szosiu 16.05.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) Widze Panowie ze zdania podzielone Pasta termoprzewodząca - są rożne pasty, pamietam te starsze kiedys faktycznie twardnialy po jakims czasie i sie wykruszaly, ale są tez inne np. na bazie srebra ktore wcale nie musza twardnieć. Myle jednak nie paćkać kotła w tej jego "dziurce", ale sam jeszcze nie wiem. Pozostale czujniki potraktuje taką pasta bo one bedą przykrecone obejmami na sztywno ale w kotle to inna sprawa. Za 4 tygodnie dopiero pierwsze uruchomienie kociołka, bo nie mam jeszcze wody z wodociagów podlaczonej dlatego mam jeszcze troche czasu na ostateczna decyzje. Owijanie folia Aluminiową - przyszlo mi do glowy zalatwic folię ale miedzianą, wierze ze mozna w sklepie cos takiego dostac. Jesli jednak nie dostane zostaje mi folia aluminiowa, tylko czy kazda folia śniadaniowa/do pieczenia jest aluminiowa ?? Bardzo Wam dziekuje ze wypowiedzenie się, myślę, ze do tematu pasta&folia chyba juz wszystko zostalo powiedziane. Pozostaje jeszcze opinia zalozyciela tematu - Zawijan wypowiedz sie prosze Edytowane 16 Maja 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 16.05.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Widze Panowie ze zdania podzielone ... Za 4 tygodnie dopiero pierwsze uruchomienie kociołka, bo nie mam jeszcze wody z wodociagów podlaczonej dlatego mam jeszcze troche czasu na ostateczna decyzje. W DTR jest napisane, że lepsza jest woda deszczowa - los i pogoda Ci sprzyja Tylko beczka pod rynnę, węgiel do zbiornika i ogień...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 16.05.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) Ja jednak polecam pastę tak jak wspominałem stosujemy takie pasty w piecach wędzarniczych. Pasta od procka jest za droga bo "zawiera mączkę srebra" najlepiej zwykłą pastę silikonową termoprzewodzącą. Mam pytanie odnośnie tych czujników temperatury w kotle Ogniwo, otóż jakiego typu są to czujniki?We wcześniejszych postach pojawiła się informacja o czujnikach PT500, czy wszystkie czujniki przy tym kotle są rezystancyjne typu PT500? Niedługo będę robił hydraulikę ( na 90% zakupie ogniwo eko plus ), zamierzałem zrobić dwa układy tzn otwarty dla pracy kotła, cwu i zamknięty podłogówka i grzejniki. Ostatnio zacząłem jednak zastanawiać się nad puszczeniem wszystkiego w układzie zamkniętym z zastosowaniem układu schładzającego zabezpieczającego kocioł ( to rozwiązanie wychodzi mi taniej ). Jak sądzicie które rozwiązanie będzie bardziej odpowiednie dla tego kotła, i czy nie stracę gwarancji w tym drugim przypadku? Edytowane 16 Maja 2011 przez Gelo_26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 16.05.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Ostatnio zacząłem jednak zastanawiać się nad puszczeniem wszystkiego w układzie zamkniętym z zastosowaniem układu schładzającego zabezpieczającego kocioł ( to rozwiązanie wychodzi mi taniej ). Jak sądzicie które rozwiązanie będzie bardziej odpowiednie dla tego kotła, i czy nie stracę gwarancji w tym drugim przypadku? Ja mam wszystko w układzie zamkniętym z zabezpieczeniem w postaci wężownicy schładzającej. Oczywiście poza tym zawór bezpieczeństwa na zasilaniu i powrocie no i naczynie przeponowe. Ustawiłem sobie ciśnienie robocze (gorąca woda w obiegu) na 1,5 bar więc spory zapas do 2 bar jeszcze został Co do gwarancji ... 1) prawo w Polsce (w końcu !) zezwala na stosowanie kotłów na paliwa stałe w układach zamkniętych 2) DTR dla tego kotła opisuje, że są one przeznaczone dla układów otwartych z enigmatycznym zdaniem coś tam ... że jak by musiały być zastosowane inne rozwiązanie to musi to odebrać nadzór techniczny ... 3) zadzwoniłem do Ogniwa i powiedziałem, że chcę go zamontować w układzie zamkniętym z wężownicą, otrzymałem potwierdzenie, że jak z wężownicą to nie ma problemu, gwarancja będzie ważna Mam nadzieję, że jak by coś z kociołkiem to się tego nie wyprą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 16.05.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Ja jednak polecam pastę tak jak wspominałem stosujemy takie pasty w piecach wędzarniczych. Pasta od procka jest za droga bo "zawiera mączkę srebra" najlepiej zwykłą pastę silikonową termoprzewodzącą. Mam pytanie odnośnie tych czujników temperatury w kotle Ogniwo, otóż jakiego typu są to czujniki? We wcześniejszych postach pojawiła się informacja o czujnikach PT500, czy wszystkie czujniki przy tym kotle są rezystancyjne typu PT500? Niedługo będę robił hydraulikę ( na 90% zakupie ogniwo eko plus ), zamierzałem zrobić dwa układy tzn otwarty dla pracy kotła, cwu i zamknięty podłogówka i grzejniki. Ostatnio zacząłem jednak zastanawiać się nad puszczeniem wszystkiego w układzie zamkniętym z zastosowaniem układu schładzającego zabezpieczającego kocioł ( to rozwiązanie wychodzi mi taniej ). Jak sądzicie które rozwiązanie będzie bardziej odpowiednie dla tego kotła, i czy nie stracę gwarancji w tym drugim przypadku? Ale czy ta pasta z czasem nie stwardnieje i sie nie wykruszy? Czujniki w ogniwo Eko plus to 2 typy, pierwszy typ to czujnik temp. spalin PT100 , wszystkie pozostale czujniki tego kotla to drugi typ. KTY81-210. Tu masz wiecej info o czujnikach temp. http://ecoal.pl/?pd=faq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 16.05.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 z czasem na pasta lekko robi się gęstsza, ale nie tak żeby nie można było jej wydłubać, wykruszyć na pewno się nie wykruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 16.05.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 z czasem na pasta lekko robi się gęstsza, ale nie tak żeby nie można było jej wydłubać, wykruszyć na pewno się nie wykruszy Oczaiłem cos takiego http://allegro.pl/listing.php/search?string=pasta+termoprzewodz%C4%85ca+silikonowa+H+100g&category=0&sg=0 Tylko czy są jakieś ograniczenia co do zastosowanej grubości takiej pasty? Bo zeby skasować ten luz w kotle to trzeba nie źle grubo tego napchać i czy wtedy pasta spelni swoją rolę ? Rozumiem ze taka pasta przewodzi ciepło jak miedź albo aluminium zgadza sie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 16.05.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) Taką pastę właśnie maiłem na myśli Nie powinno być problemu przy wepchaniu większej ilości tej pasty, w końcu ten czujnik KTY jest umieszczony w tulejce wypełnionej podobną pastą ( w każdym bądź razie powinien). No powiedzmy że jak miedź lub aluminium - wszystko zależy od składu pasty. Ale wydaje mi się że nie ma się co aż tak bardzo przejmować tym luzem w tej tulejce, no może dzięki temu trochę poprawimy bezwładność odczytu temperatury bo dokładności na pewno nie a ta jak wiadomo przy tym czujniku to +- 2C Edytowane 16 Maja 2011 przez Gelo_26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.05.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Ludzie znowu kilka stron zabazgrzecie czy pasta ? czy folia ?Można normalnie owinąć folią aluminiową, nawet taką którą używa się w kuchni.Doradzał mi nawet coś takiego pan Edward z Elektro-System współtwórca eCoala i Bruli.Myślę że wiarygodne źródło.Już o tych pomiarach temp. na czujnikach było kilka razy pisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 16.05.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Jak to jest z oznaczeniem mocy eko plus 16 kw i 25 kw do powierzchni grzewczych tych kotłów . 16 kw ma 1, 8 powierzchni grzewczej 25 kw ma 2,2 powierzchni grzewczej Większa powierzchnia grzewcza kotła jak to mam miejsce przy 16 kw to OK Mniejsza przy 25kw to chyba tak nie powinno być ???Pomijam w moich obserwacjach moc palnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.05.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Większa powierzchnia grzewcza kotła jak to mam miejsce przy 16 kw to OK Mniejsza przy 25kw to chyba tak nie powinno być ??? Kolego @Endriux 1.8 < 2.2 - słownie jeden i osiem dziesiątych jest mniejsze od dwa i dwie dziesiąte. Wszystko jest w jak najlepszym porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.05.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Pytanie do @zawijana To jest cytat z jego blogu o eko plus:"Specyficzna konstrukcja wymiennika pozwala – w razie potrzeby – na redukcję powierzchni wymiany ciepła i zwiększenie prędkości spalin w warunkach pracy kotła na niskich mocach (zwiększenie efektywności wymiany ciepła oraz podwyższenie temperatury spalin wylotowych powyżej wartości krytycznych). " Jak to w praktyce zrobić ? Akurat jest teraz taki letni okres, że kocioł właśnie pracuje na niskich mocach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 17.05.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Palnik 25kW ma 4 (cztery) rządki (wiersze) otworów nadmuchowych, palnik 16kW ma 3 (trzy) rządki a palnik 10kW ma 2 (dwa) rządki. Na lato wystarczy 10kW. Można zakleić dolne rządki, lub zamówić 4 człony palnika 10kW i na lato wymienić. Dzwoniłem dziś do ogniwa, chciałem zamówić do mojego 16kW człony od 10kW i Pan na serwisie powiedział że jeszcze nie robią 10kW. Można to gdzieś indziej kupić? Zawijan może Ty pomożesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.05.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Podkreślam - tylko jedną rurę w jednym ciągu No jak byśmy przytkali obie rury w jednym ciągu to by moc spadła baaardzo znacząco ... do zera Ale za to wzrosła by bardzo znacząco ilość spalin w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 17.05.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Kolego @Endriux 1.8 < 2.2 - słownie jeden i osiem dziesiątych jest mniejsze od dwa i dwie dziesiąte. Wszystko jest w jak najlepszym porządku Na wielkościach liczb się znam . To teraz powiem inaczej czy eko plus 25 kw nie powinno mieć 22 kw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 17.05.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Napisał zawijan Palnik 25kW ma 4 (cztery) rządki (wiersze) otworów nadmuchowych, palnik 16kW ma 3 (trzy) rządki a palnik 10kW ma 2 (dwa) rządki. Na lato wystarczy 10kW. Można zakleić dolne rządki, lub zamówić 4 człony palnika 10kW i na lato wymienić. Czym zakleić? Oczywiście, żeby można odkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 17.05.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Jeszcze jedno.Zacząć o od zaklejania palnika czy zakrywania rur wymiennika? Może jednocześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.05.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) czy eko plus 25 kw nie powinno mieć 22 kw ? A skąd ci to wyszło że akurat 22 anie 25 ??? Że niby matematycznie z zależności: 1,8 - 16 2,2 - x x=(2,2*16)/1,8=22 Tylko ... widzisz moc kotła to nie jest taka prosta matematyka ... I moc nie zależy tylko i w jednowymiarowej relacji od powierzchni wymiany. I na danej powierzchni możesz mieć różne moce w jakichś tam granicach a nie tylko jedną. Edytowane 17 Maja 2011 przez woma4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.05.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Zacząć o od zaklejania palnika czy zakrywania rur wymiennika? Może jednocześnie? Najlepiej to pewnie jedno i drugie Ale (tak jak pisał @zawijan) nie polecałbym zaklejania tylko cierpliwie poczekał na człony palnika z 2 rzędami otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 17.05.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 A skąd ci to wyszło że akurat 22 anie 25 ??? Że niby matematycznie z zależności: 1,8 - 16 2,2 - x x=(2,2*16)/1,8=22 Tylko ... widzisz moc kotła to nie jest taka prosta matematyka ... I moc nie zależy tylko i w jednowymiarowej relacji od powierzchni wymiany. I na danej powierzchni możesz mieć różne moce w jakichś tam granicach a nie tylko jedną. A czy nie jest tak ,( pomijając fachowe wzory) że jeden metr kwadratowy wymiennika kotła to 8 kw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts