Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Krzysiu

a czy ja gdzieś piszę, że mucia nie ma racji? Ja się po prostu jako laik wyrwałem z wypowiedzią, a wiedza moja to przez tych naukowców skrzywiona, co testy różnych zasobników robili, prace naukowe na ten temat pisali, a durne prostoki nie wiedziały, że mucia wie lepiej. A ja to czytałem, trochę doświadczalnie sprawdzałem i ... się wyrwałem. Na swoje nieszczęście, bo przecież wy wiecie lepiej.

O górnikach nie wspominam, bo wiadomo co to za nacja, a Barbórka blisko, to podminowane mogą być. A zresztą skąd one - te górniki, co na dole pracują, mogą wiedzieć coś o węglu, jego właściwościach, że o zbiornikach nie wspomnę. I przez to, co jakiś czas wlezie jeden z drugim do takiego onego i mu się toto zawieszone na łeb zwali.

Szanowny Krzysiu

Teoria 7 średnic dotyczy cząstek węgla. Nie trocin, zrębków itp. piórek. Tudzież wszystkiego inkszego, czego muci, tobie tudzież wam bliskich wyjaśnić nijak się nie da.

A ja już nawet nie zamierzam osobiście testować wieszania się za ziobro czy inkszy organ, by wam udowodnić, to com nieopatrznie napisał. Licząc bezmyślnie, że może pomogę.

Przeto kończąc pozdrawiam Waszmościów z dwururki i ... Wesołych Świąt.

Podnóżek Waszmościów - laik kwadratowy zawijan_2

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

krzy27 Ale kotły na ekogroszek są do ekogroszku a nie do węgla sortymentu orzech!!

Nie rozumiem o co się tym czepiasz. Jeśli o rozmiar to ok. Jeśli o to eko z przodu to otrzeźwiej. Węgiel często jest kruszony. W technologi czystego węgla wręcz to pozwala na pozbycie się części mineralnej i tym samym wzbogacenia węgla.

Witam wszystkich,

może już o tym było ale nie mam czasu czytać często forum ale mam taki mały problem,

wydaje mi się że zasobnik jest chyba źle zbudowany bo trochę się w nim blokuje paliwo nad samym ślimakiem (paliwo mam bardzo suche). Pisze troche bo piecyk pobiera cały czas paliwo tylko są (były) takie momenty że temperatura spalin spadała, temperatura na piecu też a piecyk podawał cały czas aż zawis się obsypał ślimak podał i znowu było wszystko oki.

Może by tak dołożyć małe "coś" mam na myśli silniczek z wieloklinem ( na przestrzał) zamontowany w tej małej klapce otwieranej na trzy motylki u dołu zasobnika i starowany z sterownika. A może (wiem że to się źle skojarzy a może dobrze) wibrator elektromagnetyczny właśnie w tej małej klapce by sobie drżał co jakiś czas aby paliwo ładnie się obsypywało do ślimaczka.

Myślę sobie że może takie małe modernizacje można by było zrobić.

Teraz chodze sobie raz dziennie i wkładam ten pogrzebacz w węgiel i wydaje mi się że zawsze coś tam opadnie paliwo.

AAAAAAAAA pale miałem I z Chwałowic (tak to się nazywa) pomieszanym z orzechem średnim.

Jak pisze bzdury to napiszcie na pewno się nie zastrzele :-)

sry..... ale wibrator i orzech średni to nie jest dobry duet...... :lol2:

:rotfl::lol2:

Pozwól o Czcigodny Mucia, że jeszcze raz głos zabiorę, bom dopiero teraz doczytał TEORYJĘ TWOJĄ (skutkiem moich trudności w czytaniu, bo to nie tak łatwo wszystkie literki przyswoić sobie. O przetrawieniu tekstu w pustej mej łepetynie nawet nie wspominam):

- myślałem - ja naiwny - że paliwa trudne, to te, które w procesie spalania trudności czynią poprzez spiekanie nadmierne, koksowanie, wydymanie itp.

A to przecież takie proste (dziękuję, że nas oświeciłeś).

Szanowni użytkownicy kociołków z podajnikami ślimakowymi

Paliwa trudne - wg nowej teorii, którą mi wyjawił Czcigodny Mucia to przecież wszystko, co się da wsypać przez otwór zasypowy zasobnika. Od mikropyłów, po kostkę i "belery" wielkości amerykańskich dyń. I podajnik to wszystko powinien przyjąć, przepchnąć do palnika, spalić z dużą sprawnością. Po to są przecież te automata do wiązania krawata.

Czyli coś na kształt Koła Gospodyń Wiejskich:

Śpiewa, tańczy i gotuje, daje ciała i haftuje.

:lol2::rotfl:

...mnie interesuje tylko:" daje ciała" ;)

Nie rozumiem o co się tym czepiasz. Jeśli o rozmiar to ok. Jeśli o to eko z przodu to otrzeźwiej. Węgiel często jest kruszony. W technologi czystego węgla wręcz to pozwala na pozbycie się części mineralnej i tym samym wzbogacenia węgla.

groszek ma całkowicie inną granulacje od orzecha.... o to mi dokładnie chodzi... reszta to tak jak mowisz chwyt maretingowy...

Krzysiu

a czy ja gdzieś piszę, że mucia nie ma racji? Ja się po prostu jako laik wyrwałem z wypowiedzią, a wiedza moja to przez tych naukowców skrzywiona, co testy różnych zasobników robili, prace naukowe na ten temat pisali, a durne prostoki nie wiedziały, że mucia wie lepiej. A ja to czytałem, trochę doświadczalnie sprawdzałem i ... się wyrwałem. Na swoje nieszczęście, bo przecież wy wiecie lepiej.

O górnikach nie wspominam, bo wiadomo co to za nacja, a Barbórka blisko, to podminowane mogą być. A zresztą skąd one - te górniki, co na dole pracują, mogą wiedzieć coś o węglu, jego właściwościach, że o zbiornikach nie wspomnę. I przez to, co jakiś czas wlezie jeden z drugim do takiego onego i mu się toto zawieszone na łeb zwali.

Szanowny Krzysiu

Teoria 7 średnic dotyczy cząstek węgla. Nie trocin, zrębków itp. piórek. Tudzież wszystkiego inkszego, czego muci, tobie tudzież wam bliskich wyjaśnić nijak się nie da.

A ja już nawet nie zamierzam osobiście testować wieszania się za ziobro czy inkszy organ, by wam udowodnić, to com nieopatrznie napisał. Licząc bezmyślnie, że może pomogę.

Przeto kończąc pozdrawiam Waszmościów z dwururki i ... Wesołych Świąt.

Podnóżek Waszmościów - laik kwadratowy zawijan_2

Aż żałuje że ja ci tak zdrobniale powiedzieć nie mogę ;)

Ale tak na szybko. Podsumowując ten post niczego nie wnosi. Racje przyznałem tobie i dodałem dodatkowe źródło dla potwierdzenia. Odpowiedziałem również na zarzut zatajania. Otrzymałeś również feedback - skorzystaj na tym.

O górnikach nie wspominam, bo wiadomo co to za nacja, a Barbórka blisko,

No tam wyrwałem z kontekstu i nawet nie jestem górnikiem ale nie o to:

Na jednej z bieżących Barbórek, które się szumnie już odbywają - jako zwykły gość słyszałem jak prezes Zarządu Kompanii Węglowej S.A. zapewniła, że węgiel jest ciągle przyszłością energetyczną naszego kraju a może nawet i europy. Inni ważni ludzie zażyczyli sobie aby ten węgiel był tak konkurencyjny aby już ani 1 tona więcej obcego węgla na nasz rynek krajowy z za granicy nie wpłynęła.

No jako zwykły "zjadacz" ekogroszku pomyślałem sobie, że w takim wypadku sprawy idą w dobrą stronę i nie ma się co zbytnio martwić o ekogroszek i jego cenę bo skoro ma być konkurencyjny czyli musi być dobry i tańszy od tego choćby ze wschodu.

To tak na marginesie w ramach barbórkowego pozdrowienia dla braci górniczej:)

Aż żałuje że ja ci tak zdrobniale powiedzieć nie mogę ;)

Ale tak na szybko. Podsumowując ten post niczego nie wnosi. Racje przyznałem tobie i dodałem dodatkowe źródło dla potwierdzenia. Odpowiedziałem również na zarzut zatajania. Otrzymałeś również feedback - skorzystaj na tym.

No ok, ale Ty chyba nie uważasz ze palenie orzechem w takim kotle to norma? Powiem szczerze ze nie zaleca się palenia nawet groszkiem.(Nie mylić z eko).

CZP to ja już się boję. Jeśli nasz polski węgiel ma być na powrót konkurencyjny to pewnie myślą jak tu jakąś extra akcyzę dołożyć do tego importowanego, by ceny wyrównać. Bo jakoś nie wierzę w obniżkę cen. Zbyt wiele przywilejów, stanowisk i takich tam.

Wygląda jednak na to, że wydobycie węgla się opłaci bo kompania ma w najbliższym czasie przyjąć do pracy kilka tysięcy osób :)