Andrzej_M_ 04.12.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Oprócz tego że 1mm różnicy poziomu dla H₂O to 9.81Pa to wszystko jest łatwe. Nas interesuje jakieś 15÷20Pa w kominie. W celu zwiększenia dokładności pomiaru małych ciśnień rzędu kilkudziesięciu paskali, stosuje się manometry z rurką pochyłą. Szukaj pod nazwą manometr Recknagla. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 04.12.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 powrot mam 44 na chwile obecna, spaliny 130, a i czasami temp CO spada ponizej 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarno 04.12.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 może przez to ocieplenie?? Też tak myślałem, ale podniosłem temp. CO i CWO i dalej bez zmian - część opału się nie spala i spada do wyczystki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.12.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 powrot mam 44 na chwile obecna, spaliny 130, a i czasami temp CO spada ponizej 40 Jak masz zawór mieszający to otwórz go bardziej.Na tyle aby różnica temp wyjściowej z kotła a powrotem wynosiła ok6-7deg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 05.12.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Mój sterownik jest już widoczny (samo się jakoś naprawilo)- nie wiem czemu czasem jest w offline - kocioł wyczyszczony i od razu temeperatura spalin poszła znacznie w dół - załączyłam pompe CO owszem praca stabilniejsza ale długo tak nie wytrzymam - 23 stopnie dla mnie za dużo - zwłaszcza teraz w domku nie ma nikogo to po co tak grzać - nie wiem czy dobrze zrobiłam - przeączyłam w trym lato w godzinach kiedy jestem w domku normalnie a nocka i do południa tylko bojler - u mnie jest jako taka grawitacja więc grzejniki lekko ciepłe - nie wychłodzi domku - w okresie przejsciowym wczesna jesień chodził tak cały czas na auto lato i zasobnik starcza na dwa tygodnie - a jeszcze jedna sprawa niżej się już nieda zjeść z czasem podawania w grzaniu 3 i nie chce niżej a przydało by się u mnie mniej bo sporo niedopalonego spada w popielnik - palę juz drugi sezon i wydaje mi się że trzebabyło ponownie uszczelnik koronę może lepiej by się dopalało. Nie uzyskałam odpowiedzi co lepiej dla mojego 24 - ustawienie 16 czy 25 bo 24 nie ma - jakie są różnice - jakby ktoś miał chęć pomóc - proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.12.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Mój sterownik jest już widoczny (samo się jakoś naprawilo)- nie wiem czemu czasem jest w offline - kocioł wyczyszczony i od razu temeperatura spalin poszła znacznie w dół - załączyłam pompe CO owszem praca stabilniejsza ale długo tak nie wytrzymam - 23 stopnie dla mnie za dużo - zwłaszcza teraz w domku nie ma nikogo to po co tak grzać - nie wiem czy dobrze zrobiłam - przeączyłam w trym lato w godzinach kiedy jestem w domku normalnie a nocka i do południa tylko bojler - u mnie jest jako taka grawitacja więc grzejniki lekko ciepłe - nie wychłodzi domku - w okresie przejsciowym wczesna jesień chodził tak cały czas na auto lato i zasobnik starcza na dwa tygodnie - a jeszcze jedna sprawa niżej się już nieda zjeść z czasem podawania w grzaniu 3 i nie chce niżej a przydało by się u mnie mniej bo sporo niedopalonego spada w popielnik - palę juz drugi sezon i wydaje mi się że trzebabyło ponownie uszczelnik koronę może lepiej by się dopalało. Nie uzyskałam odpowiedzi co lepiej dla mojego 24 - ustawienie 16 czy 25 bo 24 nie ma - jakie są różnice - jakby ktoś miał chęć pomóc - proszę Czy to Twój sterownik? https://esterownik.pl/remote/1027 Skoro masz lekką grawitacje to pompę ustaw na wyłączoną wtedy uruchomi się jak spadnie temp wewnętrzna poniżej zadanej 23deg. Poza tym masz Typ kotła ustawiony na eko +16kW,jaki masz typ kotła rzeczywisty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 05.12.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 tak - to mój sterownik - rzeczywisty mam ogniwo 24 - pisłalm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 05.12.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 zadaną mam 20 w dzień 19 w nocy - a przez 8 godzin na pompce włączonej tak nagrzało do 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 05.12.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 a kiedy ta wersja testowa będzie juz jako normalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.12.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 a kiedy ta wersja testowa będzie juz jako normalna? Aż uznają,że jest stabilna i nie trzeba będzie w niej nic poprawiać. Skoro masz 24kWto zmień na 15kW. Od kiedy masz te niedopałki? Od jakiego czasu masz moc dmuchawy w podtrzymaniu na 36% ? Z jakiej kopalni masz opał? Nie doczytałem,czy masz jakiś zawór mieszający i głowice termostatyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 05.12.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Jak masz zawór mieszający to otwórz go bardziej.Na tyle aby różnica temp wyjściowej z kotła a powrotem wynosiła ok6-7deg niestety nie mam takowego zaworu, jakies inne wyjscie jest moze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.12.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Bez zaworu mieszającego nie zejdziesz niżej z woda wychodzącą z kotła na instalację niż 42deg.Popatrz na mój schemat.Z układu podłogowego widać temp ,wskazuje ona wodę wychodzącą na układ za zaworem 4D.Wg krzywej grzania wychodziło by na dom tyle ile kocioł wyprodukuje ciepła,z zaworem mieszającym masz pewną kontrolę nad temp tej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 05.12.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 niedopałki mam jakiś półtora miesiąca odkąd przeszłam z trybu lato tzn są to bardziej takie spieki żużlowe; ekogroch mam bodajże bobrek; 36 % moc dmuchawy tak chyba jest w 16+ a mam taki piec ustawiony - ale już zminię na 15-stke jeżeli tak radzisz - mam trzy pompy CO, CWU (wyminnik 220 l), mieszająca - głowiec termost. jeszcze nie mam ale myślę intensywnie o nich - w tym sezonie raczej odpuszcze - a co z tym uszczeklnieniem korony - trzeba to powtarzać co sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 05.12.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 re: krzy27 oprócz tego, że 1mmH2O = 10,1325 Pa to wszystko się zgadza.Nie zapominaj, że chodzi tu o przeliczenie z tzw. atmosfery fizycznej.Ale to mało ważne, bo różnice niewielkie.U-rurką z kawałka cienkiego wężyka (przeźroczystego lub półprzeźroczystego) da się dokonać pomiaru technicznego ciągu na poziomie 10 Pa i więcej.W przypadku wężyka półprzeźroczystego wystarczy użyć wody zabarwionej kroplą atramentu lub tuszu.1 i więcej mm da się przecież dość dokładnie zmierzyć tym, co sie w domu posiada. Na biedę, to i tzw. przymiarem krawieckim. Odchyłka będzie oczywiście, ale przecież chodzi o to, by mieć wiedzę: ciąg jest (przynajmniej minimalny dla kotła), czy go nie ma. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.12.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 (edytowane) niedopałki mam jakiś półtora miesiąca odkąd przeszłam z trybu lato tzn są to bardziej takie spieki żużlowe; ekogroch mam bodajże bobrek; 36 % moc dmuchawy tak chyba jest w 16+ a mam taki piec ustawiony - ale już zminię na 15-stke jeżeli tak radzisz - mam trzy pompy CO, CWU (wyminnik 220 l), mieszająca - głowiec termost. jeszcze nie mam ale myślę intensywnie o nich - w tym sezonie raczej odpuszcze - a co z tym uszczeklnieniem korony - trzeba to powtarzać co sezon? Na spieki żużlowe nic nie poradzisz,wynikają one z jakości węgla. Nie trzeba co sezon na nowo uszczelniać korony,no chyba,że sprawdzimy jej stan i uznamy,ze jest nieszczelność. Skoro nie masz eko plus to na razie tej opcji nie stosuj ,zmień na odpowiedni typ jaki masz. I daj mu popracować parę godzin po swojemu bez zaglądania do środka. Możesz to zrobić już za pomocą internetu Edytowane 5 Grudnia 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 05.12.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Dzięki juz zmieniłam - a moc dmuchawy w podtrzymaniu zwiększyć?a lecieć na pogodowym czy na CO?jeżeli będzie grawitacja to może zwiększyć temperaturę na CO - powrót będzie większy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.12.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Zostaw tak jak masz ale zaniż krzywą grzania dla +10 ,do temp 42deg nic to nie daje ale spisze się przy niższych temp zewnętrznych,można ją obniżyć do 30degwtedy wzrost nie będzie taki duży i temp wewnętrzna powinna się wyrównać.Jaka powierzchnia jest do ogrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 05.12.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 powierzchnia do ogrzania 170m2 a krzywa grzania jak dla +10 - 30? a ile na -10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.12.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 dla -10 masz 50dla +10 daj na 36 obecnie masz 40degwejdź w krzywą grzania i zmień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1719509696 05.12.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 wiem że kobiecie to trzeba jak krowie na granicy ale aż taka tępa nie jestem - zmieniłam - bardzo dziękuję za konstruktywną pomoc - szkoda że nie mogę się odwdzieczyć np. piwkiem:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts