tesel 10.12.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Palnik brucer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.12.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Czyli zarzucona kostrukcjia iphw....no nic, popatrzymy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 10.12.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Nie brucer ino klon z ... (wiem co mówię) A dobry sterownik ze wszystkim da sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.12.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Czyli zarzucona kostrukcjia iphw....no nic, popatrzymy:) Kocioł powinien chodzić b.dobrze, moc 12kW produkowana jest od ok.roku, sprawdzana była także w labo z dwoma rodzajami palników, dwoma typami dmuchaw i dwoma sterowaniami (eCoala wśród próbowanych co prawda nie było). Pracuje już u kilku użytkowników, wśród aktywnych m.in. tomaszziolkowski czy kaszpir. Kaszpir ma kocioł właśnie od ok. roku, jeden z pierwszych modeli 12kW. Co do palnika typu pancerpol jakieś tam knucia ponoć są. Więc może się doczekasz. Moim zdaniem testów do takiego kroku w 100% z dobrym działaniem trzeba sporo, ale do "jako-takiej" pracy i próbowania już raczej niewiele..... Dodali korekcje podawania i nadmuchu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 10.12.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 re; piotr a czemu by nie?Nie testujemy, bo i po co. Ale jeśli..., to ustawienie parametrów startowych dla algorytmu eCoala dla naszych kolegów z E-S to kaszka z mleczkiem. tak jak dla nas wykonanie głębokich testów. Pozdr. zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.12.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Kocioł powinien chodzić b.dobrze, moc 12kW produkowana jest od ok.roku, sprawdzana była także w labo z dwoma rodzajami palników, dwoma typami dmuchaw i dwoma sterowaniami (eCoala wśród próbowanych co prawda nie było). Pracuje już u kilku użytkowników, wśród aktywnych m.in. tomaszziolkowski czy kaszpir. Kaszpir ma kocioł właśnie od ok. roku, jeden z pierwszych modeli 12kW. Co do palnika typu pancerpol jakieś tam knucia ponoć są. Więc może się doczekasz. Moim zdaniem testów do takiego kroku w 100% z dobrym działaniem trzeba sporo, ale do "jako-takiej" pracy i próbowania już raczej niewiele..... Dodali korekcje podawania i nadmuchu... no,no,no, cuda prawisz Jarecki79 cuda.... aż mnie ciekawosc zżera:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 10.12.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Ruszyliśmy,wreszcie ruszyliśm.Ja kapitan tesel i mój okręt SKAM-P12kW.Wypłynęliśmy na bezkresny ocean.Pełen obaw wypłynąłem w dziewiczy rejs.Ufam,że mając za sternika ecoala,dopłynę do portu zwanego wiosną.Przyjaciele.Życzcie mi powodzenia idobrego cugu w kominie.Jeśli ktoś chce śledzić moje przygody i pomuc w nawigacji,zapraszam do przeglądania mojego dziennika pokładowago na stronie esterownik.pl Ps.Puściłem kocioł na żywioł,a co,niech sobie radzi. Kapitanie Tesel....powitać... hmmmmm nie wiem co mam o tym myśleć: Skamp i ecoal????? no no no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.12.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Jeszcze was zadziwimy.Jeżeli sternik jest taki pojętny jak piszecie to da sobie radę z każdym piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 10.12.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Pewnie, że sobie radę da. Przecież to dziecko w którego tworzeniu w gwałcie zbiorowym udział brałem. Czyżbyś wątpił w zawiniętych i E-S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.12.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 On ma sobie dawać radę z daną konstrukcją palnika i dmuchawy a kocioł to już sprawa drugorzędna.Do palnika zastosowany jest typ dmuchawy polecany przez E-S. Do danej mocy kotła i wielkości palnika dmuchawa X oraz dla danej mocy kotła i większego palnika dmuchawa Y.... Mam nadzieję,że za 2-3dni opiszesz jak się ustabilizowało spalanie i za kilka dni powiesz jaki tam jest popiół...Masz też niedaleko do Barlinka, nie masz chodów z zakupem pellet? To też fajny miks ok.40%pellet z ok.60%zawartością groszku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 10.12.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Instalatorzy.Ach szkoda mówić.zamontowali mi zawór zwrotny do CUW odwrotnie. Zmieniłem to ,ale i tak nie grzeje mi bojlera.:bash:Teraz CWU grzeję elektrycznie. Jak zawór zwrotny odwrotnie został zamontowany, to pogratulować "fachofca"... a jaką powierzchnię ogrzewasz tesel?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.12.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Pewnie, że sobie radę da. Przecież to dziecko w którego tworzeniu w gwałcie zbiorowym udział brałem. Czyżbyś wątpił w zawiniętych i E-S??? Nigdy w was nie wątpiłem.Dlatego TU JESTEM,ale każda inna opinie jest dla mnie równie warta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.12.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Kurcze ale sie temat ruszył jak wyszedł skamp z ecoalem jeszcze na podglądzie gdzie można wszystko weryfikowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.12.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Jak zawór zwrotny odwrotnie został zamontowany, to pogratulować "fachofca"... a jaką powierzchnię ogrzewasz tesel?? Ano.Ogrzewam ino 60 m2. Wiem,że to nic ale na starość zrobiłem się baaaardzo leniwy.Choć prawda jest inna.Żona pracuje w niemczech (jak wiele innych)Ja pracuję od 7 do 15.Jak są duże mrozy i wracałem z pracy to miałem 10-12 deg w domu.dladego zdecydowałem się na tego typu piec.Napisałem to aby uprzedzić pytanie typu: po co ci to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.12.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Kurcze ale sie temat ruszył jak wyszedł skamp z ecoalem jeszcze na podglądzie gdzie można wszystko weryfikowac:) Będzie o czym pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.12.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Dużo było pisane o dynieniu z kosza czy innych gadżatów pieca.Ja palę od 13 30 i zagląg=dałem wszędzie.Wiem ,że nie wolno ale sami wiecie.Nie zauważyłem ,żeby gdzieś się kopciło .Otwrzyłem kosz na około 15 min.(specjalnie ,żeby sprawdzić) nic się nie kopciło nawet jak chdziła dmuchawa i podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.12.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 hmmnapisałeś tutaj na forum 60m2 i w opisie na esterownik masz jeszcze izolacja domu: brak. Mozna tam na eSterownik dopisać wielkość domu, czy stara czy nowa instalacja, okna itd... Zobacz np. jak ma opisane suspenserhttps://esterownik.pl/sterownik/449 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morys 10.12.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 WitamI ja dołączyłem do grona użytkowników OEP. Wątek czytam już od jakiegoś czasu.Mam pytanie na wstępie. Dlaczego sterownik nie może utrzymać zadane temp. Setpoint ustawiony na 43oC a rzeczywista 46-47oC. SP zadany 45oC a rzeczywista 48-49. Czasami różnica powyżej 5oC i wówczas kocioł przechodzi w tryb podtrzymania czyli reakcja prawidłowa. Niemniej temp. rzeczywista regularnie jest wyższa od zadanej o ok. 4oC.Zapotrzebowanie być może jest niewielkie, ale jak zasypałem zasobnik groszkiem z Brico (jakiś z dolnej półki) to utrzymywał temp. chociaż spalał 25kg na dobę. Jak zasypałem Jaret plus temp. automatycznie poszła w górę, a i schodziło mniej opału.Kocioł 16kW, dom 130m2, podłogówka i grzejniki. Zawór 3-d, nie mam pompki mieszającej. Na razie nie podłączone czujniki temp. zew. i wewn. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.12.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 I ale jak zasypałem zasobnik groszkiem z Brico (jakiś z dolnej półki) to utrzymywał temp. chociaż spalał 25kg na dobę. Jak zasypałem Jaret plus temp. automatycznie poszła w górę, a i schodziło mniej opału. Kocioł 16kW, dom 130m2, podłogówka i grzejniki. Zawór 3-d, nie mam pompki mieszającej. Na razie nie podłączone czujniki temp. zew. i wewn. Pzdr Bo wiesz... ponoc kocioł spali wszystko... i niewarto kupować dobrego eko tu masz własnie róznice w eko- na marketowym nie dociągał ,a na markowym przeciąga:) jest coś takiego jak kalorycznośc eko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.12.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Witam I ja dołączyłem do grona użytkowników OEP. Wątek czytam już od jakiegoś czasu. Mam pytanie na wstępie. Dlaczego sterownik nie może utrzymać zadane temp. Setpoint ustawiony na 43oC a rzeczywista 46-47oC. SP zadany 45oC a rzeczywista 48-49. Czasami różnica powyżej 5oC i wówczas kocioł przechodzi w tryb podtrzymania czyli reakcja prawidłowa. Niemniej temp. rzeczywista regularnie jest wyższa od zadanej o ok. 4oC. Zapotrzebowanie być może jest niewielkie, ale jak zasypałem zasobnik groszkiem z Brico (jakiś z dolnej półki) to utrzymywał temp. chociaż spalał 25kg na dobę. Jak zasypałem Jaret plus temp. automatycznie poszła w górę, a i schodziło mniej opału. Kocioł 16kW, dom 130m2, podłogówka i grzejniki. Zawór 3-d, nie mam pompki mieszającej. Na razie nie podłączone czujniki temp. zew. i wewn. Pzdr Dla mnie wykładnikiem pieca nie jest temp. pieca ale temp. w pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts