Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nnnooo...

kalibracja zrobiona: czujnik spalin zawyżał o ponad 6 stopni, a kotła i powrotu zaniżąły o po ok. 5 stopni...zobaczymy co teraz - nadal pracujemy nad optymalnym spalaniem :yes:

Polecam Jorgo spróbować ustawień optymalnych dla swojego CO, aby uzyskać pracę ciągłą kotła.

Pozdrawiam

Nnnooo...

kalibracja zrobiona: czujnik spalin zawyżał o ponad 6 stopni, a kotła i powrotu zaniżąły o po ok. 5 stopni...zobaczymy co teraz - nadal pracujemy nad optymalnym spalaniem :yes:

zobacz co się dzieje u Ciebie na wykresie 11.30-11.35 z temp. spalin przy 42 stopniach masz 130 niecałe spaliny czyli już nieźle, za chwile CO 50' i temp. leci 165.

Ja bym dał 45' CO i CWU i obniżoną jak już musisz góra 2 stopnie, bo potem piec dostaje info że ma o ileś stopni więcej dogrzać i na szybko przypala ile fabryka dała, zauważyłem to u siebie gdy ustawiałem przy ciepłych dnia na priorytet CWU masakra była, to tak jak z jazdą samochodem i ciężką nogą na gazie;

to teraz nie tykaj się pieca i przede wszystkim sterownika, pewnie do godz. 15 się ustabilizuje i porównaj do 15 jutro jak wyglądają te 24h

Edytowane przez GMZ

no nie pogadasz z gościem chciałem zobaczyć czy Ci do tych 50stopni dobije a ten mi zmienia

Jorgo jak dla mnie to coś jest nie tak obserwowałem od 11.30 i żeby przez 30minut do 12 o 5 stopni tylko podniósł, tak od 48' to się męczył i nie mógł do 50 dojść, spaliny 150-168 a efektów brak, a dobrze zatkałeś te dwa środkowe kanały pionowe?

ustawiłem na pracę ciągłą, różnica pomiędzy dzienną a nocna 0,5 stopnia..... no zobaczymy co to będzie

Podpowiem tylko;

Jeśli masz zawór 4d w układzie to spróbuj zacząć o ustawienia na 4 i co 12 godzin delikatnie reguluj na 5 lub 6. Dopasowując zapotrzebowanie budynku i dla własnego komfortu tak żeby piec pracował w krzywej grzania.

jak dla mnie za dużo energii idzie w gwizdek, a może nawiew do kotłowni wieje Ci wprost w prawy górny róg pieca w którym masz czujnik zasilania, bo dla mnie to jest dziwne że przez te pół godziny z temp. spalin dochodzącą do 170' tak słabo rosła temp. CO; może zawijany się wypowiedzą kluczowe dla mnie jest 11.30-12 najlepiej to widać. szkoda że na wykresie nie ma pracy podajnika było by można policzyć ile węgla zapodał, ale z tego co widziałem to kręcił co chwilę a efekt mizerny

no nie pogadasz z gościem chciałem zobaczyć czy Ci do tych 50stopni dobije a ten mi zmienia

Jorgo jak dla mnie to coś jest nie tak obserwowałem od 11.30 i żeby przez 30minut do 12 o 5 stopni tylko podniósł, tak od 48' to się męczył i nie mógł do 50 dojść, spaliny 150-168 a efektów brak, a dobrze zatkałeś te dwa środkowe kanały pionowe?

no dzięki GMZ ale zatkane dobrze, a to po 11.30 to nie sugeruj się tym, bo wtedy robiłem kalibracje :)

Ty mi tu nie ściemniaj bo kalibracja była o 11 :-D pamiętaj Wielki brat patrzy, ze sterownika można wiele wyczytać, kiedy się kąpiesz, kiedy myjesz gary i kiedy myjesz ręce po kupie ;-)

wracając do tematu

jak dałeś 45' i obniżona 5 to zobacz od razu dmuchawa spadła o ok. 10% i spaliny o ok. 50' !!!

Edytowane przez GMZ

jak dałeś 45' to zobacz od razu dmuchawa spadła o ok. 10% i spaliny o ok. 50' !!!

ostatnia kalibracja to ta żółta to temp. powrotu....... jak robiłem kalibrację czujki kotła to wtedy zapalił się alarm, kocioł się wyłączył, tzn przeszedł na tryb ręczny, a poszły pompki co i cwu... potem jak podpiąłem czujkę, to włączyłem na automatyczny i stąd te nieprawidłowości... nie sugeruj się tym.

Podpowiem tylko;

Jeśli masz zawór 4d w układzie to spróbuj zacząć o ustawienia na 4 i co 12 godzin delikatnie reguluj na 5 lub 6. Dopasowując zapotrzebowanie budynku i dla własnego komfortu tak żeby piec pracował w krzywej grzania.

Mam zawór 4 drogowy.... właśnie teraz o 12:28 zmieniłem go z pozycji 10 (całkowicie otwarty) na pozycję 6 - jak kalibrowałem czujniki to musiałem go zawadzić ramieniem ( bo się uderzyłem o coś - pewno był to zawór i przestawiłem). Jak jest na 4 lub 5 to za bardzo przycinał mi wodę na instalację - będę obserwował w każdym razie

Zobaczcie...juz teraz osiągnięta temp zadana 19,5 ...a nawet przekroczona o 0,1 stopnia a temp. spalin "tylko" 109 stopnia :)

tak obserwuję dzisiaj ten sterownik na tym nowym sofcie i czujniki zew. i wew. to się cieszę że na razie tego nie mam 0.0.2.5 RULEZ

spokojnie..... okazuje się że mieć dobry kocioł to nie znaczy dobrze i optymalnie w nim palić

Edytowane przez jorgo