sipus31 08.12.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Piotrek ales strzelil referat hehe no ale trudno sie nie zgodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 08.12.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 He, he, cały czas o to się rozchodzi... Strzygą nas jak te owieczki. a tak BTW, używa ktoś lub używał tych preparatów typu sadpal, sadzpal itp. itd w niebieskim kociołku? Jest li to sens czy wyrzucanie kaski, hę? Ja używałem sadpala bo mi ze starego pieca został. Aby był efekt trzeba większą ilość do palnika dorzucić a z tym w eko jest problem bo miejsca nad palnikiem mało Przy mniejszej ilości sadpala tylko miejscami wypaliło mi sadzę. I efekt raczej mizerny. Prościej wziąć szczotkę w dłoń.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 08.12.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Za OEP16 zapłaciłem więcej o 4000zł w porównaniu ze zwykłym kotłem zasypowym by mieć ciepło kiedy chcę i jak chcę, tak jest pomimo początkowych problemów. Palę miałem z dodatkami koszt około 10zł dziennie, pewnie taniej jak ekogroszkiem za 1000zł/t Niedogodność to popiół raz dziennie i czyszczenie przynajmniej co tydzień. Mieszkam niedaleko kopalni Bogdanka, ale kulczykholding nie jest zainteresowany sprzedażą detaliczną, a na lokalnych składach nie wiadomo co To lepiej chyba tanio niż drogo zapłacić za to samo. Edytowane 8 Grudnia 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 08.12.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Koledzy podpowiedźcie coś, jadę na pogodówce i reg. pokojowym i zadałem temp. wewnętrzną 23 st. ale coś mam źle poprzestawiane ponieważ grzejniki rozkręcone na full a piec nie może dobić żeby te 23 st osiągnąć...co powinienem zmienić ? https://esterownik.pl/remote/982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelson71 08.12.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Proponuje podnieść krzywą grania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.12.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Koledzy podpowiedźcie coś, jadę na pogodówce i reg. pokojowym i zadałem temp. wewnętrzną 23 st. ale coś mam źle poprzestawiane ponieważ grzejniki rozkręcone na full a piec nie może dobić żeby te 23 st osiągnąć...co powinienem zmienić ? https://esterownik.pl/remote/982 To mówi samo za siebie,podnieś krzywą dla -10 ,widocznie to co masz jest za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.12.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Koledzy podpowiedźcie coś, jadę na pogodówce i reg. pokojowym i zadałem temp. wewnętrzną 23 st. ale coś mam źle poprzestawiane ponieważ grzejniki rozkręcone na full a piec nie może dobić żeby te 23 st osiągnąć...co powinienem zmienić ? https://esterownik.pl/remote/982 Tylko jak już będziesz podnosił to o maks 3-4 deg, a najlepiej nic nie zmieniaj....... spokojnie i cierpliwie czekaj..... teraz o 14:45 patrzę sobie na Twój sterownik.... wykres spalin się normuje. Teraz kocioł się odstawił, zadana 23 deg, a regulator wskazuje 22,8 - 22,9 deg...... chyba nie masz dyskomfortu cieplnego z powodu braku tych 0,1 czy 0,2 deg. Tak własnie trzeba dopasować wszystkie parametry aby kocioł..... "gonił króliczka". Moim zdaniem niech lepiej zawsze mu brakuje te nawet 0,5 stopnia do zadanej ale niech pracuje, a nie za wszelką ceną osiągał zadaną i potem się odstawiał. O 14:57 kocioł się załączył, zobaczymy jaką osiągnie temp. spalin.... załączył się z temp. powrotu 45 deg. Edytowane 8 Grudnia 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.12.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Kid1....jest 15.... czy może znowu w y ł ą c z y ł e ś kocioł ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 08.12.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Kid1....jest 15.... czy może znowu w y ł ą c z y ł e ś kocioł ????? Jorgo ja nie, nie bylo mnie nawet w domu o tej porze ale byl moj hydraulik miał do powieszenia jeszcze jeden grzejnik w łazience więc to musial byyc on... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 08.12.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Kid1....jest 15.... czy może znowu w y ł ą c z y ł e ś kocioł ????? Ale gdzieś poszedłem w złym kierunku z tymi zaawansowanymi, bo tak dużych spieków (wielkosci otwartej dłoni) jeszcze nie miałem, załączam fotki dla zobrazowania pojęcia dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.12.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 chłopie....... jak chcesz cokolwiek ustabilizować jeśli grzejniki dodajesz do instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 08.12.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 ja mam wlasnie to samo u siebie ,co moze byc przyczyna ,mysle ze to chyba wina groszku poprostu jest do ...d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 08.12.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 chłopie....... jak chcesz cokolwiek ustabilizować jeśli grzejniki dodajesz do instalacji Jorgo spokojnie to była tylko jedna mała drabinka, która już dawno miała wisieć w łazience ale hydraulik czasu nie miał... co myślisz o tak dużych spiekach...źle trafiłem z czasem pracy podajnika albo czasem w podtrzymaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.12.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 co myślisz o tak dużych spiekach...źle trafiłem z czasem pracy podajnika albo czasem w podtrzymaniu ? Zle trafiłeś z opałem... jak kojarze to prestige i resover dawały takie spieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 08.12.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 ja mam wlasnie to samo u siebie ,co moze byc przyczyna ,mysle ze to chyba wina groszku poprostu jest do ...d... Szanowny Zabijarze, wpadasz i znikasz. Dobrze by było, gdbyś od czasu do czasu napisał jakiś feedback, co się u Ciebie w kotle dzieje. Łatwiej wtedy pomóc. Jak z internetem? Parę dni temu pytałeś o to. I? I nic? Jak nie masz pod ręką fachowca, to poszukaj w okolicy jakiegoś sprytnego gimnazjalisty z 6-stką z informatyki. Powinien dać rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 08.12.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam wszystkich, kupiłem jakiś czas temu OEP 25, dwa dni temu odpaliłem, palę miałem. proszę o pomoc stałych bywalców tego wątku bo m.in. dzięki ich wypowiedziom kupiłem ten kocioł.Kocioł ogrzewa dom jeszcze nie zamieszkały, dobrze ocieplony, około 210 m. Jak przywieźli to hydraulik zamontował w układzie otwartym z zaworem 4-drożnym i termostatami na grzejnikach. Nie są podłączone czujniki zew. i wew.Moje pytania:1. Ja po prostu zasypałem zasobnik miałem, rozpaliłem i nastawiłem temp co=55, no i pali się ale jak dochodziło do 55 to się nie zatrzymywało tylko dalej do około 63 , no to obniżyłem temp CO do 50 a on dalej podnosi? Co by trzeba poustawiać i jak żeby jak 55 to 55, Kupiłem ten kocioł dlatego żeby dużo nie ustawiać i palić miałem.2. Problem z wypalaniem się miału, w szufladzie popiół nie był do końca spalony, sporo czarnych drobin, wiem że ten miał może się wypalać dokładnie bo palę nim dla porównania na codzień w kotle zasypowym rozpalanym od góry i tam popiół jest jasny, lekki czyli dobrze wypalony. jak spojrzałem na spalanie przez drzwiczki rewizyjne to wygląda na to że miał od strony przeciwnej od ślimaka się nie spala (czyli na końcu palnika) i opada do popielnika.Liczę na waszą fachowość i pomoc, czekam na podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 08.12.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 1. Jaką masz wersję oprogramowania? http://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe-?m=866#866Patrz wersję 2.9.9 pkt 4. może Cię to zainteresuje.Pamiętaj też o tym, że węgiel to nie gaz. Że żaru tak szybko nie wygasisz. 2. Ja też tak mam z miałem, chyba się z tym faktem pogodziłem. Wybieram co 2 dni jedną do dwóch szuflad popiołu, przesiewam, koks wybieram i spowrotem do podajnika. Zauważyłem jedną prawidłowość, że im częściej kocioł przechodzi w stan podtrzymania to tym więcej mam spieków koksowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 08.12.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 1. Ja po prostu zasypałem zasobnik miałem, rozpaliłem i nastawiłem temp co=55, no i pali się ale jak dochodziło do 55 to się nie zatrzymywało tylko dalej do około 63 , no to obniżyłem temp CO do 50 a on dalej podnosi? Co by trzeba poustawiać i jak żeby jak 55 to 55, Kupiłem ten kocioł dlatego żeby dużo nie ustawiać i palić miałem. Jak czytasz ten wątek, to powinieneś wiedzieć, że kocioł dobija 5 stopni więcej od zadanej i się odstawia. Jak chcesz 55 to ustaw na 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 08.12.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Jak czytasz ten wątek, to powinieneś wiedzieć, że kocioł dobija 5 stopni więcej od zadanej i się odstawia. Jak chcesz 55 to ustaw na 50. Nie zawsze. Mój ecoal oscyluje plus/minus 2 stopnie wokół zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 08.12.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Dziękuję mario za szybką odpowiedź, czyli to co u mie z temp. to normalne, Ale co z tym paleniem miałem. Chodzi o to że na palniku kiedy pracuje dmuchawa widać wyraźnie duży żar i płomień od strony ślimaka największy (tam najlepiej chyba dmucha) a później im dalej od podajnika tym miał mniej rozpalony i to właśnie w szufladzie z tej strony jest najwięcej niespalonego miału.W dalszym ciągu proszę o pomoc i wyrozumiałość bo specem przyznam w tej dziedzinie nie jestem, ja po prostu cieszę się jak się dobrze pali. A miału przesiewał w popielniku nie będę bo to więcej roboty by było niż przy zasypowym kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts