Wojtek159 15.05.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Panowie mam kolejne pytanko . Jak podlaczyc pompke cyrkulacyjna CWU , na sterowniku nie ma wyjscia na ta pompke, i jak nia sterowac? Pozdrawiam Podpinasz tam gdzie jest zasilanie pompy mieszającej a w programie ustawiasz jaką sterujesz pompę - (ustawienia/zaawansowane/Parametry cyrkulacji) Na razie tylko tak ale mam nadzieję, że nowy soft pozwoli na sterowanie cyrkulacji z tego wyjścia a mieszaniem za pomocą pompy CWU;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 15.05.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Diametralna zmiana na palenisku po zmianie korony palnika i odpowiednio nawierconymi dziurami. Teraz przypadnie czekać co będzie się dalej działo.Od 07:20 piec chodzi w trybie normalnym. Napisz jeszcze jakie to zmiany i czym różni się nowa korona palnika. PS Qrcze... patrzę na twoje wykresy i nie bardzo rozumiem...? - Wymieniłeś koronę "w locie"? - Nagle zacząłeś grzać? czyszbyś nasypał węgla do podajnika? Edytowane 15 Maja 2011 przez Wojtek159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 15.05.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Panowie mój ostatni post wciąż czeka na odpowiedz, ale w miedzy czasie chcialem Was zapytac jak działa funkcja wskaźnika ilości paliwa? Czy musze dokupic jakis czujnik? Ogladalem swoj podajnik i nie widze tam takiegoz czujnika, oraz czy trzeba go podpiąć pod sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Napisz jeszcze jakie to zmiany i czym różni się nowa korona palnika. PS Qrcze... patrzę na twoje wykresy i nie bardzo rozumiem...? - Wymieniłeś koronę "w locie"? - Nagle zacząłeś grzać? czyszbyś nasypał węgla do podajnika? He he widzisz,trening czyni mistrza Tak, wymieniłem koronę jak piec był w trybie lato.Dosłownie 15min roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Panowie mój ostatni post wciąż czeka na odpowiedz, ale w miedzy czasie chcialem Was zapytac jak działa funkcja wskaźnika ilości paliwa? Czy musze dokupic jakis czujnik? Ogladalem swoj podajnik i nie widze tam takiegoz czujnika, oraz czy trzeba go podpiąć pod sterownik? W ustawieniach użytkownika masz czas do opróżnienia zasobnika. Nic nie musisz dokupywać,to działa na zasadzie licznika,jest zliczany czas pracy podajnika w minutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 No właśnie, też jestem tego zdania ze ten luz jest niedobry. A co na to inni uzytkownicy Ogniwo Eko Plusa ? Jak jest u Was, popatrzcie prosze czy macie ten luz po wlozeniu czujnika i dajcie mi znac. Panowie, a pasta termoprzewodząca od procesora komputera - czy ktoś z was sie zastanawiał by uzyć takiej pasty do polaczenia czujnikow ze źródłem ciepła w Ogniwo Eko Plusie? Mam troche takiej pasty, zostala mi po złożeniu kompa, zastanawiam sie czy jej nie wykozystać do tych czujnikow Zawijan - A Ty co myslisz o tym luźno wsadzonym czujniku temp. CO w kotle ?? U mnie był luz ale założyłem czujnik na folii aluminiowej. Co do tej pasty to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 15.05.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 U mnie był luz ale założyłem czujnik na folii aluminiowej. Co do tej pasty to nie wiem. Dzieki za odpowiedź Minertu. Czujnik wchodzi najpierw przez taki plastik czarny okrągły - czy mozna go zdemontowac i wtedy widac ten otwór? Boje sie, ze jesli wsune tam czujnik owiniety folią aluminiową to przy pierwszej próbie wyciągniecia czujnika folia zostanie w środku i co wtedy począć. Nie wiem jak grubo nawinąć tej folii , chcialbym zdemontowac ten okragły czarny plastik i zerknac na ten otwór najpierw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 15.05.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 szosiu - według mnie można śmiało zastosować pastę silikonową na przewodzącą, w pracy stosujemy takie pasty przym montażu czujników w piecach wędzarniczych, małą puszkę takiej pasty można kupić za około 10-20zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Dzieki za odpowiedź Minertu. Czujnik wchodzi najpierw przez taki plastik czarny okrągły - czy mozna go zdemontowac i wtedy widac ten otwór? Boje sie, ze jesli wsune tam czujnik owiniety folią aluminiową to przy pierwszej próbie wyciągniecia czujnika folia zostanie w środku i co wtedy począć. Nie wiem jak grubo nawinąć tej folii , chcialbym zdemontowac ten okragły czarny plastik i zerknac na ten otwór najpierw. Nie wiem bo tego plastiku nie demontowałem,włożyłem na ciasno i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.05.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 jak działa funkcja wskaźnika ilości paliwa? Czy musze dokupic jakis czujnik? Ogladalem swoj podajnik i nie widze tam takiegoz czujnika, oraz czy trzeba go podpiąć pod sterownik? Tak jak napisał minertu. Najlepiej zasyp cały podajnik, jak ci się wypali to zobaczysz ile czasu pracował podajnik. Wtedy wyzerujesz licznik i ustawisz taki czas jaki ci wyszedł i już będziesz miał wszystko na cacy. W alarmach i zdarzeniach będziesz miał datę zasypu węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 15.05.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 U mnie był luz ale założyłem czujnik na folii aluminiowej. Co do tej pasty to nie wiem. I tutaj mam pewne zastrzeżenia... owijanie czujnika w obudowie Cu folią aluminiową...??? Coś mi tu nie gra... Wszędzie na połączeniach AlCu stosuje się specjalne podkładki w celu zapobiegania ich wzajemnego styku a tu wszyscy owijają??? Może właśnie pasta przy dłuższej eksploatacji była by lepszym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 I tutaj mam pewne zastrzeżenia... owijanie czujnika w obudowie Cu folią aluminiową...??? Coś mi tu nie gra... Wszędzie na połączeniach AlCu stosuje się specjalne podkładki w celu zapobiegania ich wzajemnego styku a tu wszyscy owijają??? Może właśnie pasta przy dłuższej eksploatacji była by lepszym rozwiązaniem? Folia przewodzi ciepło dlatego jest zawijanie w nią czujników.Możesz sprawdzić na paście,nie wiem jak to wygląda i nie wiem czy pod wpływem temp się nie rozleje.Sprawdź i daj znać,może to będzie lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 15.05.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Folia przewodzi ciepło dlatego jest zawijanie w nią czujników.Możesz sprawdzić na paście,nie wiem jak to wygląda i nie wiem czy pod wpływem temp się nie rozleje.Sprawdź i daj znać,może to będzie lepsze rozwiązanie. Może niech lepiej odpowie nam wszystkim jakiś spec od metalurgii? Sory Zawijan za "wypuchę":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.05.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Może niech lepiej odpowie nam wszystkim jakiś spec od metalurgii? Sory Zawijan za "wypuchę":) To zalecali mi panowie z E-S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 16.05.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Panowie, a pasta termoprzewodząca od procesora komputera - czy ktoś z was sie zastanawiał by uzyć takiej pasty do polaczenia czujnikow ze źródłem ciepła w Ogniwo Eko Plusie? Mam troche takiej pasty, zostala mi po złożeniu kompa Z tego co pamiętam (z wymian procesorów) ta pasta pod wpływem temperatury się utwardzi i wtedy będziesz miał problem przy próbie demontażu i ponownego montażu czujnika ... Nie mówiąc już o ilości potrzebnej do uszczelnienia tego czujnika w kotle, jedna porcja to okolice 3 g, po użyciu do procesora mogło ci jej zostać z 1 g, ile potrzeba jej do uszczelnienia tego otworu w piecu ... trudno dokładnie określić ale tak bez 50 g nawet bym nie próbował podchodzić do tematu. Tym 1 g to sobie najwyżej czujnik ufajdasz A folię aluminiową zawsze jakoś wydłubiesz (np pincetą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 16.05.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Wszędzie na połączeniach AlCu stosuje się specjalne podkładki w celu zapobiegania ich wzajemnego styku a tu wszyscy owijają??? A ja mam nawet grzejniki miedziano-aluminiowe A tu cytat ze strony producenta: "Połączenie miedzi z aluminium jest połączeniem suchym dlatego nie zachodzi w nim zjawisko elektrochemiczne." Myślę, że to samo możemy powiedzieć o naszych czujnikach owiniętych w folię aluminiową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 16.05.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 A ja mam nawet grzejniki miedziano-aluminiowe A tu cytat ze strony producenta: "Połączenie miedzi z aluminium jest połączeniem suchym dlatego nie zachodzi w nim zjawisko elektrochemiczne." Myślę, że to samo możemy powiedzieć o naszych czujnikach owiniętych w folię aluminiową Jeśli traktować otwór na czujnik jako suszarkę to się prawie zgadzam. Być może w przypadku przewodnictwa ciepła to dobre rozwiązanie ale w elektryce to niedopuszczalne. Inny cytat:) "Połączenia powstałe przy wykorzystaniu podkładek cupalowych eliminują zjawisko powstawania ogniw na styku Al-Cu (zapobiegają powstawaniu korozji elektrochemicznej)" Myślę, że to mało istotny temat, ale zawsze coś nowego do podyskutowania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 16.05.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) Widze Panowie ze zdania podzielone Pasta termoprzewodząca - są rożne pasty, pamietam te starsze kiedys faktycznie twardnialy po jakims czasie i sie wykruszaly, ale są tez inne np. na bazie srebra ktore wcale nie musza twardnieć. Myle jednak nie paćkać kotła w tej jego "dziurce", ale sam jeszcze nie wiem. Pozostale czujniki potraktuje taką pasta bo one bedą przykrecone obejmami na sztywno ale w kotle to inna sprawa. Za 4 tygodnie dopiero pierwsze uruchomienie kociołka, bo nie mam jeszcze wody z wodociagów podlaczonej dlatego mam jeszcze troche czasu na ostateczna decyzje. Owijanie folia Aluminiową - przyszlo mi do glowy zalatwic folię ale miedzianą, wierze ze mozna w sklepie cos takiego dostac. Jesli jednak nie dostane zostaje mi folia aluminiowa, tylko czy kazda folia śniadaniowa/do pieczenia jest aluminiowa ?? Bardzo Wam dziekuje ze wypowiedzenie się, myślę, ze do tematu pasta&folia chyba juz wszystko zostalo powiedziane. Pozostaje jeszcze opinia zalozyciela tematu - Zawijan wypowiedz sie prosze Edytowane 16 Maja 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 16.05.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Widze Panowie ze zdania podzielone ... Za 4 tygodnie dopiero pierwsze uruchomienie kociołka, bo nie mam jeszcze wody z wodociagów podlaczonej dlatego mam jeszcze troche czasu na ostateczna decyzje. W DTR jest napisane, że lepsza jest woda deszczowa - los i pogoda Ci sprzyja Tylko beczka pod rynnę, węgiel do zbiornika i ogień...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 16.05.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) Ja jednak polecam pastę tak jak wspominałem stosujemy takie pasty w piecach wędzarniczych. Pasta od procka jest za droga bo "zawiera mączkę srebra" najlepiej zwykłą pastę silikonową termoprzewodzącą. Mam pytanie odnośnie tych czujników temperatury w kotle Ogniwo, otóż jakiego typu są to czujniki?We wcześniejszych postach pojawiła się informacja o czujnikach PT500, czy wszystkie czujniki przy tym kotle są rezystancyjne typu PT500? Niedługo będę robił hydraulikę ( na 90% zakupie ogniwo eko plus ), zamierzałem zrobić dwa układy tzn otwarty dla pracy kotła, cwu i zamknięty podłogówka i grzejniki. Ostatnio zacząłem jednak zastanawiać się nad puszczeniem wszystkiego w układzie zamkniętym z zastosowaniem układu schładzającego zabezpieczającego kocioł ( to rozwiązanie wychodzi mi taniej ). Jak sądzicie które rozwiązanie będzie bardziej odpowiednie dla tego kotła, i czy nie stracę gwarancji w tym drugim przypadku? Edytowane 16 Maja 2011 przez Gelo_26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts