Piotrek42 02.12.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Mam dwa rutery, kilka komputerów, kocioł, różnych producentów, wszystko działa po wifi. Często urządzenie AP podłączone do kotła nie obsługuje trybu AP Client bez WISP, więc IP Wan powinno być z puli rutera podłączonego do internetu a Lan z innej takiej jak sterownik kotła. Czyli dwie sieci. Dodatkowo by dostać się z jednej do drugiej sieci trzeba zrobić przekierowanie portów w AP połączonego z kotłem. NIe przekombinowałes??? na co ci podsieć??stronka jest własnie po to żebyś nie musiał miec osobnego IP wan! wystarczy adres lan z Ip sieci i przekierowanie portu, tak jakbys dodał dotatkowy komputer w sieci z przekierowaniem portu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 02.12.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 mam radiowke w gornej czesci domu co byloby potrzebne do podlaczenia,softa mam zainstalowanego od goscia z serwisu podal mi przez telefon jakies cyfry bo mialem wpisane do17kw muj ma25kw widze ze wszyscy duzo o tym pisza ja niemam otym pojecia chcialbym zeby ktos mnie pokierowal kociol grzeje juz 2 tygodnie jestem przerazony co bedzie dalej ,chyba bede musial kupic wagon groszku,mam wiele pytan i prosilbym kogos o telefon aby mi pomugl z ustawieniem [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 02.12.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 NIe przekombinowałes??? na co ci podsieć??stronka jest własnie po to żebyś nie musiał miec osobnego IP wan! wystarczy adres lan z Ip sieci i przekierowanie portu, tak jakbys dodał dotatkowy komputer w sieci z przekierowaniem portu Jeśli urządzenie (np tp-link tl-wr543g) nie obsługuje trybu AP Client bez WISP (nie jest przeźroczysty) nie da się w jednej sieci. W przeciwieństwie np. tl-wa500g w trybie AP Client jest przeźroczysty (nie robi nowej podsieci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 02.12.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Czy zauważyliście na swoich wykresach momentami takie minutowe przerwy które nie są spowodowane brakiem prądu? Ja od kilku dni to widzę - tendencja wzrostowa, dzisiaj miałem 4. Nie wygląda mi na to że ma to wpływ na działanie kotła, ale być może coś mam ze sterownikiem lub kartą pamięci? Przerwy zaznaczyłem zielonym kolorem. http://img21.imageshack.us/img21/4739/wykressj.jpg Około 10 rano nie było prądu. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 02.12.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 mam radiowke w gornej czesci domu co byloby potrzebne do podlaczenia,softa mam zainstalowanego od goscia z serwisu podal mi przez telefon jakies cyfry bo mialem wpisane do17kw muj ma25kw widze ze wszyscy duzo o tym pisza ja niemam otym pojecia chcialbym zeby ktos mnie pokierowal kociol grzeje juz 2 tygodnie jestem przerazony co bedzie dalej ,chyba bede musial kupic wagon groszku,mam wiele pytan i prosilbym kogos o telefon aby mi pomugl z ustawieniem [email protected] Masz stabilny zasięg w kotłowni? Przede wszystkim sprawdź to. Co to do Ciebie oznacza że masz zainstalowanego softa od gościa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 02.12.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Też zauważyłem u siebie takie przerwy i też się zastanawiam czym one mogą być spowodowane i czy mają jakiś wpływ na działanie sterownika. Może ktoś coś wie na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.12.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 mam radiowke w gornej czesci domu co byloby potrzebne do podlaczenia,softa mam zainstalowanego od goscia z serwisu podal mi przez telefon jakies cyfry bo mialem wpisane do17kw muj ma25kw widze ze wszyscy duzo o tym pisza ja niemam otym pojecia chcialbym zeby ktos mnie pokierowal kociol grzeje juz 2 tygodnie jestem przerazony co bedzie dalej ,chyba bede musial kupic wagon groszku,mam wiele pytan i prosilbym kogos o telefon aby mi pomugl z ustawieniem [email protected] Jak widzisz tylko " jakieś cyfry" to proponuje wizyte goscia od internetu, niech Ci to wszystko połaczy... bo tak to będziesz się męczył, stresował, i pewnie nic z tego nie wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro13 02.12.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ja takie przerwy tez zauważyłem. Powtarzają się 1-2/dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 02.12.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Jeśli urządzenie (np tp-link tl-wr543g) nie obsługuje trybu AP Client bez WISP (nie jest przeźroczysty) nie da się w jednej sieci. W przeciwieństwie np. tl-wa500g w trybie AP Client jest przeźroczysty (nie robi nowej podsieci) jedno z urzadzen to router drugie to access point wiec porownanie jakies dziwne pozatym przezroczysty nie ma nic wspolnego z tworzeniem podsieci chyba cos pomieszales pojecia. moze o routing chodzilo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 02.12.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Nic nie pomieszałem za pomocą obu typów urządzeń można podłączyć sterownik przez wifi tylko w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 02.12.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) a no to zmienia postac rzeczy to ze sie da to akurat prawda ale z tym maskowaniem maca to chyba jednak troche nie do rzeczyw trybie apc maskowanie mac adressu ? po co ? z reguły tryb apc jest dla koncowki wiec z zalozenia nie jest przezroczysty co do routera ktory odbiera w trybie apc i dalej juz np po kabelku to jest za natem . . . ale jak najbardziej sie da chyba ze w domku jakas nie typowa instalacja jest Edytowane 2 Grudnia 2011 przez TomiAyomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 02.12.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Mucia... a jaką pow. ogrzewasz? widzę masz na dmuchawie 34% mocy.... czyli najnowszy soft...też muszę sobie upgrade softu zrobić...tylko jak pomyślę o znoszeniu grata z góry do piwnicy.... ;P Ogrzewam powierzchnie 200m w tym jakieś 180m ogrzewania podłogowego. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejstefani 03.12.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Chciał bym jeszcze raz poruszyć temat dymienia przez otwarte drzwiczki od paleniska gdyż mój problem nie został rozwiązany. Napiszcie czy u was też tak jest że otwierając drzwiczki od paleniska dymi się na kotłownię? Co z tym zrobić i jaki może być powód? Chciał bym przypomnieć że piec chodzi dopiero od 2 tygodni więc trudno mówić że jest zapchany, serwisant powiedział że to normalne tylko że u wszystkich znajomych u których byłem nic się nie dymi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 03.12.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Z mojego 16 plus też się dymi ,szczególnie jak piec pracuje na małej mocy albo jak ruszy po postoju,wydaje mi się że piec ma duże opory przepływu powietrza.Podczas następnego czyszczenia wyciągnę wszystkie zawirowacze i zobaczę czy też się będzie dymić po otwarciu drzwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.12.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Ogrzewam powierzchnie 200m w tym jakieś 180m ogrzewania podłogowego. pozdro 16 kg na dobę przy Twoich 200 m2 - to trzymaj się tej mieszanki jak najdłużej pomimo, że się zawiesza - bo wydaje się to bardzo ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 03.12.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) re: andrzejstefani Podstawową przyczyną jest słaby ciąg kominowy.Zależy on zawsze od różnicy ciśnień, dlatego należałoby sprawdzić go.Niska temperatura spalin (a taką na pewno teraz masz, bo kociołek depcze na małych mocach) przy naturalnym niskim ciągu wspomaga to zjawisko dymienia.Co robić? Powinien być min. 10 - 15 Pa.1. Jeśli masz dostęp do kominiarza z urządzeniem do pomiaru ciągu, to zaproś go i przy zimnym kotle (zamknięte drzwiczki, otwarta górna wyczystka) zmierzcie ciąg przystawiając urządzenie do czopucha. 2. Jeśli z kominiarzem są problemy, to możesz sam metodą staroświecką i niezbyt dokładną sprawdzić, czy ten ciąg jest. Wystarczy przy zimnym kotle i zamkniętych drzwiczkach przez górną wyczystkę podstawić w czopuchu zapaloną świeczkę lub zapalniczke. Im bardziej płomień będzie odginało w kierunku komina, tym ciąg większy. Byłoby super, gdyby go gasiło. 3. Oczywiście zawirowywacze stawiają opór, bo wywołują turbulencje wspomagające odbiór ciepła. Ale przy normalnym ciągu kominowym jest on pokonywany przez ciąg kominowy.4. Na szybko możesz jeszcze zrobić tak:- podnieś temperaturę zadaną np. powyżej 65 st. Zapewnij odbiór ciepła tak, aby kocioł poszedł w wyższe moce. Tym samym wzrośnie temp. spalin, które wygrzeją komin i tym samym wzmocnią ciąg. Sprawdź (ale nie co chwilkę), czy dymienie zmniejszyło się. Jeśli tak, to dowód na słaby ciąg kominowy. Na tym doświadczeniu wiele paliwa nie stracisz, bo gdy obniżysz na powrót temp. zadaną, to kocioł długo będzie w podtrzymaniu. Jeśli problem z ciągiem kominowym wynika z konstrukcji komina (przekrój, wysokość, materiały) to nie pozostanie ci nic innego jak zabudowa wzmacniacza (regulatora) ciągu na kominie. Pozdrawiam zawijan_2 P.S. Można samemu zbudować proste urządzenie do pomiaru ciągu i nawet określić dokładnie jego wartość wykorzystując U-rurkę oraz otwór w czopuchu gdzie zabudowany jest czujnik temperatury. Jeśli to kogoś interesuje, to proszę pytać. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.12.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Zauważyłem u siebie taki efekt albo tendencje do dymienia ( trochę w stronę kotłowni) przy otwartych drzwiczkach kotła ale tylko przy ręcznym zapalaniu ekogroszku w retorcie. Jak się już zapali i chwile pochodzi to jest ok. No ale to chyba normalne zjawisko przy rozpalaniu. W czasie normalnej pracy kotła przy otwartych drzwiczkach nic do kotłowni nie zaciąga to można przyjąć, że ciąg jest wystarczający pomimo przeszkód stawianych spalinom w moim kotle i poza nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 03.12.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Na czym bardziej zaoszczędzę na pogodowym czy na CO - prosze o wskazówki za które z góry dziekuję. Też sie własnie nad tym zastanawiam, kiedys na początku czytając to forum doszedlem do wniosku ze pogodowy lepsza opcja - wiadomo czujniki temperatur, wieksza ekonomia. Ale zaś ktoś poźniej napisał ze ma na CO i jest lepiej, teraz znowu jeden kolega to potwierdził. Ja mam obecnie jako pogodowy, budynek sie nagrzewa juz miesiąc. Niedlugo dam znac jak ze spalaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 03.12.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 do tych co nie oglądają meczu korona krakovia!proszę o pomoc aby podłączyć zdalny dostępmam połączenie przez eternet - ale nie mam przez www. co wpisuję konkretnie http://www.adres ip sterownika - to nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 03.12.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 już sobie poradziałam - jak to kobieta może liczyć tylko na siebie - proszę zerkniecie na mój kociołek jak pracuje i czy coś zmienić? gorąco proszę Iza Znojek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts