Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

re: zawijan_2 i nie tylko

już skończyłeś myślałem że stać cię na więcej aaaaaa twoi klakierzy jakoś marnie bardzo marnie, chyba mało im płacisz:-)

Oj stary ściągnij tego pampersa i przestań się chwalić tym co zrobiłeś w twoim życiu i co ty nie potrafisz bo jesteś naprawdę śmieszny

(jak małe dziecko) Wybudowaliśmy nasz domek (we dwoje w dwa lata) razem z żonką i nigdy nie bede mówił że coś umie zrobić lepiej niż inni, zawsze słucham wszystkich i wyciągam wnioski a do tego wszystkiego zawsze jestem niezadowolony bo można było zrobić lepiej.

To że napisałem orzech średni a nie groszek średni (którym też pali minertu) było dobre. Właśnie tak myślałem że zareagujesz i nie tylko ty.

Napisze tak:

Drodzy koledzy:-) dzięki za troskę:-) ale czytam wasze wypowiedzi już od początku istnienia tego tematu jak mam troche niepotrzebnego czasu.

I cały czes mnie zadziwiacie, który obcy by się nie zapytał o coś związanego z piecem albo jakieś sugestie jest albo od razu atakowany przez wszystkich TO JUŻ BYŁO POCZYTAJ WCZEŚNIEJ albo ignorowany lub tak jak ja wyśmiewany myślcie co chcecie (mam to w ty...) Taka jest kolej rzeczy na wszystkich forach nie tylko tu. Dopiero jak się zacznie paru "wpływowym" i "mądrym" (teraz śmiech) ludziom włazić bez wazeliny w d... to potem powoli możesz coś pytać wypowiadać się za nich chociaż nie wiesz o czym piszesz... naprawde fajnie (chyba tak zaczne robić w naszej firmie) może jakimś cudem obstoi.

Ja też jestem z branży grzewczej ale o tym nie bede pisał poco macie wiedzieć :-)

Drodzy nowi forumowicze nie pytajcie się o te głupoty tylko czytajcie czytajcie i czytajcie aż wyczytacie wszystkie litery...

Jeszcze jedno położenie blachy o grubości parunastu mm (na pewno nie musi być taka gruba) na ruszt z prawej i lewej strony tego deflektora (bardziej z lewej) czy jak się to nazywa, daje nawet dobre efekty.

Ktoś tu nawet pisał że zabrania o tym pisać i mówić czy coś takiego...

Na pewno napisałem znowu stek bzdur ale po tylu godzinach pracy chyba mi wolno...

pozdrawiam wszystkich cieplutko a szczególnie pana przepraszam "guru" zawijana_2 mucia

ps: stary ucz się dalej i nie chodź na wagary bo człowiek uczy się całe życie a i tak głupi umiera...

człowiek uczy się całe życie

Moja ulubiona dewiza życiowa - a zawsze dodaję, że im starszy tym uczyć powinien się więcej :)

mucia ładne wykresy sterownika - wyglądają jak wykres ekg u kuracjusza po pobycie w dobrym sanatorium ha ha :) - a dużo spalasz na dobę tej swojej mieszanki przy tych ogrzewanych 200m2 ?

Witam,

mam pare pytan odnosnie pieca ogniowo eko 24 kw poniewaz od niedawna go posiadam stad moje pytania:) gdyz mnie martwi pare rzeczy. Mam ustawiana temp na piecu na 48 stopni i nie jest ona obnizona a dosyc czesto spada mi nawet do 35 stopni czy to jest normalne i czym to jest spowodowane??? kolejny problem to gdy sterowalem programatorem pokojowym spalalo mi bardzo duzo ekogroszku a gdy przeszedlem na regurator co i zadawanie tem przez zawor znajdujacy sie na rurach tak jak przy starym piecu bylo:) to jest znacznie mniejsze spalanie nawet do 3 dni pomimo ze temp na grzejnikach taka sama jest jak przy sterowaniu programatorem pokojowy czym to moze byc spowdowane czy ktos ma taki same problemy???

Ponieważ ostatnio zdarzają się u mnie wyłączenia prądu, myślę nad ups'em do kotła. Pytanie - czy moc wyjściowa znamionowa 200 W ups'a Ever Specline 700 wystarczy, żeby pociągnąć wszystkie podzespoły kotła OE+16? Mam 2 pompki (obie na 1 biegu, c.o. 25 W, cwu 30 W), no i do tego pobór prądu przez sterownik ecoal, dmuchawę, podajnik.

Ma sinus na wyjściu. To model specjalnie do kotłów przeznaczony. Ma moc 400 W, 700 VA (do 30 sekund - tak wynika z karty produktu), ale moc maksymalna znamionowa dla ciągłego podtrzymania 200 W. Do tego chcę podłączyć akumulator samochodowy (można podłączyć do 150 Ah). Wczoraj wieczorem w domu prąd kilkakrotnie się wyłączał i włączał - jeśli taki ups miałby się przydać chociażby, żeby uchronić sterownik od tych skoków napięcia, to chyba warto...

Ma sinus na wyjściu. To model specjalnie do kotłów przeznaczony. Ma moc 400 W, 700 VA (do 30 sekund - tak wynika z karty produktu), ale moc maksymalna znamionowa dla ciągłego podtrzymania 200 W. Do tego chcę podłączyć akumulator samochodowy (można podłączyć do 150 Ah). Wczoraj wieczorem w domu prąd kilkakrotnie się wyłączał i włączał - jeśli taki ups miałby się przydać chociażby, żeby uchronić sterownik od tych skoków napięcia, to chyba warto...

Mam takiego: http://www.ceneo.pl/11405229 Na razie się sprawdza. Kilka razy wyłączali prąd i dawał rady z pompką CO, podłogową, podajnikiem i sterownikiem przez jakieś 20 minut na pewno.

re: zawijan_2 i nie tylko

już skończyłeś myślałem że stać cię na więcej aaaaaa twoi klakierzy jakoś marnie bardzo marnie, chyba mało im płacisz:-)

Oj stary ściągnij tego pampersa i przestań się chwalić tym co zrobiłeś w twoim życiu i co ty nie potrafisz bo jesteś naprawdę śmieszny

(jak małe dziecko) Wybudowaliśmy nasz domek (we dwoje w dwa lata) razem z żonką i nigdy nie bede mówił że coś umie zrobić lepiej niż inni, zawsze słucham wszystkich i wyciągam wnioski a do tego wszystkiego zawsze jestem niezadowolony bo można było zrobić lepiej.

To że napisałem orzech średni a nie groszek średni (którym też pali minertu) było dobre. Właśnie tak myślałem że zareagujesz i nie tylko ty.

Napisze tak:

Drodzy koledzy:-) dzięki za troskę:-) ale czytam wasze wypowiedzi już od początku istnienia tego tematu jak mam troche niepotrzebnego czasu.

I cały czes mnie zadziwiacie, który obcy by się nie zapytał o coś związanego z piecem albo jakieś sugestie jest albo od razu atakowany przez wszystkich TO JUŻ BYŁO POCZYTAJ WCZEŚNIEJ albo ignorowany lub tak jak ja wyśmiewany myślcie co chcecie (mam to w ty...) Taka jest kolej rzeczy na wszystkich forach nie tylko tu. Dopiero jak się zacznie paru "wpływowym" i "mądrym" (teraz śmiech) ludziom włazić bez wazeliny w d... to potem powoli możesz coś pytać wypowiadać się za nich chociaż nie wiesz o czym piszesz... naprawde fajnie (chyba tak zaczne robić w naszej firmie) może jakimś cudem obstoi.

Ja też jestem z branży grzewczej ale o tym nie bede pisał poco macie wiedzieć :-)

Drodzy nowi forumowicze nie pytajcie się o te głupoty tylko czytajcie czytajcie i czytajcie aż wyczytacie wszystkie litery...

Jeszcze jedno położenie blachy o grubości parunastu mm (na pewno nie musi być taka gruba) na ruszt z prawej i lewej strony tego deflektora (bardziej z lewej) czy jak się to nazywa, daje nawet dobre efekty.

Ktoś tu nawet pisał że zabrania o tym pisać i mówić czy coś takiego...

Na pewno napisałem znowu stek bzdur ale po tylu godzinach pracy chyba mi wolno...

pozdrawiam wszystkich cieplutko a szczególnie pana przepraszam "guru" zawijana_2 mucia

ps: stary ucz się dalej i nie chodź na wagary bo człowiek uczy się całe życie a i tak głupi umiera...

Drogi mucia...

bardzo Ci się chwali że wybudowałeś z żoną w ciągu 2 lat dom, ale zdecydowana większość tutaj też zbudowała - no bo przecież nikt w bloku nie montuje kotła na ekogroszek.

Krytykować każdy może - i w tych czasach każdy uważa że potrafi ale niestety tak nie jest. A i oceniać kogokolwiek "trza umić". Nie chcę Cię urazić ale po kilkukrotnym przeczytaniu Twojego postu w stylu pretensjonalnego żalu nie wiem o co Ci chodzi....

:confused:

zawijan mam chwile i napisze ci że jesteś na prawde bardzo dobroduszny potrudzę się troche zresztą do wszystkiego w życiu stary dochodziłem ciężką pracą ty chyba nie:) i cenie swój czas (tak jak wszyscy) ale kto pyta nie błądzi i trza mu pomóc a nie odsyłać i głupio pisać jak małe dzieci. Jeszcze jedno nikt z pytających nie myśli że mu się należy tylko zazwyczaj pytamy o troche inne żeczy (jak idziesz do lekarza to on też ci mówi panie wczoraj był pacjent z takimi dolegliwościami niech se go pan poszuka to panu powie co mu przepisałem). AAAAAAAAAAA jak nie macie zamiaru odpowiadać to nie nabijajcie se przynajmniej ilości postów tymi pustymi tekstami.

pozdro mucia

czp01

pale tego jakieś 15-16kg może troche więcej ale mam różnie pomieszane w workach, bo opał sypie do worków stawiam w kotłowni a potem do zasobnika.

Dom nieocieplony 36cm solbet, pierwsza zima, intalacja otwarta na sprzęgle hydraulicznym dlatego tak fajna temperatura na powrocie. Tak mi się wydaje:)

pozdro mucia

Witam,

mam pare pytan odnosnie pieca ogniowo eko 24 kw poniewaz od niedawna go posiadam stad moje pytania:) gdyz mnie martwi pare rzeczy. Mam ustawiana temp na piecu na 48 stopni i nie jest ona obnizona a dosyc czesto spada mi nawet do 35 stopni czy to jest normalne i czym to jest spowodowane??? kolejny problem to gdy sterowalem programatorem pokojowym spalalo mi bardzo duzo ekogroszku a gdy przeszedlem na regurator co i zadawanie tem przez zawor znajdujacy sie na rurach tak jak przy starym piecu bylo:) to jest znacznie mniejsze spalanie nawet do 3 dni pomimo ze temp na grzejnikach taka sama jest jak przy sterowaniu programatorem pokojowy czym to moze byc spowdowane czy ktos ma taki same problemy???

lukasz1234...

najlepiej byłoby, gdybyś podłączył się ze sterownikiem do internetu. Nieraz pisząc o czymś nie potrafimy w tekście oddać tego o co nam chodzi - a na wykresach sterownika widać wszystko. Ecoal pokazuje jak pracuje kocioł, wsio rejestruje i na tej podstawie można się zastanowić czy jest dobrze czy źle. A teraz do rzeczy:

Mam ustawiana temp na piecu na 48 stopni i nie jest ona obnizona a dosyc czesto spada mi nawet do 35 stopni czy to jest normalne i czym to jest spowodowane???
a gdzie ci spada? na zasilaniu czy powrocie? a może przez szybki spadek temp. cwu - bo na zewnątrz temperatura w miarę stała ostatnio.

kolejny problem to gdy sterowalem programatorem pokojowym spalalo mi bardzo duzo ekogroszku a gdy przeszedlem na regurator co i zadawanie tem przez zawor znajdujacy sie na rurach tak jak przy starym piecu było
a jak ustawiłeś krzywą grzania.. i chyba nie chodzi o prog. pokojowy, tylko pogodowy.....

o jakim zaworze mówisz? - mniemam że chodzi o 3 lub 4 drogowy?

Jaką powierzchnię ogrzewasz tym OE24 kW i jak masz ocieplony dom?

I pamiętaj.... zmiany w pracy kotła wprowadzamy co kilkanaście godzin a nie co 2 czy 3 :-)

Edytowane przez jorgo

czp01

pale tego jakieś 15-16kg może troche więcej ale mam różnie pomieszane w workach, bo opał sypie do worków stawiam w kotłowni a potem do zasobnika.

Dom nieocieplony 36cm solbet, pierwsza zima, intalacja otwarta na sprzęgle hydraulicznym dlatego tak fajna temperatura na powrocie. Tak mi się wydaje:)

pozdro mucia

Mucia... a jaką pow. ogrzewasz? widzę masz na dmuchawie 34% mocy.... czyli najnowszy soft...też muszę sobie upgrade softu zrobić...tylko jak pomyślę o znoszeniu grata z góry do piwnicy.... ;P

Edytowane przez jorgo

też muszę sobie upgrade softu zrobić...tylko jak pomyślę o znoszeniu grata z góry do piwnicy.... ;P

Jorgóś Ty zaś kombinuj zaś Cię łapki swędzą patrz na mnie jestem jednym z ostatnich niedobitków na 0.0.2.5 i jakie ładne EKG zasyp na ponad tydzień mi starcza przy ponad 400 kubikach ogrzanych na 25 stopni. Jak jest dobrze to nie mieszam. Czekam na jakąś rewolucje ponoć od wersji 3 ma być funkcja chłodzenia piwa w zasobniku :-D

Witam wszystkich.

Przedwczoraj w końcu odpaliłem na stałe swojego OE+25. Dom w trakcie zabudowy poddasza, ogrzewanie podłogowe do wygrzania 200 m2 po podłogach. Nie ogrzewam cwu, piec włączyłem w nocy, a rano w domu było już ciepło. Przełączyłem na automat i po trzech dniach palenia, węgiel ładnie dopalony, zero spieków, mało popiołu i ma on granulacje miałkiego piasku.

Staram się jak najmniej zaglądać do środka ale zauważyłem, że całe spalania odbywa się od strony podajnika, a węgiel przy końcówce palnika sie nie żarzy. Zastanawiam się też nad kształtem paliwa w palenisku. Ze wcześniejszych wypowiedzi wynikało, że najlepiej jest jak ma ono kształt lekko wypukły tzw. kopca. U mnie jest lekko zapadnięte w środku, na całym obwodzie palnika widać cały górny i część środkowego rzędu dysz powietrza.

Z powodu braku sieci nie mam możliwości udostępnienia sterownika.

lukasz1234...

najlepiej byłoby, gdybyś podłączył się ze sterownikiem do internetu. Nieraz pisząc o czymś nie potrafimy w tekście oddać tego o co nam chodzi - a na wykresach sterownika widać wszystko. Ecoal pokazuje jak pracuje kocioł, wsio rejestruje i na tej podstawie można się zastanowić czy jest dobrze czy źle. A teraz do rzeczy:

a gdzie ci spada? na zasilaniu czy powrocie? a może przez szybki spadek temp. cwu - bo na zewnątrz temperatura w miarę stała ostatnio.

a jak ustawiłeś krzywą grzania.. i chyba nie chodzi o prog. pokojowy, tylko pogodowy.....

o jakim zaworze mówisz? - mniemam że chodzi o 3 lub 4 drogowy?

Jaką powierzchnię ogrzewasz tym OE24 kW i jak masz ocieplony dom?

I pamiętaj.... zmiany w pracy kotła wprowadzamy co kilkanaście godzin a nie co 2 czy 3 :-)

Jogo niestety nie mam mozliwosci podlaczenie sie do netu

a jesli chodzi o pisownie to wybacz ale piece to nie moja dziedzina i w tym temacie jestem zielony:)

a powiedz mi co to za roznica czy na zasilaniu i powrocie?? martwi mnie to ze min. temp. CO to 42 stopnie a max 80 a mnie przekracza ta minimalna i spada ponizej 40 i nie wiem czym to jest spowdowane raz mi tez urusla do 80 i piec sie wylaczyl.Z temp Cwu jest wszystko ok i nie spada gwaltownie.A mowie o zaworze hydraulicznym ktorym zadaje temp. na grzejnikach.Powierzchnia domu to jakies 150 niestety nieocieplony.

Witam

Mam ogniwo 24 - do ogrzania 170m2 grzejniki - w domku komfot cieplny 21 st. ale chcialabym się dowiedzieć o ustawienie typu kotła - nie ma 24 jest 25 ale to chyba dla eko Plus - a może lepiej jest ustawić 15 - jaka będzie różnica np. w spalaniu - musiałam zastosować cykliczna pracę pompy żeby nie rosła temepratura w domu - choć jestem raczej ciepłolubna - to jednak przyzwyczaiłam się do takiej temperatury i jest okej. W następnym sezonie napewno zamontuje terostaty na grzejnikach - dom dobrze ocieplony. Na czym bardziej zaoszczędzę na pogodowym czy na CO - prosze o wskazówki za które z góry dziekuję. W układzie mam trzy pompy CO, CWU i mieszającą, tem. na piecu ustawiona 45 i CWU 40 z obniżoną o 5 w stefach czasowych, nie podłączyłam się na e-sterownik bo instrkcja jest napisana dla znających się na rzeczy a ja raczej laik w tej materii. Jakby ktoś miał trochę iceirpliwości i poprowadził za rączkę to piszę się na ten spacerek.

re: Regut1

Drogi Kolego,

przy obecnym zapotrzebowaniu na ciepło twój kocioł pracuje na bardzo małym obciążeniu. Stąd i sterownik trzyma minimalne podawania.

Zwróć uwagę, że ten podajnik podaje ok. 3 gramów paliwa w ciągu sekundy. Gdy przerwy między podawaniami są znaczne, to nie ma cudów, aby dało się utrzymać wypukliznę. Do małej mocy potrzeba mało powietrza. Gdy spadają obroty wentylatora, to spadają również jego zdolności do przedmuchu złoża.

Palnik 25 kW przy mocy kilku kilowatów nie będzie się palił całą powierzchnią.

Ważne jest, czy w popiele w popielniku nie występuje niespalone części paliwa. Jeśli nie, to wszystko jest OK.

Pozdrawiam zawijan_2