydowałem jaki piec kupić.Dlatego zwracam się z prośba do szanownych Kolegów o umożliwienie oglądnięcia zainstalowanych już kotłów w Waszych kotłowniach,najchętniej z okolic Jaworzna ,Mysłowic.Byłbym bardzo wdzięczny za informacje dotyczące kotłów eko 24 lub eko plus 25.Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 @minertu Pozwoliłem sobie obejrzeć Twoje wykresy i tak z własnej ciekawości... czy Ty masz zbiornik CWU o pojemności 25l, czy podlewasz ogródek gorącą wodą? a może czujnik temperatury CWU masz na dolocie zimnej wody W kilku punktach masz cholernie wielki spadek na CWU Zbiornik mam 140l a te nagłe spadki to pobór wody do kąpania Czujnik CWU mam w miejscu do tego przeznaczonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam serdecznie wszystkich Jest to mój pierwszy post na tym forum,chociaż przeglądam go już kilkanaście dni,a stoję przed trudnym zadaniem zakupu kotła z Ogniwa,lecz jeszcze nie zdecydowałem jaki piec kupić. Dlatego zwracam się z prośba do szanownych Kolegów o umożliwienie oglądnięcia zainstalowanych już kotłów w Waszych kotłowniach,najchętniej z okolic Jaworzna ,Mysłowic.Byłbym bardzo wdzięczny za informacje dotyczące kotłów eko 24 lub eko plus 25. Dziękuję i pozdrawiam. Jeżeli odległość nie jest dla Ciebie problemem to możesz wpaść na kawę do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack004 15.05.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Dziękuję serdecznie za zaproszenie na kawę,jeżeli czas pozwoli to skorzystam.Jestem zdania,że wymiana doświadczeń palaczy piecowych:rolleyes:najlepiej skutkuje przy kociołku i kawie:)Pozdrawiam minertu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 15.05.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Czujnik w tym miejscu (w kotle) nie wchodzi na wcisk, po wlozeniu go jest wyczuwalny spory luz Czujnik nie może mieć luzu bo będzie przekłamywał. Najlepiej owinąć go folią aluminiową (taką spożywczą) i dopiero włożyć. To samo z czujnikiem powrotu dobrze go owinąć folią aluminiową z rurą i na wierzch jeszcze izolacja z pianki. Czujnik spalin tak włożony żeby sięgał do środka czopucha (nie może być ani za głęboko ani za płytko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Fotki świeże , tak przy pracy wentylatora na 38% wygląda płomień.Podałem również temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Diametralna zmiana na palenisku po zmianie korony palnika i odpowiednio nawierconymi dziurami.Teraz przypadnie czekać co będzie się dalej działo.Od 07:20 piec chodzi w trybie normalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Dziękuję serdecznie za zaproszenie na kawę,jeżeli czas pozwoli to skorzystam. Jestem zdania,że wymiana doświadczeń palaczy piecowych:rolleyes:najlepiej skutkuje przy kociołku i kawie:) Pozdrawiam minertu. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 15.05.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Czujnik nie może mieć luzu bo będzie przekłamywał. Najlepiej owinąć go folią aluminiową (taką spożywczą) i dopiero włożyć. To samo z czujnikiem powrotu dobrze go owinąć folią aluminiową z rurą i na wierzch jeszcze izolacja z pianki. Czujnik spalin tak włożony żeby sięgał do środka czopucha (nie może być ani za głęboko ani za płytko). No właśnie, też jestem tego zdania ze ten luz jest niedobry. A co na to inni uzytkownicy Ogniwo Eko Plusa ? Jak jest u Was, popatrzcie prosze czy macie ten luz po wlozeniu czujnika i dajcie mi znac. Panowie, a pasta termoprzewodząca od procesora komputera - czy ktoś z was sie zastanawiał by uzyć takiej pasty do polaczenia czujnikow ze źródłem ciepła w Ogniwo Eko Plusie? Mam troche takiej pasty, zostala mi po złożeniu kompa, zastanawiam sie czy jej nie wykozystać do tych czujnikow Zawijan - A Ty co myslisz o tym luźno wsadzonym czujniku temp. CO w kotle ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 15.05.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam serdecznie wszystkich Jest to mój pierwszy post na tym forum,chociaż przeglądam go już kilkanaście dni,a stoję przed trudnym zadaniem zakupu kotła z Ogniwa,lecz jeszcze nie zdecydowałem jaki piec kupić. Dlatego zwracam się z prośba do szanownych Kolegów o umożliwienie oglądnięcia zainstalowanych już kotłów w Waszych kotłowniach,najchętniej z okolic Jaworzna ,Mysłowic.Byłbym bardzo wdzięczny za informacje dotyczące kotłów eko 24 lub eko plus 25. Dziękuję i pozdrawiam. wyślij mi na priwa nr telefonu to umówimy się w mojej kotłowni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 15.05.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Pierwsze zjecie super! Tylko czy aby to nie kadr z filmu sf "UFO w płomieniach" ? PS Masz już jakieś wnioski co do nowego deflektora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 15.05.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Panowie mam kolejne pytanko . Jak podlaczyc pompke cyrkulacyjna CWU , na sterowniku nie ma wyjscia na ta pompke, i jak nia sterowac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts