Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A gdzie się podziewa Wielki Brat.Za parę dni będę miał zamontowany kociołek i myślę a nawet jestem pewny,że będę Was prosił o poprowadzenie mnie za rączkę.Tak jak wczoraj GMZ Jorgósia.Polecam się.

wiesz.... jak to Wielki Brat... pojawia się i znika. Jak się pojawisz ze sterownikiem w sieci to będziemy Cię inwigilować......

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

właśnie nie mam możliwość rozprowadzenia ciepła kanałami powietrznymi (niestety kominek jest w kiepskim miejscu a komina nie przeniosę) wiec zastanawiam się nad kominkiem z płaszczem wodnym by w momencie takich temperatur jak teraz można było patrzeć na ogień i równocześnie się dogrzewać i dodatkowo zasilać instalacje tylko jak się ma do tego sterownik pieca skoro nagle drastycznie zmienią się parametry

Troszkę schodzimy z tematu ale przemyśl problem bo w kominku z pw ognia to ty się zbytnio nie naoglądasz do tego słaba sprawność grzewcza tego urządzenia. Skonsutuj temat z dobrym kominkarzem ewentualnie daj temat i zdjęcia na forum. Moim zdaniem kominek z pw to kiepskie grzanie i kiepski widok ognia do tego sporo kosztuje.

Jest nowsza wersja oprogramowania do Ecoal'a (testowa). Myślę że głównie dla osób ogrzewających miałem, chociaż nie tylko.

Co do zaworu 4D. W moim przypadku jestem zdecydowanie ZA. Mam starszy dom, raczej też starsza instalacja, więc też raczej trochę strat mam. Przymierzam się teraz do zautomatyzowanego sterowania zaworem.

Edytowane przez Alk

Wersja testowa: 0.2.9.9 zawiera nowy parametr Korekta mocy dmuchawy w grzaniu (+-5%)

Gdy opał jest niedopalony czerwony płomień trzeba +

Gdy ogień niebieski żar głęboko trzeba -

Czy dobrze kombinuję?

Re:Komentarze do wersji 0.2.9.9

przez seba » 2011-11-24 21:24

jorgo napisał » 2011-11-24 21:20

W najnowszej wersji jest napisane: 1. . Dodano parametr użytkownika: Korekta mocy dmuchawy w grzaniu (+-5%)

Czy to oznacza, że gdy kocioł pracuje z mocą 36 % to mogę ją skorygować w zakresie od 31 do 41 % mocy?

Tak.

Re:

W najnowszej wersji jest napisane: 1. . Dodano parametr użytkownika: Korekta mocy dmuchawy w grzaniu (+-5%)

Czy to oznacza, że gdy kocioł pracuje z mocą 36 % to mogę ją skorygować w zakresie od 31 do 41 % mocy?

Tak.

Zakładam że kocioł = dmuchawa w tej wypowiedzi, albo?

Wiem że można skorygować moc dmuchawy dla 36 od 31 do 41 Tylko jaki tego będzie skutek?? Np dla ciężkiego drobnego miału ustawić +5%??

Myślę że na to pytanie trudno odpowiedzieć ogólnie. Tutaj już trzeba samemu wypróbować. Ja osobiście od 2h jestem na +5, zacząłem od górnego ekstremum.

No tak tylko popatrz na warunki oddawania ciepła,u mnie to firma a nie dom i drzwi się otwierają non stop(dzięki Bogu) mimo wiatrołapu bo drzwi i jedne i drugie mają w świetle 120cm,więc podmuch jest spory.To właśnie te szczegóły w jakich układ CO pracuje :)

Obiekt ma 200m2,bez izolacji,w tym firma,i gabinet dentystyczny z osobnym wejściem,wiesz co to oznacza dla strat ciepła i tak jak zauważyłeś ,widać po powrocie jaki jest odbiór ciepła

Pompa CWU jest jako mieszająca i wszystko gra,jak temp na kotle się zwiększy przestanie tak oscylować powrót.

Widzę że warunki zabudowy mamy mniej więcej te sam, czy możesz mi napisać ile dziennie spalasz ekogroszu?

Najniższa temp to 42deg,trzeba to zmienić w zaawansowanych ustawieniach.

To ile spala na początek to normalne dopóki domu nie wygrzejesz.Nie napisałeś czy masz podłączone czujniki zewn i wewn.

Są one ważne,to te dwa białe pudełeczka plastykowe.Zewn od strony północnej na wysokości 1,5-2m od ziemi.

Wewn w pokoju gdzie będziemy mierzyć naszą temp komfortowa na wysokości ok 1,2m od podłogi.

Jak to będziesz miał to zaktualizuj soft,zarejestruj się na esterownik i podłącz sterownik pod internet abyśmy mieli podgląd.

Jak będziesz miał lub jak już masz czujnik zewn to przełącz sterownik na pogodówkę.

Do czego służą te czujniki? Słyszałem na ich temat różne opinie, jedni mówią żeby je wywalić bo to "zło" inni tak jak ty mówią że powinny być, już sam nie wiem co myśleć...Kolejne moje pytanie, znajomi którzy mają innych firm piece mówią że w szufladzie powinien być głównie popiuł a ja mam sam żużel-bez popiołu, a mój serwisant twierdzi że wszystko jest ok i że tak ma być i że jak ekogroszek jest słaby to jest popiół a jak mocny to żużel. Czy CWU muszę mieć podłączone i uruchomione razem z CO, nawet jeśli narazie nie jest ona używana bo póki co jesteśmy w trakcie wykańczania środka i nikt tam nie mieszka? Jeszcze jedno, termostat od podłogówki mam ustawiony na 28stopni natomiast temp osiągnięta na parterze to 14stopni a na piętrze 16stopni. Czy to ok?

Myślę że na to pytanie trudno odpowiedzieć ogólnie. Tutaj już trzeba samemu wypróbować. Ja osobiście od 2h jestem na +5, zacząłem od górnego ekstremum.
Ja zacząłem od dolnego -5 pewnie spotkamy się na 0

Bez korekcji przy paleniu miałem powietrza wydawało się za mało, przy mieszance z owsem za dużo.

Jeszcze jest Praca podajnika w grzaniu

Widzę że warunki zabudowy mamy mniej więcej te sam, czy możesz mi napisać ile dziennie spalasz ekogroszu?

Do czego służą te czujniki? Słyszałem na ich temat różne opinie, jedni mówią żeby je wywalić bo to "zło" inni tak jak ty mówią że powinny być, już sam nie wiem co myśleć...Kolejne moje pytanie, znajomi którzy mają innych firm piece mówią że w szufladzie powinien być głównie popiuł a ja mam sam żużel-bez popiołu, a mój serwisant twierdzi że wszystko jest ok i że tak ma być i że jak ekogroszek jest słaby to jest popiół a jak mocny to żużel. Czy CWU muszę mieć podłączone i uruchomione razem z CO, nawet jeśli narazie nie jest ona używana bo póki co jesteśmy w trakcie wykańczania środka i nikt tam nie mieszka? Jeszcze jedno, termostat od podłogówki mam ustawiony na 28stopni natomiast temp osiągnięta na parterze to 14stopni a na piętrze 16stopni. Czy to ok?

Czujniki służą do pomiaru temp. wewnątrz mieszkania i na zewnątrz..... a sterownik wykorzystuje je do swojej pracy. Trzeba je skalibrować. Są dodawane do kotła gratis, więc nie można od nich oczekiwać super jakości czy funkcjonalności, ale na pewno spełniają swoją rolę.

Co do jakości paliwa i czy z niego mamy żużel czy popiół... to temat rzeka. Jest na forum wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek.&highlight=ranking+ekogroszek polecam :)

Jeśli nie mieszkasz w domku, to wyłącz w sterowniku grzanie cwu - szkoda opału.

Co do podłogówki sie nie wypowiadam, bo nie posiadam takowej.... ale jeśli grzejesz niedługo, to pewno potrzeba trochę czasu aby się dom wygrzał

Panowie po 2 miesiącach oczekiwania wreszcie podpiąłem swój kociołek pod eSterownik:yes: Prośba do bardziej doświadczonych czy moglibyście w wolnej chwili rzucić na niego okiem czy mało wiele tak to powinno wyglądać czy może powinienem coś skorygować ? ps. palę tylko ekogroszkiem

Z góry dzięki za każdą pomoc i radę

https://esterownik.pl/remote/982