Kid1 08.12.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 To podnieś temperaturę czyli krzywą grzewczą ( bo używasz regulatora pogodowego ) o 3-5 deg. i zostaw tak na dobę i po tym czasie zobacz czy masz spieki. Widzę, że masz pompę mieszającą.... teraz wiem, że jednak lepszym rozwiązaniem - pozwalającym na pewne ruchy w zakresie regulacji temp. - jest zawór 4 D. Zawór 4D to zdecydowanie lepsza opcja z perspektywy czasu też bym teraz go wziął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 08.12.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 A ja wymyśliłem taki patent. Kupiłem niszczarkę do papieru - taką która oprócz cięcia wzdłużnego docina również w poprzek i wychodzą takie kilkucentymetrowe paski. Mielę w tym wszystko co papierowe, gazety, kartki, które zużyły moje dzieciaki, opakowania po jakiś syropkach, a nawet kartoniki (nienajgrubsze). Taki pełny ubity zasobnik tych ścinek mieszam z miałem (ok. 50-60 kg) i wrzucam do zasobnika kotła. Objętościowo wychodzi więcej, bo ważyłem wiadro takiej mieszanki i wychodziło ok. 8,5 kg (przed mieszaniem 10kg). Mam OEP16, ale ustawiłem w parametrach zwykłe 15kW. I jest o wiele lepiej niż przed tym zabiegiem. Spieków ze 100 kg takiej mieszanki mialem na dnie wiaderka - poprzednio jedno wiaderko nie starczało... Co najwyżej robią się spieki żużlowe, ale nie jakoś bardzo dużo. Kocioł ustawiony na 46 st. obniżona 45 st. (regulator CO, pompka CWU pracuje ciągle dogrzewając powrót - patent jaki stosuje Markowsski) Jedyna niedogodność tego rozwiązania to zdarzające się zawieszanie paliwa. Ale wystarczy raz dziennie zaglądnąć i poprawić paliwo pogrzebaczem... Spróbujcie sami - może pomoże... noooo... pogratulować koledze pomysłu z ta niszczarką tylko skąd tyle tego papieru brać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 08.12.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 online już bywam:lol2:Pisze bywam bo jak mi syn odpala swojego kompa to mnie wywala...Co ciekawe wszystkie zabezpieczenia są takie same i jednakowo ustawione:mad: Ale nie o tymW domku jeszcze nie mieszkam, więc trochę eksperymentuję z kociołkiem ( uczę się ? ) i z tąd moje pytanko.Czy ktoś może wie od jakiej temperatury spalin przestaje się produkować kondensat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 08.12.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 noooo... pogratulować koledze pomysłu z ta niszczarką tylko skąd tyle tego papieru brać??? Hm - wcale go tak dużo nie potrzeba. Spróbuj pokroić parę gazet i to co codziennie wyrzucasz do śmieci. Sam się zdziwisz jaka objętość wychodzi. Ewentualnie mozna załatwić od jakiegoś znajomego pracującego w biurze. Tam zawsze produkuje się sporo makulatury... Wiem coś o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 08.12.2011 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 OK. cofam pytanie ! http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_punktu_rosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.12.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Zawór 4D to zdecydowanie lepsza opcja z perspektywy czasu też bym teraz go wziął Pisałem już nie raz ,że zaworem 4D lepiej wyregulujemy temp wychodzącą z kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 09.12.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Pisałem już nie raz ,że zaworem 4D lepiej wyregulujemy temp wychodzącą z kotła Ja myślę, że dziś gruntownie wyczyszczę kocioł - temperatury w moim OE od wczoraj szybują mocno powyżej 200 st. być może problem tkwi w zabrudzonym kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 09.12.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Witam ponownie, z tego co przeczytałem to miał nie będzie się dopalał jak jest małe zapotrzebowanie na ciepło tylko że zapotrzebowanie było bardzo duże bo w domu było 6 st. Chodzi o to że nie dopala się od strony przeciwnej podajnika, na początku palnika jest ok jak spawdzić czy mam ustawiony kocioł na 16 czy 25? I jak powinno być ustawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 09.12.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Witam ponownie, z tego co przeczytałem to miał nie będzie się dopalał jak jest małe zapotrzebowanie na ciepło tylko że zapotrzebowanie było bardzo duże bo w domu było 6 st. Chodzi o to że nie dopala się od strony przeciwnej podajnika, na początku palnika jest ok jak spawdzić czy mam ustawiony kocioł na 16 czy 25? I jak powinno być ustawione? Ludzie.... wydaje mi się, że co niektórzy rozleniwili się maksymalnie. wystarczy zajrzeć do każdej zakładki w sterowniku..... a nawet do 2 zakładki o nazwie "zaawansowane". Pomoc - pomocą.... ale lenistwo trzeba tepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 09.12.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Pisałem już nie raz ,że zaworem 4D lepiej wyregulujemy temp wychodzącą z kotła Wiem minertu że pisałeś... i inni pisali. Ja też do tego sam doszedłem ps leży miner tu... leży miner tam.... części ciała wokół rozrzucone leży miner tu... leży miner tam.... w głowie myśl się rodzi: jak to teraz złożyć mam??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 09.12.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Witam ponownie, z tego co przeczytałem to miał nie będzie się dopalał jak jest małe zapotrzebowanie na ciepło tylko że zapotrzebowanie było bardzo duże bo w domu było 6 st. Chodzi o to że nie dopala się od strony przeciwnej podajnika, na początku palnika jest ok jak spawdzić czy mam ustawiony kocioł na 16 czy 25? I jak powinno być ustawione? Żle przeczytałeś. Nie będzie się dopalał jeśli ma zbyt drobna frakcje. A co do zapotrzebowania na ciepło dobrze napisales -było. Nie chcesz chyba powiedzieć ze po kilku dniach palenia dalej masz 6 stopni w domu i ze palnik działa cały czas z ta samo mocą. Mam pytanie ,pali się teraz w tym kotle czy wygasiłeś?Do spalania na całym palniku jest potrzebna większa dawka powietrza, ale teraz takiej potrzeby nie ma wiec nie ma tez polecenia ze sterownika żeby bardziej wiało. i to tyle. Resztę masz w tych tytułach na tym forum -RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK ,Palnik BRUCER + sterownik eCoal i w poradniku Zawijana. Poczytaj to się wiele dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 09.12.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 A gdzie ja mam poczytać by się dowiedzieć jak sterownik reaguje na temp. podłogówki?Bo chciałbym wiedzieć czy po osiągnięciu zadanej odcina tylko pompę, czy np. traktuje ją tak jak zadaną wewn. ?Tzn. jeśli temp.wew. i co jest osiągnięta a podłogi nie to czy przejdzie w podtrzymanie - odstawi się, czy będzie ciągnąć do zadanej na podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.12.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Ruszyliśmy,wreszcie ruszyliśm.Ja kapitan tesel i mój okręt SKAM-P12kW.Wypłynęliśmy na bezkresny ocean.Pełen obaw wypłynąłem w dziewiczy rejs.Ufam,że mając za sternika ecoala,dopłynę do portu zwanego wiosną.Przyjaciele.Życzcie mi powodzenia idobrego cugu w kominie.Jeśli ktoś chce śledzić moje przygody i pomuc w nawigacji,zapraszam do przeglądania mojego dziennika pokładowago na stronie esterownik.pl Ps.Puściłem kocioł na żywioł,a co,niech sobie radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.12.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Nie wiem, czy bardziej odpowiednim wątkiem nie jest ten o eCoalu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149321-Palnik-BRUCER-sterownik-eCoal/page222 ?? Najlepszą masz t.bojlera, przed załączeniem pracy pompy ładującej CWU ok.21st.C było wskazanie z czujnika, po jej załączeniu 18,4st.C To jakaś zagadka? a kocioł już swoje ma tj. ok.50st.C przy powrocie 47st.C nawet się mocno nie wysilił, chwilowy pik spalin na niecałe 160st.C i tyle... a bojler lodówa... więc tak skromnie zapytam..., czy masz podłączona pompę ładującą CWU? i czy czujnik pomiaru CWU jest w bojlerze, czy tylko sobie wisi za koszem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.12.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 POmpę CWU mam.Problem mam z zamocowaniem czujnika.Nie ma go do czego przyczepić.Teraz jest wepchnięty między bojler a ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.12.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Przymocuj przylgowo do rury powrotnej przy samym bojlerze jakaś taśma izolacyjną i dodatkowo zaizoluj.To chyba najbardziej logiczne wyjście.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.12.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Przymocuj przylgowo do rury powrotnej przy samym bojlerze jakaś taśma izolacyjną i dodatkowo zaizoluj. To chyba najbardziej logiczne wyjście.... Instalatorzy.Ach szkoda mówić.zamontowali mi zawór zwrotny do CUW odwrotnie. Zmieniłem to ,ale i tak nie grzeje mi bojlera.:bash:Teraz CWU grzeję elektrycznie. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 10.12.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Sie narobiło!!! Skamp z eCoalem. A jeszcze niedawno .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.12.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Sie narobiło!!! Skamp z eCoalem. A jeszcze niedawno .... Nigdy nie mów nigdy.Mam nadzieje ,że stworzą wspaniały tandem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.12.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Sie narobiło!!! Skamp z eCoalem. A jeszcze niedawno .... hehe az sam jesten ciekawy jak to bedzie chodzić całkiem inna budowa wymiennika,mała moc, nie wiem jaki palnik... a jakby tak jeszcze ecoal sprawdził się na zwykłych retortach pancerpola??? ale motyw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts