Basco 23.11.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 super odetchnąłem z ulgą, bo już myślałem że to tylko ja mam tak przerąbane. moja ma-żonka przy 23 twierdzi że "szału nie ma" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 23.11.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 :):):) Wprost proporcjonalnie do czasu grzania a odwrotnie proporcjonalnie do długości ślimaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Nnnooo... kalibracja zrobiona: czujnik spalin zawyżał o ponad 6 stopni, a kotła i powrotu zaniżąły o po ok. 5 stopni...zobaczymy co teraz - nadal pracujemy nad optymalnym spalaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Tak sobie myślę, że lepiej małżonkę własnym ciałem ogrzać niż grzać mieszkanie Ewentualnie u mnie sprawdza się lampka koniaku. wrb.. wszystko już było - ten typ tak ma... czego można się spodziewać??? przecież to tylko kobieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 23.11.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Nnnooo... kalibracja zrobiona: czujnik spalin zawyżał o ponad 6 stopni, a kotła i powrotu zaniżąły o po ok. 5 stopni...zobaczymy co teraz - nadal pracujemy nad optymalnym spalaniem Polecam Jorgo spróbować ustawień optymalnych dla swojego CO, aby uzyskać pracę ciągłą kotła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 23.11.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) Nnnooo... kalibracja zrobiona: czujnik spalin zawyżał o ponad 6 stopni, a kotła i powrotu zaniżąły o po ok. 5 stopni...zobaczymy co teraz - nadal pracujemy nad optymalnym spalaniem zobacz co się dzieje u Ciebie na wykresie 11.30-11.35 z temp. spalin przy 42 stopniach masz 130 niecałe spaliny czyli już nieźle, za chwile CO 50' i temp. leci 165. Ja bym dał 45' CO i CWU i obniżoną jak już musisz góra 2 stopnie, bo potem piec dostaje info że ma o ileś stopni więcej dogrzać i na szybko przypala ile fabryka dała, zauważyłem to u siebie gdy ustawiałem przy ciepłych dnia na priorytet CWU masakra była, to tak jak z jazdą samochodem i ciężką nogą na gazie; to teraz nie tykaj się pieca i przede wszystkim sterownika, pewnie do godz. 15 się ustabilizuje i porównaj do 15 jutro jak wyglądają te 24h Edytowane 23 Listopada 2011 przez GMZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 ustawiłem na pracę ciągłą, różnica pomiędzy dzienną a nocna 0,5 stopnia..... no zobaczymy co to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 23.11.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 no nie pogadasz z gościem chciałem zobaczyć czy Ci do tych 50stopni dobije a ten mi zmieniaJorgo jak dla mnie to coś jest nie tak obserwowałem od 11.30 i żeby przez 30minut do 12 o 5 stopni tylko podniósł, tak od 48' to się męczył i nie mógł do 50 dojść, spaliny 150-168 a efektów brak, a dobrze zatkałeś te dwa środkowe kanały pionowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 23.11.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 ustawiłem na pracę ciągłą, różnica pomiędzy dzienną a nocna 0,5 stopnia..... no zobaczymy co to będzie Podpowiem tylko; Jeśli masz zawór 4d w układzie to spróbuj zacząć o ustawienia na 4 i co 12 godzin delikatnie reguluj na 5 lub 6. Dopasowując zapotrzebowanie budynku i dla własnego komfortu tak żeby piec pracował w krzywej grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 23.11.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 jak dla mnie za dużo energii idzie w gwizdek, a może nawiew do kotłowni wieje Ci wprost w prawy górny róg pieca w którym masz czujnik zasilania, bo dla mnie to jest dziwne że przez te pół godziny z temp. spalin dochodzącą do 170' tak słabo rosła temp. CO; może zawijany się wypowiedzą kluczowe dla mnie jest 11.30-12 najlepiej to widać. szkoda że na wykresie nie ma pracy podajnika było by można policzyć ile węgla zapodał, ale z tego co widziałem to kręcił co chwilę a efekt mizerny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 no nie pogadasz z gościem chciałem zobaczyć czy Ci do tych 50stopni dobije a ten mi zmienia Jorgo jak dla mnie to coś jest nie tak obserwowałem od 11.30 i żeby przez 30minut do 12 o 5 stopni tylko podniósł, tak od 48' to się męczył i nie mógł do 50 dojść, spaliny 150-168 a efektów brak, a dobrze zatkałeś te dwa środkowe kanały pionowe? no dzięki GMZ ale zatkane dobrze, a to po 11.30 to nie sugeruj się tym, bo wtedy robiłem kalibracje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 23.11.