Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jorgóś Ty zaś kombinuj zaś Cię łapki swędzą patrz na mnie jestem jednym z ostatnich niedobitków na 0.0.2.5 i jakie ładne EKG zasyp na ponad tydzień mi starcza przy ponad 400 kubikach ogrzanych na 25 stopni. Jak jest dobrze to nie mieszam. Czekam na jakąś rewolucje ponoć od wersji 3 ma być funkcja chłodzenia piwa w zasobniku :-D

już od ostatniego zasypu tzn. w poniedziałek nic nie zmieniłem..... tylko zmieniłem ustawienia pompki co na 1, zawór 4D na 7 i pompa co w trybie wyłączona. A dziś to coś znowu czujnik spalin wykonał "wystrzał" w dół i pokazał coś ok. -30 hhehehee.

Na tych ustawieniach mam lepiej, bo nie przegrzewa mi mieszkania - co miało miejsce w trybie pompy"załączona" - jeśli będzie się na tych ustawieniach utrzymywać taka temp. zewnętrzna, to dobije chyba 1000 minut na 1 zasobniku :-) - zobaczymy

aha... dziś zamontowałem sobie zaworek zwrotny na gałązce od cwu.... wczoraj kupiłem kształtki i zaworek w Castoramie, dziś skręciłem i jest jakby lepiej.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jogo niestety nie mam mozliwosci podlaczenie sie do netu

a jesli chodzi o pisownie to wybacz ale piece to nie moja dziedzina i w tym temacie jestem zielony:)

a powiedz mi co to za roznica czy na zasilaniu i powrocie?? martwi mnie to ze min. temp. CO to 42 stopnie a max 80 a mnie przekracza ta minimalna i spada ponizej 40 i nie wiem czym to jest spowdowane raz mi tez urusla do 80 i piec sie wylaczyl.Z temp Cwu jest wszystko ok i nie spada gwaltownie.A mowie o zaworze hydraulicznym ktorym zadaje temp. na grzejnikach.Powierzchnia domu to jakies 150 niestety nieocieplony.

a jak masz zabezpieczoną instalację przed zimnym powrotem? dziwne że przy takich temp. na zewnątrz sterownik rozpędził kocioł do 80 deg...... chyba, że masz coś nie tak z instalacją.... i nic nie kręć zaworami przy grzejnikach, bo być może podcinałeś grzejniki i kocioł nie miał gdzie oddać ciepła i dlatego skoczyło na 80 deg.

Zawijan2, dziękuję za odpowiedź, chociaż po przy moim stażu na forum przyzwyczaiłem się już do ślaskiej gwary ;-)

Wracajać do meritum - diagnoza jak zwykle trafna:-)

Właśnie dostałem telefon z domu, że kociołek zupełnie wygasł i jest to pewnie związane z bardzo małym zapotrzebawniem na ciepło.

Ponieważ OE+16 wychodził mi na styk świadomie wybrałem większy kociołek. Biorąc pod uwagę moje zapotrzebowanie na ciepło ok. (60W/m2) i doświadczenia z testów eksploatacyjnych obedcnie dochodzę do wniosku, że OE+ 16 przy moim dociepleniu też by wystarczył.

CWU nie mam także tryb auto lato odpada, czy jest jakiś patent na to żeby palnik pracował na małych mocach? Ewentualnie czy można coś zmienić żeby pomóc palnikowi w tej sytuacji ?

Tak jak pisałem węgiel spala się na proszek i zero spieków.

Witam

Mam ogniwo 24 - do ogrzania 170m2 grzejniki - w domku komfot cieplny 21 st. ale chcialabym się dowiedzieć o ustawienie typu kotła - nie ma 24 jest 25 ale to chyba dla eko Plus - a może lepiej jest ustawić 15 - jaka będzie różnica np. w spalaniu - musiałam zastosować cykliczna pracę pompy żeby nie rosła temepratura w domu - choć jestem raczej ciepłolubna - to jednak przyzwyczaiłam się do takiej temperatury i jest okej. W następnym sezonie napewno zamontuje terostaty na grzejnikach - dom dobrze ocieplony. Na czym bardziej zaoszczędzę na pogodowym czy na CO - prosze o wskazówki za które z góry dziekuję. W układzie mam trzy pompy CO, CWU i mieszającą, tem. na piecu ustawiona 45 i CWU 40 z obniżoną o 5 w stefach czasowych, nie podłączyłam się na e-sterownik bo instrkcja jest napisana dla znających się na rzeczy a ja raczej laik w tej materii. Jakby ktoś miał trochę iceirpliwości i poprowadził za rączkę to piszę się na ten spacerek.

chcesz podłączyć poprzez kabel czy wifi?

Zawijan2, dziękuję za odpowiedź, chociaż po przy moim stażu na forum przyzwyczaiłem się już do ślaskiej gwary ;-)

Wracajać do meritum - diagnoza jak zwykle trafna:-)

Właśnie dostałem telefon z domu, że kociołek zupełnie wygasł i jest to pewnie związane z bardzo małym zapotrzebawniem na ciepło.

Ponieważ OE+16 wychodził mi na styk świadomie wybrałem większy kociołek. Biorąc pod uwagę moje zapotrzebowanie na ciepło ok. (60W/m2) i doświadczenia z testów eksploatacyjnych obedcnie dochodzę do wniosku, że OE+ 16 przy moim dociepleniu też by wystarczył.

CWU nie mam także tryb auto lato odpada, czy jest jakiś patent na to żeby palnik pracował na małych mocach? Ewentualnie czy można coś zmienić żeby pomóc palnikowi w tej sytuacji ?

Tak jak pisałem węgiel spala się na proszek i zero spieków.

A powiedz, jaki masz ustawiony parametr" postój podajnika w podtrzymaniu"..???

Bo jak mówili wcześniej inni koledzy, przy dobrym ekogroszku czas postoju się skraca - gorsze ekogroszki mogą dłużej pracować na podtrzymaniu, dlatego zaleca się gorszy ekogroszek kupować na lato, żeby kocioł nie wygasał. Ja też mam dobry ekogroszek i czas postoju mam ustawiony na 38 minut.... gdy ustawiałem na 45 to mi się wygaszał :) może to Ci coś pomoże.

a jak przez wifi to co musiałabym mieć? mogę przez kabel eternet (muszę wymierzyć ile to metrów - z 20 wyjdzie napewno jak polecę po ścianach) - wczoraj połączyłam się przez taki krótki z laptopem (internet przez wifi) ale nie widział mnie w przeglądarce www. coś robię nie tak. Próbowałam też z drugim ruterem połączyć się przez wifi - tj. jeden ruter jest bezpośrednio przy kompie (urządzenie netia spot) a drugi ruter podłączony do sterownika kablem eternet - ale te dwa rutery się nie widzą ponoć trzeba je sparować - dlatego tę obcję odpóściłam i myślę że lepiej będzie pociągnąć kabel eternet.

A powiedz, jaki masz ustawiony parametr" postój podajnika w podtrzymaniu"..???

Bo jak mówili wcześniej inni koledzy, przy dobrym ekogroszku czas postoju się skraca - gorsze ekogroszki mogą dłużej pracować na podtrzymaniu, dlatego zaleca się gorszy ekogroszek kupować na lato, żeby kocioł nie wygasał. Ja też mam dobry ekogroszek i czas postoju mam ustawiony na 38 minut.... gdy ustawiałem na 45 to mi się wygaszał :) może to Ci coś pomoże.

Mam ustawione na 65 minut. Wczoraj zmniejszyłem temperature wewnętrzną, podłogówka i mury się nagrzały i zapotrzebowanie na ciepło spadło, kocioł wszedł w podtrzymanie i wygasł.

Zmniejsze czas postoju tak jak radzisz zaczniemy od 45 min i zobaczę jak będzie się zachowywał.

Pzdr

a jak przez wifi to co musiałabym mieć? mogę przez kabel eternet (muszę wymierzyć ile to metrów - z 20 wyjdzie napewno jak polecę po ścianach) - wczoraj połączyłam się przez taki krótki z laptopem (internet przez wifi) ale nie widział mnie w przeglądarce www. coś robię nie tak. Próbowałam też z drugim ruterem połączyć się przez wifi - tj. jeden ruter jest bezpośrednio przy kompie (urządzenie netia spot) a drugi ruter podłączony do sterownika kablem eternet - ale te dwa rutery się nie widzą ponoć trzeba je sparować - dlatego tę obcję odpóściłam i myślę że lepiej będzie pociągnąć kabel eternet.

ja próbowałem przez wifi, ale zrezygnowałem z tych samych powodów co i Ty. Wystarczy że routery będą różnych producentów i już kicha, jeden ma taki tryb a drugi inny - bez sensu. Kupiłem więc przewód i mam przewodem - jeśli będziesz robić dokładnie jak jest na stronie https://esterownik.pl/faq to nie ma siły.

Jest tylko taki moment i trzeba pamiętac o tym, że ustawienia z routera trzeba wklepać na panelu sterownika przy kotle i śmiga. :-)

Swoją drogą kobiety mam że ho ho..... nawet na kotłach się znają i nie pękają jak jakiś problem się pojawi :)

re: Regut1

Jak sam widzisz kolego - przewymiarowany kocioł, to coś na kształt ... O zgodę b. trudno.

Koledzy już ci napisali abyś skrócił przerwę w podtrzymaniu.

Dodatkowo pomocna jest "kołderka" o której pisał niegdyś Zawijan.

Po rozpaleniu kotła i przejściu w tryb automatyczny, przy małej mocy zasyp palenisko popiołem z popielnika na full. W takich warunkach izolacyjności zarzewie żaru potrafi się przechować nawet kilka godzin.

No a terozki już Ci moga kamracie po ślonsku pedzieć: trzym sie chopie, słuchej starszych, bydzie gut. :bye:

(skąd wywnioskowałeś, że ja gwarą piszę???????)

Mam dwa rutery, kilka komputerów, kocioł, różnych producentów, wszystko działa po wifi.

Często urządzenie AP podłączone do kotła nie obsługuje trybu AP Client bez WISP, więc

IP Wan powinno być z puli rutera podłączonego do internetu a Lan z innej takiej jak sterownik kotła. Czyli dwie sieci.

Dodatkowo by dostać się z jednej do drugiej sieci trzeba zrobić przekierowanie portów w AP połączonego z kotłem.

a tak na marginesie - może ustawcie zegar poprawnie - a ja myślłałam że te chłopy tak do póżna tak klikają; zamiast ze swoimi niewiastami to tu się wyżywają

Powyżej patrz FORUM>>OPERACJE>>USTAWIENIA ZAAWANSOWANE

I po prostu przełącz strefę czasową na Warszawę i dodatkowo włącz automatyczną korektę czasu letniego.

Pompa CW-miesz miałem z zapasów 25-60 zmieniłem na 25-40 i wydaje mi się, że to za dużo na najniższym biegu. Pompa włącza się co 2 minuty. Ma ktoś zamontowaną pompę mniejszej wydajności np cyrkulacyjną? Czy takie włącznie i wyłącznie co 2 minuty ma jakiś negatywny wpływ na pracę czy trwałość?

Mam dwa rutery, kilka komputerów, kocioł, różnych producentów, wszystko działa po wifi.

Często urządzenie AP podłączone do kotła nie obsługuje trybu AP Client bez WISP, więc

IP Wan powinno być z puli rutera podłączonego do internetu a Lan z innej takiej jak sterownik kotła. Czyli dwie sieci.

Dodatkowo by dostać się z jednej do drugiej sieci trzeba zrobić przekierowanie portów w AP połączonego z kotłem.

ależ to prościutkie......