ansu 25.11.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Kicha na mieszance w moim kotle, przy korekcji na -5 zero spieków żużlowych i koksików (popiół jak z papierosa) w kominie chłodniej, ale ale słabiej grzeje. Chyba do atmosfery więcej emituję CO i sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 25.11.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ja na razie przy +5 widzę tendencję obniżania poziomu żaru. Przy dziurkach niżej, w środku wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 25.11.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Panowie możecie na szybko coś poradzić , dziś poczekałem az skończy się opał wygasiłem sobie kocioł cały dokładnie wyczyściłem raz jeszcze go odpaliłem i teraz dziwna sprawa temp CO zadana 50st a piec osiagnął już 70st! i ciągle w górę a grzejniki cały czas zimne nie wiem co jest grane dlaczego ciepło nie idzie na grzejniki ?? https://esterownik.pl/remote/982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.11.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Panowie możecie na szybko coś poradzić , dziś poczekałem az skończy się opał wygasiłem sobie kocioł cały dokładnie wyczyściłem raz jeszcze go odpaliłem i teraz dziwna sprawa temp CO zadana 50st a piec osiagnął już 70st! i ciągle w górę a grzejniki cały czas zimne nie wiem co jest grane dlaczego ciepło nie idzie na grzejniki ?? https://esterownik.pl/remote/982 i co poszło? bo widzę że masz 22,3 deg na grzejniku.... wychłodziłeś instalację, to musiało nagrzać i wymaga to trochę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 tak na szybko to wyłacz sterownik na 10 min z prądu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 25.11.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 i co poszło? bo widzę że masz 22,3 deg na grzejniku.... wychłodziłeś instalację, to musiało nagrzać i wymaga to trochę czasu Wydaje mi się, że powód był inny z tyłu w sterowniku lekko wypiął się kabel chyba od CO i gdy go docisnąłem to ruszyło grzejniki jak ogień teraz mam Jorgo czy to trzeba kalibrować wszystkie czujniki czy tylko ten zewnętrzny i wewnętrzny ? Szkoda, że hydraulik nie założył mi tego zaworu 4D ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.11.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 widac po wykresie, temp z kotła spadała w oczach..... ktoś ostnio mowił coś niepochlebnego....na temat podłanczania neta do kotłow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Wydaje mi się, że powód był inny z tyłu w sterowniku lekko wypiął się kabel chyba od CO i gdy go docisnąłem to ruszyło grzejniki jak ogień teraz mam Jorgo czy to trzeba kalibrować wszystkie czujniki czy tylko ten zewnętrzny i wewnętrzny ? Szkoda, że hydraulik nie założył mi tego zaworu 4D ;( Pomyśl trochę..... regulatory: pokojowy i zewnętrzny to czujniki elektroniczne ( te w białych osłonach_) - te tylko w kalibracji czujników wyreguluj do dobrego termometru. Połóż termometr obok pozostaw na kilkanaście minut i regulator ma wskazywać taką samą temp. jak termometr We wrzątku kalibruj czujniki podłączone do sterownika: spalin, kotła, powrotu i cwu..... Jak masz zainstalowany czujnik powrotu i kotła?.. tzn w którym miejscu i jak są zamocowane ? A tak na przyszłość, to żeby wyczyścić kocioł nie trzeba go wyłączać i wychładzać instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.11.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 [quote=Kid1;5026966 Szkoda, że hydraulik nie założył mi tego zaworu 4D ;( Co za przewrotność losu.... ja mam zawór 4D i żałuję że termostatów przy grzejnikach brak, a Ty odwrotnie....... uważam, że i tak jesteś w lepszej sytuacji niż ja To tylko przekonuje mnie do tego, że po sezonie zamontuje co najmniej 3 termostaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 25.11.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Wydaje mi się, że powód był inny z tyłu w sterowniku lekko wypiął się kabel chyba od CO i gdy go docisnąłem to ruszyło grzejniki jak ogień teraz mam Jorgo czy to trzeba kalibrować wszystkie czujniki czy tylko ten zewnętrzny i wewnętrzny ? Szkoda, że hydraulik nie założył mi tego zaworu 4D ;( Ja dzisiaj kalibrowałem czujniki we wrzątku.Jak będziesz to robił to nie wystrasz się,że włączą ci się alarmy.Mi włączyły się-przekroczona temp.podajnika.co oraz alarm zadziałania termika co.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 25.11.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Pomyśl trochę..... regulatory: pokojowy i zewnętrzny to czujniki elektroniczne ( te w białych osłonach_) - te tylko w kalibracji czujników wyreguluj do dobrego termometru. Połóż termometr obok pozostaw na kilkanaście minut i regulator ma wskazywać taką samą temp. jak termometr We wrzątku kalibruj czujniki podłączone do sterownika: spalin, kotła, powrotu i cwu..... Jak masz zainstalowany czujnik powrotu i kotła?.. tzn w którym miejscu i jak są zamocowane ? A tak na przyszłość, to żeby wyczyścić kocioł nie trzeba go wyłączać i wychładzać instalacji. Czujnik zew i wew właśnie w taki sposób skalibrowałem jak mówisz natomiast z tymi, które są podłączone do kotła hmm powiem tak nie chciałbym za bardzo sam ich wykręcać żeby czegoś nie spieprzyć ...ostatnio co się czegoś dotknę w tym kotle to odbija mi się czkawką ...dzisiejszy wyłączenie kotła i schłodzenie instalacji tez tak do końca nie planowałem... Jutro popatrzę jak te czujniki są wpięte czy uda się bezboleśnie je zdemontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.11.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 nic nie spieprzysz.... pewno na opaskę metalowa są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 25.11.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Kurcze jak Ty to robisz, że masz tak niską tem spalin Zastanowiła mnie jeszcze jedna rzecz Jorgo widzę, że na twoim schemacie widać normalnie pompę podłogową temp podłogi etc dlaczego u mnie tego nie ma ? ja też mam podłogówkę na osobnej pompie rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 25.11.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) A jaką masz wersję oprogramowania? Dokopałem się tej wersji... Pobierz nowszą. Warto. Jeżeli nie lubisz wersji testowych to pobierz oficjalną ze strony sterownika. Edytowane 25 Listopada 2011 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 25.11.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 A jaką masz wersję oprogramowania? 0.0.2.5 jeszcze nie aktualizowałem - mogę to zrobić tylko przez kabel RS czy zdalnie za pomoca routera też da radę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.11.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Kurcze jak Ty to robisz, że masz tak niską tem spalin Zastanowiła mnie jeszcze jedna rzecz Jorgo widzę, że na twoim schemacie widać normalnie pompę podłogową temp podłogi etc dlaczego u mnie tego nie ma ? ja też mam podłogówkę na osobnej pompie rzecz jasna pisałem Ci, że musisz zrobić aktualizację sterownika, będziesz miał wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 25.11.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) 0.0.2.5 jeszcze nie aktualizowałem - mogę to zrobić tylko przez kabel RS czy zdalnie za pomoca routera też da radę ? To zależy. Samo oprogramowanie dla sterownika - rs232 Strona www - przez kabel LAN. Chyba się nie mylę. Piszecie panowie o zaworze 4D i termostatach. Ja mam to i to i jestem zadowolony. Sterowanie które przewiduję zamontować na 4D ma mi pilnować temperatury powrotu, np 40 stopni a reszta ciepła ma być 'dynamicznie' przesyłana do domu. Mój hydraulik jak miał montować wspomniany zawór to chwilę się mu przyglądał i polecił mi zakupić korek do jednej strony... Jorgo: Patrzę na Twoje wykresy, kocioł nie przechodzi Ci w stan podtrzymania? Edytowane 25 Listopada 2011 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 25.11.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Czy ktoś z użytkowników tego kotła ma doświadczenie z paleniem ziarnami zbóż, np owsem lub żytem? Nie chodzi mi tutaj o mieszanki zboża z miałem czy groszkiem ale o palenie samym zbożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.11.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 To zależy. Samo oprogramowanie dla sterownika - rs232 Strona www - przez kabel LAN. Chyba się nie mylę. Piszecie panowie o zaworze 4D i termostatach. Ja mam to i to i jestem zadowolony. Sterowanie które przewiduję zamontować na 4D ma mi pilnować temperatury powrotu, np 40 stopni a reszta ciepła ma być 'dynamicznie' przesyłana do domu. Mój hydraulik jak miał montować wspomniany zawór to chwilę się mu przyglądał i polecił mi zakupić korek do jednej strony... Jorgo: Patrzę na Twoje wykresy, kocioł nie przechodzi Ci w stan podtrzymania? przechodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 25.11.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Czy ktoś z użytkowników tego kotła ma doświadczenie z paleniem ziarnami zbóż, np owsem lub żytem? Nie chodzi mi tutaj o mieszanki zboża z miałem czy groszkiem ale o palenie samym zbożem. Ja osobiście nie - ze względu na problemy natury moralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts