markowsski 27.11.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ludzie co wyście się szaleju najedli ? Jeden coś wspomniał a tu już panika na całego. Pozew zbiorowy będą już zakładać, jeszcze farbą śmierdzą wasze kotły Spoko,histeria Polska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 27.11.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Możliwe i tak się dzieje ( u nie w ubiegłym sezonie było identycznie) - zamontowałem zawór zwrotny ( 8 zł) za pompą CWU i spoko za pompą ... czyli od strony zasobnika cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.11.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 27.11.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 kurcze...nie mam gwintownicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 27.11.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Zamontuj dwa jeden przed pompą CO a drugi przed pompa CWU,już to kiedyś pisałem aby jedna pompa drugiej wody nie zaciągała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 27.11.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Panowie a co do rdzy to wcale to rdzą nie musi być,jest to przypalona,przyklejona sadza z węgla.Pamiętajcie,że węgle są różne.To tak jak z drewnem,palcie iglastym a kotła nie doczyścisz,być może to tylko nagar się odkłada i wygląda jak płat odpadającej rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 27.11.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Zamontuj dwa jeden przed pompą CO a drugi przed pompa CWU,już to kiedyś pisałem aby jedna pompa drugiej wody nie zaciągała. to w końcu przed czy za pompami? /) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.11.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ja mam tylko jeden zawór zwrotny za pompą CWU - przy pompkach CO zawory takie by mi przeszkadzały bo w pewnym zakresie korzystam z dobrodziejstwa grawitacji przy CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 27.11.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 To nie ma znaczenia czy przed czy za,ja mam przed i tak podałem.Mam je na zasilaniach CO i CWU a pompy za nimi.Grunt aby zamknąć obieg CWU gdy pracuje pompa CO i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 27.11.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 (edytowane) To OEP +25kW ? Gdzie się podział zawijan ? Mam OE+25 . Kupilem jakos w lecie . Temperatury? Sami zerknijcie https://esterownik.pl/remote/523 tera troche poprzestawialem bo duzo palil . Ja zrobie dolkadne ogledziny przy nastepnym czyszczeni czyli za jakies 2-3 tyg i wrzucę pare fotek .Narezie nie ma co panikowac ,woda sie nie leje . Co nie znaczy ,ze powinien tak zardzewieć (jezeli to rdza) . Edytowane 27 Listopada 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 27.11.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Mam OE+25 . Kupilem jakos w lecie . Temperatury? Sami zerknijcie https://esterownik.pl/remote/523 tera troche poprzestawialem bo duzo palil . Kilkakrotnie czytałem tutaj wypowiedzi kolegów a propos spalin że powinny być niskie 100-120deg .Po zapoznaniu się z kilkoma artykułami,(w linku od Jorga też jest o tym mowa) i po tym jak temp.moich spalin sporo po kalibracji urosła, dzwoniłem do kolesi z ekosystemu.Optymalne temp spalin jak się dowiedziałem to 140-170deg.Więc chyba nie do końca takie niskie temp.spalin są ok dla kotła? minertu,ty jako fachowiec podpowiesz jak to jest z tymi spalinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 27.11.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Kilkakrotnie czytałem tutaj wypowiedzi kolegów a propos spalin że powinny być niskie 100-120deg .Po zapoznaniu się z kilkoma artykułami,(w linku od Jorga też jest o tym mowa) i po tym jak temp.moich spalin sporo po kalibracji urosła, dzwoniłem do kolesi z ekosystemu.Optymalne temp spalin jak się dowiedziałem to 140-170deg.Więc chyba nie do końca takie niskie temp.spalin są ok dla kotła? minertu,ty jako fachowiec podpowiesz jak to jest z tymi spalinami? Niska temp spalin moze powodowac korozje ,ale raczej wydaje mi sie ze w gorze kotla tam moze sie kondesowac. Taką mam teorie . Jezeli sie myle to prosze o sprostowanie kogos kto siedzi mocniej w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 27.11.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ja nie mam, pisałem że sprawdzę...... jak na razie tylko kocurmarcin jako jedyny zgłasza taki problem. Proszę nie wyolbrzymiajcie i nie dorabiajcie teorii bo zaraz inni podchwycą i pójdzie fama że Ogniwo rdzewieje , a przecież tak nie jest. Właśnie o to mi chodziło. Dobrze Jorgus to sprecyzowałeś...Farba o której pisałem wcześniej miała rdzawy nalot od środka. Ciężko powiedzieć co to za nalot i czy to rdza. Mam tylko nadzieje ze każdy z was ma świadomość ze blacha malowana ta farba nie była zdzierana wcześniej do gołego metalu..To miała być warstwa ochronna i podejrzewam ze właśnie to wam z kotła odchodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 27.11.