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) Ty mi tu nie ściemniaj bo kalibracja była o 11 pamiętaj Wielki brat patrzy, ze sterownika można wiele wyczytać, kiedy się kąpiesz, kiedy myjesz gary i kiedy myjesz ręce po kupie wracając do tematu jak dałeś 45' i obniżona 5 to zobacz od razu dmuchawa spadła o ok. 10% i spaliny o ok. 50' !!! Edytowane 23 Listopada 2011 przez GMZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 jak dałeś 45' to zobacz od razu dmuchawa spadła o ok. 10% i spaliny o ok. 50' !!! ostatnia kalibracja to ta żółta to temp. powrotu....... jak robiłem kalibrację czujki kotła to wtedy zapalił się alarm, kocioł się wyłączył, tzn przeszedł na tryb ręczny, a poszły pompki co i cwu... potem jak podpiąłem czujkę, to włączyłem na automatyczny i stąd te nieprawidłowości... nie sugeruj się tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 23.11.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 spróbuj jeszcze na jeden dzień zmienić regulator kotła na CO zamiast pogodówki bo widzę że strasznie Ci miesza z tymi temp.piec co chwile dostaje inną temp. ustaw sobie i pójdzie Ci z Twojego programatora CO tak jak tam masz 45 i obniżoną o 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Podpowiem tylko; Jeśli masz zawór 4d w układzie to spróbuj zacząć o ustawienia na 4 i co 12 godzin delikatnie reguluj na 5 lub 6. Dopasowując zapotrzebowanie budynku i dla własnego komfortu tak żeby piec pracował w krzywej grzania. Mam zawór 4 drogowy.... właśnie teraz o 12:28 zmieniłem go z pozycji 10 (całkowicie otwarty) na pozycję 6 - jak kalibrowałem czujniki to musiałem go zawadzić ramieniem ( bo się uderzyłem o coś - pewno był to zawór i przestawiłem). Jak jest na 4 lub 5 to za bardzo przycinał mi wodę na instalację - będę obserwował w każdym razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 spróbuj jeszcze na jeden dzień zmienić regulator kotła na CO zamiast pogodówki bo widzę że strasznie Ci miesza z tymi temp. piec co chwile dostaje inną temp. ustaw sobie i pójdzie Ci z Twojego programatora CO tak jak tam masz 45 i obniżoną o 5 No oki, zmieniam na regulator kotła c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 23.11.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) tak obserwuję dzisiaj ten sterownik na tym nowym sofcie i czujniki zew. i wew. to się cieszę że na razie tego nie mam 0.0.2.5 RULEZ Jorgo jeszcze pokojowy wyłącz bo widzę że on trzyma inną temp. niż Twój programator Edytowane 23 Listopada 2011 przez GMZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) Zobaczcie...juz teraz osiągnięta temp zadana 19,5 ...a nawet przekroczona o 0,1 stopnia a temp. spalin "tylko" 109 stopnia tak obserwuję dzisiaj ten sterownik na tym nowym sofcie i czujniki zew. i wew. to się cieszę że na razie tego nie mam 0.0.2.5 RULEZ spokojnie..... okazuje się że mieć dobry kocioł to nie znaczy dobrze i optymalnie w nim palić Edytowane 23 Listopada 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 23.11.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) no i nie wiem czy zauważyłeś ale wodę dogrzałeś o 5' w międzyczasie(ile masz litrów?) cieszę się że się cieszysz choć z drugiej strony przestałeś się przyczyniać do efektu cieplarnianego a ja tak lubię ciepełko Edytowane 23 Listopada 2011 przez GMZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 no i nie wiem czy zauważyłeś ale wodę dogrzałeś o 5' w międzyczasie(ile masz litrów?) cieszę się że się cieszysz choć z drugiej strony przestałeś się przyczyniać do efektu cieplarnianego a ja tak lubię ciepełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts