jorgo 24.11.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Wersja testowa: 0.2.9.9 zawiera nowy parametr Korekta mocy dmuchawy w grzaniu (+-5%) Gdy opał jest niedopalony czerwony płomień trzeba + Gdy ogień niebieski żar głęboko trzeba - Czy dobrze kombinuję? Re:Komentarze do wersji 0.2.9.9 przez seba » 2011-11-24 21:24 jorgo napisał » 2011-11-24 21:20 W najnowszej wersji jest napisane: 1. . Dodano parametr użytkownika: Korekta mocy dmuchawy w grzaniu (+-5%) Czy to oznacza, że gdy kocioł pracuje z mocą 36 % to mogę ją skorygować w zakresie od 31 do 41 % mocy? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 24.11.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Wiem że można skorygować moc dmuchawy dla 36 od 31 do 41 Tylko jaki tego będzie skutek?? Np dla ciężkiego drobnego miału ustawić +5%?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 24.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Re: W najnowszej wersji jest napisane: 1. . Dodano parametr użytkownika: Korekta mocy dmuchawy w grzaniu (+-5%) Czy to oznacza, że gdy kocioł pracuje z mocą 36 % to mogę ją skorygować w zakresie od 31 do 41 % mocy? Tak. Zakładam że kocioł = dmuchawa w tej wypowiedzi, albo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 24.11.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Wiem że można skorygować moc dmuchawy dla 36 od 31 do 41 Tylko jaki tego będzie skutek?? Np dla ciężkiego drobnego miału ustawić +5%?? Myślę że na to pytanie trudno odpowiedzieć ogólnie. Tutaj już trzeba samemu wypróbować. Ja osobiście od 2h jestem na +5, zacząłem od górnego ekstremum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.11.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ecoal idzie w slady ecmomax-u??? jedyny paramater w sterowniku ecomax to wlasnie parametr obrotów dmuchawy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejstefani 24.11.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 No tak tylko popatrz na warunki oddawania ciepła,u mnie to firma a nie dom i drzwi się otwierają non stop(dzięki Bogu) mimo wiatrołapu bo drzwi i jedne i drugie mają w świetle 120cm,więc podmuch jest spory.To właśnie te szczegóły w jakich układ CO pracuje Obiekt ma 200m2,bez izolacji,w tym firma,i gabinet dentystyczny z osobnym wejściem,wiesz co to oznacza dla strat ciepła i tak jak zauważyłeś ,widać po powrocie jaki jest odbiór ciepła Pompa CWU jest jako mieszająca i wszystko gra,jak temp na kotle się zwiększy przestanie tak oscylować powrót. Widzę że warunki zabudowy mamy mniej więcej te sam, czy możesz mi napisać ile dziennie spalasz ekogroszu? Najniższa temp to 42deg,trzeba to zmienić w zaawansowanych ustawieniach. To ile spala na początek to normalne dopóki domu nie wygrzejesz.Nie napisałeś czy masz podłączone czujniki zewn i wewn. Są one ważne,to te dwa białe pudełeczka plastykowe.Zewn od strony północnej na wysokości 1,5-2m od ziemi. Wewn w pokoju gdzie będziemy mierzyć naszą temp komfortowa na wysokości ok 1,2m od podłogi. Jak to będziesz miał to zaktualizuj soft,zarejestruj się na esterownik i podłącz sterownik pod internet abyśmy mieli podgląd. Jak będziesz miał lub jak już masz czujnik zewn to przełącz sterownik na pogodówkę. Do czego służą te czujniki? Słyszałem na ich temat różne opinie, jedni mówią żeby je wywalić bo to "zło" inni tak jak ty mówią że powinny być, już sam nie wiem co myśleć...Kolejne moje pytanie, znajomi którzy mają innych firm piece mówią że w szufladzie powinien być głównie popiuł a ja mam sam żużel-bez popiołu, a mój serwisant twierdzi że wszystko jest ok i że tak ma być i że jak ekogroszek jest słaby to jest popiół a jak mocny to żużel. Czy CWU muszę mieć podłączone i uruchomione razem z CO, nawet jeśli narazie nie jest ona używana bo póki co jesteśmy w trakcie wykańczania środka i nikt tam nie mieszka? Jeszcze jedno, termostat od podłogówki mam ustawiony na 28stopni natomiast temp osiągnięta na parterze to 14stopni a na piętrze 16stopni. Czy to ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 24.11.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Myślę że na to pytanie trudno odpowiedzieć ogólnie. Tutaj już trzeba samemu wypróbować. Ja osobiście od 2h jestem na +5, zacząłem od górnego ekstremum. Ja zacząłem od dolnego -5 pewnie spotkamy się na 0 Bez korekcji przy paleniu miałem powietrza wydawało się za mało, przy mieszance z owsem za dużo. Jeszcze jest Praca podajnika w grzaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 24.11.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Pracę podajnika w grzaniu testuję od kilku dni. Definitywnie wiem że 20 sekund to u mnie za dużo - czerwone 'węgle' spadają do popielnika i kocioł przechodzi ciągle w stan podtrzymania. 15 sekund jest lepsze niż 3 i 5. Testuję dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.11.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Wiem że można skorygować moc dmuchawy dla 36 od 31 do 41 Tylko jaki tego będzie skutek?? Np dla ciężkiego drobnego miału ustawić +5%?? Jaki skutek? tego nie wie nikt..... musisz sam wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.11.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Zakładam że kocioł = dmuchawa w tej wypowiedzi, albo? tak..... sry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 24.11.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Widzę że warunki zabudowy mamy mniej więcej te sam, czy możesz mi napisać ile dziennie spalasz ekogroszu? /QUOTE] Póki co jestem w fazie testów ustawienia kotła,spalanie max 25kg na dobę,przy obecnych temp. i chyba mniej już się nie da... Odbierz priv ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 24.11.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Praca podajnika w grzaniu i Korekta mocy dmuchawy w grzaniu Wydaje mi się że zmiana tych parametrów daje podobny skutek w adaptacji sterownika Edytowane 24 Listopada 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.11.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Widzę że warunki zabudowy mamy mniej więcej te sam, czy możesz mi napisać ile dziennie spalasz ekogroszu? Do czego służą te czujniki? Słyszałem na ich temat różne opinie, jedni mówią żeby je wywalić bo to "zło" inni tak jak ty mówią że powinny być, już sam nie wiem co myśleć...Kolejne moje pytanie, znajomi którzy mają innych firm piece mówią że w szufladzie powinien być głównie popiuł a ja mam sam żużel-bez popiołu, a mój serwisant twierdzi że wszystko jest ok i że tak ma być i że jak ekogroszek jest słaby to jest popiół a jak mocny to żużel. Czy CWU muszę mieć podłączone i uruchomione razem z CO, nawet jeśli narazie nie jest ona używana bo póki co jesteśmy w trakcie wykańczania środka i nikt tam nie mieszka? Jeszcze jedno, termostat od podłogówki mam ustawiony na 28stopni natomiast temp osiągnięta na parterze to 14stopni a na piętrze 16stopni. Czy to ok? Czujniki służą do pomiaru temp. wewnątrz mieszkania i na zewnątrz..... a sterownik wykorzystuje je do swojej pracy. Trzeba je skalibrować. Są dodawane do kotła gratis, więc nie można od nich oczekiwać super jakości czy funkcjonalności, ale na pewno spełniają swoją rolę. Co do jakości paliwa i czy z niego mamy żużel czy popiół... to temat rzeka. Jest na forum wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek.&highlight=ranking+ekogroszek polecam Jeśli nie mieszkasz w domku, to wyłącz w sterowniku grzanie cwu - szkoda opału. Co do podłogówki sie nie wypowiadam, bo nie posiadam takowej.... ale jeśli grzejesz niedługo, to pewno potrzeba trochę czasu aby się dom wygrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 24.11.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Panowie po 2 miesiącach oczekiwania wreszcie podpiąłem swój kociołek pod eSterownik:yes: Prośba do bardziej doświadczonych czy moglibyście w wolnej chwili rzucić na niego okiem czy mało wiele tak to powinno wyglądać czy może powinienem coś skorygować ? ps. palę tylko ekogroszkiem Z góry dzięki za każdą pomoc i radę https://esterownik.pl/remote/982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.11.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Panowie po 2 miesiącach oczekiwania wreszcie podpiąłem swój kociołek pod eSterownik:yes: Prośba do bardziej doświadczonych czy moglibyście w wolnej chwili rzucić na niego okiem czy mało wiele tak to powinno wyglądać czy może powinienem coś skorygować ? ps. palę tylko ekogroszkiem Z góry dzięki za każdą pomoc i radę https://esterownik.pl/remote/982 Witaj, bardzo fajnie że podpiąłeś.... zauważ że masz już numer bliski 1000 A teraz tak: temp. spalin zaje.... wysoka czyli starty czyli wyrzucasz kasę w powietrze ;p Ustaw sobie jedną temp. dzienną i nocną na 22 jak lubisz ciepło w domciu lub 20 jak lubisz chłodno, jak masz zawór 4 D to ustaw go na razie na 7. temp. c.o. ustaw na 50 i obniż o 5., a temp. cwu zostaw jak jest. nie otwieraj kotła, niczego nie zmieniaj przez co najmniej 2 doby i obserwuj tylko - poczytaj w tym wątku posty za ostatnie dwa dni i zobacz u mnie jaka była temp. spalin a jak jest od wczoraj wieczora. Kociołek musi mieć spokój, zobacz: u mnie przez ostatnią dobę najwyższa temp. spalin 120,8 stopnia a od południa się zaczął odstawiać, w domciu cieplutko. aha... 1. czy robiłeś kalibracje czujników? jeśli nie to trzeba to zrobić - sposób kalibrowania opisał GMZ w poście chyba z października - kalibracja we wrzątku. 2. zaktualizuj soft sterownika do najnowszej wersji http://ecoal.pl/?pd=wsparcie pozdro Edytowane 24 Listopada 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 24.11.2011 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ulala faktycznie temp spalin przy wysoka, co mogę zrobic aby ją obnizyc poza zmianą co na 50 st? Ps. Szczerze mowiąc nie wiem czy mam zawor 4D ale chyba nie bo nic nie mam czym moglbym regulowa między 1 a 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.11.2011 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ulala faktycznie temp spalin przy wysoka, co mogę zrobic aby ją obnizyc poza zmianą co na 50 st? Ps. Szczerze mowiąc nie wiem czy mam zawor 4D ale chyba nie bo nic nie mam czym moglbym regulowa między 1 a 10 zrób jak napisałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 25.11.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) Ważne, żeby nie było niedopału, czyli niedopalonych kawałków węgla lub koksu, który z tego węgla powstał. Żużel - to też popiół, tylko stopiony. Co należy zrobić, aby z niedopalonych kawałków węgla przejść do takiego momentu w którym w popielniku będzie sam popiół lub tak jak piszesz "żużel" Przyjmijmy, że cza pracy podajnika (5s) a czas przerwy między podawaniami (60s) i nie ulega zmianie. Regulacja jest możliwa tylko na dmuchawie od -5 do +5 % z jaką pracuje piec. Pytam pod kątem nowej możliwości jaką daje nowy soft sterownika. Edytowane 25 Listopada 2011 przez Basco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 25.11.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 A gdzie się podziewa Wielki Brat.Za parę dni będę miał zamontowany kociołek i myślę a nawet jestem pewny,że będę Was prosił o poprowadzenie mnie za rączkę.Tak jak wczoraj GMZ Jorgósia.Polecam się. popal kilka tygodni, niech się wygrzeje instalacja i domek, ja jak odpaliłem piec 10 września to miesiąc trwało jak się zaczęło normować, przy plus kilkunastu stopniach w dzień i kilku plus stopniach w nocy zasyp wystarczał na 3-4 dni, a teraz przy minusowych w nocy i koło zera w dzień na tydzień starcza, także cierpliwości przede wszystkim, pomyślimy po mikołajkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.11.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) GMZ..... podglądałeś mnie... podobają się wykresy? zastanawiam się nad przełączeniem pompy c.o. na tryb: wyłączona, tylko czy to nie spowoduje podniesienia temp. spalin? Edytowane 25 Listopada 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts