młodypalacz 17.05.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Najlepiej to pewnie jedno i drugie Ale (tak jak pisał @zawijan) nie polecałbym zaklejania tylko cierpliwie poczekał na człony palnika z 2 rzędami otworów. Pan na serwisie powiedział że nie jest takie proste wymienić te człony. Można to źle poskładać i ślimak będzie zrywał zawleczkę. Nie wiem czy to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.05.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Myślę, że można było by to zrobić tak: 1. założyć nowe człony 2. spasować wszystkie tak by dołem dotykały ślimaka 3. tylko lekko je dokręcić ! 4. odkręcić osłonę od zawleczki i kluczem "ręcznie" przekręcić ślimak kilka razy tak by dopasowały się do niego człony 5. dokręcić śruby "na fest" 6. gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.05.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 A czy nie jest tak ,( pomijając fachowe wzory) że jeden metr kwadratowy wymiennika kotła to 8 kw ? Polecam do poczytania tekst @zawiajana: http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/5-budowa-kotla/wymienniki-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 17.05.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Polecam do poczytania tekst @zawiajana: http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/5-budowa-kotla/wymienniki-ciepla/ Czytałem tekst z w/w stronki , i mój wniosek jest taki ,że kilka no kilkanaście procent różnicy to się zgadza , ale NIE PRAWIE 50% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.05.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Czytałem tekst z w/w stronki , i mój wniosek jest taki ,że kilka no kilkanaście procent różnicy to się zgadza , ale NIE PRAWIE 50% . A skąd ci się wzięło 50 % różnicy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 17.05.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 A skąd ci się wzięło 50 % różnicy ??? 2,2 (powierzchnia wymiennika) x8 (ogólnie przyjęty standard) =17,6 (średnia moc)+42%(różnica od średniej)=24,992 moc eko plus 25kw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.05.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 O matko jaki uparty ... No tu masz więcej na te temat i do tego z wzorami ! http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/3984-powierzchnia-grzewcza-kotla-a-jego-moc/ Jakie to było by proste powierzchnia 1m2 = 8kW, co drugi kowal mógłby robić kotły Przypominam, ten kocioł uzyskał certyfikat i pracuje z taką mocą i sprawnością jaka jest podana na certyfikacie: http://kotly.com/images/img_sr/swiadectwo%20_ichp_ogniwo_eko_plus_25kW_min.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 17.05.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 certyfikat był robiony przed wprowadzonymi zmianami w konstrukcji kotła , czy tak ? ( a pro po certyfikatów , jestem szczęśliwym posiadaczem kotła który takowe posiadał , a nic to się nie miało do rzeczywistości !!!!)ale to już nie istotne , żeby dalej ci głowy nie zawracać nie musisz odpowiadać , czas jest najlepszym opiniotwórcą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.05.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) Tak to jest tylko u Jareckiego. Widzę,że wracamy do normalności.... A szkoda, bo myślałem,że będę mile zaskoczony. Endriux napisał" "a pro po certyfikatów , jestem szczęśliwym posiadaczem kotła który takowe posiadał , a nic to się nie miało do rzeczywistości !!!!" W rewanżu napisać,że takie certyfikaty to tylko u Zawijana? Już myślałem,że kolega Zawijan2 wpłynął na zmianę stylu wypowiedzi i że są szanse na normalność. Potrafisz jednak bardzo szybko pozbawić człowieka złudzeń. Edytowane 17 Maja 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 17.05.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) Od 21:16 kocioł pracuje na pozatykanych otworach w "trzecim wierszu z pięciu kolumn" , dodatkowo kilka godzin temu ograniczyłem przepływ spalin w jednym z płomienników "wylotowych" (zaślepiony kawałkiem cegły szamotówki)... Zobaczymy co z tego wyjdzie??? https://esterownik.pl/remote/470 P.s. Pomiędzy 21:16 a 22:30 (...normalnego czasu...) to rozpalanie w trybie ręcznym... na to nie patrzcie... Edytowane 17 Maja 2011 przez Wojtek159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 17.05.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Szybkie pytanie panowie czy tak jest poprawnie zalozny ruszto-deflektor ? Zwróćcie uwage na łączenie obu polowek rusztodeflektora. Ja tego nie rozbieralem u siebie a teraz musze to skladać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 18.05.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Tak to jest tylko u Jareckiego. Taką zasadę stosuje większość wytwórców kotłów w Polsce !!! a różnica w mocy (90% produktów) w zależności od płaszcza wodnego sięga 25% Mówię to bo jestem po lekturze prawie wszystkich produktów dostępnych na necie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 18.05.2011 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Przypomnę jeden z wcześniejszych wpisów na tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=4725170#post4725170 Odpowiedź nie na zadane pytanie ......Pytanie brzmi jaka wersja kotła poddana była badaniom , czy obecna ma również takowe ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 18.05.2011 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 @ZawiJan Jak napisałem wcześniej podkusiło mnie przerobić troszkę kociołek. Zatkałem jedną płomieniówkę (wylotową) i trzeci, dolny rząd otworów w palniku (EKO + 25).Mam pewne obawy co do zatykania płomieniówki ponieważ w moim egzemplarzu (jeden z pierwszych) są one o mniejszym przekroju (5cm x5cm) i przytkanie jednego dość drastycznie ogranicza przekrój kanału spalinowego. Poradź, czy w takim przypadku nie lepszym rozwiązaniem było by zamiast przytykać jedną płomieniówkę zainstalować w dwóch zawirowywacze i jak je wykonać (ile "skręceń" pasa blachy)? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 18.05.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 (edytowane) Ręczę Ci także, ze tyle badań, ile mają wszystkie wersje kotłów OGNIWO EKO PLUS, nie mają żadne inne kotły w Polsce. Jeśli masz taki kocioł i masz z nim problemy - to napisz konkretnie JAKIE. Jeśli nie masz takiego kotła - TO GO SOBIE KUP. NIE BĘDZIESZ ŻAŁOWAŁ! Mój pierwszy post mówi ,że chcę takowy kocioł kupić , a moje obawy są wynikiem posiadanego kotła z którym męczę się ponad dziesięć lat Mam 140 metrów dom plus bojler na ciepłą wodę ,jaki kocioł mam wybrać , instalator mówi 25kw , ja mam ochotę na 16 kw (obydwa eko plus ) Dom ciepły , mur suporeks przerwa powietrzna 3 cm , cegła dziurawka i styropian 6cm , okna szczelne , dach płaski dobrze odizolowany , takie pudełko z lat siedemdziesiątych. Zawijan , proszę o Twoje zdanie . Edytowane 18 Maja 2011 przez Endriux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 18.05.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Powiedz mi, jaki jest Twój cel? Co chcesz osiągnąć? Jaki cel? Lubię robić takie doświadczenia, tym bardziej, że takie rozwiązanie podał (moim zdaniem) bardzo wiarygodny forumowicz ! Co chcę osiągnąć??? Przede wszystkim satysfakcję. A tak ogólnie to nie jeden z nas (tych w dojrzałym wieku) pamięta czasy jak kombinował z polerowaniem gardzieli w gaźniku przeróbkach zapłonów itd... po prostu to mnie bawi a jeśli przyniesie dodatkowo pozytywny skutek czy to w trwałości kotła czy w ilości spalania - to dlaczego nie??? W ciepłe dni w standardowym rozwiązaniu mam trochę za dużo ciepła i jeśli się da to ograniczyć... chyba wolno próbować? A Ty jak zwykle na pytanie odpowiadasz pytaniem i podejrzewasz wszystkich o złe intencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 18.05.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 18.05.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 @Endriux Moim zdaniem 25kW to raczej dla ciebie przewymiarowany kocioł ... 16 kW chyba będzie lepszym wyborem a do tego kilka postów wyżej @zawijan podał dla ostatniej wersji tego kotła wyniki ostatnich badań (na czym ci tak zależało) I jak sobie poczytasz to zobaczysz, że na tym kotle można wyciągnąć nawet 20 kW ! No dużo zależy też od paliwa ... bo jak będziesz palił jakimś szajsowatym miałem albo szemranym czeskim eko-groszkiem to może być, że i 16 kW nie wyciągniesz bo nie będzie z czego Ja mam dom 136m2 (na wzgórz- częste i silne wiatry, nieocieplony strych) + bojler 140L i kupiłem 16kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 18.05.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Wczoraj przyszedł mój kocioł ogniwo eko plus 16kW. Kupiłem go na 140m ocieplonego domu. Mam bojler bardzo blisko kotła i wymyśliłem sobie taki układ. Zamiast pompki mieszającej będę wykorzystywał pompkę cwu. Czytałem że ma się pojawić oprogramowanie i można już programowo załączać pompkę mieszającą jak cwu bez fizycznego obejścia w sterowniku. Zawór 4D już posiadam i myślę aby go pozostawić na okresy przejściowe. Dodatkowo bypas na wypadek braku prądu. Czy to prawidłowy układ? czy potrzebne jeszcze jakieś filtry czy zaworki zwrotne? Układ będzie pracował jako zamknięty z naczyniem przeoponowym. Trzeba jeszcze gdzieś dać odpowietrzniki ale nie wiem gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 18.05.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Myślę o ogrzewaniu wody w bojlerze latem i 16kw powinna być bardziej ekonomiczna niż 25kw , tak czy się mylę ?a opał kupuję ,,dobry '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts