jorgo 23.11.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Wszystko OK To wszystko zależy jaki kto ma układ podłączony do pieca. Mnie też mówiono że jak mam zawór 4d, to po co mi pompa mieszająca. Zaznaczam że nie mam CWU i nie mam możliwości wykorzystania niektórych ustawień sterownika. Dopiero różne próby pokazały że taka pompa w moim układzie jest potrzebna. a mnie się wydawało, że jak zainstaluję zawór 4 drogowy, to zawory termostatyczne zbędne.... ale myliłem się - w sypialni musi być taki zawór, zainstaluję sobie elektroniczny z regulacją godzinową temperatury.... co se bede żalował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 23.11.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Tak się zastanawiam w kontekście tych moich ostatnich doświadczeń z kotłem i mam pytanie do Was..... czy ilość energii potrzebna do podtrzymania w kotle wody o temp. 45 stopni jest taka sama jak do podtrzymania w kotle wody o temp. no. 60 stopni....????? zastanawia mnie to, bo w sumie dmuchawa ma wtedy 36% mocy ..... Sądzę że nie, aby utrzymać temperaturę 60 stopni potrzebujesz więcej spalić. Pewności nie mam, na pewno przy 60 skraca się czas pomiędzy podawaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 23.11.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 a mnie się wydawało, że jak zainstaluję zawór 4 drogowy, to zawory termostatyczne zbędne.... ale myliłem się - w sypialni musi być taki zawór, zainstaluję sobie elektroniczny z regulacją godzinową temperatury.... co se bede żalował Ech, Ech ,też kiedyś miałem zawory termostatyczne. Ja na serduszko ustawiałem z żona na max i zawory diabli wzięli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 tzn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.11.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 tzn?\ Jak masz 4D to zaczynaj od niego.Na Honeywell na 5 ,na takich ust zaworu znajdziesz "zielona falę".Warunek jest jeden,nie za nisko na CO. Pozdro Jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.11.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 \ Jak masz 4D to zaczynaj od niego.Na Honeywell na 5 ,na takich ust zaworu znajdziesz "zielona falę".Warunek jest jeden,nie za nisko na CO. Pozdro Jorgo Zobacz co się u mnie stało,spaliny w dół,kocił pracuje reg,i zielona fala się pojawiła,trzeba tylko podkręcić krzywą,w miarę potrzeby.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.11.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Zobacz co się u mnie stało,spaliny w dół,kocił pracuje reg,i zielona fala się pojawiła,trzeba tylko podkręcić krzywą,w miarę potrzeby.. zobaczą, tylko daj linka do swojego kociołka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 23.11.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) zobaczą, tylko daj linka do swojego kociołka https://esterownik.pl/remote/848 Mam nie ocieplony budynek ok 200m2,i problem z zimnym powrotem.Sprawa ustawień min CO kotła na 42 dla mnie dawno juz jest historią,ale da się,jak masz 4D i ocieplony budynek to na pozycji 5 ,pompa CO na 1 biegu,i taka krzywa jak moja to 15kg na dobę eko to max.. Sorrki 25 kg Edytowane 23 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejstefani 23.11.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 CześćOd dwóch tygodni mam zamontowany piec Ogniwo eko plus 25kW. Z góry zaznaczam że jest to mój pierwszy w życiu piec i kompletnie się na tym nie znam. Chciał bym się dowiedzieć jaka jest minimalna dopuszczalna temperatura jaką można ustawić na piecu i na jakiej temperaturze prawidłowo powinien pracować? Piec uruchomił mi serwisant i kazał niczego nie dotykać. Martwi mnie to że piec zjada dzień w dzień jakieś 35kg eko-groszku mimo iż na dworze jest 5stopni, to co do licha będzie przy -15stopniach. Dom ma około 200m, ogrzewanie podłogowe, bardzo dobre ocieplenie poddasza, 3szybowe okna, ale brak ocieplenia zewnętrznego. Jak by tego było mało, praktycznie co 2 dni mam pełną szufladę dość gróbego spieku. Chciał bym przy okazji spytać, jest może tutaj ktoś z okolic Częstochowy i jeśli tak to gdzie kupujecie ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.11.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Cześć Od dwóch tygodni mam zamontowany piec Ogniwo eko plus 25kW. Z góry zaznaczam że jest to mój pierwszy w życiu piec i kompletnie się na tym nie znam. Chciał bym się dowiedzieć jaka jest minimalna dopuszczalna temperatura jaką można ustawić na piecu i na jakiej temperaturze prawidłowo powinien pracować? Piec uruchomił mi serwisant i kazał niczego nie dotykać. Martwi mnie to że piec zjada dzień w dzień jakieś 35kg eko-groszku mimo iż na dworze jest 5stopni, to co do licha będzie przy -15stopniach. Dom ma około 200m, ogrzewanie podłogowe, bardzo dobre ocieplenie poddasza, 3szybowe okna, ale brak ocieplenia zewnętrznego. Jak by tego było mało, praktycznie co 2 dni mam pełną szufladę dość gróbego spieku. Chciał bym przy okazji spytać, jest może tutaj ktoś z okolic Częstochowy i jeśli tak to gdzie kupujecie ekogroszek? Serwisant z Ogniwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejstefani 23.11.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Serwisant z Ogniwa? Tak z Ogniwa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.11.2011 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Najniższa temp to 42deg,trzeba to zmienić w zaawansowanych ustawieniach.To ile spala na początek to normalne dopóki domu nie wygrzejesz.Nie napisałeś czy masz podłączone czujniki zewn i wewn.Są one ważne,to te dwa białe pudełeczka plastykowe.Zewn od strony północnej na wysokości 1,5-2m od ziemi.Wewn w pokoju gdzie będziemy mierzyć naszą temp komfortowa na wysokości ok 1,2m od podłogi.Jak to będziesz miał to zaktualizuj soft,zarejestruj się na esterownik i podłącz sterownik pod internet abyśmy mieli podgląd.Jak będziesz miał lub jak już masz czujnik zewn to przełącz sterownik na pogodówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.11.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 w sumie to pewne osoby zaczęły używać jednostek deg. ..... niektórzy mogą nie wiedzieć - a i ja sam musialem sie tym zainteresować - więc proszę: Deg, degre,oznaczenie różnicy jednego stopnia temperatury w skalach Celsjusza i Kelvina. 1 deg = 1°C = 1 K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.11.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 czy ilość energii potrzebna do podtrzymania w kotle wody o temp. 45 stopni jest taka sama jak do podtrzymania w kotle wody o temp. no. 60 stopni....????? zastanawia mnie to, bo w sumie dmuchawa ma wtedy 36% mocy ..... Sądzę że nie, aby utrzymać temperaturę 60 stopni potrzebujesz więcej spalić. Pewności nie mam, na pewno przy 60 skraca się czas pomiędzy podawaniami może Zawijan się wypowie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 24.11.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 może Zawijan się wypowie..... Witam, tak by buło najlepiej. Nie jest to moja dziedzina. Przykro mi że nie mogę pomóc. Tak patrzę na Twój OEP i widzę że coś drgnęło w dobrym kierunku. U minie wychodzi kolejne potknięcie tz. dosypałem trochę pelletu. Ech co mnie podkusiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.11.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Niech Cie nie będzie przykro ...... No powiem Ci że od wczoraj nic nie zmieniałem i faktycznie zmierzam w stronę światła.... powiem szczerze, że nie przypuszczałem wcześniej iż takie delikatne zmiany mają wpływ na pracę kotła.... niby zmiana o 1 deg .... a niby tylko zaworem 4 drogowym o jedno ziarko albo manipulacja grzejnikiem lub mycie - o zmianie paliwa nie wspomnę - i już to widać, inne warunki i spaliny w góręęęęę ..... hehe Odezwa Apel do wszyskich niebieskich... nie bądźcie barbarzyńcami... dajcie kotłu święty spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 24.11.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) w sumie to pewne osoby zaczęły używać jednostek deg. ..... niektórzy mogą nie wiedzieć - a i ja sam musialem sie tym zainteresować - więc proszę: Deg, degre, oznaczenie różnicy jednego stopnia temperatury w skalach Celsjusza i Kelvina. 1 deg = 1°C = 1 K. Nie do końca,uściślam.Z angielskiego degree-stopień,określenie używane w odniesieniu do jednostek miary ale nie tylko,może być też używane(w j.ang) do określenia stopnia naukowego..i nie tylko... Widzę że kociołek pracuje Ci już jak trzeba,małe korekty i spalisz 15kg na dobę :)Graty! A zawór 4D na 5-ce masz jak mówiłem czy wyżej? Edytowane 24 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 24.11.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Szkoda że Zawijan nie ma pieca z laboratorium podłączonego do esterownik. Było bo łatwiej pewne sprawy zrozumieć. A może ma ???? tylko ja o tym nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.11.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Nie do końca,uściślam.Z angielskiego degree-stopień,określenie używane w odniesieniu do jednostek miary ale nie tylko,może być też używane(w j.ang) do określenia stopnia naukowego..i nie tylko... Widzę że kociołek pracuje Ci już jak trzeba,małe korekty i spalisz 15kg na dobę :)Graty! A zawór 4D na 5-ce masz jak mówiłem czy wyżej? Słuchaj..... jak miałem na 5-6 to się dusił...tzn. nie mogłem osiągnąć 20 deg na czujniku. Teraz mam na 8-9. Zastanawiam się czy lepiej jest obniżyć temp. zadaną czy przymknąć zawór o jedno ziarko....... w sumie nie wiem co powoduje to a co to.... i co lepsze dla kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.11.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Szkoda że Zawijan nie ma pieca z laboratorium podłączonego do esterownik. Było bo łatwiej pewne sprawy zrozumieć. A może ma ???? tylko ja o tym nie wiem. No fajnie by było.... ale to pewnie niemożliwe. Tak mi się wydaje, żę na stanowisku badawczym są badane różne kombinacje, a wykresy to wyniki.... konkurencja tylko na to czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts