tesel 26.11.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Kurde. Nie mogę wrzucić fotek(zrzutu ekranu),ale będę próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 26.11.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 kocurmarcin moze delikatna korozja jest spowodowana pracą kotła na małych mocach, moze gdy przywali mrozem proces korozji sie zatrzymuje. moze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miharos 26.11.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Ślimak chodzi gładko i cicho. Co do prądu to może coś w tym być, na razie jest pociągnięty od sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.11.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Kurde. Nie mogę wrzucić fotek(zrzutu ekranu),ale będę próbował. Tesel czy mógłbym cię prosić o upublicznienie twoich poprawek i ewentualnie próby wygenerowania wykresu narostu lub spadku temperatury z wspólnie włożonymi czujnikami. Dla przykładu mój robiony jeszcze w październiku po kalibracji. http://img849.imageshack.us/img849/4610/wykresy.png Jest to zrzut ale i na moim sterowniku jesteś w stanie dokopać się do niego. Było to 21-10-2011. https://esterownik.pl/remote/148 Nie mogę wrzucić sceenów(cały czas wyświetla błąd),więc napiszę;offset temp.CWU7,5 temp.powrotu7,1 temp.podajnika7,1 temp.CO7,1 temp.spalin-6,0 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 26.11.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Ślimak chodzi gładko i cicho. Co do prądu to może coś w tym być, na razie jest pociągnięty od sąsiada. Bardziej chodzilo mi o uszkodzone wyjscie na podajnik w sterowniku, ale moze faktycznie lipa jakas z siecią. Weź miernik w łape jak masz i sprawdz czy jest w gniazdku te 220V , trzeba wykluczać po kolei różne opcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.11.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Nie mogę wrzucić sceenów(cały czas wyświetla błąd),więc napiszę;offset temp.CWU7,5 temp.powrotu7,1 temp.podajnika7,1 temp.CO7,1 temp.spalin-6,0 . Z tego co mnie najbardziej interesowało to czujnik CWU, CO oraz powrót. Te czujniki to takie same układy a sterownik podejmuje akcje załączania pomp w oparciu o te czujniki. Tu przy dużych rozbieżnościach mogą pojawiać się anomalie. Piec może wychładzać bojler mając nieprawidłowe wskazania lub perpetuam powrót cieplejszy niż zasilanie. U siebie miałem spore odchyłki na oryginalnych czujnikach a kalibrując jak ty zauważyłem że blisko punktu kalibracji pracują normalnie a im dalej od tego punktu tym rozbieżności rosły. Zostawił bym to w spokoju gdyby mieściło się to wprzedziale ±3°C. Kupiłem więc kilka czujników gołych, kabelek i zmieniłem głównie te 3 czujniki. Odchyłki jakie ustawiłem w zerze były dobre również na setkę. Dlatego zakleiłem ich wspólnie na rurze wychodzącej z kotła i zadałem większą temperaturę. Podczas tego testu widzę że czujniki zachowują się o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.11.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Z tego co mnie najbardziej interesowało to czujnik CWU, CO oraz powrót. Te czujniki to takie same układy a sterownik podejmuje akcje załączania pomp w oparciu o te czujniki. Tu przy dużych rozbieżnościach mogą pojawiać się anomalie. Piec może wychładzać bojler mając nieprawidłowe wskazania lub perpetuam powrót cieplejszy niż zasilanie. U siebie miałem spore odchyłki na oryginalnych czujnikach a kalibrując jak ty zauważyłem że blisko punktu kalibracji pracują normalnie a im dalej od tego punktu tym rozbieżności rosły. Zostawił bym to w spokoju gdyby mieściło się to wprzedziale ±3°C. Kupiłem więc kilka czujników gołych, kabelek i zmieniłem głównie te 3 czujniki. Odchyłki jakie ustawiłem w zerze były dobre również na setkę. Dlatego zakleiłem ich wspólnie na rurze wychodzącej z kotła i zadałem większą temperaturę. Podczas tego testu widzę że czujniki zachowują się o wiele lepiej. Jak sam zauważyłeś, w punkcie kalibracji tj.około100*jest ok.a potem be.Teraz leżą sobie wszystkie w pokoju i pokazują temp pokojową.Tylko czujnik spalin zawyża o 1*.Można to zobaczyć na wykresie.Te czujniki, które kupiłeś to jest tem sam typ co w zestawie czy inne?Jeśli inne to jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac76 26.11.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Mam pytanie o dym w zasobniku. Z tego co wyczytałem - może się on tam pojawić kiedy otworzymy klapę i pracuje dmuchawa - ok - po to jest uszczelka przy klapie. Ale - czy jak dosypujecie węgiel przy WYŁĄCZONYM wentylatorze, to też dym wyłazi zasobnikiem? Bo u mnie jak wszystko jest szczelnie zamknięte to ok, ale jak otworzę pokrywę zasobnika, to niestety dym wychodzi na kotłownię mimo nie pracującej dmuchawy - no i żeby uzupełnić węgiel i nie nasmrodzić za dużo, to trzeba to robić "im szybciej, tym lepiej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.11.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Jak sam zauważyłeś, w punkcie kalibracji tj.około100*jest ok.a potem be.Teraz leżą sobie wszystkie w pokoju i pokazują temp pokojową.Tylko czujnik spalin zawyża o 1*.Można to zobaczyć na wykresie.Te czujniki, które kupiłeś to jest tem sam typ co w zestawie czy inne?Jeśli inne to jakie? Zgodnie z FAQ eStorownika KTY81-210. Na tych nowych jak skalibrowane w zerze zobaczyłem że na setkę mają niewielkie odchyłki to już było to. Dlatego to sprawdzenie zakresu chociaż w fragmencie. Sądzę że jak na czujnik poprawka większa niż ±2°C to w kosz. Z mniejszymi sterownik poprawnie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.11.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Zgodnie z FAQ eStorownika KTY81-210. Na tych nowych jak skalibrowane w zerze zobaczyłem że na setkę mają niewielkie odchyłki to już było to. Dlatego to sprawdzenie zakresu chociaż w fragmencie. Sądzę że jak na czujnik poprawka większa niż ±2°C to w kosz. Z mniejszymi sterownik poprawnie pracuje. Czyli co?Kupować i sprawdzać aż się trafi dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.11.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Jak do elektronika blisko to czemu nie. Nawet na próbę jedną sztukę nie zaszkodzi. 3zł to nie majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.11.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Czy inni koledzy mogliby napisać jakie mają offsety po kalibracji czujników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 26.11.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Czy inni koledzy mogliby napisać jakie mają offsety po kalibracji czujników? Takie porownania nie maja sensu.Na offsety ma wplyw długość kabli, nawet temp otoczenia.NIe mowiac o roznicach jakie maja schodząc z tasmy produkcyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.11.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Takie porownania nie maja sensu.Na offsety ma wplyw długość kabli, nawet temp otoczenia.NIe mowiac o roznicach jakie maja schodząc z tasmy produkcyjnej krzy27 pisał,że jak jest różnica +-2* to do kosza.U mnie jest 7*,dlatego chciałem wiedzieć jak jest u was?Czy moje są jakieś ekstra trefne czy to jest norma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.11.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 ... Na offsety ma wplyw długość kabli... Zgadza się. Każde 10m przewodu dodaje 1.45 Ohm. Rezystancja czujnika zawiera się w okolicach 2kOhm dla 25°C a współczynnik temperaturowy to 0.79 %/K co daje ~16 Ohm/K. Zatem długość kabla dwużyłowego o przekroju 0.25mm², który spowoduje błąd wskazania o 1°C to 54.5m. Porównania offsetów, mimo iż sensu w przechwalaniu się nie mają takiego jak choćby zużycie ekogroszku, mogą ukazać zależność ich od prawidłowych wskazań na całym zakresie stosowania ich w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.11.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Zgadza się. Każde 10m przewodu dodaje 1.45 Ohm. Rezystancja czujnika zawiera się w okolicach 2kOhm dla 25°C a współczynnik temperaturowy to 0.79 %/K co daje ~16 Ohm/K. Zatem długość kabla dwużyłowego o przekroju 0.25mm², który spowoduje błąd wskazania o 1°C to 54.5m. Porównania offsetów, mimo iż sensu w przechwalaniu się nie mają takiego jak choćby zużycie ekogroszku, mogą ukazać zależność ich od prawidłowych wskazań na całym zakresie stosowania ich w piecu. O jakich czujnikach mówimy?Czujniki do pieca tj.CWU, podajnika,CO itd mają około1m kabla.Bez urazy ale w tym przypadku Twój wywód(choć słuszny )jest pozbawiony sensu.Chodzi mi o to,że przy tej długości kabla wpływ rezystancji przewodu jest znikomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 26.11.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Jorguś wszedłem na esterownik. Oglądam Twoje wykresy. I co można?? Troszkę cierpliwości i zdania się na sterownik i zaczyna to wyglądać ładnie. Miałem zapytać się czemu te wykresy CWU takie dziwne ale spojrzałem na schemat a tam CWU priorytet i wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.11.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Jorguś.I łapki nie spuchnięte i awatara nie trzeba zmieniać. Niedługo mnie to czeka .Będziesz mógł się odgryzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.11.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 O jakich czujnikach mówimy?Czujniki do pieca tj.CWU, podajnika,CO itd mają około1m kabla.Bez urazy ale w tym przypadku Twój wywód(choć słuszny )jest pozbawiony sensu.Chodzi mi o to,że przy tej długości kabla wpływ rezystancji przewodu jest znikomy. Dlatego właśnie napisałem ten wywód. Bardziej bezsensowne jest mówienie o wpływie kabli nie mając zupełnego pojęcia jak wielki ten wpływ jest. Co jak co ale mierzyć to mnie niestety nauczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.11.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Dlatego właśnie napisałem ten wywód. Bardziej bezsensowne jest mówienie o wpływie kabli nie mając zupełnego pojęcia jak wielki ten wpływ jest. Co jak co ale mierzyć to mnie niestety nauczyli. O kablach to mam pojęcie.Napisałem tylko,że przy takiej długości wpływ rezystancji samego kabla jest znikomy.Dla bardziej wymagających zrobiono właśnie kalibrację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts