Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bodajże 5.8. Pierwszą mi zerwał gdy dostał się do węgla kawałek drewna. Druga pracuje już prawie 2 miesiące bez zarzutu.

Co do zaworu 4D. Ja mam, mi działa - i to na grawitacji. Proszę jednak pamiętać że sam zawór to nie wszystko. Bardzo ważna jest instalacja wokół niego a o tym to nie każdy instalator pamięta.

Coś zbytnio kręcicie z tymi pompami. U mnie CWU pracuje w trybie CWU+mieszająca. Kocioł pracuje na nastawie 42 stopnie temp powrotu wg ustawień E-S 39 stopni. CWU nastawiona 36. Realna temp zbliżona do temp CO. Tak więc CWU pracuje faktycznie jako mieszająca dogrzewając "przy okazji CWU". Cała filozofia.

36 na cwu to chyba za mało do prysznica...... nawet 42 to na styk........

u mnie pompa co wysysa ciepło z zasobnika :( muszę zamontować zawór zwrotny - czyli przeróbka :bash:

Co do zaworu 4D. Ja mam, mi działa - i to na grawitacji. Proszę jednak pamiętać że sam zawór to nie wszystko. Bardzo ważna jest instalacja wokół niego a o tym to nie każdy instalator pamięta.

to jeden z plusów zaworu 4D że działa na grawitacji a więc i bez prądu.....

Edytowane przez jorgo

Możesz coś więcej na ten temat. Jak długo grzejesz na takim rozwiązaniu że już taki wniosek ?

Zależało mi na tym by na takim starym układzie instalacji jak u mnie czyli nie tak jak robi się obecnie,każdy grzejnik osobno itd na szynie zasilającej,miałbym cieplejszy powrót,bo taki jak miałem przy układzie z kotłem na olej byłaby to śmierć takiego Ogniwa.

Więc gdybym wiedział że można użyć CWU jako mieszjącej plus pompa mieszająca w trybie cyklicznym na 1 biegu to dałbym sobie spokój.Ustawiam pompe CO na 1 biegu(by nie wybierała za szybko wody z kotła),pompe CWU na 1 biegu,pompa mieszająca na 1 biegu i jak trzeba nawet cyklicznie lub non stop i wszystko ok.

U mnie 4D na ustawieniu 5 na 9 mozliwych=zima na grzejnikach,teraz mam na 7 i jest ok,więc tylko niewielka ilość tej wody wraca do powrotu...

Wybieranie wody z kotła mógłbym ograniczyć inaczej,nawet na kilka sposobów...

Panowie .Jestem w przededniu instalacji.W związku z tym mam pytanie a właściwie prośbę.Napiszcie co ,waszym zdaniem,jest najlepsze na powrót.Pompa mieszająca,zawór N-drogowy czyCWU+mieszająca.Mój instalator nie wyobraża sobie nic innego jak mieszająca,ale sam przyznaje,że nie słyszał o funkcji CWU+mieszająca.

Ja wybrałem mieszającą , bez zaworu3/4D, bez podłogówki , same grzejniki ścienne. Wg mnie zaworem n-drogowym trzeba bedzie czasem cos pokrecic a moze sie myle, ale nie chcialem zadnych recznych regulacji, poza tym p. mieszająca to opcja zalecana przez ogniwo ale teraz widze ze po modernizacji ich strony obie opcje są zalecane :) http://www.ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/schematy

Panowie to czy montować zawór 4D czy inny zależy od nas samych i od tego jak mamy ocieplony dom.

Ja mam dobrze ocieplony i wiem ,że bez 4D bym nie ujechał.Popatrzcie na mój schemat.Temp podłogi pokazuje na temp wody za pompą CO.Jaki z tego wniosek?Ano taki,ze nawet na temp minimalnej 42deg miałbym za ciepło w domu więc ustawiłem zawór 4D tak aby było ok i więcej go nie ruszam.Resztę wywnioskujcie sami z schematu i wykresów.

Zmykam do pracy. :)

Panowie to czy montować zawór 4D czy inny zależy od nas samych i od tego jak mamy ocieplony dom.

Ja mam dobrze ocieplony i wiem ,że bez 4D bym nie ujechał.Popatrzcie na mój schemat.Temp podłogi pokazuje na temp wody za pompą CO.Jaki z tego wniosek?Ano taki,ze nawet na temp minimalnej 42deg miałbym za ciepło w domu więc ustawiłem zawór 4D tak aby było ok i więcej go nie ruszam.Resztę wywnioskujcie sami z schematu i wykresów.

Zmykam do pracy. :)

Wtedy i tylko wtedy(dobrze ocieplony dom) zawór 4D ma sens.W moim wypadku nie ocieplone 200m2 ze starymi oknami to żaden 4 czy nawet 8D nie pomoże :)

Hmmm...

A ja jestem zdania że nawet na takim obiekcie jak piszesz zawór ma sens. Skoro jest to duży obiekt z dużymi stratami to i powrót będzie zimny. Zawór ma 2 zadania:

1. Puścić na dom niższą temperaturę niż na kotle.

2. Zapobiec zimnemu powrotowi - co też jest ściśle związane z ustawieniem zaworu w punkcie 1.

Kto nie potrzebuje ani jednej ani drugiej funkcji niech go nie montuje. Tyle że chyba jest warunkiem gwarancji ogniwa.

Hmmm...

A ja jestem zdania że nawet na takim obiekcie jak piszesz zawór ma sens. Skoro jest to duży obiekt z dużymi stratami to i powrót będzie zimny. Zawór ma 2 zadania:

1. Puścić na dom niższą temperaturę niż na kotle.

2. Zapobiec zimnemu powrotowi - co też jest ściśle związane z ustawieniem zaworu w punkcie 1.

Kto nie potrzebuje ani jednej ani drugiej funkcji niech go nie montuje. Tyle że chyba jest warunkiem gwarancji ogniwa.

Jak nie zamontujesz 4D a zamontujesz pompę mieszającą to nie będzie zimny..

Można zrobić użytek z CWU wpinając ją tak jak pisałem do gniazda mieszającej w sterowniku i włączając jej pracę cykliczną non stop,i masz ciepły powrót? Masz :)Dodatkowo pompa CO na 1 bieg by nie wybierać za szybko wody z kotła.czym takie rozwiązanie różni się od zasady działania 4D,może mniej płynną regulacją ale da się i takie rozwiązanie wyregulować.

Cytat Z tematu Palnik Brucer+sterownik eCoal. Autor Zawijan. Mozę ten cytat wreszcie zakończy wasze rozmowy o kalibracji czujników (albo zacznie następne?:) )- Algorytm spalania oparty jest na analizie zmian trendu temperatury spalin. Nie na analizie wartości temperatury spalin.

Wartość temperatury nie ma znaczenia. Np. jeśli jeden z Was skalibrował czujnik i pokazuje mu on np. 150st.C a drugi nie skalibrował i pokazuje mu on np. 156st.C - nie ma to znaczenia dla algorytmu spalania. Zmiany trendów będą takie same i sterownik będzie pracował tak samo (w zakresie spalania oczywiście). Pozdrawiam.

Cytat Z tematu Palnik Brucer+sterownik eCoal. Autor Zawijan. Mozę ten cytat wreszcie zakończy wasze rozmowy o kalibracji czujników (albo zacznie następne?:) )- Algorytm spalania oparty jest na analizie zmian trendu temperatury spalin. Nie na analizie wartości temperatury spalin.

Wartość temperatury nie ma znaczenia. Np. jeśli jeden z Was skalibrował czujnik i pokazuje mu on np. 150st.C a drugi nie skalibrował i pokazuje mu on np. 156st.C - nie ma to znaczenia dla algorytmu spalania. Zmiany trendów będą takie same i sterownik będzie pracował tak samo (w zakresie spalania oczywiście). Pozdrawiam.

Rozumiem że im większa temp.spalin tym mniej podaje paliwa?Jeśli tak to jaki jest zakres temp. spalin najlepszy?

Mi osobiście się wydaje ze temperatura spalin będzie różna w zależności od zapotrzebowania na moc . Pewnie zależy tez od takich czynników jak ciąg kominowy i stopień czystości kotła. Jeśli się bardzo mylę, to Zawijan mnie poprawi.. Gdzieś widziałem i to chyba minertu opisywał ze ES określał ja w granicach miedzy 140-170 stopni.Pozdrawiam. Edytowane przez jack18

Potwierdzę to co mówi Minertu, zresztą pisałem o tym wcześniej. Ociepliłem w tym roku chałupkę i przy takich temp jak teraz w dzień kocioł pracuje tylko w trybie A-L a w domu ciepło. W poprzednim roku piec jednak pracował 24H i przy nieocieplonym domu z temp powrotu też nie było większych problemów. A mam u siebie 17 szt grzejników (pracuje w tym momencie chyba 12 szt) do tego parę dobrych metrów podłogówki.

Jorgo może niezrozumiale napisałem. Więc napiszę raz jeszcze. Nastawa CWU to 40-42 stopnie, CWU obnizona 4-5 stopni. W dzień przy trybie A-L faktycznie mam taką temp wody i to wystarcza, nikt prysznica nie bierze. Wieczorem, kiedy piec startuje temp CWU równa do CO dzięki pracy pompy mieszającej. 42 stopnie dla uważam za wystarczające-nikt w domu nie narzeka. Zresztą to kwestia indywidualnych preferencji i nie ma co o tym dyskutować. Latem często kąpię się w zimnej wodzie i zdrowia nie tracę, uważam, że wręcz przeciwnie...

Mucskup napiszę jak to wygląda u mnie. U mnie kocioł pół na pół 19-8 rano grzeje, pozostałe tryb A-L. Na podstawie moich obserwacji. Gdy kocioł pracuje normalne to w zależności od temp zewn czas pracy podajnika waha się w granicach 40-50 minut. Próbowałem różnych rozwiązań z cykliczna pracą pompy włącznie i generalnie wychodziło podobnie. W dzień w trybie A-L na podtrzymaniu czas pracy podajnika to 10-15 minut, tu muszę jeszcze się przyłożyć. Na rozruch ponowny instalacji "idzie" ok 10-15 minut w tym pewnie kilka minut wchodzi w okres po 20. Łatwo więc policzyć całość. Oszczędności nie są wielkie. Wychodzę rano wcześnie więc nie mam ochoty biegać po całym domu(w tym piętrze teściów) i przykręcać głowice na dzień. Na razie kocioł pracuje tak, później może coś zmienię. Przy okazji montuj czujniki po to są w zestawie. Poprawiają znacznie pracę kotła

Panowie nie rozumiem za bardzo algorytmu spalania w tym kotle.Temp.wewnątrz została osiągnięta(od 12 godzin bez zmian) ,kocioł nie ma już jak obniżyć temp.bo już to zrobił na maxa ,to dlaczego nie zaczyna podawać opału z większymi przerwami?

Rozumiem że te przerwy nie mogą być zbyt długie ale czemu nie krótsze niż obecne?Wiem że można pompę CO ustawić na wyłączona lub cykliczną ale w nieocieplonych budynkach nie ma to sensu,sam rozruch ponowny kotła spożyje kilkanaście dawek opału więcej...

Skręcenie termostatów nic nie daje,pomieszczenia się wychłodzą i będzie to samo co na pompie CO wyłączonej,sprawę ciepłego powrotu mam załatwioną zabiegiem jaki wykonałem więc po co kocioł dalej podaje tyle opału?