Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam zawór 4 drogowy.... właśnie teraz o 12:28 zmieniłem go z pozycji 10 (całkowicie otwarty) na pozycję 6 - jak kalibrowałem czujniki to musiałem go zawadzić ramieniem ( bo się uderzyłem o coś - pewno był to zawór i przestawiłem). Jak jest na 4 lub 5 to za bardzo przycinał mi wodę na instalację - będę obserwował w każdym razie

Mnie też się tak wydawało jak zacząłem tego typu regulacje robić na swoim piecu. Przy ustawieniu zaworu 4d w pozycji 4, tak jakby brakowało ciepła.

To tak pozornie wygląda. Najważniejsze żeby zbyt często nie manipulować zaworem bo wtedy piec zaczyna dziwnie się zachowywać i stara się dopasować do Twoich nowych ustawień. Warto obserwować temperaturę w mieszkaniu a nawet z małym opóźnieniem przestawiać zawór 4d.

Warunek działania to ustawienie parametrów pieca na stałym poziomie.

no myślę że po tych paru godzinach poprawa jest znaczna, druga górka z rzędu na 100-u paru się kończy i spanko, tylko żeby Cię nie korciło nie zaglądaj do pieca i sterownika nie dotykaj śledź tylko datę przewidywanego zasypu po 3 godzinach jesteśmy 2godziny do przodu, także suma sumrum zasyp powinien ok. 2dni do przodu pójść po kolejnym uzupełnieniu (tylko wytrzymaj do soboty)

aha i zakręć ten kran w kuchni po Ci ciepła woda cały czas kapie :-)

pozdrówka

znowu pokojowy miesza, jak masz jakiś zawór n-drożny to go odkręć bo Ci się woda kisi w układzie a w domu zimno, piec to czyta z pokojowego i znowu żągluje temp. zainwestuj w termostaty na kaloryferach zwrócą się za chwile i wtedy daruj se ten regulator pokojowy bo młyn robi.

Ja mam na piecu 42 ustawione do 47 dogrzewa termostaty na kaloryferach w okolicy 4 i w domu 24-25 stopni w zależności od pomieszczenia a u Ciebie bieda 20 uzyskać chyba że masz takie kolosalne straty ciepła

znowu pokojowy miesza, jak masz jakiś zawór n-drożny to go odkręć bo Ci się woda kisi w układzie a w domu zimno, piec to czyta z pokojowego i znowu żągluje temp. zainwestuj w termostaty na kaloryferach zwrócą się za chwile i wtedy daruj se ten regulator pokojowy bo młyn robi.

Ja mam na piecu 42 ustawione do 47 dogrzewa termostaty na kaloryferach w okolicy 4 i w domu 24-25 stopni w zależności od pomieszczenia a u Ciebie bieda 20 uzyskać chyba że masz takie kolosalne straty ciepła

To nie jest wina ustawienia zaworu 4d ani regulatora pokojowego.

Chętnie bym postawił piwko za 24 godziny spokojnej pracy dla tego pieca

ja nie narzekam

Jorgo zobacz co się stało przez ostatnią godzinę, zadana temp. w pomieszczeniu poszła o stopień wyżej, faktyczna temp. się nie zmieniła tylko piec znowu zapodaje w atmosferę moim zdaniem bez sensu z tym pokojowym, teraz dowalił CO na 50 i spalina ma znowu temp. jak wcześniej ponad 160 (wiatrak 58% zamiast 36)

Edytowane przez GMZ

Bez obrazy ale,

tę wodę w CWU na 45 to dopiero jutro będziesz miał.

czemu tak twierdzisz.....

Ja - i każdy z Was pewno tez - też chciałbym zużywać jak najmniej opału, ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy..... córka poszła się kąpać i cały misterny plan poszedł w pi.....

Edytowane przez jorgo

czemu tak twierdzisz.....

Ja - i każdy z Was pewno tez - też chciałbym zużywać jak najmniej opału, ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy..... córka poszła się kąpać i cały misterny plan poszedł w pi.....

Obserwuję,

za czym, choć trochę oduczyłem się tego nawyku akcja-reakcja minęło trochę czasu. I tak czasami się na tym przyłapuję. :bash::bash:

nie tłucz tak ...... :wiggle:

Wszystko OK :D

To wszystko zależy jaki kto ma układ podłączony do pieca.

Mnie też mówiono że jak mam zawór 4d, to po co mi pompa mieszająca. Zaznaczam że nie mam CWU i nie mam możliwości wykorzystania niektórych ustawień sterownika. Dopiero różne próby pokazały że taka pompa w moim układzie jest potrzebna.

Tak się zastanawiam w kontekście tych moich ostatnich doświadczeń z kotłem i mam pytanie do Was.....

czy ilość energii potrzebna do podtrzymania w kotle wody o temp. 45 stopni jest taka sama jak do podtrzymania w kotle wody o temp. no. 60 stopni....?????

zastanawia mnie to, bo w sumie dmuchawa ma wtedy 36% mocy .....