jorgo 11.12.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Kid1.... oraz pozostali którzy jeszcze tego nie zrobiliedytujcie w swoich profilach na Forum sygnaturki i dajcie tam link do sterownika - coby inni się nie wkurzali jak szukają za każdym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.12.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Minertu jestem laikiem podpowiedz coś więcej Ster przechodzi w podtrzymanie bo osiągnął temp wewnętrzną a masz obniżona temp CO o 10deg. Więc po uzyskaniu temp wewn mamy podtrzymanie i obniżenie temp CO o 10deg pompa CO się wyłączy,pompa podłogowa pracuje stale i pompuje również tę obniżoną o 10deg wodę CO do podłogi do momentu aż dojdzie do spadku temp do minimalnej 45deg na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 11.12.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Hmm a gdzie widzisz, że mam obniżoną temp CO o 10 deg. ? ja widzę, że tylko o 2 deg... ale tak wnioskowałem, że wynika z tego, iż pompa CO się wyłącza i tak czy siak temp. wody w kotle musi spaść https://esterownik.pl/remote/982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.12.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Każde wyłączenie pompy powoduje spadek temp wody w układzie ,po uruchomieniu pompy wtłaczasz te wychłodzona wodę do kotła.Widziałem obniżona o 10deg ale to wina tego,że dziś mi neta jakoś muli.Teraz widzę ,że masz o 2deg.Faktu to i tak nie zmienia,że postój pompy wychładza wodę w grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 11.12.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Każde wyłączenie pompy powoduje spadek temp wody w układzie ,po uruchomieniu pompy wtłaczasz te wychłodzona wodę do kotła. Widziałem obniżona o 10deg ale to wina tego,że dziś mi neta jakoś muli.Teraz widzę ,że masz o 2deg.Faktu to i tak nie zmienia,że postój pompy wychładza wodę w grzejnikach. Dzięki tak właśnie myślałem, że to jest przyczyna wahnięć temp. wody na podłogówce, dziś postaram się gruntownie wyczyścić kocioł - w tym upatruję wysokiej temp. spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.12.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Ja wyczyściłem wczoraj bez wyłączania kotła w 3 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 11.12.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Ja wyczyściłem wczoraj bez wyłączania kotła w 3 min. A tak z ciekawości czym czyścisz pionowe komory spalania gdzie znajdują się zawirowywacze ? Ta szczotka, kwadratowa, która była w komplecie za cholerę mi tam nie wchodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.12.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Ja kupiłem sobie taką na wymiar,przytnij ja sobie z lekkim zapasem aby za luźno nie wchodziła,wtedy przejedziesz w dół i w górę i po czyszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.12.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Dzięki tak właśnie myślałem, że to jest przyczyna wahnięć temp. wody na podłogówce, dziś postaram się gruntownie wyczyścić kocioł - w tym upatruję wysokiej temp. spalin Kid1 ja uważam, że wysoka temperatura spalin u Ciebie - dochodząca niekiedy do 240 deg. - nie jest wynikiem nieczyszczonego kotła. Jeśli się nie mylę, to czyściłeś kociołek w dniu 08 grudnia bo tak widać przerwy na wykresach..... Nie wiem dlaczego tak się dzieje, gdyż masz niestety ogrzewanie podłogowe, więc pewne zależności zachodzą inaczej u Ciebie, a inaczej u mnie.... Mnie się tak wydaje, że być może problem tkwi w ustawieniach programatorów: pokojowego i podłogowego...... albo masz coś nie tak z instalacją ??? nie wiem... Może niech lepsi w tym temacie się wypowiedzą, co posiadają podłogówkę. A jeszcze mam pytanie, bo na wykresie masz nieaktywowaną cześć schematu dot. ogrzewania podłogowego..... weź to uaktywnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.12.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 A tak z ciekawości czym czyścisz pionowe komory spalania gdzie znajdują się zawirowywacze ? Ta szczotka, kwadratowa, która była w komplecie za cholerę mi tam nie wchodzi... Kid1... sposobem trza i wejdzie Pisałem już, że jak wkładasz szczotkę w otwór to chwytaj za drut nisko i energicznie do dołu wpychaj.... hehehee chyba bardziej obrazowe się nie da tego opisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eke 11.12.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Dzięki tak właśnie myślałem, że to jest przyczyna wahnięć temp. wody na podłogówce, dziś postaram się gruntownie wyczyścić kocioł - w tym upatruję wysokiej temp. spalin Jeśli Jorgo ma rację i czyściłeś 8 grudnia to może niezbyt dobrze założyłeś przegrodę od środkowych kanałów... Przed 08.12 do tylu faktyucznie spaliny Ci nie dobijały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 11.12.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Kid1... sposobem trza i wejdzie Pisałem już, że jak wkładasz szczotkę w otwór to chwytaj za drut nisko i energicznie do dołu wpychaj.... hehehee chyba bardziej obrazowe się nie da tego opisać Ten drut od szczotki jest trochę za wiotki ,ja zmieniłem ten drut na grubszy z drewnianą rączką po prostu kupiłem okrągłą szczotkę z mocnym drutem''prętem'' ,odkręciłem ją i zakręciłem tą kwadratową ,o niebo lepiej się teraz czyści płomieniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 11.12.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 A tak z ciekawości czym czyścisz pionowe komory spalania gdzie znajdują się zawirowywacze ? Ta szczotka, kwadratowa, która była w komplecie za cholerę mi tam nie wchodzi... Wchodzi, wchodzi, mnie też się na początku wydawało, że szczotka jest za szeroka (gruba), ale szybko okazało się, że właśnie jest w sam raz. Jedynie co trzeba zrobić, to przepchać ją do samego dołu, do końca i dopiero potem w drugą stronę. Jak spróbujesz wyciagnąć w połowie drogi, to mogą być spore problemy, życzę powodzenia. Generalnie ja przeciągam raz każdy otwór i to w zasadzie wystarcza. Trzeba by jednak faktycznie wymienić ten drut na sztywniejszy, bo się dość mocno gnie. Z drugiej strony mam dość niską kotłownię, do tego kocioł stoi jakieś kilkanaście cm powyzej poziomu, więc dla mnie taki giętki drut jest zbawieniem... Zawsze można go wygiąć, aby w suficie dziury nie robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 11.12.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 A czy można gdzieś dokładnie takie szczotki kupić? Wiem, można dociąć okrągłe, potraktować młotkiem etc... Ale skoro otwory wymiennika są kwadratowe i taka też szczotka była w oryginalnym wyposażeniu, to gdzieś też zapewne są do kupienia. Ja na razie takich nie znalazłem, ani w Casto ani na allegroł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 11.12.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Alk Firmowa wchodzi, bo skoro wesele tyle kosztowało, to się musi zmieścić Jeśli chcesz zmniejszyć swój wysiłek fizyczny, to wystarczy, że przelecisz ją na szlifierce. Perwersji w tym zero, a wyniki wyśmienite. Oczywiście mam na myśli szczotkę jeno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.12.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Toć to nie problem zmierzyć sobie kanał dymny i przyciąć dokładając 0,5cm aby zdzierało sadze ot to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 11.12.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 A czy można gdzieś dokładnie takie szczotki kupić? Wiem, można dociąć okrągłe, potraktować młotkiem etc... Ale skoro otwory wymiennika są kwadratowe i taka też szczotka była w oryginalnym wyposażeniu, to gdzieś też zapewne są do kupienia. Ja na razie takich nie znalazłem, ani w Casto ani na allegroł. Kwadratowej chyba raczej nie kupisz ,prawdopodobnie OGNIWO kupuje (lub robią sami) okrągłe i obcina na odpowiedni wymiar.Wracając do czyszczenia-szczotka musi wchodzić ciężko aby dobrze zeskrobać pył i sadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 11.12.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Nie ma się co pieścić, wycior się musi zmieścić! (po weselu oczywiście - Zawijan_2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 11.12.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 a ja wczoraj zmieniłem opał na retopal 24-25kj (wczesniej miałem mniej kaloryczny jaret 21kj) a dzisiaj widzę że mi coś kapie na kolanie rury łączącej piec z kominem, taka smoła o zapachu orzechów. Co to może być czy z nowego węgla przez to że bardziej kaloryczny czy jakiś syf się trafił co ma smoły w sobie od ch.....ry. Teraz dźwignąłem temp. o parenaście stopni żeby się przegryzło, zobaczę za jakiś czas. Mieliście takie cóś u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 11.12.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) kondensat? A jak w kominie? Sucho?Spojrzałem teraz na Twoj wykres. Jeżeli rzeczywiście masz tak niskie temperatury spalin to stawiam właśnie na kondensat. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts