Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli zarzucona kostrukcjia iphw....no nic, popatrzymy:)

Kocioł powinien chodzić b.dobrze, moc 12kW produkowana jest od ok.roku, sprawdzana była także w labo z dwoma rodzajami palników, dwoma typami dmuchaw i dwoma sterowaniami (eCoala wśród próbowanych co prawda nie było). Pracuje już u kilku użytkowników, wśród aktywnych m.in. tomaszziolkowski czy kaszpir. Kaszpir ma kocioł właśnie od ok. roku, jeden z pierwszych modeli 12kW.

Co do palnika typu pancerpol jakieś tam knucia ponoć są. Więc może się doczekasz. Moim zdaniem testów do takiego kroku w 100% z dobrym działaniem trzeba sporo, ale do "jako-takiej" pracy i próbowania już raczej niewiele.....

Dodali korekcje podawania i nadmuchu...

Kocioł powinien chodzić b.dobrze, moc 12kW produkowana jest od ok.roku, sprawdzana była także w labo z dwoma rodzajami palników, dwoma typami dmuchaw i dwoma sterowaniami (eCoala wśród próbowanych co prawda nie było). Pracuje już u kilku użytkowników, wśród aktywnych m.in. tomaszziolkowski czy kaszpir. Kaszpir ma kocioł właśnie od ok. roku, jeden z pierwszych modeli 12kW.

Co do palnika typu pancerpol jakieś tam knucia ponoć są. Więc może się doczekasz. Moim zdaniem testów do takiego kroku w 100% z dobrym działaniem trzeba sporo, ale do "jako-takiej" pracy i próbowania już raczej niewiele.....

Dodali korekcje podawania i nadmuchu...

no,no,no, cuda prawisz Jarecki79 cuda.... aż mnie ciekawosc zżera:D

Ruszyliśmy,wreszcie ruszyliśm.Ja kapitan tesel i mój okręt SKAM-P12kW.Wypłynęliśmy na bezkresny ocean.Pełen obaw wypłynąłem w dziewiczy rejs.Ufam,że mając za sternika ecoala,dopłynę do portu zwanego wiosną.Przyjaciele.Życzcie mi powodzenia idobrego cugu w kominie.Jeśli ktoś chce śledzić moje przygody i pomuc w nawigacji,zapraszam do przeglądania mojego dziennika pokładowago na stronie esterownik.pl Ps.Puściłem kocioł na żywioł,a co,niech sobie radzi.

Kapitanie Tesel....powitać... hmmmmm nie wiem co mam o tym myśleć: Skamp i ecoal????? no no no

On ma sobie dawać radę z daną konstrukcją palnika i dmuchawy a kocioł to już sprawa drugorzędna.

Do palnika zastosowany jest typ dmuchawy polecany przez E-S. Do danej mocy kotła i wielkości palnika dmuchawa X oraz dla danej mocy kotła i większego palnika dmuchawa Y....

Mam nadzieję,że za 2-3dni opiszesz jak się ustabilizowało spalanie i za kilka dni powiesz jaki tam jest popiół...

Masz też niedaleko do Barlinka, nie masz chodów z zakupem pellet? To też fajny miks ok.40%pellet z ok.60%zawartością groszku....

Jak zawór zwrotny odwrotnie został zamontowany, to pogratulować "fachofca"...

a jaką powierzchnię ogrzewasz tesel??

Ano.Ogrzewam ino 60 m2. Wiem,że to nic ale na starość zrobiłem się baaaardzo leniwy.Choć prawda jest inna.Żona pracuje w niemczech (jak wiele innych)Ja pracuję od 7 do 15.Jak są duże mrozy i wracałem z pracy to miałem 10-12 deg w domu.dladego zdecydowałem się na tego typu piec.Napisałem to aby uprzedzić pytanie typu: po co ci to.

Dużo było pisane o dynieniu z kosza czy innych gadżatów pieca.Ja palę od 13 30 i zagląg=dałem wszędzie.Wiem ,że nie wolno ale sami wiecie.Nie zauważyłem ,żeby gdzieś się kopciło .Otwrzyłem kosz na około 15 min.(specjalnie ,żeby sprawdzić) nic się nie kopciło nawet jak chdziła dmuchawa i podajnik.

Witam

I ja dołączyłem do grona użytkowników OEP. Wątek czytam już od jakiegoś czasu.

Mam pytanie na wstępie. Dlaczego sterownik nie może utrzymać zadane temp. Setpoint ustawiony na 43oC a rzeczywista 46-47oC. SP zadany 45oC a rzeczywista 48-49. Czasami różnica powyżej 5oC i wówczas kocioł przechodzi w tryb podtrzymania czyli reakcja prawidłowa. Niemniej temp. rzeczywista regularnie jest wyższa od zadanej o ok. 4oC.

Zapotrzebowanie być może jest niewielkie, ale jak zasypałem zasobnik groszkiem z Brico (jakiś z dolnej półki) to utrzymywał temp. chociaż spalał 25kg na dobę. Jak zasypałem Jaret plus temp. automatycznie poszła w górę, a i schodziło mniej opału.

Kocioł 16kW, dom 130m2, podłogówka i grzejniki. Zawór 3-d, nie mam pompki mieszającej. Na razie nie podłączone czujniki temp. zew. i wewn.

Pzdr

I ale jak zasypałem zasobnik groszkiem z Brico (jakiś z dolnej półki) to utrzymywał temp. chociaż spalał 25kg na dobę. Jak zasypałem Jaret plus temp. automatycznie poszła w górę, a i schodziło mniej opału.

Kocioł 16kW, dom 130m2, podłogówka i grzejniki. Zawór 3-d, nie mam pompki mieszającej. Na razie nie podłączone czujniki temp. zew. i wewn.

Pzdr

Bo wiesz... ponoc kocioł spali wszystko... i niewarto kupować dobrego eko ;) tu masz własnie róznice w eko- na marketowym nie dociągał ,a na markowym przeciąga:) jest coś takiego jak kalorycznośc eko...

Witam

I ja dołączyłem do grona użytkowników OEP. Wątek czytam już od jakiegoś czasu.

Mam pytanie na wstępie. Dlaczego sterownik nie może utrzymać zadane temp. Setpoint ustawiony na 43oC a rzeczywista 46-47oC. SP zadany 45oC a rzeczywista 48-49. Czasami różnica powyżej 5oC i wówczas kocioł przechodzi w tryb podtrzymania czyli reakcja prawidłowa. Niemniej temp. rzeczywista regularnie jest wyższa od zadanej o ok. 4oC.

Zapotrzebowanie być może jest niewielkie, ale jak zasypałem zasobnik groszkiem z Brico (jakiś z dolnej półki) to utrzymywał temp. chociaż spalał 25kg na dobę. Jak zasypałem Jaret plus temp. automatycznie poszła w górę, a i schodziło mniej opału.

Pzdr

Dla mnie wykładnikiem pieca nie jest temp. pieca ale temp. w pokoju.