Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To OEP +25kW ?

Gdzie się podział zawijan ?

Mam OE+25 . Kupilem jakos w lecie . Temperatury? Sami zerknijcie https://esterownik.pl/remote/523

tera troche poprzestawialem bo duzo palil . Ja zrobie dolkadne ogledziny przy nastepnym czyszczeni czyli za jakies 2-3 tyg i wrzucę pare fotek .Narezie nie ma co panikowac ,woda sie nie leje . Co nie znaczy ,ze powinien tak zardzewieć (jezeli to rdza) .

Edytowane przez kocurmarcin

Mam OE+25 . Kupilem jakos w lecie . Temperatury? Sami zerknijcie https://esterownik.pl/remote/523

tera troche poprzestawialem bo duzo palil .

Kilkakrotnie czytałem tutaj wypowiedzi kolegów a propos spalin że powinny być niskie 100-120deg .Po zapoznaniu się z kilkoma artykułami,(w linku od Jorga też jest o tym mowa) i po tym jak temp.moich spalin sporo po kalibracji urosła, dzwoniłem do kolesi z ekosystemu.Optymalne temp spalin jak się dowiedziałem to 140-170deg.Więc chyba nie do końca takie niskie temp.spalin są ok dla kotła?

minertu,ty jako fachowiec podpowiesz jak to jest z tymi spalinami?

Kilkakrotnie czytałem tutaj wypowiedzi kolegów a propos spalin że powinny być niskie 100-120deg .Po zapoznaniu się z kilkoma artykułami,(w linku od Jorga też jest o tym mowa) i po tym jak temp.moich spalin sporo po kalibracji urosła, dzwoniłem do kolesi z ekosystemu.Optymalne temp spalin jak się dowiedziałem to 140-170deg.Więc chyba nie do końca takie niskie temp.spalin są ok dla kotła?

minertu,ty jako fachowiec podpowiesz jak to jest z tymi spalinami?

Niska temp spalin moze powodowac korozje ,ale raczej wydaje mi sie ze w gorze kotla tam moze sie kondesowac. Taką mam teorie . Jezeli sie myle to prosze o sprostowanie kogos kto siedzi mocniej w temacie.

Ja nie mam, pisałem że sprawdzę...... jak na razie tylko kocurmarcin jako jedyny zgłasza taki problem.

Proszę nie wyolbrzymiajcie i nie dorabiajcie teorii bo zaraz inni podchwycą i pójdzie fama że Ogniwo rdzewieje , a przecież tak nie jest.

Właśnie o to mi chodziło. Dobrze Jorgus to sprecyzowałeś...Farba o której pisałem wcześniej miała rdzawy nalot od środka. Ciężko powiedzieć co to za nalot i czy to rdza. Mam tylko nadzieje ze każdy z was ma świadomość ze blacha malowana ta farba nie była zdzierana wcześniej do gołego metalu..To miała być warstwa ochronna i podejrzewam ze właśnie to wam z kotła odchodzi...

Te niby wżery rdzy to sadza o rudym zabarwieniu. Przynajmniej tak jest u mnie. Kocioł przy małych mocach strasznie zachodzi.

A do tych co lubią sobie wąchać dym przy dokładaniu opału do zasobnika (przy pracującym nadmuchu):

PRZY TAKIEJ ZABAWIE WYDZIELA SIĘ TLENEK WĘGLA W ILOŚCIACH NIEBEZPIECZNYCH DLA ŻYCIA I ZDROWIA!!!

Mój czujnik wiszący 1,0 m od pieca zaczął alarmować chwilę po otwarciu zasobnika. A przytrzymany nad zasobnikiem pokazał prawie max.

Te niby wżery rdzy to sadza o rudym zabarwieniu. Przynajmniej tak jest u mnie. Kocioł przy małych mocach strasznie zachodzi.

A do tych co lubią sobie wąchać dym przy dokładaniu opału do zasobnika (przy pracującym nadmuchu):

PRZY TAKIEJ ZABAWIE WYDZIELA SIĘ TLENEK WĘGLA W ILOŚCIACH NIEBEZPIECZNYCH DLA ŻYCIA I ZDROWIA!!!

Mój czujnik wiszący 1,0 m od pieca zaczął alarmować chwilę po otwarciu zasobnika. A przytrzymany nad zasobnikiem pokazał prawie max.

To rude zabarwienie to najpewniej związki siarki, która wydziela sie podczas spalania opału. Im opał więcej zawiera siarki i do tego kocioł przechodzi w podtrzymanie, to efekt rudawej sadzy murowany. Nie jestem ekspertem, ale tak mi się wydaje. Z tymi wżerami poczekajmy, po takim czasie wżery, to by było mistrzostwo świata....

Z tym dymem masz rację. Wyłączać wentylator i odczekać chwilkę. Ja wrzucam opał do wiaderka, potem tylko chwila na otwarcie zasobnika, wysypanie i ponowne zamknięcie. No chyba, że akurat nie wydobywa się dym. Nie czekajcie też, aż Wam się opał kończy w zasobniku, im jest go więcej w zasobniku, tym dym trudniej przechodzi przez tą warstwę. Oczywiście trudniej będzie też przechodził w przypadku palenia miałem...

Koledzy

Zastanówcie się - na spokojnie - co MOŻE być przyczyną korozji blachy.

Przecież znacie się na tym.

1. Mokry opał

2. Niskie temperatury spalin

i korozja kwasowa wchodzi...

Bo tej wodnej niskotemperaturowej (poniżej punktu rosy) nie podejrzewam (trochę dba o to pompka mieszająca).

Z tym, że jeżeli jest sucho w wymienniku - sadze pyliste, to nie powinny powstawać kwasy siarkawe, które są zabójcze dla stali.

Można sprawdzic przy czyszczeniu kotła - na dole za popielnikiem jaka blacha i jakie sadze... Jakby się coś wykraplało, to raczej będzie spływać w dół, więc tam powinno być najgorzej...

1. Mokry opał

2. Niskie temperatury spalin

i korozja kwasowa wchodzi...

Bo tej wodnej niskotemperaturowej (poniżej punktu rosy) nie podejrzewam (trochę dba o to pompka mieszająca)..

A propos mieszającej,szkoda że nie można sobie ustawić temp.kiedy CWU w funkcji mieszająca będzie załączana.Obecne 39deg to zbyt mało i wychładza powrót.Gdyby włączała się np.40-41deg to kocioł miałby mniejsze problemy z powracającą chłodną wodą i łatwiej by ją podgrzewał,bez takich skoków temp.(widać to na wykresach przy niskich temp) a i tak przy okazji woda CWU by się podgrzewała...

U mnie jest niemożliwa praca na niskich temp,mam duży odbiór ciepła tak jak u ciebie i przy min.temp.42 deg pracuje niemiarowo ze skokami i spala więcej,45deg to minimum bo inaczej powrót jest za niski.U mnie takie rozwiązanie byłoby ok,przy takich temp.mógłbym sobie pozwolić na obniżenie temp.do 42deg...a tak lipa..

http://esterownik.pl/forum/posty,176/cwumieszajaca-regulacja-wlaczenia?m=2232#2232

Edytowane przez markowsski

Archer traf chce, że mam blisko osoby, które uprawiają owies i wierz mi nie jest tak ładnie i prosto jak piszesz. Sam myślałem o tym by go kupować i mieszać z eko. Plan na razie nie wypalił bo w ubiegłym roku owies był słabiutkiej jakości. W tym roku znowu z racji cen nie kalkuluje się go kupować. Problemów moralnych też raczej nie mam. Pozdrawiam.