tesel 06.12.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Ja ściągnąłem Microsoft .NET Framework ze strony esterownik i mi nie działało,dopiero ściągnięta ze strony Mikcosoft Download Center w polskiej wersji językowej zadziałała.http://www.microsoft.com/downloads/pl-pl/confirmation.aspx?familyId=0856eacb-4362-4b0d-8edd-aab15c5e04f5&displayLang=pl Edytowane 6 Grudnia 2011 przez tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 06.12.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Czy ktoś wie,czy jest w ecoalu wersja na piec OE+10kW? Jeżeli tak to jak ją mogę ściągnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.12.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Panowie możecie coś poradzić, chciałem zaktualizować oprogramowanie sterownika za pomocą tego kabla RS32 niestety mój laptop nie ma wyjścia na ten kabel więc gdzieś ze strychu wyszperałem starego kompa stacjonarnego chodzącego pod Win XP z wyjściem na RS 32 - poskładałem go w kotłowni połączyłem kabel ze sterownikiem wgrałem z Pendriva updater na tego kompa ale gdy próbuje go odpalić pokazuje mi się "Błąd aplikacji-aplikacja nie została właściwie zainicjowana... na laptopie odpala mi się bez problemu o co może chodzić ? czegoś brakuje w tamtym kompie ? Ja tez tak robię, że znoszę "klamota" z góry i jest ok.... a dobrze ustawiasz port com? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 06.12.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Czy ktoś wie,czy jest w ecoalu wersja na piec OE+10kW? Jeżeli tak to jak ją mogę ściągnąć ? Była w wersji przed tą która jest teraz. Inaczej mówiąc. Miałem, nawet kocioł ustawiłem na 10kW, ale jak zaktualizowałem do wersji 2.9.9 to opcja zniknęła. Musisz poszukać tej wersji. Chyba też była wersją testową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 06.12.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Jakoś poszło, okazało się, że mój stary komp nie miał Frameworka i jeszcze parę innych rzeczy musiałem mu wgrać Jorgo ustawiłem swój piec identycznie jak Twój jestem pod wrażeniem Twojej temp. spalin! moje szaleją i sięgają nawet 200 st. być może zaktualizowanie sterownika i zmiana ustawień coś pomoże, bo strasznie mi żal tego opału, który idzie z dymem ;(( https://esterownik.pl/remote/982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.12.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Jorgo ustawiłem swój piec identycznie jak Twój Do ustawień jorgo jeszcze ci brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekwie 06.12.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Kolejna doba "walki" z kotłem Kolego Zawijan_2 odczytałem dane z obudowy kotła tj.: przekładnia i=40, obroty silnika n=1320, wentylator typ WPA 117. Takie dane udało sie odczytać z kotła. Teraz troche danych statystycznych z ostatniej doby pracy kotła po ustawieniach, które zaleciłeś: 05 grudnia godz. 19.40 zasyp 60 kg ekogroszku + szuflada niedopałków 6 grudnia godz. 11.30 pełne dwie szuflady popioły większe spieki i niedopałki niż przy poprzednich ustawieniach. 6 grudnia godz. 19.30 kolejna szuflada popiołu. Jutro tj. 7 grudnia wycieczka na zakupy zakup 200 kg najgorszego pelletu jaki się uda znaleźć w Koszalinie celem zmieszania z tym super kalorycznym ekogrozkiem prestige . Pozdrawiam i spokojnej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.12.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Jak nie znajdziesz pelet kup ekogroszek workowany brunatny (najlepiej czeski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 06.12.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Do ustawień jorgo jeszcze ci brakuje. Masz na myśli ustawienia zaawansowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.12.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Masz na myśli ustawienia zaawansowane ? Tak. A dokładnie tryb pracy pompy CO ponieważ po przekroczeniu zadanej wewnętrznej on dyktuje co dalej ma piec robić. U jorgo pójdzie w odstawkę a u ciebie będzie dalej pchał ciepło w instalacje. Nie będziesz miał oszczędnie ale zimna też nie uświadczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 06.12.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Tak. A dokładnie tryb pracy pompy CO ponieważ po przekroczeniu zadanej wewnętrznej on dyktuje co dalej ma piec robić. U jorgo pójdzie w odstawkę a u ciebie będzie dalej pchał ciepło w instalacje. Nie będziesz miał oszczędnie ale zimna też nie uświadczysz. Właśnie siedzę nad tymi zaawansowanymi, czyli co proponujesz żeby przełączyć tryb pracy pompy CO dla reg. wew. na "wyłączona" ? to da jakieś oszczędności w opale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.12.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Właśnie siedzę nad tymi zaawansowanymi, czyli co proponujesz żeby przełączyć tryb pracy pompy CO dla reg. wew. na "wyłączona" ? to da jakieś oszczędności w opale ? Piec wtedy będzie nagrzewał gdy wewnętrzna temperatura będzie niższa od nastawy. Po nagrzaniu spoczynek. Oczywiście nastawa w granicach dobrego komfortu. Temperaturę CO nastawiaj tak by wyłączenia pompy zdarzały się rzadko. Oszczędzisz tym sposobem na nieprzegrzewaniu pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 06.12.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Piec wtedy będzie nagrzewał gdy wewnętrzna temperatura będzie niższa od nastawy. Po nagrzaniu spoczynek. Oczywiście nastawa w granicach dobrego komfortu. Temperaturę CO nastawiaj tak by wyłączenia pompy zdarzały się rzadko. Oszczędzisz tym sposobem na nieprzegrzewaniu pomieszczeń. Ok zmieniam na wyłączona, a rzeknij jeszcze słówko o co chodzi z czasem postoju pompy CO dla reg wew. widzę, że u Ciebie jest standardowo 30 min a np. kolega Jorgo ma tu ustawione na 5 min... z czego to wynika ? albo na co ma wpływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.12.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Ok zmieniam na wyłączona, a rzeknij jeszcze słówko o co chodzi z czasem postoju pompy CO dla reg wew. widzę, że u Ciebie jest standardowo 30 min a np. kolega Jorgo ma tu ustawione na 5 min... z czego to wynika ? albo na co ma wpływ ? Nastawy są ważne dla trybu cyklicznego pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 06.12.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Nastawy są ważne dla trybu cyklicznego pompy. Nie wiem czy z czymś nie przesadziłem...widzę, że temp CO poszła mi na 62st i ciągle rośnie a zadana to 48 st...;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 06.12.2011 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Nie wiem czy z czymś nie przesadziłem...widzę, że temp CO poszła mi na 62st i ciągle rośnie a zadana to 48 st...;( Hmm dziwna rzecz musiałem przełączyć z powrotem pompę CO na załączona, bo na piecu temp. CO sięgnęła mi już prawie 70 st. przy zadanych 48 nie wiem z czego to wynikło ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 07.12.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Hmm dziwna rzecz musiałem przełączyć z powrotem pompę CO na załączona, bo na piecu temp. CO sięgnęła mi już prawie 70 st. przy zadanych 48 nie wiem z czego to wynikło ?? Kid1...... no jak miałeś osiągnięte temp. zadane w c.o. i c.w.u. to przy pracy pompy c.o. "wyłączona" kocioł się odstawił........ Tyle razy juz było mówione: wszelkie zmiany w instalacji muszę byc dokonywane delikatnie, stopniowo, "małymi kroczkami" i należy sie wykazywać odrobiną cierpliwości.......... a nie na łapu-capu.... instalacja wodna co i cwu przy kotłach węglowych ma bardzo dużą bezwładność i na efekty trzeba troche poczekać.... to nie telewizor że pilotem robimy pstryk i kanał zmieniony U Ciebie kotłem steruje regulator pogodowy, więc na początek zmień u siebie krzywą grzania.... dla -10 daj 50 deg. i tak pozostaw na 24 godzinki...... I nie mieszaj tak w ustawieniach sterownika i nie wyłączaj go co chwilę: 03 wyłączony, 06 wyłączony.......daj mu popracować zobacz dzisiejszej nocy musiałeś chyba spać, bo amplituda temp. spalin już mniejsza..... Edytowane 7 Grudnia 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.12.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Jakoś poszło, okazało się, że mój stary komp nie miał Frameworka i jeszcze parę innych rzeczy musiałem mu wgrać Jorgo ustawiłem swój piec identycznie jak Twój jestem pod wrażeniem Twojej temp. spalin! moje szaleją i sięgają nawet 200 st. być może zaktualizowanie sterownika i zmiana ustawień coś pomoże, bo strasznie mi żal tego opału, który idzie z dymem ;(( https://esterownik.pl/remote/982 Sorrki że się wtrynię.A kto Ci powiedział że takie temp spalin jak ma Jorgo są ok?Temperatura spalin powinna oscylować w granicach 140-160 deg-taka jest bezpieczna dla komina i nie ma efektu skraplania w kominie,nie każdy ma świadomość że istnieją też inne zagrożenia niż korozja niskotemperaturowa.Nie każdy może sobie pozwolić na tak niską temp.spalin,wszystko zależy od tego jaki ma komin lub jaki ma wkład kominowy Trzeba mieć świadomość do czego może doprowadzić praca na małych mocach z niską temp.spalin BTW,wysoka temp.spalin może być np.wynikiem długo nieczyszczonego kotła lub komina z sadzy,u mnie tak właśnie było Edytowane 7 Grudnia 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.12.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Hmm dziwna rzecz musiałem przełączyć z powrotem pompę CO na załączona, bo na piecu temp. CO sięgnęła mi już prawie 70 st. przy zadanych 48 nie wiem z czego to wynikło ?? Z zapotrzebowania na ciepło w Twoim domu lub z konfiguracji pogodowej krzywej grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.12.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Hmm dziwna rzecz musiałem przełączyć z powrotem pompę CO na załączona, bo na piecu temp. CO sięgnęła mi już prawie 70 st. przy zadanych 48 nie wiem z czego to wynikło ?? Temperatura zadana osiągnięta, wyłącza się pompka i tym samym drastycznie spada zapotrzebowanie na ciepło. To tak jak wrzucenie luzu jadąc z górki. Tu masz automat, który przypilnuje by dopuszczalnych temperatur nie przekroczył więc głowa do góry nic złego nie będzie. Przy powrocie do trybu dogrzewania możesz liczyć na powolne dochodzenie CO do zadanej. Taka już natura. Za jorgiem postuluje do ciebie o cierpliwość. Ten piec na prawdę da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts