Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie napisałem jaka jesteś,chciałem tylko pomóc na ile się da,czy to przyniesie efekt zobaczymy.

Na Twoim przykładzie widać ,że nie tylko mieszająca ale również zawór 4D spisał by się na medal.

Zapewne pomogą głowice termostatyczne na grzejnikach.

Co do piwka,hm dziękuję :) pijam zimnego LECHA ,pewnie go razem nie wypijemy.

Będzie mi miło jak pomogłem,wystarczy.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

re: Regut1

Jak sam widzisz kolego - przewymiarowany kocioł, to coś na kształt ... O zgodę b. trudno.

Koledzy już ci napisali abyś skrócił przerwę w podtrzymaniu.

Dodatkowo pomocna jest "kołderka" o której pisał niegdyś Zawijan.

Po rozpaleniu kotła i przejściu w tryb automatyczny, przy małej mocy zasyp palenisko popiołem z popielnika na full. W takich warunkach izolacyjności zarzewie żaru potrafi się przechować nawet kilka godzin.

No a terozki już Ci moga kamracie po ślonsku pedzieć: trzym sie chopie, słuchej starszych, bydzie gut. :bye:

(skąd wywnioskowałeś, że ja gwarą piszę???????)

Zawijan2

Dziękuję za podpowiedź. Z wyborem mocy kotła problem tak jak z żoną ......., trudo dobrze trafić ;-)

Od dłuższego czasu czytam wątki o kotłach na forum m in. Twoje komentarze J

Zmniejszę czas i utulę żar kołderką. Postaram się nie zmaścić mojego żeleźnioka.

a jaki jest koszt takiego zaworu 4 drogowego?

a czy głowice term. muszę zakładać na wszystkich grzejnikach czy mogę sobie odpuścić np. w łazienkach, przedpokoju, klatce schodowej, kuchni - a zamontować tylko tam gdzie mocno przegrzewa? (na 13 grzejników załozyć tylko 3 na dole i 3 na górze)

a jaki jest koszt takiego zaworu 4 drogowego?

a czy głowice term. muszę zakładać na wszystkich grzejnikach czy mogę sobie odpuścić np. w łazienkach, przedpokoju, klatce schodowej, kuchni - a zamontować tylko tam gdzie mocno przegrzewa? (na 13 grzejników załozyć tylko 3 na dole i 3 na górze)

cena zaworu 4 D zależy od jego przekroju...ja mam 5/4 calal... koszt podobny http://allegro.pl/zawor-mieszajacy-4-drogowy-5-4-vrg-141-i1967843797.html

głowice tam gdzie przegrzewa, gdzie jest dobrze to po co?

re: krzy27

oprócz tego, że 1mmH2O = 10,1325 Pa to wszystko się zgadza.

Nie zapominaj, że chodzi tu o przeliczenie z tzw. atmosfery fizycznej.

Ale to mało ważne, bo różnice niewielkie.

U-rurką z kawałka cienkiego wężyka (przeźroczystego lub półprzeźroczystego) da się dokonać pomiaru technicznego ciągu na poziomie 10 Pa i więcej.

W przypadku wężyka półprzeźroczystego wystarczy użyć wody zabarwionej kroplą atramentu lub tuszu.

1 i więcej mm da się przecież dość dokładnie zmierzyć tym, co sie w domu posiada. Na biedę, to i tzw. przymiarem krawieckim. Odchyłka będzie oczywiście, ale przecież chodzi o to, by mieć wiedzę: ciąg jest (przynajmniej minimalny dla kotła), czy go nie ma.

Pozdrawiam zawijan_2

p₁ - p₂ = ⍴ · g · h

1 mm H₂O = 1000 kg/m³ · 9,81 m/s² · 0,001 m = 9,81 N/m² = 9,81 Pa

Zaokrągliłem gęstość wody, która w 20°C wynosi 998,20 kg/m³ ale daje to 9,79 Pa.

W czymś się mylę?

Nie mylisz się, tyle, że ponieważ nasze rozważania dotyczą zmian ciśnienia w stosunku do ciśnienia atmosferycznego określanego jako normalne (1 atm = 760 mmHg lub 10 m H2O w warunkach normalnych) to bardziej prawidłowe jest to, co ja podałem. Przy okazji bawimy się w U-rurce wodą.

Napisałem zresztą, że różnice bardzo niewielkie, więc tylko tak gwoli ścisłości.

Pozdrawiam zawijan_2

Nie mylisz się, tyle, że ponieważ nasze rozważania dotyczą zmian ciśnienia w stosunku do ciśnienia atmosferycznego określanego jako normalne (1 atm = 760 mmHg lub 10 m H2O w warunkach normalnych) to bardziej prawidłowe jest to, co ja podałem. Przy okazji bawimy się w U-rurce wodą.

Napisałem zresztą, że różnice bardzo niewielkie, więc tylko tak gwoli ścisłości.

Pozdrawiam zawijan_2

Jeśli miałeś na myśli atm lub at oczywiście x10ˉ⁵ to bym jeszcze zrozumiał. Jednak jakoś ciężko przychodzi mi do głowy że paskal nie jest paskalem. Nie no nie kumam ;).

Witam!

Szanowni forumowicze na wstępie chciałbym się przywitać!

Na początek mój sterownik https://esterownik.pl/remote/790 Kocioł KOTSTAL EKO 17 kW, instalacja otwarta, pojemność układu CO około 230 litrów, data budowy domu 1988, ocieplenie stropu 20 cm wełny mineralnej, ocieplenie ścian zewnętrznych 10 cm wełny mineralnej. Parametry sterownika są ogólnie dostępne na esterownik.pl - nazwa Wojciech Wieczorek - Kotstal Eko 17. Zamieściłem na zdjęciach źródło czyli opał oraz widok pojemnika popielnika. Problemem jest niedopalany opał, pozostają spieki, wielkość spalania oscyluję około 100 kg na 50 godzin po tym czasie wyrzucam dwa do trzech pojemników z "popiołem" czytaj niedopalonym ekogroszkiem. Korona palnika została wklejona na silikon wysokotemperaturowy (1200 deg) otwory powietrza wtórnego również zaklejone.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu bo zima się zbliża a paliwa coraz mniej :o

P.S link do strony ze zdjęciami dołączę jak zadziała fotosik.pl

dzieki. a czy po zainstalowaniu tego softa cos sie poprawi bo nadal duzo mi chajcuje,aha jeszcze pojawia sie rosa w zasobniku,czy to morze byc wilgotny opal,zauwarzylem ze piszecie o zasilikonowaniu jakiegos okienka i przy palniku przed pierwszym rozruchem ja tego nie zrobilem gdzie to dokladnie sie znajduje bylbym bardzo wdzieczny tak to jest jak niema sie pojecia o piecach

re: krzy

oczywiście, że pascal jest pascalem. Tyle, że przeliczamy różne jednostki. Ja tzw. atmosferę fizyczną, a ty atmosferę techniczna. Stąd różnice.

Dolar to dolar. Tyle, ze przeliczony na zajczyki białoruskie będzie nieco inny niż przeliczony na ruble wielkomoskiewskie.

Ważne aby atmosfera była przyjazna.

Pozdr. zawijan_2