Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po za tym piecyk sprawuję się bardzo dobrze, ostatnio kupiłem na próbę 125kg miału z Kazachstanu (BM Kobylin 495zł T) , ponoć 22-24MJ i muszę powiedzieć, że po za tym, że popiołu było kilka razy więcej niż przy ekogroszku, palił się całkiem nieźle. Zasobnik wyczerpał się po 6 dniach gdzy przy podobnej temperaturze na dworze ekogroszek starczał na ok 7 dni.

Pozdrawiam

Jaka pojemność zasobnika,ile wchodzi kg opału typu ekogroch?Jeśli 100kg na 7 dni to pozazdrościć :)

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie rozumiem,jak na krótką?

Masz dogrzany powrót non stop,póki nie wprowadzą możliwości sterowania właczeniem pompy CWU w trybie +mieszająca w innej temp.włączenia niż 39deg(a obiecali mi tel.że to zrobią) to rozwiązanie jest ok jak dla mnie,bo ja z niedogrzanym powrotem mam problemy..

Na dowód,popatrz na temp.w pomieszczeniu i na temp w jakich parcuje kocioł,nigdy wcześniej nie miałem takich przy takim zakresie temp.pracy kotła...;):)

Dodatkowo, wczoraj i dziś u mnie są niższe temperatury na zewnątrz...

w sumie cel uświęca środki......

To rozwiązanie jest dla tych co nie posiadają pompy mieszającej.Przeczytaj dokładnie,wpinasz CWU w gniazdo pompy mieszającej i dalej ustawiasz tak jak opisałem.

Wodę mam w takiej temp.jak zakres pracy kotła,czyli jak pracuje 45-47 deg to średnio 46deg,i tak nie można wyżej przecież...:) Popatrz

https://esterownik.pl/remote/848

A skąd się bierze temp.powrotu 45deg?

Ciekawe zjawisko w kotle markowskiego - temperatura powrotu 44,9 st C a temperatura kotła 43,8 st C.

Albo trzeba skalibrować czujniki albo pompa CO chodzi do tyłu :(

Kalibracja i dokładność czujników mogą powodować takie anomalie. Dodatkowo z dokładnością wiąże się to że pomiar nie jest liczbą. Jest przedziałem. Do każdej z tych wartości dołóż przedział dokładności czujnika ±3°C i stwierdzisz że częściowo te przedziały się pokrywają.

Nie łudźmy się że w sterownikach mamy wzorcowane czujniki.

Panowie .Jestem w przededniu instalacji.W związku z tym mam pytanie a właściwie prośbę.Napiszcie co ,waszym zdaniem,jest najlepsze na powrót.Pompa mieszająca,zawór N-drogowy czyCWU+mieszająca.Mój instalator nie wyobraża sobie nic innego jak mieszająca,ale sam przyznaje,że nie słyszał o funkcji CWU+mieszająca.

Panowie .Jestem w przededniu instalacji.W związku z tym mam pytanie a właściwie prośbę.Napiszcie co ,waszym zdaniem,jest najlepsze na powrót.Pompa mieszająca,zawór N-drogowy czyCWU+mieszająca.Mój instalator nie wyobraża sobie nic innego jak mieszająca,ale sam przyznaje,że nie słyszał o funkcji CWU+mieszająca.

cwu + mieszająca nie zawsze spełnia swoją rolę.... pisał o tym wcześniej chyba minertu..... natomiast ciężko wg. mnie stwierdzić czy lepszy jest zawór 4 drogowy czy pompa mieszająca...... ja mam 4 drogowca - pogadaj z kimś kto ma pompę... koszt w sumie podobny :)

A skąd się bierze temp.powrotu 45deg?

Opisałem to powyżej,pompa CWU+mieszająca chodzi podłączona jako mieszająca w sterowniku(gniazdo mieszająca),ustawiona jako cyrkulacyjna,z zerowym czasem przerwy.I tak mam dogrzany powrót,a ma większą temperaturę bo ...zobacz na temp.CWU-jest wyższa niż zasilanie CO kotła :)

Kalibracja jest ok,tak ma być :)

krzy27 -to nie anomalie,czysta fizyka!!:)

Kocioł pracował na wyższych temp.to się nagrzała,nie wybierana teraz ma wyższą temp.od zasilania CO

Edytowane przez markowsski

Opisałem to powyżej,pompa CWU+mieszająca chodzi podłączona jako mieszająca w sterowniku(gniazdo mieszająca),ustawiona jako cyrkulacyjna,z zerowym czasem przerwy.I tak mam dogrzany powrót,a ma większą temperaturę bo ...zobacz na temp.CWU-jest wyższa niż zasilanie CO kotła :)

Kalibracja jest ok,tak ma być :)

Chyba jestem za głupi,bo dalej nie rozumię.W takim razie skąd masz wyższą temp.CWU?Skąd się bierze ta temp?Masz jakieś turbo czy coś?Może zasobnik CWU dogrzewasz elektrycznie?

Edytowane przez tesel

Chyba jestem za głupi,bo dalej nie rozumię.W takim razie skąd masz wyższą temp.CWU?Skąd się bierze ta temp?Masz jakieś turbo czy coś?

Zobacz na wykresy temp.CO,kocioł pracował wcześniej na wyższych temp.,pracuje u mnie firmie,nie w domu,zużycie wody CWU jest małe więc nie zdążyła się wychłodzić jeszcze.

Jeśli zrobię korektę czujnika powrotu to tylko dla tego by nie ogłupiać sterownika,możesz wierzyć czy nie-skalibrowany jest poprawnie.

Zobacz na wykresy temp.CO,kocioł pracował wcześniej na wyższych temp.,pracuje u mnie firmie,nie w domu,zużycie wody CWU jest małe więc nie zdążyła się wychłodzić jeszcze.

Jeśli zrobię korektę czujnika powrotu to tylko dla tego by nie ogłupiać sterownika,możesz wierzyć czy nie-skalibrowany jest poprawnie.

Czyli jest to chwilowy stan.Teraz wszystko jest ok.Zobaczymy jaki będzie powrót jak ostygnie Ci bojler.

Czyli jest to chwilowy stan.Teraz wszystko jest ok.Zobaczymy jaki będzie powrót jak ostygnie Ci bojler.

Zawsze cieplejszy niz bez takiego zabiegu jaki zastosowałem,jeśli bedzie 42deg na zasilaniu CO,woda CWU bedzie miała ok 41deg,przy takiej temp.CO miałem powrót ok 37deg :),teraz zawsze będzie najmniej o 10% niższy niż temp wody CWU ;)

Czy przy takim rozwiązaniu (bardzo ciekawe i warte rozważenia) nie będzie ci wychładzać bojlera?

Teraz obniżyłem temp minimalną kotła do 42deg,gdybym grzał tak jak wczoraj cały dzień czyli na minimalnej 45deg -miałbym wodę CWU ok 46deg(kocioł pracował pomiędzy 45 a 47 deg),woda CWU 45deg jest dla mnie ok.

Jak przyją niższe temp to CO bedzie wyższa no i woda CWU cieplejsza...;)

gdyby kocioł chodził w ocieplonym domu nic nie musiałbym kombinować,a tak jest to dla mnie jedyna rada...

Wybrałbym rozwiązanie bez 4D,czyli pompa CWU oraz pompa mieszająca,tak też zrobie w przyszłym roku.U mnie 4D się nie sprawdził..

Najtańsza pompa do mieszania to 150-200pln.

Tak małe mieszkanie można taniej prądem ogrzać.

Coś zbytnio kręcicie z tymi pompami. U mnie CWU pracuje w trybie CWU+mieszająca. Kocioł pracuje na nastawie 42 stopnie temp powrotu wg ustawień E-S 39 stopni. CWU nastawiona 36. Realna temp zbliżona do temp CO. Tak więc CWU pracuje faktycznie jako mieszająca dogrzewając "przy okazji CWU". Cała filozofia.