zawijan_2 07.12.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 "Niech ci ktos przywiezie groszku prosto z kopalni i zobaczysz ze nie trzeba wydać 1000 zl za tone opału" I za to Cię krzysi0 lubię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 07.12.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Niech ci ktos przywiezie groszku prosto z kopalni i zobaczysz ze nie trzeba wydać 1000 zl za tone opału He, he, cały czas o to się rozchodzi... Strzygą nas jak te owieczki. a tak BTW, używa ktoś lub używał tych preparatów typu sadpal, sadzpal itp. itd w niebieskim kociołku? Jest li to sens czy wyrzucanie kaski, hę? Edytowane 7 Grudnia 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekwie 07.12.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 A co to jest to "PRESTIGE" ?? Może juz za stary jestem i nie nadążam ale to kotły na węgiel kamienny. Wiem że są kęsy, kostka, orzech, groszek, miał. OEP jest na groszek ewentualnie miał też spali, co sam sprawdziłem. Brunatny czeski tez sprawdziłem i świetnie się spala. PRESTIGE to chyba jakaś ściema i ciekawe ile kosztuje? Ja kupiłem groszek po 500 zl za tone i flotokoncentrat za 250 zł za tone. Mieszam to 1:1 i sie to pali dobrze. Te paliwa typu EKO , Prestige, Turbo, GTX to marketingowe sztuczki żeby ludzi w konia zrobić i jak widzę skutecznie to działa na niektórych. Niech ci ktos przywiezie groszku prosto z kopalni i zobaczysz ze nie trzeba wydać 1000 zl za tone opału krzysiO Nie zadziałała na mnie marketingowa sztuczka, tylko opisy użytkowników na różnych forach i certyfikaty http://ekogroszekpakowany.pl/Jakosc-6m.html, zobaczysz o czym mówię, po drugie jakbyś zobaczył kod pocztowy to przy odrobinie chęci zauważyłbyś, że troszkę do kopalni mam więc cena paliwa wraz z dowozem rośnie niebotycznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 07.12.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Witam wszystkich ekopalczy Jako, że tu inwigilacja jest na porządku dziennym przyznam się do podglądania i czytania tego forum przez ładnych kilak miesięcy... Domek mam w budowie ale kociołkiem zacząłem się już interesować od roku. Efekt jest taki, że przez Was wszystkich mam już w kotłowni wielkie niebieskie pudło:o Jak na razie trochę kombinuję z nastawami i instalacją ( ciężko mi się uczyć na cudzych błędach ) Pokazać raczej nic nie mogę bo największy kłopot mam z siecią ( neostrada plus ruter, raper i AP client - dla mnie koszmar ) Jedno co na pewno mogę powiedzieć to, że w komplecie powinien być kaftan bezpieczeństwa dla nowego właściciela - by łapki miał przy sobie a nie w ... Decyzję o zakupie musiałem podjąć sam lecz dzięki wam wiedziałem co zrobić przed montażem i po... Dlatego chcę jeszcz podziękować, że tu jesteście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 07.12.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Tak tylko groszek lub miał o 19-22 MJ/kg za okol 500zł/t można kupić Jak to się ma do 28,2 MJ/kg za 900-1000zł/t Edytowane 8 Grudnia 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.12.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Tak sobie czytam... i z postów wychodzi na to że Polska leży na Sląsku... a nie Sląsk w Polsce... fajnie jest, jak sie mieszka na slasku i jeszcze pracuje w kopalni to i nawet eko czy miał mozna ocenić organoleptycznie a jak juz mieszka się dalej to co?? albo mieszkało się całe życie w bloku a wegiel zna tylko z elementarza?? nowoczesne (jakby nie było) palniki typu brucer czy burner ew inne, powstały z myslą własnie do spalania paliw trudnych: miałów,gorszych gatunków eko o dużej spiekalności czy (tu się moge mylić) do spalnia eko z kazachstanu , rosji, lub czech, kocioł spali wszystko!!! czy to eko 29-30 MJ/kg czy 10-15 MJ/kg (np czeski brunatny) wazne na co MY się zdecydowaliśmy, chcemy spalać tanio, palimy czecha czy miał i ew albo czyscimy częsciej kocioł, albo mamy dużo popiołu, czy chcemy mieć dobre spalanie mało roboty i mało popiołu, i tu dochodzimy do sedna sprawy...porządne eko jest drogie juz na kopalni i jezeli na bramie kosztuje np 850-900zł to nie ma leszcza- na pomorzu czy np Bialymstoku nie może kosztować 650zł/t !!!! (zresztą nigdzie nie może) i co robi taki diler...ano kupuje sobie orzech , kruszy na kruszarce i sprzedaje jako np,pieklorz bytomski, albo kupuje 100kg!!! eko miesza z miałem,z antracytem,kazachskim eko ,najgorszym eko i również sprzedaje jako najdroższe eko, w cenie 1000zł/t, i tutaj jest własnie pole do popisu, tanie eko po np 600-700zł nie daje juz tak duzych korzysci wiec dosypuje się do tego tylko miału, leje wodą i sprzedaje.Kupcie sobie kiedys eko zapakowane orginalnie na kopalni,w orginalne worki -zobaczycie różnice, ew kupcie eko od (w miarę uczciwego) dilera oj mało jest takich... to zobaczycie różnice na własnej skórze.. u mnie zasobnik 150kg= nie całe wiaderko popiołu i jeszcze jedno, wartosc eko poznamy dopiero jak na dworze będzie tak z pięc dni z rzędu po -10st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.12.2011 02:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam wszystkich ekopalczy Jako, że tu inwigilacja jest na porządku dziennym przyznam się do podglądania i czytania tego forum przez ładnych kilak miesięcy... Domek mam w budowie ale kociołkiem zacząłem się już interesować od roku. Efekt jest taki, że przez Was wszystkich mam już w kotłowni wielkie niebieskie pudło:o Jak na razie trochę kombinuję z nastawami i instalacją ( ciężko mi się uczyć na cudzych błędach ) Pokazać raczej nic nie mogę bo największy kłopot mam z siecią ( neostrada plus ruter, raper i AP client - dla mnie koszmar ) Jedno co na pewno mogę powiedzieć to, że w komplecie powinien być kaftan bezpieczeństwa dla nowego właściciela - by łapki miał przy sobie a nie w ... Decyzję o zakupie musiałem podjąć sam lecz dzięki wam wiedziałem co zrobić przed montażem i po... Dlatego chcę jeszcz podziękować, że tu jesteście... A powitać kolejnego niebieskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 08.12.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Piotrek ales strzelil referat hehe no ale trudno sie nie zgodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 08.12.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 He, he, cały czas o to się rozchodzi... Strzygą nas jak te owieczki. a tak BTW, używa ktoś lub używał tych preparatów typu sadpal, sadzpal itp. itd w niebieskim kociołku? Jest li to sens czy wyrzucanie kaski, hę? Ja używałem sadpala bo mi ze starego pieca został. Aby był efekt trzeba większą ilość do palnika dorzucić a z tym w eko jest problem bo miejsca nad palnikiem mało Przy mniejszej ilości sadpala tylko miejscami wypaliło mi sadzę. I efekt raczej mizerny. Prościej wziąć szczotkę w dłoń.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 08.12.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Za OEP16 zapłaciłem więcej o 4000zł w porównaniu ze zwykłym kotłem zasypowym by mieć ciepło kiedy chcę i jak chcę, tak jest pomimo początkowych problemów. Palę miałem z dodatkami koszt około 10zł dziennie, pewnie taniej jak ekogroszkiem za 1000zł/t Niedogodność to popiół raz dziennie i czyszczenie przynajmniej co tydzień. Mieszkam niedaleko kopalni Bogdanka, ale kulczykholding nie jest zainteresowany sprzedażą detaliczną, a na lokalnych składach nie wiadomo co To lepiej chyba tanio niż drogo zapłacić za to samo. Edytowane 8 Grudnia 2011 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 08.12.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Koledzy podpowiedźcie coś, jadę na pogodówce i reg. pokojowym i zadałem temp. wewnętrzną 23 st. ale coś mam źle poprzestawiane ponieważ grzejniki rozkręcone na full a piec nie może dobić żeby te 23 st osiągnąć...co powinienem zmienić ? https://esterownik.pl/remote/982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelson71 08.12.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Proponuje podnieść krzywą grania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.12.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Koledzy podpowiedźcie coś, jadę na pogodówce i reg. pokojowym i zadałem temp. wewnętrzną 23 st. ale coś mam źle poprzestawiane ponieważ grzejniki rozkręcone na full a piec nie może dobić żeby te 23 st osiągnąć...co powinienem zmienić ? https://esterownik.pl/remote/982 To mówi samo za siebie,podnieś krzywą dla -10 ,widocznie to co masz jest za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.12.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Koledzy podpowiedźcie coś, jadę na pogodówce i reg. pokojowym i zadałem temp. wewnętrzną 23 st. ale coś mam źle poprzestawiane ponieważ grzejniki rozkręcone na full a piec nie może dobić żeby te 23 st osiągnąć...co powinienem zmienić ? https://esterownik.pl/remote/982 Tylko jak już będziesz podnosił to o maks 3-4 deg, a najlepiej nic nie zmieniaj....... spokojnie i cierpliwie czekaj..... teraz o 14:45 patrzę sobie na Twój sterownik.... wykres spalin się normuje. Teraz kocioł się odstawił, zadana 23 deg, a regulator wskazuje 22,8 - 22,9 deg...... chyba nie masz dyskomfortu cieplnego z powodu braku tych 0,1 czy 0,2 deg. Tak własnie trzeba dopasować wszystkie parametry aby kocioł..... "gonił króliczka". Moim zdaniem niech lepiej zawsze mu brakuje te nawet 0,5 stopnia do zadanej ale niech pracuje, a nie za wszelką ceną osiągał zadaną i potem się odstawiał. O 14:57 kocioł się załączył, zobaczymy jaką osiągnie temp. spalin.... załączył się z temp. powrotu 45 deg. Edytowane 8 Grudnia 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.12.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Kid1....jest 15.... czy może znowu w y ł ą c z y ł e ś kocioł ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 08.12.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Kid1....jest 15.... czy może znowu w y ł ą c z y ł e ś kocioł ????? Jorgo ja nie, nie bylo mnie nawet w domu o tej porze ale byl moj hydraulik miał do powieszenia jeszcze jeden grzejnik w łazience więc to musial byyc on... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 08.12.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Kid1....jest 15.... czy może znowu w y ł ą c z y ł e ś kocioł ????? Ale gdzieś poszedłem w złym kierunku z tymi zaawansowanymi, bo tak dużych spieków (wielkosci otwartej dłoni) jeszcze nie miałem, załączam fotki dla zobrazowania pojęcia dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.12.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 chłopie....... jak chcesz cokolwiek ustabilizować jeśli grzejniki dodajesz do instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 08.12.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 ja mam wlasnie to samo u siebie ,co moze byc przyczyna ,mysle ze to chyba wina groszku poprostu jest do ...d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 08.12.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 chłopie....... jak chcesz cokolwiek ustabilizować jeśli grzejniki dodajesz do instalacji Jorgo spokojnie to była tylko jedna mała drabinka, która już dawno miała wisieć w łazience ale hydraulik czasu nie miał... co myślisz o tak dużych spiekach...źle trafiłem z czasem pracy podajnika albo czasem w podtrzymaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts