Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zauważyłem u siebie taki efekt albo tendencje do dymienia ( trochę w stronę kotłowni) przy otwartych drzwiczkach kotła ale tylko przy ręcznym zapalaniu ekogroszku w retorcie. Jak się już zapali i chwile pochodzi to jest ok. No ale to chyba normalne zjawisko przy rozpalaniu.

W czasie normalnej pracy kotła przy otwartych drzwiczkach nic do kotłowni nie zaciąga to można przyjąć, że ciąg jest wystarczający pomimo przeszkód stawianych spalinom w moim kotle i poza nim. :)

dokładnie też tak mam..... po prostu jak kocioł zimny to ciąg mały, a jak się nagrzeje to wsio jak należy

już jest dostępny synuś odłączył inter. ale nie wiem jak wkleić tego linka - jestem na 11 stronie iza znojek

mam ogniwo 24 a ustawiony na 16 na 15 miał jakby większy apetyt mam 170m2 + 220 CWU eko groszek bobrek sporo spieków żużlowych - skróciłam czas podawania ale bez efektów. teraz spala około 22 kg na dobę

już jest dostępny synuś odłączył inter. ale nie wiem jak wkleić tego linka - jestem na 11 stronie iza znojek

mam ogniwo 24 a ustawiony na 16 na 15 miał jakby większy apetyt mam 170m2 + 220 CWU eko groszek bobrek sporo spieków żużlowych - skróciłam czas podawania ale bez efektów. teraz spala około 22 kg na dobę

Dobrze by wgrać nową wersje oprogramowania trochę wydłużyć czas podawania i ograniczyć dmuchawe,a prace pompy ustawić ciągłą na najniższym biegu i obserwować,kociołek powinien być bardziej stabilny

Skopiuj link ze strony esterownik i wklej do sygnaturki forum.

Ja bym zrezygnował z pracy cyklicznej...... zbyt duża amplituda temp. spalin.... od 70 do prawie 200 !!!

Ustaw pracę pompy na "załączona" i niech się kocioł uspokoi..... zostaw go na 2 doby - zobaczymy wtedy.

ponadto ustaw temp. w programatorach: cwu 45 deg. obniżone o 3 deg.

programator pokojowy. jeśli dzienna na 21, to nocna na min. 20 lub 20,5 deg. Po tych 2 dobach zobaczymy co dalej...

teraz widzę: masz temp. spalin prawie 150 deg. a zasilanie na 39 deg, a powrót zimny - tylko 33 deg. Ustawienia pompy w pracy cyklicznej w Twoim przypadku sie nie sprawdzają :)

Mam ogniwo eko plus 25kw pale caly czas, temepratura na grzejnikach 42 stopnie.dom 200m2 ocieplony. Tak mysle ze nawet jak beda mrozy to moj kociol i tak bedzie chodzil na 1/3 mocy Teraz jak zauzywa ok 19 kg na dobe wiec pracuje z moca 1/5 albo i mniejsza z sprawnoscia 40%. Czy w takim razie pozadane jest zaklejenie 2 rzedow w palniku i czy zmniejszy sie spalanie opalu, czy to bez roznicy. https://esterownik.pl/remote/789

pompa załączona na pierwszym biegu to temperatura w domu 26 stopni za dużo nawet dla mnie

a praktycznie cały czas leci na obniżonej 42 stopnie - głowice zamontuje dopiero po sezonie

a który piec lepiej ustawić 25 czy 16

a może wrócić do regulatora co? częściej przechodził w podtrzymanie ale czas pracy podajnika raczej zbliżony

mimo że mam obniżoną o pięć to i tak schodzi do minimalnej do 42 wieć obniżona o 3 nic nie wniesie nowego

mam pytanie czy moge palic peletem bez zmiany programu w25 bo wyczytalem ze ktos musial dlatego ze wysadal mu czujnik podajnika ijeszcze jedno ,czy powrut z cwu ma wracac przez zawor 4d czy bezposrednio do kotla

powrót czy zasilanie od cwu nie idzie przez zawór 4D - gdyż każda zmiana zaworem powodowałaby zmianę temp. na zasilaniu cwu. Odejście zasilania do cwu jest z głównego zasilania kotła przed zaworem, a powrót od cwu wpina się do głównego powrotu do kotła. I pamiętaj, aby na gałązce od cwu - pomiędzy pompką a zasobnikiem - zamontować zwór zwrotny, by pompka co nie "wysysała" ciepła z zasobnika :)

Mam ogniwo eko plus 25kw pale caly czas, temepratura na grzejnikach 42 stopnie.dom 200m2 ocieplony. Tak mysle ze nawet jak beda mrozy to moj kociol i tak bedzie chodzil na 1/3 mocy Teraz jak zauzywa ok 19 kg na dobe wiec pracuje z moca 1/5 albo i mniejsza z sprawnoscia 40%. Czy w takim razie pozadane jest zaklejenie 2 rzedow w palniku i czy zmniejszy sie spalanie opalu, czy to bez roznicy. https://esterownik.pl/remote/789

czy nie mamy tu do czynienia z przypadkiem przewymiarowania kotła??

Odejście zasilania do cwu jest z głównego zasilania kotła przed zaworem, a powrót od cwu wpina się do głównego powrotu do kotła.

Moim skromnym zdaniem odejście na CWU powinno być zrobione tak aby pompa CWU nie zabierała zbyt gwałtownie wody z kotła czyli np: Pion główny z kotła, w prawo na 4D ,pion główny dalej 10cm w górę i znów w prawo na CWU,pion główny dalej w górę np.do naczynia wyrównującego..

Przy takim rozwiązaniu większa część wody z zasilania CO najpierw trafi do zaworu 4D a dopiero potem do CWU.Nie ma problemu z dogrzaniem CWU ale woda pompą CWU nie jest gwałtownie wybierana z kotła..

Kolego ta zima jest "dziwna" ,jak przyjdą mrozy kocioł zacznie pracować z większą mocą ,kocioł wcale nie jest za duży jak sugeruje Jorgo(zobaczysz ile potrafi spalić :) jak przyjda mrozy -pewnie i z 25kg /24h albo więcej,mam takie same gabaryty obiektu,no może nie tak docieplony jak Twój(sądząc po powrocie,jeśli temp.jest prawdziwa)

Nic nie zaklejaj,przykręć zawór 4D-jeśli jest Ci za ciepło rzecz jasna,jak to nie pomoże(a powinno) ustaw tryb pompy CO na wyłączona.

A to z jaką mocą pracuje kocioł na podst.temp.spalin poczytaj sobie tu:http://zawijan.wordpress.com/

Pozdrawiam

edit:A jeśli jak widzę,uzywasz pompy CWU+mieszająca to warto aby temp CWU była wyższa od powrotu ok 5deg,to niewiele ale pomoże Ci szybciej i łatwiej dogrzać powrót-a Twój komfort ciepłej wody nie zostanie zbytnio zaburzony :)

CWU+miesz włącza się gdy temp powrotu ma poniżej 39deg,u Ciebie temp.wody CWU ustawiona jest na 40deg,ten jeden stopień więcej to trochę mało oczywiście IMHO

Edytowane przez markowsski

mam pytanie czy moge palic peletem bez zmiany programu w25 bo wyczytalem ze ktos musial dlatego ze wysadal mu czujnik podajnika ijeszcze jedno ,czy powrut z cwu ma wracac przez zawor 4d czy bezposrednio do kotla

To jest piec na ekogroszek nie na pelet.Piece na pelet mają "strażaka",a ten nie ma.Możesz palić mieszanką ekogroszek+pelet.Tak pali(ł)chyba Markowsski.A co to znaczy"wysadzał mu czujnik podajnika"?

To jest piec na ekogroszek nie na pelet.Piece na pelet mają "strażaka",a ten nie ma.Możesz palić mieszanką ekogroszek+pelet.Tak pali(ł)chyba Markowsski.A co to znaczy"wysadzał mu czujnik podajnika"?

Palę tak wtedy jak muszę,czyli niekaloryczny opał (miał,słaby eko) lub jak opał jest bardzo mokry.Samym peletem nie próbowałem,jest to pewnie bardziej niebezpieczne niż palenie w kotle tylko na pelet.Niemniej jednak widziałem filmik na youtube jak koleś spala sam pelet w OEP+16,są nawet ustawienia -zaawansowane-typ kotła-pelet

czyli zawor zwrotny ma byc miedzy pompkom a bojlerem ,a czujnik temp w kturym miejscu najlepiej ustawic ,gdy bede to montowal jak najlepiej wylaczyc piec

Czujnik podajnika ma być na podajniku..W przeciwnym razie nawet byś nie wiedział ze tam już się w środku pali ten pelet. A jeśli pytasz o czujnik CWU to gdzieś w zbiorniku powinna być na niego studzienka (zwykle jest)U mnie był termometr wiec go wyjąłem i włożyłem w jego miejsce czujnik.

Edytowane przez jack18