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Te niby wżery rdzy to sadza o rudym zabarwieniu. Przynajmniej tak jest u mnie. Kocioł przy małych mocach strasznie zachodzi.A do tych co lubią sobie wąchać dym przy dokładaniu opału do zasobnika (przy pracującym nadmuchu): PRZY TAKIEJ ZABAWIE WYDZIELA SIĘ TLENEK WĘGLA W ILOŚCIACH NIEBEZPIECZNYCH DLA ŻYCIA I ZDROWIA!!!Mój czujnik wiszący 1,0 m od pieca zaczął alarmować chwilę po otwarciu zasobnika. A przytrzymany nad zasobnikiem pokazał prawie max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 27.11.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Koledzy Zastanówcie się - na spokojnie - co MOŻE być przyczyną korozji blachy. Przecież znacie się na tym. woda + tlen ? Ale ja sie nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 27.11.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Te niby wżery rdzy to sadza o rudym zabarwieniu. Przynajmniej tak jest u mnie. Kocioł przy małych mocach strasznie zachodzi. A do tych co lubią sobie wąchać dym przy dokładaniu opału do zasobnika (przy pracującym nadmuchu): PRZY TAKIEJ ZABAWIE WYDZIELA SIĘ TLENEK WĘGLA W ILOŚCIACH NIEBEZPIECZNYCH DLA ŻYCIA I ZDROWIA!!! Mój czujnik wiszący 1,0 m od pieca zaczął alarmować chwilę po otwarciu zasobnika. A przytrzymany nad zasobnikiem pokazał prawie max. To rude zabarwienie to najpewniej związki siarki, która wydziela sie podczas spalania opału. Im opał więcej zawiera siarki i do tego kocioł przechodzi w podtrzymanie, to efekt rudawej sadzy murowany. Nie jestem ekspertem, ale tak mi się wydaje. Z tymi wżerami poczekajmy, po takim czasie wżery, to by było mistrzostwo świata.... Z tym dymem masz rację. Wyłączać wentylator i odczekać chwilkę. Ja wrzucam opał do wiaderka, potem tylko chwila na otwarcie zasobnika, wysypanie i ponowne zamknięcie. No chyba, że akurat nie wydobywa się dym. Nie czekajcie też, aż Wam się opał kończy w zasobniku, im jest go więcej w zasobniku, tym dym trudniej przechodzi przez tą warstwę. Oczywiście trudniej będzie też przechodził w przypadku palenia miałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 27.11.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Koledzy Zastanówcie się - na spokojnie - co MOŻE być przyczyną korozji blachy. Przecież znacie się na tym. 1. Mokry opał 2. Niskie temperatury spalin i korozja kwasowa wchodzi... Bo tej wodnej niskotemperaturowej (poniżej punktu rosy) nie podejrzewam (trochę dba o to pompka mieszająca). Z tym, że jeżeli jest sucho w wymienniku - sadze pyliste, to nie powinny powstawać kwasy siarkawe, które są zabójcze dla stali. Można sprawdzic przy czyszczeniu kotła - na dole za popielnikiem jaka blacha i jakie sadze... Jakby się coś wykraplało, to raczej będzie spływać w dół, więc tam powinno być najgorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 27.11.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 (edytowane) 1. Mokry opał 2. Niskie temperatury spalin i korozja kwasowa wchodzi... Bo tej wodnej niskotemperaturowej (poniżej punktu rosy) nie podejrzewam (trochę dba o to pompka mieszająca).. A propos mieszającej,szkoda że nie można sobie ustawić temp.kiedy CWU w funkcji mieszająca będzie załączana.Obecne 39deg to zbyt mało i wychładza powrót.Gdyby włączała się np.40-41deg to kocioł miałby mniejsze problemy z powracającą chłodną wodą i łatwiej by ją podgrzewał,bez takich skoków temp.(widać to na wykresach przy niskich temp) a i tak przy okazji woda CWU by się podgrzewała... U mnie jest niemożliwa praca na niskich temp,mam duży odbiór ciepła tak jak u ciebie i przy min.temp.42 deg pracuje niemiarowo ze skokami i spala więcej,45deg to minimum bo inaczej powrót jest za niski.U mnie takie rozwiązanie byłoby ok,przy takich temp.mógłbym sobie pozwolić na obniżenie temp.do 42deg...a tak lipa.. http://esterownik.pl/forum/posty,176/cwumieszajaca-regulacja-wlaczenia?m=2232#2232 Edytowane 27 Listopada 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 27.11.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Archer traf chce, że mam blisko osoby, które uprawiają owies i wierz mi nie jest tak ładnie i prosto jak piszesz. Sam myślałem o tym by go kupować i mieszać z eko. Plan na razie nie wypalił bo w ubiegłym roku owies był słabiutkiej jakości. W tym roku znowu z racji cen nie kalkuluje się go kupować. Problemów moralnych też raczej nie mam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 27.11.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 A czy mozecie mi pomoc w wyborze konkretnego fachowca ktory prawidlo podlaczy mi ten kociol OE+ do istniejacej kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts